Site icon NewsIT

Tο Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη ρύθμιση του “μεταβατικού” καθεστώτος στην αγορά των τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο μέχρι το τέλος του χρόνου

08.09.2017 | 12:28
Tο Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη ρύθμιση του “μεταβατικού” καθεστώτος στην αγορά των τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο μέχρι το τέλος του χρόνου

Οριστική φαίνεται να είναι η απόφαση του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει το υφιστάμενο μεταβατικό καθεστώς στο οποίο έχουν ενταχθεί σύμφωνα με τον Ν. 4002/2011 οι 24 εταιρείες πάροχοι.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4002/2011 μέχρι να θεσπίσει η Ελλάδα τον μηχανισμό μόνιμης αδειοδότησης παρόχων, συνολικά και οι 24 εταιρείες έπρεπε να έχουν άδεια λειτουργίας διαδικτυακών παιγνίων από κράτος μέλος της Ε.Ε

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι η περίοδος εφαρμογής του συγκεκριμένου καθεστώτος, μόνο μεταβατική δεν αποδείχθηκε, καθώς σήμερα έχουν παρέλθει ήδη 5 χρόνια από την ισχύ της, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει απευθύνοντας επιστολές προς το Υπουργείο Οικονομικών για την υλοποίηση των εξαγγελιών που είχαν γίνει ήδη από το 2015.

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη διαδικασία μόνιμης αδειοδότησης των παρόχων πρόκειται να προταθεί από το Υπουργείο Οικονομικών εντός του τελευταίου τριμήνου του 2017. Η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή αποσκοπεί να εξασφαλίσει την συλλογή φόρων από τις αδειοδοτημένες εταιρείες, να αυξήσει τα Δημόσια έσοδα σε αριθμό άνω των 100 εκ. ευρώ ετησίως και να διαφυλάξει τους καταναλωτές από τους κινδύνους, αδειοδοτώντας αποκλειστικά τους αξιόπιστους και υπεύθυνους παρόχους, από τη στιγμή που το ζήτημα αφορά σε έναν ευαίσθητο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Από τη μία, το μεταβατικό καθεστώς αποδείχτηκε προσοδοφόρο δίνοντας έσοδα για το Δημόσιο από έναν φορολογικά «αδρανή» πριν από την μεταβατική ρύθμιση κλάδο, από την άλλη όμως η επικρατούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια, καθώς αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που εγείρονται στον κλάδο.

Πραγματικότητα αποτελεί μεν πως, παρά την προσωρινότητα του ισχύοντος καθεστώτος, μόνο για το 2016 το Δημόσιο απέσπασε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ μέσω της φορολόγησης του 35% από τα μικτά κέρδη των 24 εταιριών, ποσοστό συντελεστή που μάλλον σπάει όλα τα ρεκόρ φορολόγησης μικτών εσόδων στην Ευρώπη. Το μερίδιο του λέοντος του ποσού αυτού κατέβαλαν μόλις 4 από τους παρόχους, με συνολικό τζίρο που άγγιξε τα 203 εκ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς στον αναλυτικό πίνακα, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Stoiximan (Gabling Malta) καταθέτοντας φόρους ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, με την Bet356 και τα υπόλοιπα sites που λειτουργούν κάτω από την άδεια της B2B να ακολουθούν καταβάλλοντας με τη σειρά τους φόρους ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται το PokerStars (Diamond Link) με φόρους 4 εκ. ευρώ, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται Sportingbet, Bwin και Vistabet, οι οποίες λειτουργούν κάτω από την άδεια της Sporting Odds καταβάλλοντας φόρους ύψους 2,5 εκ. ευρώ.

Αξίζει να παρατηρηθεί ότι εξαιτίας των σχετικά χαλαρών κριτηρίων υπαγωγής, στο προσωρινό καθεστώς συμπεριλήφθηκαν και εταιρείες μικρότερου μεγέθους οι οποίες τελικά δεν κατάφεραν να κερδίσουν μερίδιο της αγοράς, κλείνοντας είτε με αρνητικό είτε με αξιοσημείωτα μικρό κύκλο εργασιών.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version