Είχε προηγηθεί μια διετία αποκλεισμού από τη δράση, επειδή η A.E. Αμπελοκήπων δεν είχε συναινέσει στη μετακίνηση του Σάββα Θεοδωρίδη στον Ολυμπιακό.
Η καθιέρωσή του στο αρχικό σχήμα δεν έγινε άμεσα, δεδομένου ότι στο δυναμικό υπήρχαν και οι σαφώς πιο έμπειροι Κώστας Καραπατής, Στέλιος Κουρουκλάτος.
Γεννημένος στους Αμπελοκήπους στις 18 Φεβρουαρίου 1935, ο Σάββας Θεοδωρίδης δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητος από τον Παναθηναϊκό, όμως εκείνος προτίμησε να υπερασπιστεί την εστία του Ολυμπιακού.
Το Sport-Retro.gr, πάντως, εντόπισε ρεπορτάζ του Τύπου της εποχής και αναδημοσιεύει ότι εν έτει 1956, ο 12 φορές διεθνής με την Ανδρών είχε πραγματοποιήσει μυστικές προπονήσεις στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ασχέτως αν ανήκε στον σύλλογο του Πειραιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μία Τετάρτη του Ιουλίου του 1956, η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» κυκλοφόρησε με τον παραπάνω τίτλο και προκάλεσε μεγάλο σούσουρο στο φίλαθλο κοινό της εποχής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Σάββας Θεοδωρίδης προπονείτο κρυφά τρεις φορές την εβδομάδα επί τρεις μήνες υπό την επίβλεψη του Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας!
«Με τον Ολυμπιακό έχω μαλώσει και δεν έχω διάθεση να ξαναπαίξω μπάλα στον Πειραιά. Θέλω να μεταγραφώ στον Παναθηναϊκό. Ο πατέρας μου είναι μέλος του Ολυμπιακού και φίλος της διοίκησης και θα φροντίσει να μου εξασφαλίσει τη μεταγραφή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τώρα, όμως, θέλω να προπονούμαι στον Παναθηναϊκό, να επανακτήσω τη φόρμα μου γιατί έχω μεγάλο κέφι να παίξω μπάλα. Η μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό είναι εξασφαλισμένη», είπε στον γενικό αρχηγό του «τριφυλλιού» Σωτήρη Ασπρογέρακα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Επίσης, ο 21χρονος τότε τερματοφύλακας είχε προσθέσει ότι ο Ολυμπιακός ήταν διατεθειμένος να τον ανταλλάξει με τον Μάρκο Χάλαρη ή κάποιον άλλο παίκτη του «τριφυλλιού».
Οι «πράσινοι» πείστηκαν από τα λεγόμενα του νεαρού και του επέτρεψαν να προπονείται τις πρωινές ώρες, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτός από άλλους παίκτες ή στελέχη της ομάδας.
Η αλήθεια ήταν ότι ο Θεοδωρίδης δεν διατηρούσε τις καλύτερες σχέσεις με τη διοίκηση των «ερυθρολεύκων», δεδομένου ότι δεν είχε καταγράψει συμμετοχή σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.
Η «Αθλητική Ηχώ» υποστήριξε ότι ο παίκτης επιθυμούσε να γυμνάζεται κοντά στο σπίτι του, δηλαδή στο «σπίτι» του «αιωνίου» αντιπάλου, αφενός επειδή η απόσταση ήταν μικρή αφετέρου διότι οι προπονήσεις του Ολυμπιακού γίνονταν πάντα σε διάφορα, όχι και τόσο προσεγμένα γήπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 1953 μέχρι την έναρξη της περιόδου 1956-57 το Στάδιο Καραϊσκάκη παρέμεινε κλειστό λόγω εκτεταμένων έργων που αφορούσαν κυρίως στη δημιουργία αγωνιστικού χώρου κανονικών διαστάσεων και μεγάλη αύξηση της χωρητικότητας.
Ξαφνικά, ο Θεοδωρίδης αγωνίστηκε βασικός στον εκτός έδρας ημιτελικό Κυπέλλου με τον Άρη (10/6) και στο προτελευταίο ματς της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ (17/6).
Παράλληλα, σταμάτησε τις προπονήσεις στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με συνέπεια οι «πράσινοι» να του ζητήσουν τα… ρέστα κι εκείνος να τους εξηγήσει ότι ναι μεν θα αγωνιζόταν εναντίον της ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου, αλλά δεν θα συνέβαινε το ίδιο και στο μεταξύ τους ντέρμπι που θα έκρινε το πρωτάθλημα.
Εντός των επόμενων ωρών, ένας ρεπόρτερ της «Αθλητικής Ηχούς» έσπευσε να επικοινωνήσει με τον πατέρα του παίκτη, γνωστό φαρμακοποιό και επίλεκτο φίλαθλο του Ολυμπιακού.
«Ουδέποτε το παιδί μου θα έπαιρνε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό», ξεκαθάρισε τότε ο πρεσβύτερος Θεοδωρίδης, προτού ο νεαρός πάρει τον λόγο και δώσει εξηγήσεις.
«Ο πατέρας μου δεν με άφηνε να παίξω μπάλα γιατί πιστεύει πως πρέπει να πάρω πρώτα το πτυχίο μου από το Πανεπιστήμιο και μετά να ασχοληθώ με τα σπορ. Κατάφερα, όμως, και του απέσπασα την υπόσχεση πως σε περίπτωση που θα περνούσα στα μαθήματα ότι θα με άφηνε να παίξω για λίγο καιρό ακόμα.
Τα πράγματα ήρθαν ευνοϊκά για μένα και βρέθηκα πάλι κάτω από τα δοκάρια στο ματς Κυπέλλου με τον Φωστήρα (σ.σ. το αξιόπιστο βιβλίο «71 Χρόνια Ολυμπιακός» των εκδόσεων Γ.Χ. Αλεξανδρή σημειώνει ότι είχε αγωνιστεί ο Καραπατής).
Σε αυτό το παιχνίδι με είδε ο κ. Γκλίσοβιτς και δεν μου απέκρυψε ότι με θεωρεί ταλέντο και θα ήταν ευτυχής να με προπονήσει μιας και κατοικώ κοντά στο γήπεδο. Πράγματι, έτσι έγινε εν αγνοία του πατέρα μου και για μικρό χρονικό διάστημα.
Μόλις το πληροφορήθηκε ο πατέρας μου μού απαγόρευσε να ξαναπατήσω στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να μην παρεξηγηθούμε από τους ιθύνοντες του σωματείου μου. Ουδέποτε ήρθα σε επαφή με παράγοντες του Παναθηναϊκού και πολύ περισσότερο ουδέποτε έγινε καμία συζήτηση περί μεταγραφής μου στον Παναθηναϊκό.
Η αγωγή μου δεν θα μου επέτρεπε να παίξω παρόμοιο παιχνίδι σε ένα σωματείο της Ιστορίας του Παναθηναϊκού και εξάλλου γιατί να το έκανα αυτό, αφού ποτέ δεν έπαψα να λατρεύω τον Ολυμπιακό.
Άλλωστε και προ ετών όταν πήρα μεταγραφή στον Ολυμπιακό μου είχε προταθεί να προτιμήσω τον Παναθηναϊκό, πράγμα που απέρριψα ασυζητητί διότι ο πατέρας μου κι εγώ ο ίδιος είμαστε πάντα από τους πιο φανατικούς οπαδούς της πρωταθλήτριας Ελλάδας.
Ευτυχώς δε που δεν δέχθηκα κανένα γκολ την Κυριακή γιατί τότε πολύ ορθά θα με κατηγορούσαν ότι έκανα εκ προθέσεως. Πάντως, ευχαριστώ τον κ. Γκλίσοβιτς διότι με προγύμνασε αφιλοκερδώς».
Δεν γνώριζε για τις προπονήσεις ο Ασπρογέρακας!
Δημοσιογράφος της «Αθλητικής Ηχούς» επικοινώνησε και με τον Σωτήρη Ασπρογέρακα, προκειμένου να ενημερωθεί για όσα υποστήριζε το «πράσινο» στρατόπεδο.
Ο γενικός αρχηγός της ομάδας επέμεινε ότι ο Σάββας Θεοδωρίδης «αυτοπροτάθηκε» στον Παναθηναϊκό και πως ο ίδιος απάντησε αρνητικά επειδή προερχόταν από σύλλογο του ΠΟΚ.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι πρωινές προπονήσεις με τον Γκλίσοβιτς από τις αρχές Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου έγιναν εν αγνοία του και πως όταν το έμαθε τον απέπεμψε, διότι δεν ήθελε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι «πράσινοι» γλυκοκοιτάζουν παίκτη του «αιωνίου» αντιπάλου.
Η ουσία είναι ότι ο Σάββας Θεοδωρίδης όχι μόνο υπερασπίστηκε την εστία του Ολυμπιακού στα κρίσιμα ματς της σεζόν, αλλά ήταν εξαιρετικός και συνέβαλε στην κατάκτηση του 3ου διαδοχικού πρωταθλήματος.
Πηγή: http://sport-retro.gr