Site icon NewsIT

Συγκλονιστικός Αντετοκούνμπο για τα χρόνια στην Ελλάδα: “Φοβόμουν μην απελαθούν οι γονείς μου”

23.07.2020 | 22:17
Συγκλονιστικός Αντετοκούνμπο για τα χρόνια στην Ελλάδα: “Φοβόμουν μην απελαθούν οι γονείς μου”

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παραχώρησε μία συγκλονιστική συνέντευξη, όπου αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα, τον φόβο της απέλασης, τους γονείς του και το πόσο δύσκολο είναι να είσαι μαύρος σε μία χώρα λευκών, όπως είπε.

Ο Έλληνας σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο, μίλησε στο Bleacher Report, σε μία συνέντευξη – εξομολόγηση που δόθηκε το 2019, αλλά θα μεταδοθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής (24/7, 3:00), από το αμερικανικό TNT. Ο MVP της περσινής σεζόν στο ΝΒΑ στάθηκε στο πόσο δύσκολο ήταν να ανταπεξέλθει στις συνθήκες όντας μαύρος, ενώ αποκάλυψε το συνεχή φόβο που ένιωθε για τυχόν απέλαση των γονιών του. 

Στη συνέντευξη εμφανίζεται και ο αδελφός -και συμπαίκτης του στους Μπακς- Θανάσης Αντετοκούνμπο, που ανέλυσε από την πλευρά του, ότι από μικροί στην οικογένεια κατάλαβαν την αξία της εργασίας και του να μπορείς να παρέχεις στην οικογένειά σου ότι χρειάζεται.

Όσα είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

“Η πρώτη φορά που είδα μαύρο άνδρα να οδηγεί αυτοκίνητο, ήταν στις ΗΠΑ. Ήμουν σοκαρισμένος, αναρωτιόμουν τι συμβαίνει εδώ. Με έκανε να αναρωτιέμαι αν η χώρα μου δίνει αρκετές ευκαιρίες σε όσους δεν είναι από εκεί, άρχισα να το σκέφτομαι αυτό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα λευκών, μπορεί να γίνει δύσκολη η ζωή κάποιου με το χρώμα του δικού μου δέρματος. Πηγαίνεις σε πολλές γειτονιές και αντιμετωπίζεις αρκετή αρνητικότητα, ρατσισμό. Οι γονείς μου έκαναν τρομερή δουλειά, πάλευαν για εμάς σε καθημερινή βάση. Μας παρείχαν όσα χρειαζόμασταν σαν οικογένεια ακόμη κι αν έπρεπε να πουλήσουν πράγματα στους δρόμους. Η φτώχεια μπορεί να σε ωθήσει στα όριά σου. Δεν είναι διασκεδαστικά, όμως στο τέλος της ημέρας πρέπει να το αποδεχθείς και αυτό κάναμε ως οικογένεια. Είχαμε ο ένας τον άλλο, κάναμε αυτό που έπρεπε.

Οι γονείς μου ήταν παράνομοι, δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ένα διαβατήριο ή μια ελληνική ταυτότητα. Όταν είσαι παράνομος στην Ελλάδα, ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελαθείς. Ό,τι κι αν έκαναν οι γονείς μου, το έκαναν πολύ προσεκτικά. Όταν είσαι παράνομος, δεν θέλεις να περπατάς στον δρόμο η Αστυνομία μπορεί να σε σταματήσει και να σε στείλει πίσω στη χώρα σου, μπορεί να μην ξαναδείς ποτέ τα παιδιά σου. Αν γύριζα από το σχολείο και δεν έβρισκα τη μητέρα μου, το μυαλό μου έτρεχε. Σκεφτόμουν που βρισκόταν, αναρωτιόμουν αν ήταν καλά εκείνη και ο πατέρας μου. Πολλές φορές σκέφτηκα ότι θα απελαθούν οι γονείς μου, ευτυχώς αυτή η μέρα δεν ήρθε ποτέ. Σαν οικογένεια βάλαμε τους εαυτούς μας γύρω από ανθρώπους θετικούς, όπως ο ιδιοκτήτης ενός καφέ, ο κύριος Γιάννης. Ήταν δύσκολο και πάντα θα είναι δύσκολο να είσαι μαύρος σε μια χώρα λευκών, έρχονται στιγμές που αισθάνεσαι ότι δεν είσαι αυτός που πραγματικά είσαι. Εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, δεν έχω πάει ποτέ στη Νιγηρία, πήγα σε ελληνικό σχολείο με τους φίλους μου, η Ελλάδα είναι όσα γνωρίζω. Δεν βγήκα ποτέ από εκείνη μέχρι τα 18 μου”.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο από την πλευρά του, είπε πως: “Ήταν δύσκολα, οι γονείς μου ήρθαν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα και γνωρίστηκαν στη διαδρομή. Είναι τρελό, δεν μπορείς να εργαστείς όταν είσαι μετανάστης όμως ο πατέρας μου ήθελε να ζήσει εδώ γιατί έλεγε πως η ελληνική κουλτούρα και το εκπαιδευτικό σύστημα θα είναι σπουδαία για εμάς. Γύριζα τους δρόμους για να πουλήσω πράγματα, μαζί με τα αδέλφια μου. Σαν παιδιά καταλάβαμε τη σημασία της εργασίας και πόσο σημαντικό είναι να δουλέψεις για να παρέχεις τα σημαντικά στην οικογένειά σου, τη μητέρα σου και τον πατέρα σου. Πάντα προσπαθούσα να βρω τους γονείς μου με κάποιον τρόπο, διότι δεν είχαμε τηλέφωνο. Αν γινόταν κάτι, αν τους συλλάμβαναν, δεν θα γνωρίζαμε που να τους αναζητήσουμε. Δεν θα ξέραμε ποιον να πάρουμε και που να πάμε”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version