Πολεμική ατμόσφαιρα, βία και είσοδος περίπου 700 οπαδών χωρίς εισιτήριο: κάποιοι μπαίνοντας σαν κύριοι με μη ακυρωμένα εισιτήρια φιλάθλων που είχαν ήδη περάσει μέσα και κάποιοι σκαρφαλώνοντας από σκαλωσιές, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.
Η έκθεση της ΔΕΑΒ υποδεικνύει τους υπεύθυνους και δίνει απαντήσεις ως προς τα τεράστια λάθη που οδήγησαν σε έναν ακόμη επεισοδιακό τελικό Κυπέλλου. Χωρίς σχέδιο, χωρίς οργάνωση, η διοργανώτρια Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Η υποτυπώδης παρουσία του προσωπικού ασφαλείας, με ευθύνη της διοργανώτριας ΕΟΚ, αχρήστεψε τη χρήση ονομαστικού εισιτηρίου και τη χρήση των καμερών ασφαλείας. Μεγάλες ευθύνες έχουν και τα ΜΑΤ, ειδικά για όσα συνέβησαν μετά το τέλος του τελικού της 18ης Φεβρουαρίου, Παναθηναϊκός-Άρης, στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα (23/2), απολογούνται στον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ οι ΚΑΕ Άρης και Παναθηναϊκός. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι παρατηρητές της ΔΕΑΒ, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν κάλεσε ο αθλητικός δικαστής σε απολογία και την ΕΟΚ;
Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η ΕΟΚ δεν είχε ενημερώσει τη ΔΕΑΒ για σχέδιο ελέγχου των κατόχων εισιτηρίων/προσκλήσεων, σχέδιο ως προς την εξακρίβωση της ταυτοπροσωπίας, σχέδιο σχετικά με το πλάνο διατήρησης της ασφάλειας κατά την είσοδο των φιλάθλων, σχέδιο διάταξης του προσωπικού ασφαλείας ούτε στις κερκίδες, ούτε στα VIP, και ούτε σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών βίας εντός ή εκτός γηπέδου.
Η Αστυνομία δεν γνωστοποίησε στη ΔΕΑΒ σχέδιο για ασφαλή συγκέντρωση, μετακίνηση, είσοδο, παραμονή και αποχώρηση των οπαδών στο Αλεξάνδρειο / Nick Galis Hall, ούτε σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών βίας εντός ή εκτός γηπέδου.
Πλημμελής ο σωματικός έλεγχος, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός πως οπαδοί του Παναθηναϊκού πέρασαν και χρησιμοποίησαν δεκάδες φωτοβολίδες εντός του κλειστού. Η εκτόξευση φωτοβολίδων ευθείας βολής από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού καταγράφεται στην έκθεση της ΔΕΑΒ, όπως και η ρίψη πετρών, τα αντεθνικά κα τα υβριστικά συνθήματα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!
Στις γενικές παρατηρήσεις, οι εκπρόσωποι της ΔΕΑΒ τονίζουν την παράλειψη των υπευθύνων να καλέσουν τη ΔΕΑΒ στην πρώτη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τα μέτρα ασφαλείας, κατά την οποία λήφθηκε η απόφαση ως προς τη διανομή των εισιτηρίων και των προσκλήσεων. Απουσίαζε, λοιπόν, η ΔΕΑΒ από την πρώτη σύσκεψη στις 7 Φεβρουαρίου, αφού κανείς δεν την κάλεσε!
Ο εκπρόσωπος της ΔΕΑΒ στη δεύτερη σύσκεψη εξέφρασε αντίρρηση ως προς την τοποθέτηση των κατόχων των 150 προσκλήσεων της ΚΑΕ Παναθηναϊκός στη δεξιά πλευρά της κερκίδας των επισήμων, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου πως αυτοί θα ήταν αδύνατο να προστατευθούν χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο διάταξης των ανδρών ασφαλείας.
Bάσει νόμου, η διοργανώτρια Ομοσπονδία, στην προκειμένη περίπτωση η ΕΟΚ, όφειλε να υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) αναλυτική κατάσταση με τα ονόματα του προσωπικού ασφαλείας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΔΕΑΒ, αυτό δεν συνέβη ποτέ!
Όπως προκύπτει, η απόφαση να τυπωθούν από την ΕΟΚ εισιτήρια διαφορετικού χρώματος (πράσινα και κίτρινα) είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού να μην γνωρίζουν από ποια θύρα θα πρέπει να μπουν στο κλειστό.
Σύμφωνα με την έκθεση των παρατηρητών η ΕΟΚ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙΧΕ στη ΔΕΑΒ:
– Σχέδιο ελέγχου των κατόχων εισιτηρίων/προσκλήσεων, σχέδιο ως προς την εξακρίβωση της ταυτοπροσωπίας, σχέδιο σχετικά με το πλάνο διατήρησης της ασφάλειας κατά την είσοδο των φιλάθλων.
– Σχέδιο διάταξης του προσωπικού ασφαλείας, ούτε στις κερκίδες, ούτε στα VIP.
– Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών βίας εντός ή εκτός γηπέδου.
Επιπρόσθετα, η Αστυνομία ΔΕΝ ΠΑΡΕΙΧΕ στη ΔΕΑΒ
– Σχέδιο για περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών βίας εντός ή εκτός γηπέδου
– Σχέδιο ασφαλούς συγκέντρωσης, μετακίνησης, εισόδου, παραμονής και αποχώρησης των οπαδών της ΚΑΕ Παναθηναϊκός στο Αλεξάνδρειο / Nick Galis Hall.
– Σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών βίας εντός ή εκτός γηπέδου.
Πώς και γιατί μπήκαν περίπου 700 οπαδοί μέσα στο κλειστό χωρίς εισιτήριο ή πρόσκληση; Πριν τον αγώνα, όπως αναφέρεται στις παρατηρήσεις της ΔΕΑΒ, μεγάλος αριθμός φιλάθλων του Άρη χωρίς εισιτήρια ή προσκλήσεις, αγνοώντας τις επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις, προσπάθησε να πλησιάσει στο Αλεξάνδρειο / Νick Galis Hall από την οδό Ν. Εγνατίας. Κι ενώ μέχρι και δύο ώρες πριν το τζάμπολ, ο έλεγχος με επίδειξη ταυτότητας και η ακύρωση των εισιτηρίων (αν και δεν λειτουργούσαν όλα τα τουρνικέ) γίνονταν κανονικά, παρατηρήθηκε αδυναμία από πλευράς διοργανωτών να συνεχιστεί κανονικά ο έλεγχος, όταν η ροή των φιλάθλων αυξήθηκε. Συγκεκριμένα, καταγράφεται πως περίπου 300 φίλαθλοι σκαρφάλωσαν από πλαϊνές σκαλωσιές, σε ύψος 5 μέτρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Μία ώρα πριν το τζάμπολ, οι ελεγκτές στις πόρτες σταμάτησαν να ακυρώνουν εισιτήρια, αλλά και να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία των φιλάθλων με εισιτήριο ή πρόσκληση, αδυνατώντας να ανταποκριθούν λόγω της υψηλής ροής των φιλάθλων. Κάποιοι «πονηροί» φίλαθλοι πετούσαν, λοιπόν τα εισιτήρια ή τις προσκλήσεις από ψηλά σε άλλους φιλάθλους και, καθώς τα εισιτήρια δεν ήταν ακυρωμένα, οι τελευταίοι έμπαιναν σαν… κύριοι και ανενόχλητοι στο κλειστό. Αυτό διήρκεσε μία ώρα, με τον αριθμό των φιλάθλων άνευ εισιτηρίου/πρόσκλησης να υπολογίζεται στους 700! Δεν ακυρώθηκε η πρόσκληση, ούτε στους δύο εκ των τριών παρατηρητών της ΔΕΑΒ! Αν και ο σωματικός έλεγχος των φιλάθλων του Αρη χαρακτηρίζεται υποτυπώδης, τονίζεται πως αποδείχτηκε πως αυτοί δεν έφεραν φωτοβολίδες.
Μόλις τρεις άνδρες του προσωπικού ασφαλείας (ένας σε κάθε μία από τις τρεις προβλεπόμενες εισόδους των φιλάθλων του Παναθηναϊκού) ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των 1.110 νεαρών οπαδών των «πρασίνων». Αυτοί πέρασαν χωρίς να επιδείξουν ταυτότητα, ενώ οι περισσότεροι δεν επέδειξαν ούτε εισιτήριο ή πρόσκληση, ενώ δεν λειτουργούσαν τα τουρνικέ στις δύο εκ των τριών θυρών που προορίζονταν για την είσοδο των φιλάθλων του Παναθηναϊκού.
Καταλογίζεται ευθύνη στην ΕΟΚ για την υποτυπώδη παρουσία ανδρών ασφαλείας στις κερκίδες, αλλά και για τη μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων τάξης στα VIP. Αυτές οι αμέλειες της ΕΟΚ είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση κατά μία ώρα της έναρξης του τελικού Παναθηναϊκός-Άρης, αφού δεν διατηρήθηκε το κενό ανάμεσα στους επισήμους του Παναθηναϊκού και αυτούς του Άρη (οι τελευταίοι είχαν λάβει τη συντριπτική πλειοψηφία των προσκλήσεων στο χώρο των επισήμων). Παντελή απουσία και δράση εκπροσώπων της διοργανώτριας ΕΟΚ αναφέρει η έκθεση της ΔΕΑΒ. Στην πλευρά των επισήμων του Παναθηναϊκού υπήρχαν κυρίως οικογένειες, γυναίκες και παιδιά, όπως τονίζεται. Μετά από επέμβαση του κ. Λάσκαρη, με ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα, και των ανθρώπων ασφαλείας του Άρη, δημιουργήθηκε ζώνη ασφαλείας στα VIP (τρία κενά καθίσματα) από πάνω έως κάτω. Αν ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, δεν είχε αποχωρήσει προς τα αποδυτήρια, διαμαρτυρόμενος για την απαράδεκτη κατάσταση… ίσως να μην είχαν αποφευχθεί και επεισόδια ανάμεσα στους κατόχους προσκλήσεων των δύο ομάδων.
Χωρίς καμία όχληση από το προσωπικό ασφαλείας της ΕΟΚ, δύο οπαδοί του Άρη, πέρασαν στο… κέντρο του γηπέδου και συντόνιζαν συνθήματα λίγο πριν το τζάμπολ κι ενώ την ίδια ώρα στον ίδιο χώρο οι παίκτες του Παναθηναϊκού προθερμαίνονταν. Αυτό εξόργισε οπαδούς του Παναθηναϊκού, με κάποιους εξ αυτών να επιδιώξουν να πάνε επίσης στο παρκέ, αλλά αυτό δεν το επέτρεψαν με επέμβασή τους οι δυνάμεις της Αστυνομίας.
Σημειώνεται η διάρρηξη των αποδυτηρίων του Άρη και φανέλες των αθλητών της ομάδας της Θεσσαλονίκης, μετά από θραύση του κρυστάλλου του παραθύρου κάτω από την κερκίδα όπου βρίσκονταν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού.
Με τον Παναθηναϊκό να έχει κατακτήσει το 18ο Κύπελλο Ελλάδας στην Ιστορία του και 6ο διαδοχικό, οπαδοί των «πρασίνων» άναψαν περίπου… 50 καπνογόνα! Και όταν περίπου 100 οπαδοί του Άρη αποχώρησαν από τις κερκίδες για να επιστρέψουν εκσφενδονίζοντας πέτρες και αντικείμενα προς τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, τα ΜΑΤ δεν έπραξαν τα δέοντα. Αντί να είχαν κατευθύνει -με τη διάταξή τους- προς τις εξόδους τους περίπου 100 οπαδούς, τους ώθησαν προς τις κερκίδες των επισήμων και προς τον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας μάλιστα και χρήση δακρυγόνων… μέσα σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ! Η αποπνικτική ατμόσφαιρα και τα βίαια επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η απονομή στον φιναλίστ Άρη. Μία ακόμη φορά καταγράφεται από τους παρατηρητές της ΔΕΑΒ η παντελής απουσία του προσωπικού ασφαλείας που όφειλε να παρέχει ως διοργανώτρια η ΕΟΚ, αλλά και ενός οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης των κερκίδων από την ΕΟΚ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT