Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσε το “παρών” στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Χάρβαρντ και μάλιστα άνοιξε με την ομιλία του τις εργασίες του συνεδρίου.
“Γερουσιαστή Μίτσελ, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι. Με χαρά σας καλωσορίζω όλους στο συνέδριο αυτής της εβδομάδας, το οποίο είμαι βέβαιος ότι πρόκειται να αποτελέσει μια ξεχωριστή εκδήλωσή που θα εστιάσει σε θέματα ιδιαιτέρως αγαπητά σε πολλούς από εμάς. Μαζί, θα επιδιώξουμε να θέσουμε το άθλημα του ποδοσφαίρου, και τον αθλητισμό γενικότερα, στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Έχουμε πράγματι την τύχη να έχουμε συγκεντρώσει εδώ μια πλειάδα ανθρώπων με γνώσεις και ταλέντο, με διαφορετική επαγγελματική προέλευση ο καθένας τους, οι οποίοι γνωρίζω ότι θα βοηθήσουν σημαντικά να κατανοήσουμε το θέμα κρίσιμης σημασίας της κοινωνικής υπευθυνότητας. Θα επιθυμούσα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Κολλέγιο Simmons της Βοστώνης για την απίστευτη δουλειά τους κατά την προετοιμασία του συνεδρίου και τη στοχευμένη διαμόρφωση της θεματολογίας αυτού», ήταν τα πρώτα λόγια του Προέδρου του Ολυμπιακού, για να συνεχίσει:
«Πλέον, πιστεύω ότι η κάθε κοινωνία πρέπει να κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο φέρεται στα πιο ευάλωτα κα ανυπεράσπιστα μέλη της. Αυτός είναι ο λόγος που η θεματολογία του συνεδρίου με αγγίζει τόσο βαθιά. Οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι βρίσκονται πλέον ανάμεσα στα ισχυρότερα και με μεγαλύτερη επιρροή ιδρύματα στην κοινωνία μας. Είναι ζωτικής σημασίας να αποδεχτούν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στις κοινωνίες τους, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, προωθώντας συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τη ζωή των απλών ανθρώπων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εδώ στην Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας και των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορούμε να εξετάσουμε και πάλι αυτή την αρχαία παράδοση σύμφωνα με την οποία ο αθλητισμός αναδεικνυόταν σε μια ευκαιρία να έρθουν οι ελληνικές πόλεις-κράτη και οι πολίτες τους σε επικοινωνία, να έρθουν σε επαφή διαφορετικές κουλτούρες, να υπάρξει σεβασμός στους κανόνες του «ευ αγωνίζεσθαι» και επίσης να υπάρξει ανακωχή σε νομικές διαμάχες και πολέμους κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής εκεχειρίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι αθλητές και οι θεατές, ανεξάρτητα από την τάξη ή την κοινωνική τους θέση, θα μπορούσαν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στους Αγώνες και να επιστρέψουν σε κλίμα ειρήνης στις χώρες τους αντίστοιχα. Η Δημοκρατία βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, όπου ο νόμος και οι κανονισμοί ισχύουν για όλους. Δυστυχώς, στη σύγχρονη Ελλάδα, η κοινωνική δικαιοσύνη δεν ισχύει για όλους, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών, θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε από κοντά πώς το ποδόσφαιρο σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Θα δούμε πώς μπορεί να υπερβεί τα σύνορα, να ξεπεράσει παλαιές έχθρες και να συνενώσει εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε πόσο πολύ μπορεί να σημαίνει για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους ανθρώπους να έχουν την ευκαιρία να παίξουν ή να παρακολουθήσουν ένα άθλημα. Θα δούμε πώς, ακόμα και εν μέσω συγκρούσεων και στερήσεων, ο αθλητισμός μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο. Μπορεί να εμπνεύσει, να μας ενώσει και να αφήσει να αναδυθεί ότι καλύτερο κρύβει μέσα της ανθρωπότητα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Μαρινάκης στάθηκε, δε, στη συνέχεια, στην προσπάθεια που έχει κάνει ο Σύλλογός μας επάνω στον τομέα της Κοινωνικής Δραστηριότητας. «Στον Ολυμπιακό, έχουμε αποκτήσει τη δική μας εμπειρία από την προσπάθεια να διαδραματίσουμε το ρόλο που μας αναλογεί για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Από το 2013, ο Ολυμπιακός παραμένει ο μεγαλύτερος μεταξύ αρκετών δωρητών και υποστηρικτών της Εκστρατείας 100% της UNICEF, σώζοντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε όλο τον πλανήτη μέσω των εμβολιασμών, και εκπαιδεύοντας χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Σε ένα άλλο μέτωπο, όχι πολύ παλιά, αποφάσισα ότι ο σύλλογος θα συμβάλει ουσιαστικά υπέρ των χιλιάδων προσφύγων που έχουν βρει ως σπίτι τους την πόλη του Πειραιά, όπου είναι η έδρα μας. Ο σύλλογος παρέδιδε καθημερινά μερίδες φαγητού, ρούχα και παιχνίδια στους εκτοπισμένους πληθυσμούς. Οι παίκτες, το προσωπικό και άλλοι συμμετείχαν σε πραγματικά μοναδική και συνεχιζόμενη προσπάθεια.
Ξέρετε όμως ποιο ήταν για μένα το πιο εκπληκτικό στοιχείο σε όλα αυτό; Δεν ήταν απλά η υλική υποστήριξη, όσο κρίσιμης σημασίας και αν ήταν. Όχι, πάνω από όλα, ήταν ο θετικός αντίκτυπος που αυτή η ενέργεια είχες στη στάση χιλιάδων ανθρώπων προς τους πρόσφυγες. Όταν βλέπεις έναν φορέα όπως ο αγαπημένος τοπικός ποδοσφαιρικός σύλλογος να ανοίγει την αγκαλιά τους σε ευάλωτους ανθρώπους, αυτό αλλάζει τη συμπεριφορά προς το καλύτερο και μάλιστα με δραστικό τρόπο. Και αυτό συνέβη πολύ γρήγορα. Είδαμε πολλούς που από εχθρικοί έγιναν πιο φιλόξενοι και ανθρώπινοι. Ήταν εκπληκτικό και παράλληλα συγκινητικό να το βλέπεις όλο αυτό εκείνη την εποχή. Όλοι οι πρόσφυγες αντιμετωπίστηκαν με αξιοπρέπεια και σεβασμό!
Ως πρόεδρος του Ολυμπιακού, έχω την τιμή και την ευθύνη να είμαι ο πρώτος που υπογράφει τις “Αρχές της Αθήνας για το δικαίωμα συμμετοχής στον αθλητισμό”. Εύχομαι όλοι οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης να υπογράψουν και να υποστηρίξουν αυτές τις “Αρχές της Αθήνας”, που θα προέλθουν από αυτό το συνέδριο», επεσήμανε.
Κλείνοντας, ο κ. Μαρινάκης έδωσε τις ευχές του για ένα καλό συνέδριο και λύσεις υπέρ των συνανθρώπων μας! «Συνεπώς, κυρίες και κύριοι, επιθυμώ με ανυπομονησία να συνεργαστούμε τις επόμενες ημέρες για να αποτυπώσουμε τις κοινές μας αξίες σε έναν ακόμα ευρύτερο καμβά. Γνωρίζω ότι το συνέδριό μας θα είναι εξαιρετικό και προσδοκώ μαζί να υλοποιήσουμε σημαντικά βήματα προόδου στο πλαίσιο της αποστολής μας. Επιθυμώ επίσης να είμαι αρωγός του τρίτου συνεδρίου, που θα λάβει μέρος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τον ερχόμενο Ιούνιο προκειμένου να συνεχίσει αυτήν τη σημαντική αποστολή. Σας ευχαριστώ πολύ!”, είπε χαρακτηριστικά και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των συνέδρων, αλλά και όλων των παρευρισκομένων.