Site icon NewsIT

Σιμόν Μπάιλς: Η μικρόσωμη γυμνάστρια που εξελίχθηκε σε «γίγαντα» και γράφει ιστορία στο Παρίσι

03.08.2024 | 12:15
REUTERS/Mike Blake

Η μικροσκοπική – μόλις 1,42μ –  με το τεράστιο εκτόπισμα Σιμόν Μπάιλς είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Η Σιμόν Μπάιλς, η Αμερικανίδα σούπερ σταρ της ενόργανης γυμναστικής που σόκαρε τους πάντες το 2021 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όταν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση για λόγους ψυχικής υγείας, φόρεσε ξανά τα υπέρλαμπρα κορμάκια της και το αστραφτερό της χαμόγελο και δίνει ρεσιτάλ στο Παρίσι.

Το αστέρι της ενόργανης έχει στην κατοχή του ήδη τα περισσότερα παγκόσμια και ολυμπιακά μετάλλια από κάθε άλλη γυμνάστρια στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η 27χρονη υπεραθλήτρια, που έχει κάνει άπαντες να παραμιλούν με τις επιδόσεις της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι κάτοχος 9 Ολυμπιακών μεταλλίων, εκ των οποίων έξι χρυσά, και 30 παγκόσμιων μεταλλίων – 23 εκ των οποίων είναι χρυσά.

Οκτώ χρόνια μετά την κυριαρχία της στους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016) κι έχοντας πλέον κοιτάξει κατάματα τους δαίμονές της, η Σιμόν Μπάιλς επέστρεψε δυναμικά και προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις. 

Όλοι την ήθελαν μία ζωή πρωταθλήτρια, να κατεβαίνει σε αγώνες και να σηκώνει το ένα χρυσό μετάλλιο μετά το άλλο. Κι όχι άδικα. Υπέροχες πιρουέτες, αλφάδι σπαγγάτο στον αέρα, μοναδικοί στροβιλισμοί γύρω από τον εαυτό της, πόδια να πατάνε γερά στο τερέν την ώρα της προσγείωσης, η Σιμόν δεν ήταν για τίποτα λιγότερο από το χρυσό.

Simone Biles' Paris Olympics 2024 individual all-around Final routines 🇺🇸 | #Paris2024 #Olympics

Όμως πέρα από υπεραθλήτρια είναι και ο άνθρωπος. Το βάρος της ευθύνης και των προσδοκιών την «έτρωγε» και κάποια στιγμή έγινε ασήκωτο.

Ευτυχώς για εκείνη το είδε, έκανε το διάλειμμά της και επέστρεψε πιο έτοιμη από ποτέ.

Γιατί για να πετάξεις, πρέπει πρώτα να είσαι καλά και να χαμογελάς και η Σιμόν Μπάιλς – ευτυχώς για εκείνη –  το κατάλαβε.

Το 2021, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Μπάιλς σόκαρε τους πάντες, ανακοινώνοντας ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση για λόγους ψυχικής υγείας.

Ενώ όλοι περίμεναν την επόμενη ακατόρθωτη άσκηση από εκείνη, η αθλήτρια λύγισε από το βάρος των προσδοκιών ενός ολόκληρου λαού στις πλάτες της. 

Σε ανάρτησή της στο Instagram δεν έκρυψε τη μάχη που ήδη έδινε με την πίεση που της ασκούνταν από το γεγονός ότι όλοι τη θεωρούσαν σούπερ σταρ των Αγώνων και περίμεναν από εκείνη να πάρει όχι ένα, αλλά πολλά χρυσά:

«Αισθάνομαι πραγματικά ότι μερικές φορές κουβαλάω το βάρος του κόσμου στους ώμους μου. Το ξέρω ότι προσπαθώ να το εξαφανίσω και να το κάνω να φανεί λες και η πίεση δεν με επηρεάζει, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι αστείο».

«Πρέπει να εστιάσω στην ψυχική μου υγεία. Απλώς πιστεύω ότι τα θέματα ψυχικής υγείας είναι πιο διαδεδομένα στον αθλητισμό τώρα. Πρέπει να προστατεύσουμε το μυαλό και το σώμα μας και όχι απλώς να βγαίνουμε έξω και να κάνουμε αυτό που θέλει ο κόσμος να κάνουμε» είχε αναφέρει – μεταξύ άλλων – σε ανάρτησή της στο Instagram.

Η Μπάιλς ένιωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχει ο κόσμος από εκείνη. Η απόφασή της να βάλει ένα προσωρινό τέλος ήταν αναπόφευκτη.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η μάχη με την κατάθλιψη

Γεννήθηκε στο Κολόμπους του Οχάιο στις 14 Μαρτίου 1997. 

Η Σιμόν Μπάιλς δεν πέρασε εύκολα παιδικά χρόνια. Όπως έχει η ίδια εκμυστηρευτεί η βιολογική της μητέρα ήταν εξαρτημένη από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Ως αποτέλεσμα, η αμερικανική δικαιοσύνη της αφαίρεσε την επιμέλεια των τεσσάρων παιδιών της και η Μπάιλς πέρασε αρκετά από τα παιδικά της χρόνια σε ανάδοχες οικογένειες, πριν την υιοθετήσουν οι παππούδες της, μαζί με τη μικρή της αδελφή.

Στο ντοκιμαντέρ του Netflix για τη ζωή της, η Biles μιλάει και για τη μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη.

Όπως σημειώνει η ίδια, όταν στα 19 σου χρόνια έχεις κερδίσει 5 χρυσά μετάλλια, είναι λογικό να αναρωτιέσαι τι θα κάνεις στη ζωή σου όταν τελειώσει ο πρωταθλητισμός.

«Νομίζω ότι το τι σημαίνει επιτυχία για μένα είναι λίγο διαφορετικό από πριν, γιατί πριν όλοι καθόριζαν την επιτυχία για μένα, ακόμα κι αν είχα τη δική μου αφήγηση που ήθελα», έχει πει.

Το 2018 η Μπάιλς βρήκε το θάρρος να καταγγείλει ότι και αυτή είχε πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον πρώην γιατρό της ομάδας των ΗΠΑ.

«Οι περισσότεροι με ξέρετε ως ένα χαρούμενο, γελαστό και ενεργητικό κορίτσι. Αλλά, τελευταία…ένιωθα ψυχικά καταβεβλημένη και όσο περισσότερο προσπαθώ να σβήσω τη φωνή στο κεφάλι μου τόσο πιο δυνατά ουρλιάζει. Δεν φοβάμαι να πω την ιστορία μου πια. Είμαι κι εγώ μια από τους εκατοντάδες επιζώσες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Λάρι Νασάρ. Πιστέψτε με όταν λέω ότι ήταν πολύ πιο δύσκολο να πω πρώτα αυτές τις λέξεις δυνατά παρά να το γράψω», είχε γράψει τότε στο Χ (πρώην Twitter).

Το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης της USA Gymnastics θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στην ιστορία του αθλητισμού.

Περισσότερες από 265 γυναίκες είπαν ότι ο Λάρι Νασάρ τις κακοποίησε σεξουαλικά με το πρόσχημα της παροχής ιατρικής περίθαλψης.

Μετά από την δύσκολη απόφαση της απόσυρσή της το 2021, ούτε και η ίδια γνώριζε τι την περίμενε στο μέλλον.

Η αβεβαιότητα αυτή επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την ψυχολογική της κατάσταση. Τότε ήταν που ξεκίνησε ψυχοθεραπεία, μια διαδικασία που τη βοήθησε να κοιτάει το παρόν και να μην αγχώνεται ασφυκτικά για το μέλλον. 

Αυτός ήταν και ο καταλυτικός παράγοντας για να επιστρέψει στον αθλητισμό.

Η ίδια μίλησε για την απόφασή της να συμμετάσχει στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

«Κανείς δεν με αναγκάζει να επιστρέψω. Είμαι 26 ετών. Το κάνω πραγματικά για τον εαυτό μου. Δεν θέλω ποτέ να κοιτάζω πίσω σε δέκα χρόνια και να λέω τι θα γινόταν αν μπορούσα να είχα κάνει άλλον έναν ολυμπιακό κύκλο; Τουλάχιστον προσπάθησα. Δεν θέλω να φοβάμαι πια. Έχουν συμβεί τόσα πολλά σε αυτό το άθλημα, τόσα πολλά με έχουν τρομάξει και δεν μπορώ να τα αφήσω να μου πάρουν το τελευταίο πράγμα που έχω», είπε.

Η δύναμή της είναι άξια θαυμασμού κι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους, αθλητές και μη, που ξεδιπλώνεται κυρίαρχα στον αγωνιστικό χώρο.

Μπορεί να πάλεψε με δαίμονες και σκοτάδια, αλλά σηκώθηκε ξανά κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Μύθος. Θρύλος. GOAT. Αυτή είναι η Σιμόν Μπάιλς

Πηγή φωτογραφιών: Reuters, AP

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version