Mη συνεργάσιμη μπορεί να χαρακτηριστεί μια χώρα αν δεν έχει συμμορφωθεί ο Εθνικός της Οργανισμός Αντιντόπινγκ (εν προκειμένω το ΕΣΚΑΝ) με τον κώδικα του WADA. Τούτο, δεν σχετίζεται απαραίτητα με την εναρμόνιση της χώρας με τον κώδικα, αλλά ενδέχεται μέρος αυτού να μην εφαρμόζεται σύμφωνα με τους κανόνες.
Οπως εξηγεί ο WADA κάθε χώρα (από τις πέντε) κινδυνεύει για διαφορετικό λόγο, χωρίς όμως να αναφέρει τις παρατυπίες τους αναλυτικά.
Οι μη συνεργάσιμες χώρες είναι πιθανό να έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Τις ποινές δεν τις επιβάλλει ο WADA, αλλά οι αθλητικοί φορείς που συνεργάζονται μαζί του, όπως για παράδειγμα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, διοργανωτές αγώνων. Δεν αποκλείεται να επιλέξουν να τιμωρήσουν μια χώρα με τον αποκλεισμό της από τις διοργανώσεις τους ή να της αφαιρέσουν κάποια διοργάνωση που πρόκειται να φιλοξενήσει. Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο μιας… συμβολικής τιμωρίας.
Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση η Ελλάδα, καθώς παλαιότερα υπήρχε πρόβλημα και με το εργαστήριό της. Οι Βραζιλιάνοι αναφέρουν ότι το δικό τους πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι επίσης το εργαστήριό τους, καθώς είναι μόνο ένα και ανεπαρκές!
Σε κάθε περίπτωση οι χώρες μεταξύ αυτών και η δική μας, θα πρέπει ως τις 10 Νοεμβρίου να έχει λύσει το ζήτημα, διαφορετικά θα ο WADA θα την χαρακτηρίσει μη συνεργάσιμη.