Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Η διαιτητής Στεφανί Φραπάρ έρχεται στο Πανθεσσαλικό για να γράψει ξανά ιστορία

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Η διαιτητής Στεφανί Φραπάρ έρχεται στο Πανθεσσαλικό για να γράψει ξανά ιστορία
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Η ΕΠΟ έκανε την έκπληξη και όρισε τη Στεφανί Φραπάρ ως πρώτη διαιτητή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη, με τη Γαλλίδα ρέφερι να ετοιμάζεται να γράψει για μία ακόμη φορά ιστορία.

Η Φραπάρ θα γίνει η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην ιστορία των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδας, διευθύνοντας το Παναθηναϊκός – Άρης στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, αλλά έχει συνηθίσει πια να… σπάσει τα στερεότυπα και να ανοίγει το “δρόμο” για όλες τις γυναίκες διαιτητές του κόσμου.

Στα 41 της χρόνια (γεννημένη στις 14 Δεκεμβρίου 1983) η Γαλλίδα ρέφερι έχει ήδη πίσω της μία καριέρα πρότυπο για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η οποία και θα μείνει στα… βιβλία της ιστορίας.

Η αρχή της ιστορίας το 2009

Όλα ξεκίνησαν το 2009 για την Στεφανί Φραπάρ, όταν και πήρε την πιστοποίηση από τη FIFA και άρχισε τη διαιτητική της καριέρας από τις μικρές κατηγορίες του γαλλικού ποδοσφαίρου. Τρία χρόνια αργότερα βρέθηκε να σφυρίζει σε αγώνες της τρίτης εθνικής στη Γαλλία και το 2014 “ανέβηκε” στη Ligue 2 για να πάρει και το “εισιτήριο” για το Παγκόσμιο Κυπέλλου Γυναικών του Καναδά.

Ιστορία άρχισε να γράφει το 2019, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής στη Ligue 1 και παράλληλα διεύθυνε τον αγώνα Αμιάν – Στρασμπούρ στο Κύπελλο Γαλλίας.

Έγραψε ιστορία σε Champions League και Μουντιάλ

Στην Ευρώπη δε, η UEFA την έκανε πρωτοπόρο, με τον ορισμό της στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Τσέλσι, για να έρθει ένα χρόνο μετά και το πρώτο παιχνίδι του Champions League των ανδρών. Ήταν 2 Δεκεμβρίου του 2020, όταν η Φραπάρ ανακοινώθηκε ως διαιτητής του Γιουβέντους – Ντιναμό Κιέβου και έγραψε ιστορία στην παγκόσμια διαιτησία.

Έκτοτε, έχει δώσει το “παρών” σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, με ορισμούς σε μεγάλα ματς του Europa League και του Conference League, ενώ στη Γαλλία είναι σταθερά στους κορυφαίους αγώνες της σεζόν σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας της όμως, ήρθε στο Μουντιάλ του Κατάρ, όταν και έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην ιστορία, που καλείται σε Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών.

Ώρα για Ελλάδα με Παναθηναϊκός – Άρης

Η απόφαση για ξένο διαιτητή και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, θα φέρει έτσι την Φραπάρ και στη χώρα μας, για να γράψει και εδώ ιστορία. Η Γαλλίδα διαιτητής θα γίνει η πρώτη που θα βρεθεί ως πρώτη διαιτητής σε ένα ματς τροπαίου στην Ελλάδα, σφυρίζοντας το Παναθηναϊκός – Άρης στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Η Φραπάρ θα μεταβεί στο Βόλο το ερχόμενο Σάββατο 25 Μαΐου, για να διευθύνει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, το πρώτο της παιχνίδι στη χώρα μας, το οποίο θα είναι και ο πρώτος τελικός κεκλεισμένων των θυρών, αφού στο Πανθεσσαλικό έχει αποφασιστεί να μην υπάρχουν οπαδοί…

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις