Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Βαγγέλης Μαρινάκης, ο άνθρωπος που «υπέγραψε» την πιο λαμπρή σελίδα του Ολυμπιακού – Οι κινήσεις ματ που έφεραν το Conference League στον Πειραιά

Βαγγέλης Μαρινάκης, ο άνθρωπος που «υπέγραψε» την πιο λαμπρή σελίδα του Ολυμπιακού – Οι κινήσεις ματ που έφεραν το Conference League στον Πειραιά

Νέκταρ επιτυχίας από την κούπα του Conference League πίνει ο Ολυμπιακός, που έγραψε ιστορία. Η 29η Μαΐου θα μείνει στην ιστορία ως η βραδιά που οι “ερυθρόλευκοι” έγραψαν την πιο χρυσή σελίδα τους, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να έχει μεγάλο μερίδιο από την ανεπανάληπτη επιτυχία. Γιατί με εκείνον στο τιμόνι, ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά όχι έναν αλλά δυο ευρωπαϊκούς τίτλους στο ποδόσφαιρο, γιατί κανείς δεν ξεχνά και την Κ-19!

Η κατάκτηση του Conference League φέρει φαρδιά-πλατιά και την υπογραφή του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος τόλμησε (σ.σ. ανανέωσε το συμβόλαιο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τη συντριβή με 4-1 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ), επένδυσε, δεν τα παράτησε όταν όλα φαινόταν ότι πήγαιναν στραβά για τον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν και κατάφερε με τις διορθωτικές κινήσεις του να φέρει τους Πειραιώτες στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έμεινε για λίγους μήνες στον πάγκο του Ολυμπιακού, ο Κάρλος Καρβαλιάλ δεν μπόρεσε να αλλάξει την εικόνα των Πειραιωτών, ωστόσο ο γεννημένος νικητής (σ.σ. δεν μαθαίνω από τις ήττες έχει δηλώσει), Βαγγέλης Μαρινάκης, πήρε και πάλι την κατάσταση στα χέρια του.

Πέρα από τις σούπερ μεταγραφές του Ιανουαρίου (Τσικίνιο, Κάρμο, Όρτα), έφερε στην Ελλάδα τον Μεντιλίμπαρ, τον άνθρωπο που άλλαξε την εικόνα του Ολυμπιακού, δημιούργησε ένα σκληροτράχηλο σύνολο και οδήγησε με μαεστρικές κινήσεις τους Πειραιώτες στην κατάκτηση του Conference League.

Κάπως έτσι, ο στόχος δεκαετιών των οπαδών του Ολυμπιακού έπαψε να είναι όνειρο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπόρεσε να κάνει ό,τι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοι του. Πέρα από τους τίτλους στην Ελλάδα, κατέκτησε και τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο, βγάζοντας στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς.

«Ο λαός του Ολυμπιακού για 99 χρόνια τραγουδά για ένα όνειρο τρελό. Όσα χρόνια ταξίδευα έβλεπα παιδιά από όλο τον κόσμο να φεύγουν στενοχωρημένοι για ορισμένες άτυχες ή κακές στιγμές, είτε στην Ιταλία, είτε στην Αγγλία, στην Ισπανία, στο ΟΑΚΑ, στον Πειραιά…

Όταν ανέλαβα τον Ολυμπιακό -γιατί δεν αγοράζεται, είναι ιδέα- ήθελα να δω αυτά τα παιδιά χαρούμενα γιατί τους αξίζει. Σήμερα δεν είναι ένα όνειρο τρελό, είναι πραγματικότητα, εδώ σε ελληνικά χώματα. Είχαμε μια πολύ καλή φιλοξενία στη Νέα Φιλαδέλφεια και θέλω να τους ευχαριστήσω. Σήμερα θα γιορτάσει όλη η Ελλάδα. Ήταν κάτι που χρωστάγαμε σε όλους τους Έλληνες, στα παιδιά που έχουν φύγει, τον πατέρα μου, τον Σάββα, στη Θύρα 7. Είναι στιγμές συγκίνησης και μεγάλης χαράς.

Συνεχίζουμε όχι μόνο να ονειρευόμαστε, αλλά και να ανεβαίνουμε ψηλά. Είναι μια συλλογική δικαίωση και είμαστε τυχεροί γιατί συνήθως το πιάτο της δικαίωσης τρώγεται κρύο. Σήμερα το φάγαμε ζεστό. Προχωράμε. Ξεκινάμε, το επόμενο μπορεί να είναι το Europa League. Είδατε τι έκαναν οι νέοι μας φέτος. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτά τα παιδιά που κέρδισαν το Champions League των Νέων, θα είμαστε δίπλα τους ώστε να συνεχίσουν να μεγαλουργούν.

Αυτό που είπα στους αρχηγούς, τον προπονητή και τους συνεργάτες μου πως θα πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι και να μη σκεφτούμε τίποτε άλλο, μόνο τη νίκη. Αν συγκεντρωθείς και το θέλεις πολύ, θα το πετύχεις. Το ίδιο είχα πει και στους Νέους δύο γύρους πριν. Όταν φτάνεις στον τελικό και έχεις κερδίσει ομάδες Champions League, δεν είναι όνειρο, αλλά πραγματικότητα. Εμείς σήμερα δεν θα χάναμε ποτέ και ειδικά στην Ελλάδα.

Ήμουν σίγουρος, το μετέδωσα σε όλους και είδατε το αποτέλεσμα. Γίνεται χαμός στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο. Το άξιζε αυτός ο υπέροχος κόσμος, είναι 3, 4, 5 εκατομμύρια στην Ελλάδα. Αυτό το κάναμε για όλη την Ελλάδα και είχαμε την αύρα όλων των Ελλήνων. Το κάναμε μόνοι μας και με κόντρα πάρα πολλούς».

2010, το έτος ορόσημο για την ιστορία του Ολυμπιακού

Ήταν καλοκαίρι του 2010 όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδινε μια υπόσχεση: «Η συμφωνία αυτή θα είναι ό,τι καλύτερο για τον Ολυμπιακό στα χρόνια που έρχονται».

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός πέρασε στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη και επιτυχίες σε Ελλάδα κι Ευρώπη δεν σταμάτησαν να έρχονται.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να φτάσει στην 21η θέση της Ευρώπης, στην υψηλότερη της ιστορίας του, ενώ η κυριαρχία του στην Ελλάδα συνεχίστηκε. Δεν είναι άλλωστε λίγα, τα 10 πρωταθλήματα και τα 4 Κύπελλα-νταμπλ στα 14 χρόνια της παρουσίας Μαρινάκη στο τιμόνι της ΠΑΕ.

Οι μεταγραφικές βόμβες διαδεχόντουσαν η μία την άλλη. Από τον Ιμπαγάσα και τον Βαλμπουενά, μέχρι τον Ριέρα και τον Ποντένσε. Παρέλαση ονομάτων που ανέβασαν το πρεστίζ του Ολυμπιακού, του χάρισαν πρωταθλήματα και σημαντικές ευρωπαϊκές πορείες, όχι όμως και ευρωπαϊκό τίτλο. Αυτός ήρθε 14 χρόνια αργότερα, ως επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς και των πολλών εκατομμυρίων που έχει ξοδέψει ο Βαγγέλης Μαρινάκης για να δει τον αγαπημένο του Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης.

Η γιγάντωση του Ερασιτέχνη και το κοινωνικό έργο

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήγε κόντρα στο ρεύμα. Από όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ο Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας δεν σταμάτησε να βάζει τον πήχη όλο και ψηλότερα, παρά τις κάθε είδους αντιξοότητες. 

Πέρα από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο Βαγγέλης Μαρινάκης γιγάντωσε και τον Ερασιτέχνη, σαρώνοντας τους ευρωπαϊκούς τίτλους και κάνοντας τους Πειραιώτες τον πιο επιτυχημένο πολυαθλητικό σύλλογο.

Πίσω από τους τίτλους και τις επιτυχίες, ο Ολυμπιακός έγινε ένας οργανισμός με κοινωνικές δράσεις που δεν σταματούν. Στήριξη και βοήθεια μετά από φυσικές καταστροφές για όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη και αδυναμία.

Έργο κοινωνικής ευθύνης, όπως χαρακτηρίζουν στελέχη της ΠΑΕ. Από τον αγώνα κατά της φτώχειας το 2010 με θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, τους σεισμούς σε Κρήτη και Ελασσόνα και τη φωτιά στο Μάτι της Αττικής, ο Ολυμπιακός ποτέ δεν μένει αμέτοχος.

Και τα καλύτερα είναι μπροστά

Οι φίλοι του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το γεγονός ότι οι Πειραιώτες έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο, ωστόσο ταυτόχρονα αισιοδοξούν και για το μέλλον του συλλόγου.

Κι αυτό γιατί ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι αποφασισμένος να πάει τον Ολυμπιακό ακόμα ψηλότερα.

«Οι άνθρωποι λένε πως μαθαίνουμε από τις ήττες μας, αλλά εγώ θέλω νίκες όχι ήττες. Δεν θέλω να μαθαίνω από τις ήττες. Θέλω να συνεχίσω να κερδίζω», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Daily Mail, δείχνοντας αποφασισμένος να κατακτήσει κάθε εφικτό τίτλο με τους Πειραιώτες.

«Το επόμενο μπορεί να είναι το Europa League», τόνισε ο Βαγγέλης Μαρινάκης αμέσως μετά την κατάκτηση του Conference League, όντας πιστός στο πλάνο του, το πλάνο της εκτόξευσης του Ολυμπιακού.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις