Ο παγκόσμιος μηχανοκίνητος αθλητισμός συντονίζεται από σήμερα (05.09.2024) σε… ώρα Ελλάδας για την εκκίνηση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, 10ου γύρου του WRC
Ο ιστορικός ελληνικός αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA, το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, θα ξεκινήσει επίσημα την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στις 19:00, με την Τελετή Έναρξης να λαμβάνει χώρα εμπρός από την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, όπου και το επίκεντρο της διοργάνωσης.
Η εικόνα της εκκίνησης θα μεταδοθεί ζωντανά από την COSMOTE TV στο κανάλι COSMOTE SPORT 5HD και από την πλατφόρμα ERTFLIX στο κανάλι ΕΡΤ SPORTS 2.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός αγώνας του WRC εισέρχεται στην όγδοη δεκαετία της “ζωής” του, καθώς με το περυσινό “Ράλι των Θεών” συμπληρώθηκαν 70 χρόνια (1953-2023) από την πρώτη διεξαγωγή του Ράλι Ακρόπολις με αυτό το όνομα.
Το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις αποτελεί μέρος του αγωνιστικού προγράμματος του WRC για τέταρτη διαδοχική χρονιά και έχει γι’ ακόμη μια φορά ως «βάση» του τη Λαμία.
Το Service Park του αγώνα βρίσκεται στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, όπου θα λάβει χώρα και η πανηγυρική εκκίνηση του “Ράλι των Θεών”, ενώ το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις περιλαμβάνει ειδικές διαδρομές στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και -γι’ ακόμη μια φορά- στην Αττική, όπου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η υπερειδική διαδρομή του αγώνα.
Φέτος, όμως, επειδή έχει αλλάξει η σειρά των ειδικών, η υπερειδική δεν θα «ανοίξει την αυλαία» του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις, αλλά θα «κλείσει» το βράδυ του Σαββάτου (7/9) το σκέλος της 2ης ημέρας.
“Έδρα” της εφετινής υπερειδικής του “Ράλι των Θεών” δεν είναι η Πλατεία Νερού, όπως πέρυσι, αλλά ο εμβληματικός Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών ΣΕΙΡΙΟΣ στη Μαλακάσα, καθώς οι διοργανωτές επέλεξαν να προβάλλουν φέτος ένα άλλο σημείο της Αττικής, με τις εικόνες αυτές να μεταδίδονται σε κάθε… γωνιά του πλανήτη.
Στην υπερειδική διαδρομή μήκους 1,97 χιλιομέτρων, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα εκκινούν πάνω στο κατάστρωμα του αυτοκινητόδρομου, ένα με κατεύθυνση προς Αθήνα και το άλλο προς Λαμία. Πηδώντας πάνω από το διαχωριστικό στηθαίο μέσω ειδικά διαμορφωμένης ράμπας, θα συνεχίζουν στο άλλο ρεύμα κατεύθυνσης. Τμήμα της διαδρομής θα περνά μέσα από το πάρκινγκ του ΣΕΑ Σείριος στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ κατά μήκος της χάραξής της θα υπάρχουν τεχνητά εμπόδια.
Με το ενδιαφέρον των φιλαθλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού για τον ελληνικό αγώνα του WRC να είναι δεδομένο, το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις καλείται να επιβεβαιώσει τον… σκληροτράχηλο και απρόβλεπτο χαρακτήρα του, προκειμένου να παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη στο καλαντάρι.
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιουνίου έγινε γνωστό ότι υπεγράφη η σχετική συμφωνία ανάμεσα στη Motorsport Greece και τον WRC Promoter, προκειμένου ο ελληνικός αγώνας του WRC να παραμείνει στο αγωνιστικό πρόγραμμα του πρωταθλήματος για το 2026 και το 2027. Παράλληλα, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής του “Ράλι των Θεών”, καθώς οι Έλληνες διοργανωτές επιθυμούσαν ο αγώνας να επιστρέψει στην παραδοσιακή ημερομηνία του, στις αρχές του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα το Ράλι Ακρόπολις του 2025 να έχει οριστεί να διεξαχθεί το διάστημα 26-29 Ιουνίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διαφοροποιημένη θα είναι η διαδρομή του εφετινού Ράλι Ακρόπολις, καθώς -μεταξύ άλλων- στο πρόγραμμα του αγώνα “επέστρεψε” η ειδική Θήβα, ενώ προστέθηκε η ολοκαίνουργια ειδική Οινοχώρι και μια νέα «εκδοχή» της -αγαπημένης των θεατών- Παύλιανης, η οποία, ως Άνω Παύλιανη φέτος, θα αποτελείται από ένα νέο τμήμα, το οποίο θα «συναντά» την παλιότερη ειδική, αλλά με αντίθετη φορά. Πέραν αυτών, με αφετηρία στο χωριό Ρεγκίνι επιστρέφει η ομώνυμη ειδική, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελάτεια (με αντίθετη φορά), ενώ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο αγώνας θα «εξαπλωθεί» από την Κόρινθο και τις ειδικές Άγιοι Θεόδωροι και Λουτράκι, μέχρι την Ευρυτανία με τον θρυλικό «Ταρζάν».
“Κλειδί” για ένα καλό αποτέλεσμα στο εφετινό Ράλι Ακρόπολις θα είναι το 2ο σκέλος που διεξάγεται το Σάββατο, στο οποίο οι οδηγοί καλούνται να μείνουν… μακριά από μηχανικά προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει ενδιάμεσο σέρβις. Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει πέντε ειδικές και την υπερειδική, συνολικού μήκους 116,23 χιλιομέτρων, όπερ σημαίνει ότι τα τεχνικά προβλήματα… τιμωρούνται αυστηρά.
Όμως, και το σκέλος της Παρασκευής μπορεί να προκαλέσει… «πονοκεφάλους» σε οδηγούς και ομάδες που καλούνται να διανύσουν 135,02 αγωνιστικά χιλιόμετρα σε τρεις επαναλαμβανόμενες ειδικές, καθώς βράχοι και πέτρες που «ξεθάβονται» κατά το πρώτο πέρασμα είναι δυνατό να επιφέρουν μεγάλες ζημιές στα αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα το σκληρό έδαφος και οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν από τους οδηγούς να διαχειριστούν προσεκτικά τα ελαστικά και το αυτοκίνητό τους.
Η “αυλαία” του εφετινού Ράλι Ακρόπολις ανοίγει απόψε το βράδυ (5/9, 19:00) στην “έδρα” του αγώνα, τη Λαμία με την εκκίνηση στην Πανελλήνια Έκθεση της πόλης, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθούν έξι ειδικές διαδρομές (Άνω Παύλιανη 1 & 2, Δάφνη 1 & 2, “Ταρζάν” 1 & 2). Ακολουθούν το Σάββατο άλλες έξι ειδικές (Ρεγκίνι, Θήβα, Άγιοι Θεόδωροι 1 & 2, Λουτράκι, υπερειδική) και την Κυριακή θα διεξαχθούν οι τελευταίες τρεις ειδικές (Οινοχώρι, Ελευθεροχώρι 1 & 2), με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο αγώνας.
Βαθμολογία οδηγών μετά από9 αγώνες
1. Τιερί Νεβίλ (Βέλγιο/Hyundai) 168 βαθμοί
2. Σεμπαστιάν Οζιέ (Γαλλία/Toyota) 141
3. Οτ Τάνακ (Εσθονία/Hyundai) 137
4. Έλφιν Έβανς (Μ. Βρετανία/Toyota) 132
5. Αντριάν Φουρμό (Γαλλία/Ford) 119
6. Κάλε Ροβάνπερα (Φινλανδία/Toyota) 86
7. Τακαμότο Κατσούτα (Ιαπωνία/Toyota) 76
8. Εσαπέκα Λάπι (Φινλανδία/Hyundai) 33
9. Αντρέας Μίκελσεν (Νορβηγία/Hyundai) 29
10. Ντάνι Σόρντο (Ισπανία/Hyundai) 27
11. Σάμι Παγιάρι (Φινλανδία/Toyota) 26
12. Γκρεγκουάρ Μίνστερ (Λουξεμβούργο/Ford) 23
13. Όλιβερ Σόλμπεργκ (Σουηδία/Skoda) 22
14. Μάρτινς Σεσκς (Λετονία/Ford) 22
15. Νικολάι Γκριάζιν (Βουλγαρία/Citroen) 12
16. Γιοάν Ροσέλ (Γαλλία/Citroen) 7
17. Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα (Φινλανδία/Toyota) 6
18. Γκας Γκρίνσμιθ (Μ. Βρετανία/Skoda) 6
19. Ζαν Σολάνς (Ισπανία/Toyota) 6
20. Γκέοργκ Λιναμάε (Εσθονία/Toyota) 5
21. Λάουρι Γιόνα (Φινλανδία/Skoda) 5
22. Καγετάν Καγετάνοβιτς (Πολωνία/Skoda) 5
23. Μίκο Χέικιλα (Φινλανδία/Toyota) 4
24. Ρόπε Κόρχονεν (Φινλανδία/Toyota) 3
25. Ιορδάνης Σερδερίδης (ΕΛΛΑΔΑ/Ford) 2
26. Τζόσουα ΜακΕρλίν (Ιρλανδία/Skoda) 2
27. Πέπε Λόπεθ (Ισπανία/Skoda) 2
28. Μάρτιν Πρόκοπ (Τσεχία/Skoda) 1
29. Λορέντζο Μπερτέλι (Ιταλία/Toyota) 0
Βαθμολογία κατασκευαστών
1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 395 βαθμοί
2. Toyota Gazoo Racing WRT 375
3. M-Sport Ford World Rally Team 207