Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Τέμπας κατά European Super League: «Ο λύκος που μεταμφιέζεται σε γιαγιά»

Τέμπας κατά European Super League: «Ο λύκος που μεταμφιέζεται σε γιαγιά»

Μια μελλοντική European Super League (ESL) θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 80 ομάδες, δήλωσε σήμερα (9/2) ο Μπερντ Ράιχαρτ, διευθύνων σύμβουλος της A22 Sports Management, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε για να υποστηρίξει και να βοηθήσει στη δημιουργία της ESL.

Σε μια δήλωση που περιγράφει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε η A22 με 50 ευρωπαϊκούς συλλόγους και ενδιαφερόμενους φορείς του ποδοσφαίρου, η εταιρεία είπε ότι η αλλαγή ήταν απαραίτητη.

«Η συντριπτική τους πλειοψηφία συμμερίζεται την εκτίμηση ότι το ίδιο το θεμέλιο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου απειλείται και ότι είναι καιρός για αλλαγή», ανέφερε η A22. «Προτείνεται ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που είναι ανοιχτό, βασισμένο αποκλειστικά στην αθλητική αξία, με πολλές κατηγορίες, με 60 έως 80 συλλόγους και τουλάχιστον 14 εγγυημένους ευρωπαϊκούς αγώνες ανά σύλλογο.

Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ένα βιώσιμο αθλητικό έργο για ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, διαθέσιμο τουλάχιστον και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ το συντομότερο δυνατό μετά τη λήψη της απόφασης. Τα ζητήματα είναι ξεκάθαρα και πρέπει να ληφθούν μέτρα προς όφελος των φιλάθλων, των παικτών και των συλλόγων», είπε ο Ράιχαρτ.

Οι αντιδράσεις Τέμπας, ECA και φιλάθλων

Άμεσες και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση. Ο πρόεδρος της La Liga της Ισπανίας, Χαβιέρ Τέμπας, ένθερμος αντίπαλος της ESL, είπε ότι το σχέδιο αυτό θα ευνοούσε μόνο μεγάλους συλλόγους. «Η ευρωπαϊκή Super League είναι ο λύκος, που σήμερα μεταμφιέζεται σε γιαγιά για να προσπαθήσει να κοροϊδέψει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά η μύτη και τα δόντια του είναι πολύ μεγάλα», έγραψε ο Τέμπας στο Twitter. «Τέσσερις κατηγορίες στην Ευρώπη; Φυσικά το πρώτο για αυτούς, όπως στη μεταρρύθμιση του 2019. Κυβέρνηση των συλλόγων; Φυσικά, μόνο οι μεγάλοι».

Ενώ η UEFA, ο μεγαλύτερος αντίπαλος στο σχέδιο ESL, που θεωρεί ότι απειλεί τη διοργάνωση του Champions League, δεν αντέδρασε, το έκανε η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), λέγοντας ότι η «αναδιατυπωμένη ιδέα» της A22 είχε ήδη «προταθεί, συζητηθεί και απορριφθεί πλήρως από όλους τους ενδιαφερόμενους το 2019. «Ως ο μοναδικός οργανισμός που αναγνωρίζεται από τη FIFA και την UEFA που εκπροσωπεί συλλόγους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και ο μόνος φορέας μέσω του οποίου οι σύλλογοι έχουν πραγματική εκπροσώπηση στη λήψη αποφάσεων, η ECA επαναλαμβάνει τη μακροχρόνια αντίθεσή της στην ευρωπαϊκή Super League και σε κάθε σχέδιο απόσχισης», πρόσθεσε η ECA. «Από το 2024 περισσότεροι σύλλογοι από περισσότερες χώρες θα συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων ανδρών κάθε σεζόν».

Όπως είναι γνωστό το Champions League πρόκειται να επεκταθεί από 32 ομάδες σε 36 από τη σεζόν 2024-25, αφού η UEFA ενέκρινε τη νέα μορφή πέρυσι.

Επίσης η ομοσπονδία φιλάθλων ποδοσφαίρου (Football Supporters Association/FSA), η οποία εκπροσωπεί οπαδούς στην Αγγλία και την Ουαλία και είναι συνιδρύτρια του αντίστοιχου φορέα φιλάθλων της Ευρώπης, δήλωσε ότι το σχέδιο της ESL δεν είχε καμία υποστήριξη από τους οπαδούς της ηπείρου. «Το πτώμα που περπατά, που είναι η ευρωπαϊκή Super League, συσπάται ξανά και μοιάζει με ένα ζόμπι», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της FSA, Κέβιν Μάιλς. «Η πιο πρόσφατη ιδέα τους είναι να έχουν μία “ανοιχτή διοργάνωση ” αντί για το κλειστό… μαγαζί που πρότειναν αρχικά και οδήγησε σε τεράστιες διαμαρτυρίες οπαδών. Φυσικά υπάρχει ήδη μία ανοιχτή διοργάνωση για τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης και ονομάζεται Champions League».

Αρχή και…κατάληξη του εγχειρήματος

Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους, που έχουν απομείνει να υποστηρίζουν τη δημιουργία της ESL, ήταν μεταξύ των 12 συλλόγων που ανακοίνωσαν την ευρωπαϊκή Super League τον Απρίλιο του 2021. Αλλά η κίνηση κατέρρευσε μέσα σε 48 ώρες μετά την κατακραυγή από οπαδούς, κυβερνήσεις και παίκτες, αναγκάζοντας τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ, Μίλαν, Ίντερ και Ατλέτικο Μαδρίτης να αποχωρήσουν.
Αφήνοντας μόνες τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους. Η υπόθεση της ESL παραπέμφθηκε σε ισπανικό δικαστήριο, το οποίο στη συνέχεια ζήτησε καθοδήγηση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Το ζητούμενο και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Το ζήτημα στην εν εξελίξει δικαστική υπόθεση είναι εάν το καταστατικό της UEFA και της FIFA τους επιτρέπει να εμποδίζουν τις «αντίπαλες» διοργανώσεις, καθώς συλλόγους και παίκτες να συμμετέχουν, συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. UEFA και FIFA κατηγορούνται από τους καταγγέλλοντες ότι λειτούργησαν καταχρηστικά, απειλώντας να αποβάλουν συλλόγους και παίκτες που ήθελαν να ενταχθούν στο σχέδιο της ESL.

Ο Έλληνας γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Αθανάσιος Ράντος, έχει ήδη εκδώσει μια πρώτη ευνοϊκή γνώμη για την UEFA στα μέσα Δεκεμβρίου. Τα συμπεράσματα του γενικού εισαγγελέα ακολουθούνται συχνά από τους δικαστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις