Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, που διεξήχθη στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενόψει της έναρξης (αύριο Σάββατο 9/9) των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023», παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, και εκπροσώπων 26 Ολυμπιακών Επιτροπών.
Ο κ. Βρούτσης καλωσόρισε εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα μέλη των Ολυμπιακών Επιτροπών που μετείχαν στη Γενική Συνέλευση και τόνισε πως, παρά την εξόχως δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τις βιβλικές καταστροφές από τις εκτεταμένες πλημμύρες, που δυστυχώς προκάλεσαν και απώλειες ανθρώπινων ζωών, η Ελλάδα μένει πιστή στις υποχρεώσεις που ανέλαβε και φιλοξενεί τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, καλωσορίζοντας αθλητές, αθλήτριες και μέλη των αποστολών.
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση:
«Αξιότιμε Πρόεδρε της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Πρόεδρε της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής “Ηράκλειο 2023”, Κυρίες και Κύριοι, Σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα.
Στον γενέθλιο τόπο των Ολυμπιακών Αγώνων, στην κοιτίδα του Αθλητισμού και των Αξιών του. Εκ μέρους της Κυβέρνησης, και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χαιρετίζω τη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων.
Είναι σημαντικό για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που χαρακτηριστικό της είναι η νησιωτική μορφολογία, ένα νησί της, η Κρήτη, να βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς αθλητικής κοινότητας με τη διεξαγωγή των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων.
Τα νησιά είναι για εμάς τους Έλληνες, φάροι του πολιτισμού μας, καθώς από αυτά ξεκίνησαν κατά τους Αρχαίους Χρόνους, ο Κυκλαδικός αρχικά, και μετέπειτα ο Μινωικός και ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, έργα των οποίων εξυμνούνται ακόμα και στις μέρες μας.
Η Κρήτη είναι το νησί στο οποίο μεγαλούργησε ο ξακουστός Μινωικός Πολιτισμός, ο τόπος των ανακτόρων της Φαιστού, της Κνωσσού, των Μαλίων, της Ζάκρου. Και στις τέσσερις αυτές περιοχές διατηρούνται αρχαιολογικοί χώροι, που καταδεικνύουν το μέγεθος της σπουδαιότητας των πολιτισμών που έχουν ανακαλυφθεί, και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τους επισκεφθείτε.
Για την Ελλάδα του πολιτισμού και της καλλιέργειας του Ολυμπιακού Ιδεώδους, ο Αθλητισμός θα έχει πάντα μία ιδιαίτερη θέση, όντας συνυφασμένος με μία κουλτούρα εκπαίδευσης των πολιτών μέσα από τις αξίες του.
Με την αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού σε Υπουργείο από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, βασικό μέλημα της Κυβέρνησής μας είναι η διάδοση των αρχών του Ολυμπισμού, κυρίως στις νέες γενιές, απέναντι στις οποίες έχουμε χρέος να εμφυσήσουμε έννοιες όπως ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η συναδέλφωση, η ευγενής άμιλλα.
Κυρίες και κύριοι, οι συνθήκες μέσα στις οποίες σας υποδεχόμαστε στην Ελλάδα δεν είναι οι ιδανικές.
Δυστυχώς, περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως χώρας, επλήγησαν σφοδρά και δοκιμάζονται ακόμα και από υλικές καταστροφές και από απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Ήταν ένα πρωτόγνωρο κύμα κακοκαιρίας, από αυτά που όπως φαίνεται θα μας επισκέπτονται συχνά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, συνέπειες της οποίας βλέπουμε σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Είμαστε όμως εδώ για να σας καλωσορίσουμε και να υποδεχτούμε τις αποστολές των 26 χωρών που θα πάρουν μέρος σε αυτήν τη μεγάλη μεσογειακή αθλητική γιορτή των Παράκτιων Αθλημάτων.
Είμαστε εδώ για να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι 768 αθλητές και αθλήτριες που θα διαγωνιστούν στα 13 αθλήματα και στα 55 αγωνίσματά τους μπορούν να είναι απόλυτα σίγουροι ότι είμαστε πανέτοιμοι να ανταποκριθούμε στις μεγάλες απαιτήσεις της διοργάνωσης.
Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την άρτια και ασφαλή διεξαγωγή όλων των αγωνιστικών εκδηλώσεων, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες αλλά και οι θεατές να φύγουν από την χώρα μας με ένα μεγάλο χαμόγελο και με τις καλύτερες εντυπώσεις!
Ο Αθλητισμός είναι ο συνδετικός κρίκος των λαών, είναι ο χώρος που οι διαφορές αμβλύνονται, οι αδικίες εξαλείφονται, οι διαχωρισμοί απουσιάζουν.
Οι χώρες της Μεσογείου που μετέχουν στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες συνθέτουν ένα κράμα πολιτισμών, με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που όμως μέσα στους Αγώνες συνταιριάζονται και αλληλεπιδρούν αρμονικά.
Ο Αθλητισμός, όμως, πέρα από εργαλείο εκπαίδευσης, αποτελεί στις σύγχρονες κοινωνίες και χώρο ευκαιριών για οικονομική επένδυση και πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες που θα παρακολουθήσουμε.
Σας καλώ να συστρατευθούμε στον κοινό αγώνα για τη διάδοση των αξιών του αθλητισμού και να προωθήσουμε το πνεύμα της ενότητας ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου.
Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας εδώ.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες.
Ιδιαιτέρως ευχαριστώ την Οργανωτική Επιτροπή των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων “Ηράκλειο 2023” για τις άοκνες προσπάθειές της, και να επισημάνω την καθοριστική συμβολή του προκατόχου μου, συναδέλφου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, για την υποψηφιότητα και την τελική ανάληψή της από την χώρα μας, αλλά και για την εξαιρετική ιδέα της δημιουργίας των πρώτων Εθνικών παράκτιων αθλητικών χώρων στον Καρτερό, που θα είναι και η κεντρική εγκατάσταση της διοργάνωσης.
Τέλος θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στα στελέχη μας και τους εθελοντές μας πάνω στους οποίους στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος μίας επιτυχημένης διοργάνωσης.
Έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό για να φέρνουμε εις πέρας μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις με απόλυτη επιτυχία. Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτό θα πράξουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, αφού επισήμανε τις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην ηπειρωτική Ελλάδα με τις πλημμύρες, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πάνω στις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων κινούνται και οι Μεσογειακοί, οι οποίοι εκτός των άλλων προσφέρουν την απαραίτητη και πολύτιμη ενότητα στο χώρο της Μεσογείου.
Επιπλέον, στέλνουν μέσω της ένωσης των αθλητών και των αθλητριών στους αγωνιστικούς χώρους, μηνύματα φιλίας, συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και προπάντων ειρήνης. Ειδικά σε αυτήν την τόσο σπουδαία αλλά και ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη, με την τεράστια ιστορία, την πολύτιμη κληρονομιά και τις ζωντανές παραδόσεις».
* Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της ΔΕΜΑ, Davide Tizzano, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βρούτση για την παρουσία και τη στήριξή του στη διοργάνωση, του προσέφερε ένα αναμνηστικό στεφάνι ελιάς. Από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης ανταπέδωσε με ένα αναμνηστικό δίσκο της Φαιστού.