Το 1991 ο Σπύρος Βασδέκης έγραψε ιστορία, όταν έγινε ο πρώτος Έλληνας που πέρασε τα οχτώ μέτρα. Ακολούθησαν τελικοί και μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, όμως βλέποντας τον Μίλτο Τεντόγλου να παρασέρνει στο διάβα του κάθε διαθέσιμο τίτλο σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί:
«Μπροστά στον Μίλτο Τεντόγλου νιώθω σαν να μην έκανα ποτέ μήκος. Λες και αγωνίστηκα μόνο σε διασυλλογικό πρωτάθλημα. Αισθάνομαι λίγος, σαν μην έχω πάει πουθενά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετά τον Καρλ Λιούις, ο Μίλτος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών. Κι αυτό το λέω γιατί ο Αμερικανός κέρδισε τέσσερις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενώ ο Μίλτος είναι έξι χρόνια σταθερά στην κορυφή. Τα έχει πάρει όλα!».
Σπουδαίο παράσημο, αλήθεια, να σε συγκρίνουν με έναν από τους κορυφαίους στην ιστορία του κλασικού αθλητισμού!
Ο Σπύρος Βασδέκης, προπονητής σήμερα, ζει καθημερινά τον τρις πρωταθλητή Ευρώπης στο προπονητήριο του ΟΑΚΑ και είναι από τους πλέον κατάλληλους να μιλήσει για τον άνθρωπο και αθλητή Μίλτο Τεντόγλου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Σπύρος Βασδέκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, όταν ο Καρλ Λιούις κέρδισε το τέταρτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.
«Έχει όλο το πακέτο. Ταλέντο, ψυχολογία, την αίσθηση για το πού βρίσκεται και τι χρειάζεται να κάνει. Το μόνο που απομένει να πετύχει είναι να πάρει το ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα. Γι’ αυτό κυνήγησε τον αγώνα μέχρι το τελευταίο άλμα. Ο πίνακας, όμως έγραψε δύο φορές 8.65, έναν πόντο κάτω από το ρεκόρ».
Για τον Σπύρο Βασδέκη, ο τελικός κρίθηκε από το πρώτο άλμα όχι μόνο του Μίλτου Τεντόγλου, αλλά και του Εχάμερ!
«Όταν είδα ότι ο Ελβετός έκανε 7.96, κατάλαβα ότι ο Τεντόγλου θα κερδίσει. Ο Φουρλάνι δεν τον είχε προβληματίσει όλον αυτόν τον καιρό, ούτε τον Πομάσκι. Και φάνηκε στον αγώνα, ότι μετά το 8.38, έσφιξε, μπερδεύτηκε, έκανε λάθη από τη μεγάλη του θέληση. Είναι μόνο 19 χρονών και ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτόν μετά το 8.42 του Μίλτου να αντιδράσει. Είναι μικρός ακόμα και έχει πολύ μέλλον μπροστά του. Σε ένα-δυο χρόνια θα έχει ανέβει ψηλότερα, πάνω από τα 8.50».
Η πρόβλεψη και τα… τυχερά βραχιολάκια
Ο τελικός του μήκους έβγαλε πολύ μεγάλες επιδόσεις με οχτώ άλτες να πηδούν πάνω από τα οχτώ μέτρα. Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό;
«Ο υπερυψωμένος διάδρομος με την ταλάντωση τούς βοήθησε όλους. Ξέφυγαν πολύ επιδόσεις για Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Να σου πω και κάτι να χαλαρώσουμε. Η γυναίκα μου (σ.σ.: η παλιά άλτρια του τριπλούν Βούλα Σιδηροπούλου) είχε γράψει σε ένα χαρτάκι πριν από τον αγώνα “Μίλτος 8.65, Φουρλάνι 8.40, Εχάμερ 8.32”. Δεν έπεσε και πολύ έξω έτσι; Η Βούλα είναι αυτή που προμηθεύει τον Μίλτο με τα βραχιόλια που φορά στα χέρια και στα πόδια! Σήμερα φορούσε τα καινούργια που έφτιαξε γι’ αυτόν με τα κουδουνάκια».
Ευδιάκριτα στην εικόνα τα βραχιόλια στα χέρια του Μίλτου Τεντόγλου. (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Επαναφέρουμε την κουβέντα στο πανελλήνιο ρεκόρ που χάθηκε (δις) για έναν πόντο στη Ρώμη:
«Έχει γίνει εμμονή στον Μίλτο. Τα έχει κερδίσει όλα, αυτό είναι το κίνητρό του. Το 8.65 είναι μεγάλο άλμα, δεν είναι 8.40 ή 8.50, δεν μπορούν να τον φτάσουν. Μόνο αν βρεθεί κάποιος να τον απειλήσει θα του δώσει έξτρα κίνητρο».
Για το φινάλε ζητήσαμε από τον Σπύρο Βασδέκη ένα σχόλιο για τον Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος υπήρξε και δικός του προπονητής και μέντορας στη δική του πορεία στην προετοιμασία αθλητών:
«Τι να πω; Τα έχει πάρει όλα. Είναι ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο!».
Πηγή: segas.gr