Site icon NewsIT
14:12 | 27.05.15

Σκάνδαλο FIFA: Ξηλώνουν το κουβάρι της διαφθοράς με 14 συλλήψεις – “Αγγίζει” συνεργάτες του Μπλάτερ – Κανονικά η εκλογή προέδρου

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Newsit Newsroom

- Ένας Έλληνας ανάμεσα στους 14 συλληφθέντες για το σκάνδαλο της FIFA - Γιγαντιαία επιχείρηση σε 5αστερο ξενοδοχείο της Ζυρίχης όπου διέμεναν μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου - Κατηγορούνται για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος – Η έρευνα φτάνει σε βάθος 20ετίας - Ξεκινά αύριο το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας - Αναμένεται να επανεκλεγεί ο Μπλάτερ για 5η θητεία – Αντίπαλός του ο Άραβας, αλ Χουσεΐν

Λένε πως “το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι”. Μόνο που αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει στην περίπτωση της FIFA. Γιατί η γιγαντιαία επιχείρηση, την οποία “διέταξε” η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οδήγησε σε “ντου” στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, δεν φαίνεται να επηρεάζει ουσιαστικά τον άνθρωπο που διαφεντεύει τις τελευταίες 10ετίες το ποδόσφαιρο: τον Ζεπ Μπλάτερ!

Για την ώρα, όμως, το σκάνδαλο που όλοι συζητούσαν εδώ και χρόνια, όλοι μιλούσαν γι’ αυτό αλλά ως εκεί, δεν αγγίζει άμεσα τον πρόεδρο της FIFA αλλά μόνο κάποιους στενούς του συνεργάτες. Δεν φαίνεται όμως ικανό να του στερήσει μια ακόμη επανεκλογή, την πέμπτη κατά σειρά.

Ο Ζεπ Μπλάτερ είναι 79 ετών και πρόεδρος της FIFA από το 1998

Παρά τις αποκαλύψεις, τις συλλήψεις και τον “σεισμό” που έχει προκαλέσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο η γιγάντια επιχείρηση που εξαπέλυσαν οι ελβετικές αρχές μετά από “διαταγή” των ΗΠΑ, οι εκλογές της FIFA δεν θα επηρεαστούν, θα γίνουν κανονικά και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Μπλάτερ θα επανεκλεγεί. Αντίπαλός του θα είναι ο πρίγκιπας της Ιορδανίας, αλ μπιν αλ Χουσεΐν.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών έχουν 14 συλληφθέντες, εννέα εκλεγμένα μέλη της Ομοσπονδίας και πέντε υπάλληλοι. Ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Τάκκας, που επί 15 χρόνια ήταν γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των Νησιών Κεϊμάν. Aπό τον Φεβρουάριο του 2014 είναι ο γενικός διευθυντής οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών της εταιρείας Abakan Inc.

Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες από την αμερικανική δικαιοσύνη για διαφθορά. Ανάμεσα στα άλλα η έρευνα αφορά και δωροδοκίες ή ξέπλυμα χρήματος.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο αντιπρόεδρος της FIFA και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Τζέφρι Γουέμπ. Χειροπέδες μπήκαν επίσης σε ακόμη έναν αντιπρόεδρο αλλά και σε ακόμη τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη.

Το 2014, χρονιά που έγινε Μουντιάλ (Βραζιλία) ο τζίρος της FIFA έφτασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ

Έρευνες γίνονται παντού. Παντού όμως. Από τα κεντρικά της FIFA μέχρι και
την έδρα της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (Concacaf) στο Μαϊάμι.

Στη Ζυρίχη, η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας κατά προσώπων για κακοδιαχείριση και ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με την ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2018 και του 2022. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι δεδομένα και έγγραφα κατασχέθηκαν από τα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών της FIFA, μετά τις έρευνες στα κεντρικά της Ομοσπονδίας.

Η εισαγγελία διευκρίνισε ότι η ελβετική έρευνα, που άρχισε στις 10 Μαρτίου, είναι διαχωρισμένη από την ποινική έρευνα των αμερικανικών δικαστικών αρχών, η οποία αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων μετάδοσης σε μέσα ενημέρωσης, μάρκετινγκ και χορηγίες για ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Υπάρχουν στοιχεία για ατασθαλίες σχετικά με τη διαδικασία ανάθεσης της διοργάνωσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων Ποδοσφαίρου του 2018 και του 2022 στη Ρωσία και στο Κατάρ αντίστοιχα και θεωρείται ότι τα αδικήματα έχουν διαπραχθεί τουλάχιστον εν μέρει στην Ελβετία, όπου βρίσκεται και η έδρα της FIFA.

Το χρονικό του ποδοσφαιρικού “σεισμού”

Ήταν πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης (στην Ευρώπη) όταν οι New York Times έριξαν τη… “βόμβα”: Σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στο πολυτελές ξενοδοχείο Baur au Lac Hotel, στο κέντρο της Ζυρίχης, συνελήφθησαν κορυφαία στελέχη της FIFA κατηγορούμενα για διαφθορά, δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος.

Το οικοδόμημα της ζάμπλουτης και πανίσχυρης FIFA τρίζει συθέμελα, πρώτη φορά τόσο δυνατά. Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για παθητική δωροδοκία και όχι μόνο τα τελευταία 20 χρόνια!

Δεκάδες Ελβετοί αστυνομικοί έφτασαν στο ξενοδοχείο, που έχει θέα τις Άλπεις και τη λίμνη της Ζυρίχης, ζήτησαν από τη ρεσεψιόν τα κλειδιά και μπήκαν στα δωμάτια των υπόπτων για να τους περάσουν χειροπέδες. Ακολούθησε έφοδος και στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδίας, επίσης στη Ζυρίχη.

Ο Ζεπ Μπλάτερ είναι 79 ετών και πρόεδρος της FIFA από το 1998

Οι συλλήψεις έγιναν… ομαλά. Ο Εντουάρντο Λι από την Κόστα Ρίκα, στέλεχος της FIFA βγήκε από το δωμάτιό του με χειροπέδες συνοδεία αστυνομικών και οδηγήθηκε σε βοηθητική έξοδο. Του επιτράπηκε να πάρει μαζί του την διακοσμημένη με το λογότυπο της Fifa βαλίτσα του. Άλλος συλληφθέντας ζήτησε προστασία και ένα λευκό σεντόνι υψώθηκε για να κρύψει την έξοδό του από το ξενοδοχείο και την είσοδό του στο αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε.

Οι έρευνες αφορούν στις διαδικασίες ανάθεσης της διοργάνωσης παγκοσμίων κυπέλλων, χορήγησης δικαιωμάτων μάρκετινγκ και δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης. Αφορούν επίσης ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, απάτες και ξέπλυμα χρήματος.

Το κατηγορητήριο αφορά 14 πρόσωπα ύποπτα για απάτες, ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και ξέπλυμα χρήματος. Εκτός των στελεχών της FIFA, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο που είναι σε γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι κατηγορίες αφορούν στους Τζέφρι Γουέμπ, Εουτζένιο Φιγκερέντο, Τζακ Γουόρνερ, Εντουάρντο Λι, Χούλιο Ρότσα, Κώστα Τάκα, Ραφαέλ Εσκιβέλ, Χοσέ Μαρία Μαρίν και Νικολά Λεός.
Κατηγορίες αναμένεται επίσης να διατυπωθούν κατά των στελεχών εταιρειών μάρκετινγκ Αλεσάντρο Μπουρσάκο, Ααρον Ντέιβιντσον και Ούγκο και Μαριάνο Τζίνκις. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν επίσης τον Ζοζέ Μάργκουλις ως μεσάζοντα σε παράνομες πληρωμές.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες:  EPA, Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version