Site icon NewsIT

Ρίο 2016: Επιστολή διαμαρτυρίας στον Κοντονή από τους παραολυμπιονίκες

03.08.2016 | 14:58
ΦΩΤΟ Newsports

ΦΩΤΟ Newsports

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλαν στον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή τα μέλη της παραολυμπιακής ομάδας. Η επιστολή σχετίζεται με την τροπολογία που αφορά στις οικονομικες επιβραβεύσεις των αθλητών και των προπονητών.

” Η πράξη σας ωστόσο, αποτελεί ισχυρότατο χτύπημα για όλους τους Έλληνες αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφού πραγματοποίησαν τετραετή προετοιμασία γνωρίζοντας τα ποσά των επιβραβεύσεων των επιτυχιών, και τώρα την περίοδο έναρξης των Αγώνων, εσείς τα καταργείτε”, γράφουν μεταξύ άλλων. 

Η επιστολή
ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Κοντονή Σταύρο
ΑΠΟ: Έλληνες Παραολυμπιονίκες και προπονητές αυτών.
ΘΕΜΑ: Ένσταση στην τροπολογία υπ’ αριθμόν 587/111 26.7.2016, που τροποποιεί την παράγραφο 4 του άρθου 34 του Νόμου 2725/99.
κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή σας εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, καθώς και την πλήρη απογοήτευσή μας για την τροπολογία που ψηφίσατε στις 27 Ιουλίου 2016, περί των οικονομικών επιβραβεύσεων των διακριθέντων αθλητών. Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και ένα μήνα πριν την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων, με τρόπο άκρως μυστικό, και ενώ παράλληλα οι νομικοί σας σύμβουλοι διαβεβαίωναν ότι θα έχουμε συναντήσεις και συζητήσεις πριν από κάθε τροποποίηση του αθλητικού νόμου, καταθέσατε μια τροπολογία που καταστρέφει την ψυχολογία των αθλητών, δίχως να την κοινοποιήσετε ούτε στη Δημόσια Διαβούλευση, ούτε καν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Γνωρίζετε κ. Υπουργέ ότι θεσμική σας υποχρέωση είναι να δημιουργείτε όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τους αθλητές, έτσι ώστε και οι αθλητές με τη σειρά τους να φέρουν επιτυχίες για τη χώρα μας και να εμπνεύσουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νέα γενιά για έναν υγιή τρόπο ζωής με επίκεντρο τον αθλητισμό. Η πράξη σας ωστόσο, αποτελεί ισχυρότατο χτύπημα για όλους τους Έλληνες αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφού πραγματοποίησαν τετραετή προετοιμασία γνωρίζοντας τα ποσά των επιβραβεύσεων των επιτυχιών, και τώρα την περίοδο έναρξης των Αγώνων, εσείς τα καταργείτε.
Σας υπενθυμίζουμε κ. Υπουργέ, ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έχουν καταργηθεί τα οδοιπορικά των αθλητών, και τον Δεκέμβριο του 2014 πραγματοποιήθηκε 50% μείωση των οικονομικών επιβραβεύσεων. Επιπροσθέτως, έως σήμερα δεν έχουν πληρωθεί οι ληξιπρόθεσμες επιβραβεύσεις των ετών 2013, 2014 και 2015. Παρ’ όλα αυτά οι αθλητές δημόσια και μη, σας ευχαριστούσαν για τη διάθεση που είχατε.
Αναφέρατε στη Βουλή ότι: «Η διάταξη που φέρνουμε δίνει επιπλέον επιβραβεύσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κωφών», ενώ στην πραγματικότητα, καταργείτε σε όλους τους αθλητές με αναπηρία την οικονομική επιβράβευση για τις θέσεις 4 έως 6. Γνωρίζετε επίσης κ. Υπουργέ, ότι όταν δεν γνωστοποιούνται εκ των προτέρων οι οικονομικές επιβραβεύσεις, και αποφασίζονται την επόμενη χρονιά, τα ποσά αυτά θα είναι μηδαμινά μπροστά στον κόπο και τις υπεράνθρωπες θυσίες των αθλητών.
Ποιος άνθρωπος μπορεί να καταβάλλει καθημερινή υπεράνθρωπη προσπάθεια, χωρίς να ξέρει εάν θα αμειφθεί και ποια θα είναι η αμοιβή του;
Είναι ιστορικό γεγονός κ. Υπουργέ ότι η Ελλάδα αποτελεί την γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και εν γένει του αθλητισμού, μπαίνει πρώτη στην τελετή παρέλασης των χωρών, και αποτελεί ύψιστη υποχρέωση προς την ιστορία και τον πολιτισμό μας να έχουμε μια ομάδα δυνατή, με συμμετοχές και διακρίσεις.
Ως Παραολυμπιακή ομάδα, έχουμε πραγματοποιήσει άπειρες θυσίες για την προετοιμασία μας, με κίνητρο πρωτίστως να τιμήσουμε τη χώρα μας, και δευτερευόντως τις οικονομικές επιβραβεύσεις. Αυτή είναι η αθλητική ζωή μας.
Ευελπιστούμε για την άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει τις οικονομικές επιβραβεύσεις μέχρι και το τέλος του 2016, ως είχαν βάσει των προηγούμενων ρυθμίσεων.
Αναμένουμε την απάντησή σας το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι αθλητές να ασχολούνται απρόσκοπτα με τις προπονήσεις τους, και όχι με άλλου είδους θέματα.

Οι αθλητές
Άρση βαρών σε πάγκο
Δημήτρης Μπακοχρήστος
Παύλος Μάμαλος
Πασχάλης Κουλούμογλου
Νικόλαος Γκουντάνης
Κώστας Δήμου
Γκρέμης Μοΰσιάδης

Ιστιοπλοΐα
Βασίλειος Χριστοφόρου
Θεόδωρος Αλεξάς
Αργύρης Νοτάρογλου
Νικόλαος Πατεράκης

Κολύμβηση
Αντώνης Τσαπατάκης
Χαράλαμπος Ταϊγανίδης
Χρυσούλα Αντωνιάδου
Γιώργος Καπελλάκης
Σεμιχά Ριζάογλου
Χρήστος Αλέξανδρος Ταμπαξής
Ιωάννης Κωστάκης
Αριστείδης Μακροδημήτρης
Αλεξάνδρα Σταματοπούλου
Αλέξανδρος Ταξιλδάρης

Μπότσια
Γρηγόρης Πολυχρονίδης
Αικατερίνη Πατρώνη
Νικόλαος Πανανός
Ανδρέας Κεραμιδάς
Άννα Ντέντα
Χριστίνα Ντέντα
Παναγιώτης Προκόπης Σουλάνης
Ελένη Καλογεροπούλου
Χρυσή Μόρφη-Μέτζου
Νίκο Βασίλη

Ξιφασκία σε αμαξίδιο
Γεράσιμος Πυλαρινός Μαρκαντωνάτος
Παναγιώτης Τριανταφύλλου
Βασίλης Ντούνης
Σάκης Κωστάρης

Ποδηλασία
Αδαμαντία Χαλκιαδάκη
Αργυρώ Μηλάκη
Παρασκευή Καντζά
Βασιλική Βούτζαλη

Σκοποβολή
Βαγγέλης Κακοσαίος

Στίβος
Δήμητρα Κοροκίδα
Σε Τζον Φερνάντες
Βαλασία Κυργιοβανάκη
Δημήτρης Σενικίδης
Δημήτρης Ζησίδης
Ευστράτιος Νικολαΐδης
Ευάγγελος Καναβός
Αθανάσιος Κωνσταντινίδης
Μιχάλης Σεΐτης
Γεώργιος Κωστάκης
Εμμανουήλ Στεφανουδάκης
Χρήστος Κουτούλιας
Στυλιανή Σμαραγδή
Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης

Οι προπονητές
Άρση βαρών σε πάγκο
Δημήτριος Ιωαννίδης

Κολύμβηση
Μιχάλης Νικόπουλος
Ιωάννης Αλεξάκης
Ευάγγελος Βούλτσος
Ιωάννης Μαχίλης
Φωτεινή Ροκανά
Γρηγόριος Σπανούδης

Μπότσια
Γεώργιος Τζίμας

Ξιφασκία σε αμαξίδιο
Δημήτρης Κάζαγλης

Ποδηλασία
Γεώργιος Βαρβεράκης

Στίβος
Ηλίας Αθανασιάδης
Πέτρος Λιάτσος
Αθηνά Χατζηστύλη

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version