Λίγο έλειψε να εγκαταλείψει την κωπηλασία. Τα ξημερώματα της 30ης Ιουλίου 2021 όμως, ο Στέφανος Ντούσκος -στη δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες- κατάφερε να μας συγκινήσει, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο μονό σκιφ.
Ο Στέφανος Ντούσκος έγινε ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στους Αγώνες Τόκιο 2021; περνώντας μάλιστα στο λαιμό του το χρυσό μετάλλιο.
Με μία απίστευτη κούρσα και χρόνο 6:40.45 ο Στέφανος Ντούσκος μας γέμισε υπερηφάνεια παίρνοντας την πρωτιά στον τελικό του μονού σκιφ της κωπηλασίας και μάλιστα με νέο Ολυμπιακό ρεκόρ!
Ο 24χρονος Γιαννιώτης «υπέγραψε» τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας. Στη δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν 6ος στην τετράκωπος ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή, ο Έλληνας σκιφίστας χάρισε στην ελληνική κωπηλασία το μοναδικό Ολυμπιακό μετάλλιο που έλλειπε από τη… συλλογή της (πρώτο χρυσό και 4ο συνολικά).
What a performance from Stefanos Ntouskos!
— Olympics (@Olympics) July 30, 2021
He wins the first ever Olympic rowing gold for #GRE in the men’s single sculls.@WorldRowing @HellenicOlympic #Rowing pic.twitter.com/fwOvrIg2b4
Μπήκε πρώτος στη “μάχη” και έφερε το πρώτο μετάλλιο στο Τόκιο
“Δεν μπορώ να το πιστέψω! Δεν το πιστεύω! Αλήθεια… δεν το πιστεύω! Η καλύτερη κούρσα της καριέρας μου… Στα τελευταία 500 μέτρα έλεγα Θεέ μου βοήθησέ με. Κράτα λίγο ακόμη. Στα 100 τελευταία μέτρα, είπα… δεν το χάνω! Για όλους αυτούς που με βλέπουν στην Ελλάδα ένα μεγάλο ευχαριστώ!» είπε μεταξύ άλλων στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Ο 24χρονος Ντούσκος είδε τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο να του φέρνει το χρυσό μετάλλιο σε δίσκο, το πέρασε στο λαιμό του και δευτερόλεπτα μετά άκουσε τον εθνικό μας ύμνο, γεμίζοντας όλους μας με υπερηφάνεια.
Να σημειωθεί ότι ο Ντούσκος ήταν ο πρώτος αθλητής της Ελλάδας που ρίχτηκε στη μάχη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 23 Ιουλίου και τώρα είναι ο πρώτος αθλητής της ελληνικής αποστολής που παίρνει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021.
Με το μετάλλιο αυτό, η Ελλάδα έφτασε τα 122 στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Αθήνα το 1896 έως και σήμερα.
Έκανε το όνειρο του πραγματικότητα
Ο Στέφανος Ντούσκος γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1997 και είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων (Ν.Ο.Ι.) αλλά και φοιτητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ασχολήθηκε από νωρίς με τον αθλητισμό και τον στίβο. Αποφάσισε να… αφοσιωθεί στα κουπιά μετά από επίσκεψη κάποιων προπονητών στο σχολείο όπου αναζητούσαν υποψήφιους αθλητές. Για λίγο καιρό συνδύασε και τα δύο σπορ, αλλά πολύ γρήγορα πήρε την απόφαση του.
Βρέθηκε στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων το 2014. Τον Αύγουστο του 2015 γνώρισε την πρώτη του διεθνή διάκριση, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ23 μαζί με τον Πέτρου. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιά είχε την πρώτη μεγάλη αναποδιά όταν έμεινε έξω από το νερό για κάποιες εβδομάδες όταν υπέστη ράγισμα στο χέρι.
Η πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς του Ρίο. Το πλήρωμα του εξασφάλισε τη συμμετοχή του λίγο καιρό πριν από την έναρξη των Αγώνων (μόλις στις 26 Ιουλίου 2016), όταν αποβλήθηκε λόγω του γνωστού σκανδάλου ντόπινγκ η ρωσική τετράκωπος.
Λίγο μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου μαζί με τον Γιάννη Πέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών, κάτω των 23ων και Μη Ολυμπιακών Αγωνισμάτων του Ρότερνταμ.
Στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα (2018) έλαβε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ μαζί με τον Χρήστο Στεργιάκα. Την ίδια χρονιά κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας U23, στο Μπρεστ της Λευκορωσίας.
Στη συνέχεια όμως πήρε την… τύχη στα χέρια του.
Με ύψος 1.87 κι αγωνιζόμενος στα ελαφριά σκιφ δεν μπορούσε να διατηρείται στα 80 κιλά κι όπως έχει παραδεχθεί σε συνέντευξη στο Sport24.gr λίγο πριν αναχωρήσει για Τόκιο: «Ο κόσμος μπορεί να βλέπει την τελική εικόνα, αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί τις θυσίες που έκανα εγώ για να μείνω εντός ορίου. Δεν έτρωγα μεσημέρια, δεν έτρωγα το βράδυ. Μασούσα παγάκια και τσίχλες, για να ξεχάσω την πείνα μου. Δοκίμασα τον εαυτό μου, σωματικά και ψυχολογικά. Πάντα υπήρχε το ρίσκο να προκαλέσω ζημιά στον οργανισμό μου».
Στο πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό αγώνισμα της κωπηλασίας, στο μονό σκιφ,ο Στέφανος Ντούσκος βρήκε το αγώνισμα που τον έστειλε στον… αθλητικό Όλυμπο. Πριν ταξιδέψει στο Τόκιο κατέκτησε την τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό και στη συνέχεια γνώρισε την ύψιστη διάκριση.
«Ο Στέφανος δεν έκανε σκιφ όλα τα χρόνια που πήγαινε σε αγώνες στο εξωτερικό. Τα έφερε έτσι η ζωή, γιατί έφυγαν όλοι οι αθλητές και έμεινε μόνος του στην Εθνική, δεν είχε παρτενέρ. Του έλεγα ‘κάνε σκιφ’. Το φοβόταν, έλεγε ‘εκεί είναι οι καλύτεροι, είναι δύο μέτρα ο καθένας’. Είχε σκοπό να κάνει σκιφ σε ένα Παγκόσμιο U23 στις ΗΠΑ και μετά θα εγκατέλειπε. Εκεί όμως κατέρριψε στα προκριματικά το παγκόσμιο ρεκόρ και πήρε το ασημένιο. Είδαμε ότι ήταν πολύ καλός στο σκιφ και έμεινε εκεί, με την παρότρυνση των προπονητών. Η καθυστέρηση στους Ολυμπιακούς λόγω κορονοϊού, του έδωσε χρόνο να προετοιμαστεί καλύτερα. Δούλεψε πάρα πολύ σκληρά, το ήθελε πάρα πολύ» αποκάλυψε η μητέρα του, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ.
Στο πρώτο λοκ ντάουν δεν μπορούσε να μπει στο νερό, αλλά έχοντας προμηθευτεί από την Ομοσπονδία τα βασικά εργαλεία έκανε προπονήσεις στο σπίτι Στο δεύτερο ήταν μαζί με την υπόλοιπη ομάδα στο κωπηλατικό κέντρο του Σχοινιά δουλεύοντας ασταμάτητα.
Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είχε μιλήσει στην ΕΡΤ για τους στόχους του, τις δυσκολίες της προπόνησης και τον πρωταθλητισμό. Στην ερώτηση του Γιώργου Καπουτζίδη, για το αν έχει πραγματοποιήσει τα όνειρά του, ο Στέφανος Ντούσκος είχε τονίσει πως “απομένει μόνο το Ολυμπιακό μετάλλιο”.
Τα κατάφερε και μας έκανε υπερήφανους…
Η κατάταξη του τελικού
Στέφανος Ντούσκος 6:40.45
Κιέτιλ Μπορτς (Νορβηγία) 6:41.66
Νταμίρ Μάρτιν (Κροατία) 6:42.58
Σβέρι Νίλσεν (Δανία) 6:42.73
Αλεξάντερ Βιαζόνκιν (Ρωσία) 6:49.09
Μιντάουγκα Γκρισκόνις (Λιθουανία) 6:57.60