Περίπου στο 1/3 των αυτοκινήτων σημειώνονται παρατηρήσεις για τα ελαστικά του, το 18,1% των οχημάτων παρουσιάζει ελλείψεις στα φωτιστικά σώματα που έχουν να κάνουν με καμένο λαμπτήρα, ενώ το 54,5% των οδηγών δεν έχει ανακλαστικό γιλέκο στο αυτοκίνητό τους.
Αυτά ήταν μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της δράσης «Μια στάση για την ασφάλειά σας…μια στάση ΖΩΗΣ» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21/7 από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με την Ολυμπία Οδό στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Μεγάρων(ΣΕΑ).
Η πρωτοβουλία είχε ως στόχο να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους οδηγούς σχετικά με τα βασικότερα σημεία ελέγχου του οχήματος και την αξία της πρόληψης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου που οι οδικές μετακινήσεις είναι πιο συχνές.
Κατά τη διάρκεια της δράσης έγιναν σύντομοι έλεγχοι σε καίρια σημεία που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, ενώ παράλληλα δόθηκαν συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις. Οι έλεγχοι έγιναν τυχαία σε διερχόμενα αυτοκίνητα στο ΣΕΑ Μεγάρων.
Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από τους ελέγχους ήταν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων που ελέγχθηκαν ήταν 12,3 έτη, όταν η μέση ηλικία του στόλου στην Ελλάδα είναι τα 17 έτη. Παρόλα αυτά στο 36,4% των περιπτώσεων σημειώθηκαν παρατηρήσεις για την κατάσταση των ελαστικών και ενημερώθηκαν οι οδηγοί ότι θα πρέπει να προγραμματίσουν την αντικατάστασή τους.
Στο 18,1% των οχημάτων βρέθηκαν ελλείψεις στα φωτιστικά σώματα που είχαν να κάνουν με καμένο λαμπτήρα και με την κατάσταση των φωτιστικών σωμάτων. Σχεδόν όλοι οι οδηγοί ήταν προετοιμασμένοι για να ταξιδέψουν έχοντας φροντίσει για την περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου τους και στην πλειοψηφία τους είχαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (πυροσβεστήρα, φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο). Το 54,5% όμως των οδηγών δεν είχαν ανακλαστικό γιλέκο στο αυτοκίνητό τους. Όλα τα οχήματα είχαν ασφαλιστήριο και δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ.
Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ελεύθερες αποσκευές εντός της καμπίνας στο 27,2% των αυτοκινήτων. Δόθηκαν συμβουλές για την ορθή τοποθέτηση των αποσκευών και για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση παιδικών καθισμάτων μέχρι το ύψος του παιδιού να είναι 150 εκατοστά ή το βάρος του 36 κιλά.
Οι συμμετέχοντες στη δράση είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν με άμεσο και βιωματικό τρόπο την αναγκαιότητα χρήσης της ζώνης για όλους τους επιβάτες, δοκιμάζοντας τον προσομοιωτή πρόσκρουσης του Ινστιτούτου που βρίσκονταν στο σημείο.
Επιπλέον υπήρχε ειδικός σταθμός ενημέρωσης όπου δίνονταν πληροφορίες από εξειδικευμένο προσωπικό για την ορθή και ασφαλή χρήση των παιδικών καθισμάτων. Μεταξύ των οδηγών που διενεργήθηκε ο έλεγχος ασφαλείας ήταν και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννης Ξιφαράς, ο οποίος μάλιστα παρακολούθησε και τη δράση.