Αθλητικά

Τι μας διδάσκει η μεταγραφή Ομπαμεγιάνγκ

Η τελευταία μέρα των μεταγραφών παραδοσιακά μας χαρίσει δράμα και συγκίνηση. Είναι προφανές ότι τα μεταγραφικά νέα επισκιάζουν με ευκολία ακόμα και τους κορυφαίους αγώνες σήμερα σε πρωτοσέλιδα, στις ειδήσεις και στις κουβέντες.

Πολλές μετακινήσεις σημειώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, όμως καμία δεν επιφύλασσε το δράμα της απόκτησης του Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ από την Μπαρτσελόνα. Μία μεταγραφή που δείχνει πολλά για την Μπάρτσα, για την Άρσεναλ, αλλά και για το ποδόσφαιρο όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα.

Το χρονικό της μεταγραφής Ομπαμεγιάνγκ

Πριν από ενάμισι μήνα, ο Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ ήταν ο αρχηγός και ο απόλυτος σταρ της Άρσεναλ, με συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2023. Τίποτα δεν έδειχνε πως υπάρχει επικείμενο διαζύγιο (και μάλιστα επεισοδιακό) στον ορίζοντα, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την έλευσή του στο Λονδίνο από την Ντόρτμουντ.

Ο επιθετικός από την Γκαμπόν αποκτήθηκε το 2018 από την Ντόρτμουντ, πάλι την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Ένας από τους ταχύτερους παίκτες στον κόσμο και ικανότατος σκόρερ, ο γεννημένος στη Γαλλία σέντερ φορ αγαπήθηκε από τους φίλους της Άρσεναλ, αφού τους θύμιζε κάτι από Τιερί Ανρί. Οι 56 εκατομμύρια στερλίνες που δαπανήθηκαν για χάρη του έμοιαζαν να αξίζουν μέχρι τελευταίας. Σε τέσσερα χρόνια σκόραρε 92 φορές με τη φανέλα των «Κανονιέρηδων» σε 163 εμφανίσεις. Πάνω από ένα γκολ ανά δύο ματς. Εξαιρετικός απολογισμός.

To Νοέμβρη του 2019, ο τότε προπονητής της Άρσεναλ, Ουνάι Έμερι, έχρισε τον Ομπαμεγιάνγκ αρχηγό της ομάδας και στο τέλος της σεζόν οι οπαδοί τον ανέδειξαν κορυφαίο παίκτη του συλλόγου.

Κι όμως, το Δεκέμβριο του 2021 όλα άλλαξαν. Πολλά πειθαρχικά παραπτώματα τού είχαν συγχωρεθεί λόγω του ταλέντου του, όταν όμως για ακόμα μία φορά άργησε να επιστρέψει από ολιγοήμερη άδεια (χωρίς μάλιστα να ενημερώσει το σύλλογο), ο προπονητής του, Μικέλ Αρτέτα, πήρε μία δύσκολη, όπως παραδέχθηκε, απόφαση. Του αφαίρεσε την αρχηγία και δεν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για το προπονητικό καμπ της ομάδας στο Ντουμπάι.

Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην πραγματικά μεγάλη απόφαση του Ισπανού κόουτς. Αποφάσισε πως είναι ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι του Ομπαμεγιάνγκ και της Άρσεναλ. Η πρώτη ομάδα που μπήκε στο χορό για την απόκτησή του ήταν η Μπαρτσελόνα. Είναι άλλωστε σαφές ότι η Μπάρτσα θέλει φορ. Το καρδιακό πρόβλημα του Αγουέρο και ο τραυματισμός του Ντεπάι, άφησαν μόνο τον Λουκ ντε Γιονγκ σε ρόλο καθαρού φορ στο ρόστερ και (αντικειμενικά) πρόκειται για έναν παίκτη που δεν είναι επιπέδου Μπαρτσελόνα.

Το πρόβλημα ήταν πως τα οικονομικά του καταλανικού συλλόγου δεν μπορούσαν να αντέξουν μια τέτοια μεταγραφή. Έτσι άρχισε να συζητιέται ο δανεισμός. Ίσως με αντάλλαγμα τον Ντεμπελέ. Μόνο που ο Γάλλος δεν ήθελε να πάει στην Άρσεναλ, οπότε οι συζητήσεις κατέρρευσαν. Ή έτσι έδειχναν τα πράγματα.

Η μεγάλη απόφαση

Ξαφνικά, ενώ όλα μαρτυρούσαν πως ο Ομπαμεγιάνγκ θα αναγκαστεί να μπει στο αεροπλάνο της επιστροφής για Λονδίνο, η Άρσεναλ αποφάσισε πως η ομόνοια στα αποδυτήρια είναι πιο σημαντική από τα όποια ανταλλάγματα. Η από κοινού λύση του συμβολαίου στάλθηκε στον φορ από την Γκαμπόν και εκείνος την υπέγραψε με περισσή χαρά πριν βάλει ξανά την υπογραφή του, αυτήν τη φορά στο νέο του συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα.

Όχι δηλαδή πως η Άρσεναλ δεν έχει τίποτα να πάρει από την όλη κατάσταση. Από 18 μήνες συμβολαίων που δεν θα πληρωθούν, η ομάδα του Βόρειου Λονδίνου θα γλιτώσει 25 εκατομμύρια λίρες μισθών. Και όλα αυτά ενώ ο παίκτης συμφώνησε να πάει σε έναν σύλλογο που θα τον πληρώνει σημαντικά λιγότερο (υπολογίζεται ότι θα αμείβεται 40% λιγότερο σε σχέση με πριν).

Κάπως έτσι ο Ομπαμεγιάνγκ έγινε παίκτης της Μπαρτσελόνα, χωρίς οι Καταλανοί να δαπανήσουν ούτε ευρώ για την απόκτησή του.

Τι δείχνει αυτό για το ποδόσφαιρο

Είναι εκπληκτικό πόσο έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο από το νόμο Μποσμάν και μετά. Κάποτε, πριν τη θέσπιση χρονικού ορίου στα συμβόλαια, ένας σύλλογος θα μπορούσε να κλειδώσει το δελτίο ενός παίκτη στο χρηματοκιβώτιο και να τον αναγκάσει να αγωνιστεί ή να ψάξει για άλλη δουλειά. Με την Ένωση Παικτών να έχει πλέον δύναμη, ήταν προφανές πως η Άρσεναλ θα αναγκαζόταν να κάνει κάτι για να μην βγει χαμένη από την υπόθεση.

Αυτή είναι η ευχάριστη νότα. Γιατί μία άλλη ανάγνωση λέει πως ένας κακομαθημένος ποδοσφαιριστής μπορεί να κάνει άνω κάτω έναν ολόκληρο οργανισμό και τελικά να περάσει το δικό του.

Πιο σημαντικό είναι να δούμε τι σημαίνει αυτή η κατάσταση για τις δύο εμπλεκόμενες ομάδες. Για την Άρσεναλ, φαίνεται πως ο Αρτέτα απολαμβάνει την πλήρη στήριξη της διοίκησης, η οποία αποφασίζει να τον εμπιστευτεί και να διώξει τον αγαπημένο παίκτη των οπαδών. Και ενώ στον σύλλογο υπάρχουν μονάχα δύο φορ: ο Λακαζέτ και ο Νκετιά, τα συμβόλαια των οποίων λήγουν αμφότερα τον Ιούνιο.

Όσο για την Μπαρτσελόνα, γίνεται προφανές πως θέλει να επιστρέψει στην κορυφή και είναι έτοιμη να κάνει ξανά μεταγραφές από το πάνω ράφι. Το ζήτημα είναι να μην υπάρχουν νέα πειθαρχικά παραπτώματα από τον 32χρονο φορ.

Αθλητικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Αθλητικά: Περισσότερα άρθρα