Αθλητικά

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Ποιος τον συμβούλεψε να κάνει κάτι τέτοιο» αναρωτιέται η Marca για την χρήση μελατονίνης

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκλείστηκε από τον Κάρλος Αλκαράθ στο Roland Garros με 3-0 σετ, σε ένα ματς που ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Ο Έλληνας τενίστας αποκάλυψε ότι πήρε χάπι μελατονίνης πριν από την αναμέτρηση, με τη δήλωσή του να απασχολεί τα διεθνή Μέσα.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκλείστηκε από τον Κάρλος Αλκαράθ, στα προημιτελικά του Roland Garros και αποκάλυψε ότι πήρε χάπια μελατονίνης για να κοιμάται πριν τους αγώνες, έχοντας πρόβλημα με τον ύπνο.

Η δήλωση του Τσιτσιπά συζητήθηκε, τόσο από τα Μέσα στην Ελλάδα, όσο και από τα διεθνή, με τη Marca να ασχολείται εκτενώς με το θέμα. Συγκεκριμένα, οι Ισπανοί αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο συνέβη αυτό, αλλά και ποιος τον συμβούλεψε για να κάνει μια τέτοια κίνηση.

Μάλιστα, το παγκοσμίου φήμης Μέσο έφτασε στη σημείο να μιλήσει με γιατρούς ώστε να εξηγήσουν επακριβώς τους κινδύνους και τις επιπτώσεις από τη χορήγηση της εν λόγω ουσίας.

«Η dr. Έλενα Ουρεσταράθου, ειδική στη Μονάδα Ύπνου της Clínica Universidad de Navarra, εξηγεί ότι η μελατονίνη «είναι η ορμόνη που λέει στον εγκέφαλο ποια ώρα να κοιμηθεί και πότε να σηκωθεί. Ξυπνάς όταν δεν υπάρχει μελατονίνη στο σώμα σου», γράφει η Marca αρχικά και συνεχίζει.

«Η νευρολόγος Σέλια Γκαρθία Μάλο προσθέτει ότι η μελατονίνη είναι “μια νευροορμόνη που κάνει τον εγκέφαλό μας και παράγει ύπνο”. Επιπλέον, η Ουρεσταράθου διευκρινίζει ότι παρά την αντιοξειδωτική δράση, δεν έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την απόδοση. Βοηθά σε καταστάσεις jet-lagging εάν υπάρχει αλλαγή ώρας τριών ωρών ή περισσότερο. Εκεί βοηθά στον καλύτερο ύπνο και βελτιώνει την ποιότητα ύπνου”. Ένας από τους πιο θρυλικούς χρήστες μελατονίνης για καταστάσεις jet-lag είναι ο Τάιγκερ Γουντς».

Στο μεγάλο αφιέρωμα της Marca για το συγκεκριμένο ζήτημα, η γιατρός Ουρεσταράθου τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό και πότε παίρνει κανείς αυτή την ουσία. «Το χάπι έπρεπε να είχε πάρει το προηγούμενο βράδυ για να κοιμηθεί καλά, όχι ώρες πριν από το παιχνίδι, ούτε το πρωί ούτε το απόγευμα. Το σημαντικό είναι να κοιμηθείς το προηγούμενο βράδυ. Αν όχι, το σώμα μπαίνει σε “λειτουργία ύπνου”, κατά τη διάρκεια της ημέρας το σώμα νομίζει ότι είναι νύχτα, είσαι βαρύς, νυσταγμένος, μισογκρεμισμένος και δεν έχει καλή απόδοση».

Αθλητικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Αθλητικά: Περισσότερα άρθρα