Αθλητικά

Σερ Μπόμπι Τσάρλτον: Από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου στην κατάκτηση του Μουντιάλ και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών

Θλίψη στο αγγλικό αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών, τρία χρόνια μετά την απώλεια του αδερφού του και άλλοτε συμπαίκτη του στην Εθνική Αγγλίας, Τζάκι Τσάρλτον.

Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον υπήρξε ποδοσφαιρικό σύμβολο της εποχής του με τα χρώματα τόσο της Εθνικής Αγγλίας όσο και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Επέζησε του αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου το 1958 όταν σκοτώθηκαν 21 επιβάτες, ανάμεσά τους 8 παίκτες των «Κόκκινων Διαβόλων».

Φορώντας τη φανέλα με το νούμερο «9», ο Μπόμπι Τσάρλτον σημείωσε 249 γκολ σε 758 παιχνίδια, παίζοντας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, βοηθώντας την ομάδα να κατακτήσει το 1968 το πρώτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Παρά το γεγονός ότι έπαιζε ως μέσος, σκόραρε 49 φορές σε 106 παιχνίδια για την Εθνική ομάδα της Αγγλίας.

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία του Μονάχου, ο Μπόμπι Τσάρλτον ήταν από τους βασικούς συντελεστές της στέψης των «Τριών Λιονταριών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα την ίδια χρονιά, υπερισχύοντας του επίσης θρυλικού Εουσέμπιο της Εθνικής Πορτογαλίας.

Απολαύστε γκολ του μεγάλου Μπόμπι Τσάρλτον:

Μάλιστα μετά το τέλος της καριέρας του ο Μπόμπι Τσάρλτον υπηρέτησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από διοικητικό πόστο για 39 ολόκληρα χρόνια, ενώ το 1994 τιμήθηκε με τον τίτλο του Σερ από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένεια του Μπόμπι, έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τον θάνατό του:

«Με μεγάλη λύπη μοιραζόμαστε την είδηση ​​του ειρηνικού θανάτου του Σερ Μπόμπι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (σ.σ. 21.10.2023). Ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Η οικογένειά του θα ήθελε να εκφράσει τις ευχαριστίες της σε όλους όσους συνέβαλαν στη φροντίδα του και στους πολλούς ανθρώπους που τον αγάπησαν και τον στήριξαν. Ζητάμε να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή της οικογένειας αυτή τη στιγμή».

«Τα λόγια ποτέ δεν θα είναι αρκετά», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον θάνατο του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον:

Με βαθιά θλίψη υποδέχτηκε την είδηση της απώλειας του μεγάλου Μπόμπι Τσάρλτον η Premier League:

«Η Πρέμιερ Λιγκ με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Οι σκέψεις και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια απευθύνονται στην οικογένεια και τους φίλους του Sir Bobby, καθώς και σε όλους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

 

Η τραγωδία των «Μπέμπηδων» στο Μόναχο 

Η πτήση 609 της British European Airways συνετρίβη στις 6 Φεβρουαρίου 1958 στο καλυμμένο με χιόνι και λάσπη αεροδρόμιο του Μονάχου, στη Δυτική Γερμανία. Στο αεροπλάνο επέβαινε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μαζί με κάποιους φιλάθλους της και δημοσιογράφους. Είκοσι τρεις από τους 44 επιβάτες, ανάμεσά τους 8 παίκτες της Γιουνάιτεντ πέθαναν.

Η ομάδα ήταν γνωστή ως τα «Μωρά του Μπάσμπι» από τον προπονητή Ματ Μπάσμπι και τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των παικτών.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη μαύρη 6η Φεβρουαρίου 1958:

Η ομάδα επέστρεφε από ευρωπαϊκό αγώνα απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι, αναμέτρηση που έληξε ισόπαλη 3 – 3 και με αυτό το αποτέλεσμα, οι Άγγλοι προκρίθηκαν στους ημιτελικούς, έχοντας προηγουμένως κερδίσει τον αγώνα στο Μάντσεστερ με 2-1.

Ένας από τους 21 επιζώντες ήταν και ο Μπόμπι Τσάρλτον.  

 

Μια ζωή με την κόκκινη φανέλα

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τη φανέλα της αγαπημένης του Γιουνάιτεντ μέχρι την ώρα που κρέμασε τα παπούτσια του, ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον είχε καταφέρει να κερδίσει τον θαυμασμό και την εκτίμηση όλων, όχι μόνο για το αναμφισβήτητο ταλέντο του, αλλά και για τον χαρακτήρα του.

«Είναι ο συνδυασμός του χαριτωμένου και του δραματικού που τον κάνει τόσο ξεχωριστό», ήταν ένας από τους πιο ωραίους χαρακτηρισμούς που του είχαν αποδοθεί σε κείμενα της εποχής, ενώ στο βιβλίο «The Football Man» αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Κάτι εξαιρετικό αναμένεται από αυτόν τη στιγμή που παίρνει τη μπάλα. Υπάρχουν λίγοι παίκτες που επηρεάζουν τις αντιδράσεις του πλήθους τόσο πολύ όσο αυτός».

Ως μέσος το σήμα κατατεθέν του ήταν οι επελάσεις που ξεκινούν από το χώρο της μεσαίας γραμμής και κατέληγαν είτε σε ασίστ είτε σε γκολ.

Σε σχετικό αφιέρωμα της Premier League, μάλιστα, αναφέρεται ως προπομπός του Κέβιν Ντε Μπρόινε.

Το χωριατόπαιδο που έφτασε στην κορυφή του κόσμου 

Γεννημένος το 1937 στο χωριό Ashington, ο Μπόμπι Τσάρλτον έκανε πράξη όλα τα παιδικά του όνειρα. Ακόμα και εκείνα που φάνταζαν άπιαστα.

Σε ηλικία 29 ετών κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 με την Εθνική Αγγλίας οικοδέσποινα στον αλησμόνητο τελικό του Γουέμπλεϊ κόντρα στη Δυτική Γερμανία με σκορ 4 – 2. Ένας τελικός που έμεινε στην Ιστορία για το γκολ «φάντασμα» που πέτυχε ο Τζεφ Χαρστ, το ένα από τα τρία του Άγγλου επιθετικού εκείνη την ημέρα.

Ο τελικός του Μουντιάλ του 1966 που έστεψε παγκόσμια πρωταθλήτρια την Αγγλία: 

Και δύο χρόνια αργότερα, και 10 ακριβώς από την τραγωδία του Μονάχου, ο 31χρονος Μπόμπι Τσάρλτον μπήκε ως αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάλι στο Γουέμπλεϊ για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης απέναντι στην πορτογαλική Μπενφίκα του «μαύρου πάνθηρα» Εουσέμπιο.

Και με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο, μετά το επιβλητικό 4 – 1 με τον ίδιο να πετυχαίνει δύο γκολ, ο Μπόμπι σήκωσε την κούπα ψηλά, αφιερώνοντας το τρόπαιο στους 8 αδικοχαμένους συμπαίκτες του που έβλεπαν από τον ουρανό.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του αρχηγού Μπόμπι Τσάρλτον γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που κερδίζει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης:

Η IFFHS (Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου) κατέταξε τον Sir Bobby Charlton 10ο καλύτερο παίκτη του 20ού αιώνα.

φωτογραφίες: Reuters

Αθλητικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Αθλητικά: Περισσότερα άρθρα