Τρίτη, 26 Νοε.
10oC Αθήνα

Χρήστος Βολικάκης: Θετικός σε απαγορευμένη ουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 – Η αντίδραση του Έλληνα ποδηλάτη

Χρήστος Βολικάκης: Θετικός σε απαγορευμένη ουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 – Η αντίδραση του Έλληνα ποδηλάτη
Eurokinissi

Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής της ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάκης, βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία -σύμφωνα με τη Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI)- σε δείγμα που είχε δώσει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, το 2016.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή (15.06.2024) πως σε επανέλεγχο δείγματος που είχε δώσει ο Χρήστος Βολικάκης στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο το 2016 -και πιο συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου- Έλληνας αθλητής βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία.

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρει:

“Επανανάλυση δειγμάτων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016: δήλωση της UCI σχετικά με τον Χρήστο Βολικάκη

Η Union Cycliste Internationale (UCI) ενημερώνει ότι ο Έλληνας αναβάτης Χρήστος Βολικάκης έχει ειδοποιηθεί για ένα δυσμενές αναλυτικό εύρημα (AAF) για Επιλεκτικούς διαμορφωτές υποδοχέα ανδρογόνων (SARMs) του μεταβολίτη LGD-4033 (1) από τον Διεθνή Οργανισμό Δοκιμών (ITA) για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Αυτό το AAF προκύπτει από την εκ νέου ανάλυση ενός δείγματος που συλλέχτηκε στις 16 Αυγούστου 2016 κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016.

Αυτή η εκ νέου ανάλυση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος επανάλυσης του ITA για λογαριασμό της ΔΟΕ, εστιάζοντας σε δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016. Αυτές οι εκ νέου αναλύσεις αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του ολοκληρωμένου προγράμματος κατά του ντόπινγκ που διεξάγεται ανεξάρτητα από την ITA για λογαριασμό της ΔΟΕ από το 2018. Ενισχύουν τις προσπάθειες κατά του ντόπινγκ χρησιμεύοντας ως πρόσθετο αποτρεπτικό μέσο κατά του ντόπινγκ και διευρύνοντας το φάσμα των πιθανών παραβιάσεων κανόνων που εντοπίζονται πέρα από την αρχική ανάλυση του δείγματος. Το πρόγραμμα εκ νέου ανάλυσης επιτρέπει τη διεξαγωγή περαιτέρω δοκιμών με βάση ενημερωμένες πληροφορίες, ιδίως χάρη σε έρευνες ή όταν οι μέθοδοι ανίχνευσης εξελίσσονται ως αποτέλεσμα της προόδου της επιστημονικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τα δείγματα μπορούν να αποθηκευτούν για 10 χρόνια μετά τη συλλογή τους (παρατάθηκε από οκτώ σε 10 χρόνια μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016), διατηρώντας την ίδια νομική συνέπεια στην περίπτωση της επανάλυσης.

Ο αναβάτης έχει το δικαίωμα να απαιτήσει την ανάλυση του Β δείγματός του.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες (τους κανόνες αντιντόπινγκ της ΔΟΕ – ADR – και τους Κανονισμούς Αντιντόπινγκ UCI – ADR), μόλις η ITA καθορίσει τις συνέπειες της AAF βάσει της IOC ADR, το θέμα θα παραπεμφθεί στην UCI στο να καθορίσουν ποιες πιθανές κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν κατά τη διάρκεια και μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 στο πλαίσιο της UCI ADR.

Εν αναμονή της έκβασης της διαδικασίας ITA και σύμφωνα με την UCI ADR, ο αναβάτης έχει προσωρινά ανασταλεί.

Η UCI δεν θα σχολιάσει αυτή την υπόθεση όσο οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

(1) Το LGD-4033 και οι μεταβολίτες του είναι Απαγορευμένες Ουσίες που αναφέρονται στην κατηγορία S1.2 (Άλλοι Αναβολικοί Παράγοντες) της Απαγορευμένης Λίστας που τηρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) και έχει εγκριθεί από την UCI.”

Ο Χρήστος Βολικάκης, ο οποίος πρόσφατα είχε συμμετάσχει στο reality Survivor έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ανάλυση του δεύτερου δείγματός του.

Μάλιστα, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Instagram, ανέφερε: “Ο παππούς μου έλεγε: Όταν δουν ότι δεν μπορούν να σας φτάσουν, πόσο μάλλον να σας ξεπεράσουν, θα προσπαθήσουν να σας μειώσουν. Αυτό λέγεται φθόνος”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις