Τρίτη, 27 Αυγ.
29oC Αθήνα

Σβεν Γκόραν Έρικσον: Τα ροζ σκάνδαλα του θρυλικού Σουηδού προπονητή – Τα «καυτά» μηνύματα, το μανεκέν και η Ιταλίδα

Σβεν Γκόραν Έρικσον: Τα ροζ σκάνδαλα του θρυλικού Σουηδού προπονητή – Τα «καυτά» μηνύματα, το μανεκέν και η Ιταλίδα
ΦΩΤΟ Reuters

Πολυτάραχος ήταν ο προσωπικός βίος του Σβεν Γκόραν Έρικσον. Ο σπουδαίος προπονητής έχασε στα 76 του χρόνια τη μάχη που έδινε τους τελευταίους μήνες με τον καρκίνο, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει, συγκινώντας τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον που «έφυγε» από τη ζωή στις 26 Αυγούστου από καρκίνο στο πάγκρεας, οδήγησε σε τίτλους τις πολλές ομάδες στις οποίες εργάστηκε ως προπονητής, μονοπωλώντας τα αθλητικά πρωτοσέλιδα.

Μάλιστα, ως προπονητής της εθνικής Αγγλίας, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Σβεν Γκόραν Έρικσον έγραψε ιστορία, ως ο πρώτος μη Βρετανός που ανέλαβε τα ηνία των «3 λιονταριών».

Μετά την παραίτηση του τότε προπονητή, Κέβιν Κίγκαν, μετά από μία εντός έδρας ήττα από τη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2000, η ​​αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) κατέληξε στον Έρικσον ως αντικαταστάτη.

Το ντεμπούτο του στις 28 Φεβρουαρίου 2001 ήταν μια φιλική νίκη 3–0 επί της Ισπανίας στο «Villa Park», αλλά την 1η Σεπτεμβρίου 2001, η ομάδα του Έρικσον συνέτριψε με 5–1 εκτός έδρας τη Γερμανία στο Μόναχο.

Στη συνέχεια, ο Σουηδός οδήγησε τα «3 λιοντάρια» στο Μουντιάλ του 2002 και στο Euro 2004, το οποίο και κατέκτησε η εθνική μας.

Στη διάρκεια του Ιουλίου 2004 τα βρετανικά ταμπλόιντ έφερναν, όμως, στο φως ροζ σκάνδαλα του προπονητή της εθνικής Αγγλίας.

Ο Έρικσον και ο ισχυρός άνδρας της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ο Μαρκ Πάλιος, είχαν σεξουαλικές σχέσεις με την ίδια γραμματέα με διαφορά ενός μήνα. Αυτή ήταν και η αιτία του χωρισμού του Σουηδού προπονητή από τη σύντροφό του Ιταλίδα δικηγόρο Νάνσι Ντελ’ Όλιο, με την οποία ήταν μαζί από το 1998.

H «πέτρα του σκανδάλου» ήταν η Φαρία Άλαμ, 38 ετών, πρώην μανεκέν και τότε γραμματέας στην αγγλική ομοσπονδία. Τα όσα προηγήθηκαν πριν αποκαλυφθεί η σχέση της με τον Έρικσον, αλλά και τον Πάλιος, εξέθεσαν την ομοσπονδία, ενώ τα βρετανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «Σβενγκέιτ».

Ο Τύπος είχε κάνει για πρώτη φορά αναφορά για τη σχέση του Έρικσον με την Άλαμ λίγα 24ωρα νωρίτερα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τις 20 Ιουλίου 2004, η Άλαμ αλλά και η αγγλική ομοσπονδία με ανακοινώσεις τους διέψευδαν πως υφίσταται τέτοιο θέμα και μάλιστα απείλησαν με μηνύσεις όποια εφημερίδα συνέχιζε να γράφει παρόμοιες ιστορίες.

Τα βρετανικά ταμπλόιντ αποκάλυψαν ότι ο Έρικσον είχε παράνομη σχέση με τη συμπατριώτισσα του δημοσιογράφο Ούρλικα Γιόνσον, ενώ όταν κόπασε αυτός ο θόρυβος αποκαλύφθηκε η σχέση του με τη γραμματέα του Φάρια Άλαμ.

Να σημειωθεί πριν από την Άλαμ και την Ιταλίδα Νάνσι Ντελ’ Όλιο, υπήρχε η Άνκι Έρικσον, σύζυγος του Σβεν Γκόραν Έρικσον, με την οποία ο Σουηδός προπονητής απέκτησε τη Λίνα και τον Γιόχαν.

Τα «καυτά» e-mail

Επιστρέφοντας στη Φαρία Άλαμ, η σκανδαλοθηρική «News of The World» ανάγκασε την αγγλική ομοσπονδία σε άτακτη υποχώρηση, έχοντας στη διάθεσή της e-mails της 38χρονης προς φίλους της στα οποία αναφέρει για τις σχέσεις της με τον Σουηδό προπονητή.

H αγγλική ομοσπονδία με νεότερη ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Νέα στοιχεία μας παρουσιάστηκαν και με την έρευνα που διενεργήσαμε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τη σχέση».

Όσον αφορά τον Μαρκ Πάλιος, η ομοσπονδία εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Όσον αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Πάλιος, πιστεύουμε πως πρόκειται για προσωπικό θέμα, αλλά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως υπήρξε σχέση».

Σύμφωνα με την «News of the World», αυτή που έκανε το πρώτο βήμα ήταν η Φαρία Άλαμ στέλνοντας e-mails και γραπτά μηνύματα από το κινητό της προς τον Σβεν Γκόραν Έρικσον από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα η Φαρία Άλαμ διατηρούσε σχέσεις με τον Μαρκ Πάλιος. H 38χρονη ήρθε για πρώτη φορά πολύ κοντά στον Έρικσον σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι και τον Φεβρουάριο αφού είχε χωρίσει πια με τον Πάλιος ξεκίνησε η σχέση με τον Σουηδό.

Μετά το Euro 2004, στις 4 Ιουλίου, ο Έρικσον είπε ψέματα στην Ιταλίδα φίλη του Νάνσι Ντελ’ Όλιο πως είχε μία επείγουσα δουλειά στη Σουηδία και κατάφερε να ταξιδέψει στην πατρίδα του συντροφιά με την Άλαμ.

H τελευταία στα e-mails που έστειλε στους φίλους της είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη στα σχόλιά της για τον Έρικσον και τις επιδόσεις του στο σεξ.

«Η φήμη μου πληγώθηκε απ’ αυτές τις σχέσεις, αλλά προσωπικά δεν νιώθω ότι έκανα κάτι τόσο κακό! Το σεξ είναι ένα από τα ωραία πράγματα στη ζωή του ανθρώπου», ήταν τα λόγια του στο ντοκιμαντέρ που γύρισε η Amazon και στο οποίο μίλησε για όλες τις σχέσεις του…

Σουηδός λοιπόν με μεσογειακό ταμπεραμέντο…

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις