Το “πέρασμα” της Βασίλισσας Ελισάβετ από τον αθλητισμό. Οι… κορυφαίες στιγμές με την παράδοση των τροπαίων του Euro και του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η παρουσία σε αγώνα μπέιζμπολ που οι παίκτες δεν έβγαλαν τα καπέλα τους, αλλά και το τένις που δεν ήταν από τα αγαπημένα της σπορ.
Η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, η Βασίλισσα Ελισάβετ, άφησε την τελευταία την πνοή, σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας το στίγμα της στην πολιτική ζωή της χώρας της. Η παρουσία της σε κάποια… ιστορικά αθλητικά γεγονότα, στα οποία η Αγγλία συμμετείχε, ήταν αναπόφευκτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ήταν το 1966, όταν η Αγγλία διοργάνωσε και κατέκτησε το Μουντιάλ, νικώντας την Δ. Γερμανία με 4-2 στην παράταση, στον θρυλικό τελικό που έμεινε στη μνήμη όλων, για το γκολ του Χαρστ που… πέρασε ή δεν πέρασε την γραμμή του τέρματος.
Λίγα λεπτά μετά το σφύριγμα της λήξης, ο θρυλικός αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, Μπόμπι Μουρ,βρέθηκε μπροστά στην βασίλισσα Ελισάβετ και πήρε από τα χέρια της το τρόπαιο “Ζιλ Ριμέ” του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολλά χρόνια αργότερα, η Αγγλία φιλοξένησε στο Euro 1996, με το Γουέμπλεϊ να “υποδέχεται” το Γερμανία – Τσεχία. Έχοντας αποκλείσει στον ημιτελικό τα “τρία λιοντάρια” στη διαδικασία των πέναλτι, τα “πάντσε” σήκωσαν το βαρύτιμο τρόπαιο, επικρατώντας με 2-1.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ -σοβαρή αλλά και χαμογελαστή- έδωσε το τρόπαιο του Euro στον Γιούργκεν Κλίνσμαν, με τον παλαίμαχο -πλέον- επιθετικό να γυρίζει την πλάτη του στην μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και να το σηκώνει στον αέρα του Γουέμπλεϊ.
Στο Euro 2020 και πριν από τον τελικό του Γουέμπλεϊ (Αγγλία – Ιταλία), η 95χρονη τότε Βασίλισσα έστειλε προσωπικό μήνυμα στον προπονητή των “λιονταριών”, Γκάρεθ Σάουθγκειτ, στέλνοντας ευχές νίκης. Η Αγγλία, πάντως, δεν τα κατάφερε κόντρα στην “σκουάντρα ατζούρα”.
Λέγεται ότι από την δεκαετία του 1960, η Ελισάβερ υποστήριζε την Γουεστ Χαμ Γιουάιτεντ. Παρόλα αυτά κάποιοι ανέφεραν ότι έτρεφε αισθήματα για την Τότεναμ, αλλά και για την Άρσεναλ, μετά τη γνωριμία της με τον Αρσέν Βενγκέρ το 2007 στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Άλλωστε, ένα από τα “καθήκοντα” της ήταν να υποδέχεται στο παλάτι και τις ομάδες που είχαν πετύχει κάποια επιτυχία
Η Βασίλισσα Ελισάβετ αγαπούσε την ιππασία και το κρίκετ, όμως, είχε παρουσία και σε άλλα αθλητικά γεγονότα στην Αγγλία, κάνοντας εμφάνιση τόσο σε τελικούς FA Cup, όσο και στο Wimbledon.
Η Βασίλισσα Ελισσάβετ βρέθηκε συνολικά τέσσερις φορές στο βρετανικό Grand Slam (το τένις δεν ήταν από τα αθλήματα που.. συμπαθούσε). Η τελευταία της ήταν το 2010 (είχε 33 χρόνια να παραβρεθεί), σε αγώνα του Άντι Μάρεϊ με τον τον Φινλανδό, Γιάρκο Νέιμινεν.
Τον Μάιο του 1991 και κατά την επίσκεψη της στις ΗΠΑ, η 65χρονη τότε Βασίλισσα βρέθηκε στο Memorial Stadium της Βαλτιμόρης και παρακολούθησε μαζί με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους τον πρώτο της αγώνα μπέισμπολ ( Baltimore Orioles vs Oakland Athletics). η… άγνοια των παικτών για το πρωτόκολλο που υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις (δεν έβγαλαν τα καπέλα τους, όταν πήγαν για να την χαιρετήσουν) σίγουρα θα είχε προκαλέσει αίσθηση στη Μεγάλη Βρετανία.