Μπορεί ο κορονοϊός να άδειασε τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αλλά σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, το γεγονός αυτό δεν έχει μειώσει το πλεονέκτημα που μπορεί να έχει μια ομάδα στην έδρα της. Τι φαίνεται να ισχύει για τους διαιτητές.
Μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη έρχεται να στηρίξει την άποψη, πως ακόμα και όταν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες γίνονται σε τελείως άδεια από θεατές γήπεδα (όπως τώρα, λόγω κορονοϊού), η έκβαση του παιχνιδιού «επηρεάζεται» από το πλεονέκτημα έδρας που υπάρχει κάθε φορά.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Κολωνίας και της Πάντερμπορν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, συνέκριναν -με τη βοήθεια της στατιστικής ανάλυσης- περισσότερους από 1.000 αγώνες χωρίς θεατές λόγω κορονοϊού και 35.000 αγώνες με θεατές προ πανδημίας.
Προς έκπληξη των επιστημόνων, διαπιστώθηκε ότι ήταν ασήμαντη η μείωση του πλεονεκτήματος της έδρας στο αποτέλεσμα των αγώνων, όταν δεν υπήρχαν θεατές, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο με τα γεμάτα γήπεδα. Οπότε έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η βασική παράμετρος για το πλεονέκτημα του να παίζει μια ομάδα στην έδρα της, δεν είναι η παρουσία του κόσμου που την υποστηρίζει.
Εδώ και δεκαετίες οι ερευνητές έχουν αναλύσει το πλεονέκτημα έδρας σε διαφορετικά αθλήματα, εντοπίζοντας διάφορους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο, όμως πόσο ακριβώς επηρεάζει καθένας από αυτούς είναι ασαφές. Η νέα μελέτη, που αξιοποίησε την ασυνήθιστη συγκυρία της πανδημίας για να αξιολογήσει το ρόλο των οπαδών, βρήκε ότι αν κάποιος μπορεί να επηρεασθεί περισσότερο από την «καυτή» έδρα, αυτός είναι ο διαιτητής. Οι φιλοξενούμενες ομάδες είναι πιθανότερο να «φορτωθούν» με φάουλ, κίτρινες και κόκκινες κάρτες όταν η εξέδρα φωνάζει, ενώ στα άδεια γήπεδα εν μέσω πανδημίας αυτή η μεροληψία σχεδόν εξαφανίσθηκε.
Επιπρόσθετα, οι ομάδες που παίζουν στην έδρα τους, αλλά χωρίς θεατές, κάνουν λιγότερα σουτ και κυρίως λιγότερα πετυχημένα σουτ που «μεταφράζονται» σε γκολ.
Σύμφωνα πάντως με τη συγκεκριμένη έρευνα, η μεροληψία των διαιτητών υπέρ της «έδρας» μειώνεται σημαντικά εξαιτίας της απουσίας των θεατών. Οι ρέφερι εμφανίζονται να δείχνουν μεγαλύτερη… αντικειμενικότητα, όταν δεν έχουν τον οπαδό στο «αυτί» τους.
Πληροφορίες: ΑΠΕ