Site icon NewsIT

Συνεργασία της ΕΟΚ με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και πρόθεση να χορηγηθούν απινιδωτές σε όλα τα σωματεία

21.08.2024 | 13:40
Συνεργασία της ΕΟΚ με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και πρόθεση να χορηγηθούν απινιδωτές σε όλα τα σωματεία

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

H Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (EOK) και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (EKE) ενώνουν τις δυνάμεις τους με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, το οποίο αποσκοπεί στη σύμπραξη, τον κοινό σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών στα πολύπλευρα πεδία με τα οποία ασχολούνται οι δύο Οργανισμοί.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, ΕΚΕ και ΕΟΚ θα συνεργαστούν στην υλοποίηση σεμιναρίων καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και χρήσης εξωτερικού απινιδωτή και στην εκπαίδευση των εμπλεκομένων με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης (προπονητές, διαιτητές, κριτές και εργαζόμενους).

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ευάγγελος Λιόλιος, πρόθεση της ομοσπονδίας είναι να χορηγήσει απινιδωτές σε όλα τα σωματεία της.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος εντός των αθλητικών χώρων δεν είναι σπάνιος και συμβαίνει πολύ συχνά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την ανάγκη για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, ώστε να γνωρίζουν ΚΑΡΠΑ και να μπορούν να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπό τους που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.

“Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΚΕ για την παρουσία της. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή. Ξεκινά η νέα σεζόν με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, που δείχνει τη βαρύτητα που πρέπει όλοι εμείς οι εμπλεκόμενοι παράγοντες να δίνουμε σε αυτό το κομμάτι. Όλοι μας ασχολούμαστε με τον αθλητισμό και έχουμε ανθρώπους από την επιστημονική κοινότητα που γνωρίζουν τα οφέλη του αθλητισμού, αλλά και τους κινδύνους που μπορούμε να προλάβουμε. Η ειδικότητά μου είναι παιδίατρος, που είναι μια πολύ όμορφη ιδιότητα με κάποιες στιγμές πανικού. Όταν απειλείται η ζωή κάποιου απαιτείται εγρήγορση. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για τις λίγες και σπάνιες φορές, που πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στον συναθλητή μας, στον συνάνθρωπό μας. Δεν είναι ευθύνη του γιατρού, αλλά όλων μας.” ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος.

“Τα επίσημα αθλητικά γεγονότα είναι το 5% της αθλητικής ενασχόλησης κάποιου, το υπόλοιπο 95% είναι οι προπονήσεις ή το να παίζει κανείς κάπου. Είναι ευθύνη μας να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε στην κρίσιμη στιγμή. Σήμερα εγκαινιάζουμε επισήμως ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένα βήματα σε όλα τα πλάτη και μήκη του ελληνικού μπάσκετ και ελπίζουμε μετά να πάει και σε όλα τα αθλήματα. Παράλληλα θα πρέπει σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, ώστε να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Χαίρομαι πολύ που εγκαινιάζουμε την αγωνιστική χρονιά με αυτή τη συνεργασία και είναι δέσμευσή μας αυτό που θα υπογράψουμε να το εφαρμόσουμε τη νέα σεζόν. Ζητάμε από τους ειδικούς να μας μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση, ώστε να κάνουμε πράξη αυτή την πολύ μικρή αλλά πολύ σημαντική εκπαίδευση” τόνισε ο κ. Λιόλιος.

“Το Πάσχα όταν πηγαίνουμε στην εκκλησία για να πάρουμε το Άγιο Φως, αυτό ξεκινά από ένα κερί και πολύ γρήγορα διαχέεται σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 75.000 αθλητές, 3.000 προπονητές, γύρω στους 1.000 διαιτητές και περίπου στους 500-600 κριτές, που ασχολούνται ενεργά. Εμείς ως ΕΟΚ έχουμε την ευθύνη να κάνουμε την πυραμίδα, ώστε να διαχυθεί αυτή η γνώση προς όλους. Από τη δική μας πλευρά, σε συνεργασία με τους συνδέσμους προπονητών, διαιτητών, κριτών, αθλητών, παλαιμάχων, είναι ευθύνη μας αυτό να προχωρήσει. Πρόθεση της ομοσπονδίας είναι όλες οι ομάδες, 850 σε όλη την επικράτεια, να προμηθευτούν όλες έναν απινιδωτή με κόστος της ομοσπονδίας. Ώστε αν συμβεί κάτι να επέμβουν χωρίς να χαθεί ούτε δευτερόλεπτο, γρήγορα αλλά ψύχραιμα, για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Δεσμευόμαστε να το κάνουμε και εδώ θα είμαστε για να δούμε τα αποτελέσματα” επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΟΚ.

“Σε πολλούς αθλητικούς χώρους υπάρχουν απινιδωτές αλλά δεν ξέρουμε πού βρίσκονται. Η ΕΟΚ έχει ευθύνη η κάθε ομάδα να έχει έναν απινιδωτή. Να καταλάβουν οι ομάδες πως είναι ένα εργαλείο δικό τους και θα είναι διαθέσιμο σε κάθε αγώνα και κάθε προπόνηση. Υπάρχει ένα κόστος που δεν είναι μικρό, αλλά ήδη το έχουμε προϋπολογίσει. Θα απαιτείται όμως από τις ομάδες να γνωρίζουν πώς λειτουργεί και να το συντηρούν” δήλωσε ακόμα.

Συνέντευξη Τύπου - Συνεργασία ΕΟΚ και Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Γιώργος Κοχιαδάκης, ανέφερε: “Σαν ΕΚΕ έχουμε την αγωνία του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Άπτεται της δικής μας ειδικότητας. Η ενημέρωση είναι αναγκαία. Όταν συμβεί κάτι, κάποιος πρέπει να δράσει στα πρώτα λεπτά. Αν κάποιος δράσει αργότερα, μπορεί να έχουμε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Πρέπει, λοιπόν, να δράσει κάποιος στα 2-3 πρώτα λεπτά και αυτός που θα δράσει τότε δεν θα είναι γιατρός. Το ποσοστό του αιφνιδίου θανάτου στους αθλητικούς χώρους είναι μεγαλύτερο από ό,τι μέσα στην κοινωνία. Αυτός που θα πρέπει να δράσει μπορεί να είναι ο γιατρός του αγώνα, αλλά θα πρέπει να δράσουν και ο προπονητής, ο φροντιστής, ο συμπαίκτης. Όταν δράσεις σωστά στα πρώτα λεπτά, πάνω από 2-3% των γεγονότων θα έχουν ευτυχή κατάληξη. Είναι λοιπόν απαραίτητη η εκπαίδευση. Η ΕΚΕ συναισθανόμενη την κοινωνική της ευθύνη, έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο. Είναι προς τιμήν της ΕΟΚ και την ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκε στην αγωνία μας. Εμείς θα είμαστε στη διάθεσή σας για την εκπαίδευση. Θα πρέπει σε δεύτερο χρόνο να δούμε το θέμα των απινιδωτών. Σε ένα γήπεδο 15 ή 20 χιλιάδων θέσεων δεν φτάνει ένας απινιδωτής.

Το ιδανικό είναι να εκπαιδευτούν όλοι, αλλά δεν είναι εύκολο. Σημαντικό είναι να εκπαιδεύσουμε εκπαιδευτές. Δεν χρειάζονται ιατρικές γνώσεις. Αυτός είναι ο σκοπός. Ο εκπαιδευόμενος δεν θα προσφέρει μόνο στους αθλητικούς χώρους, αλλά σε όλη την ελληνική κοινωνία. Έχουμε αναπτύξει ένα app που πατώντας ένα κουμπί σού λέει πού είναι οι απινιδωτές και σου λέει πόσοι τριγύρω είναι εκπαιδευμένοι και ικανοί να σπεύσουν γρήγορα για να προσφέρουν βοήθεια”.

Tags:

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version