Site icon NewsIT

FIAT 600 Hybrid La Prima 1.2 T3 DCT: Οικογενειακό αλλά καθόλου βαρετό

01.10.2024 | 09:01
FIAT 600 Hybrid La Prima 1.2 T3 DCT: Οικογενειακό αλλά καθόλου βαρετό

Η dolce vita έχει πλέον όνομα και μάλιστα δυνατό, αφού το Fiat 600 επιστρέφει στο… σήμερα με εκκωφαντικό τρόπο και συνδυάζει στιλ, πρακτικότητα και αποδοτικότητα στην υβριδική του έκδοση, δείχνοντας τη δυνατή του προσωπικότητα στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία B-SUV.

Το ολόφρεσκό Fiat 600 Hybrid είναι εκείνο ακριβώς που χρειάζεσαι να δεις, όταν όλα πηγαίνουν στραβά. Είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της πεσμένης διάθεσης, του κακού στιλ και της βαρετής καθημερινότητας. Με την πρώτη ματιά, το… βλέμμα του συναγωνίζεται και τα πιο σαγηνευτικά, αφού τα φωτιστικά σώματα μοιάζουν με δύο αξιολάτρευτα μάτια. Αυτό αρκεί, για να ξεκινήσεις την περιπέτεια μαζί του. Η συνέχεια, όμως, είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα!

Το ιταλικό B-SUV είναι πολλά περισσότερα από στιλ και σκέρτσο. Μπορεί να έχει δανειστεί κάποια χαριτωμένα στοιχεία από το Fiat 500 ή ακόμα και κληρονομικά χαρακτηριστικά από το θρυλικό «600ράκι» που «γεννήθηκε» το 1955 και λανσαρίστηκε ως μικρό οικογενειακό, αλλά οι μεγαλύτερες διαστάσεις του το… βγάζουν με ευκολία και εκτός αστικού ιστού, το μετατρέπουν σε ένα πρακτικό, σύγχρονο crossover με προηγμένη τεχνολογία, συστήματα υποβοήθησης και ασφάλειας, καθώς και πλούσιο εξοπλισμό. Συνεπώς, σε μία ολοκληρωμένη μοντέρνα και υπερστιλάτη πρόταση.

Το ολοκαίνουριο Fiat 600 ήρθε ως αντικαταστάτης του 500Χ και σχεδιαστικά καταφέρνει να «παντρέψει» την κομψότητα με το δυναμικό design. Το μπροστινό του μέρος είναι σχετικά μεγαλύτερο σε σχέση με το αδερφάκι του, 500, τα «εκφραστικά» LED φωτιστικά σώματα που θαρρείς πως είναι μάτια, κλέβουν τις εντυπώσεις, ενώ το λογότυπο στο κέντρο με τον αριθμό 600 κοσμεί τη μάσκα και το συναντάμε σε πολλά φανερά ή κρυφά σημεία του μοντέλου.

Στο πλαϊνό μέρος έχει μαύρες ματ ποδιές, τονίζοντας τη δυναμική του διάθεση. Το ιταλικό compact SUV είναι 5θυρο, ενώ το μήκος του φτάνει τα 4.171mm, το πλάτος τα 1.781mm και το ύψος τα 1.523mm. Το μεταξόνιό του αγγίζει τα 2.562mm και χαρίζει ευρυχωρία στο εσωτερικό της καμπίνας.

Μπαίνοντας στο 600, η χαρούμενη διάθεση παραμένει συνοδευόμενη από στοιχεία λειτουργικότητας και άνεσης. Το αίσθημα οικειότητας στην καμπίνα υπάρχει, εφόσον αρκετά γνώριμα χαρακτηριστικά και σημεία υπάρχουν τόσο από το μικρότερο αδερφάκι του, 500, όσο και από το… ετεροθαλές αδέρφι του, το Jeep Avenger, με το οποίο μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα e-CMP2, εξελιγμένη από την Stellantis. Στην κορυφαία έκδοση la Prima της δοκιμής μας, το όμορφο σαλόνι έχει νότες πολυτέλειας, κομψότητας και φινέτσας με τα καθίσματα να κλέβουν την παράσταση σε όψη και άνεση.

Είναι διακοσμημένα με την τελευταία εκδοχή του Fiat 600 monogram, ενώ στη συγκεκριμένη έκδοση, το πολυτελές υλικό που τα αγκαλιάζει σου αφήνει μία μοναδική αίσθηση στην επαφή και την αφή. Μάλιστα, τα καθίσματα εκτός από άνεση στην πολύωρη οδήγηση, προσφέρουν και μασάζ σε περίπτωση που το χρειάζεστε ή απλά θέλετε να χαρείτε αυτές τις μικρές πολυτέλειες της ζωής. Να δώσετε λίγο χρώμα, βρε αδερφέ, στην γκρίζα ρουτίνα. Όπως, έκαναν και οι Ιταλοί, αφού επέλεξαν τη μέθοδο της χρωματοθεραπείας για το εσωτερικό του 600! Με άλλα λόγια, με 8 χρώματα ατμοσφαιρικού φωτισμού και με 8 χρώματα ραδιοφώνου, θα έχετε έως και 64 συνδυασμούς για να προσαρμόσετε το εσωτερικό του, ανάλογα με τη διάθεσή σας.

Τα υλικά συνολικά είναι ποιοτικά, αλλά σκληρά, δείχνουν στιβαρά και ανθεκτικά, με πολύ καλή συναρμολόγηση και φινίρισμα. Μπορεί η ρετρό διάθεση να υπάρχει στην ατμόσφαιρα, ωστόσο, το digital στοιχείο δε θα μπορούσε να λείπει. Έτσι, στο κέντρο του ταμπλό συναντάμε -από τη βασική έκδοση- την ψηφιακή οθόνη αφής 10,25 ιντσών, ενώ στον πίνακα οργάνων υπάρχει μία αντίστοιχη 7 ιντσών. Το infotainment είναι εύκολο στη χρήση, συνεπώς δε σε κάνει να χάνεσαι και να αποσπάσαι, ενώ παρέχει τις δυνατότητες διασύνδεσης, Apple CarPlay και Android Auto. Επιπλέον, μέσω του FIAT App, ανάμεσα σε άλλα -όπως, να πραγματοποιείς κλήσεις έκτακτης ανάγκης ή για οδική βοήθεια- μπορείς να είσαι σε άμεση επαφή με το 600 σου, ακόμα και αν βρίσκεσαι μακριά.

Επίσης, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο εργονομίας για την αποφυγή της απόσπασης προσοχής είναι η παρουσία φυσικών διακοπτών για το χειρισμό του κλιματισμού, του ηχοσυστήματος, κ.λπ. κάτι που μας αρέσει πολύ, όπως θα έχετε καταλάβει και από άλλες δοκιμές!

Χωροταξικά, το Fiat 600 είναι ευρύχωρο για την κατηγορία του και τέσσερις ενήλικες επιβάτες μπορούν να μετακινηθούν άνετα, χωρίς περιορισμούς, εκτός αν υπάρχει και πέμπτος επιβάτης, όπου εκεί τα περιθώρια… στενεύουν. Πάντως, οι Ιταλοί σχεδιαστές φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν και την παραμικρή σπιθαμή προς όφελος της πρακτικότητας και οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους 15lt αποθηκευτικών χώρων για μικροαντικείμενα μέσα στην καμπίνα και 385lt στο χώρο αποσκευών, με το διπλό πάτωμα.

Η έκδοση la Prima της δοκιμής μας διαθέτει συστήματα αυτόνομης οδήγησης Eπιπέδου 2, ενώ περιλαμβάνει επιπλέον 18άρες ζάντες Diamond Cut, δερμάτινα καθίσματα με μασάζ για τον οδηγό, προβολείς full LED με αυτόματη λειτουργία, λεπτομέρειες χρωμίου, infotainment με DAB και οθόνη 10,25 ιντσών, θύρες USB A+C, βάση ασύρματης φόρτισης κινητού, περιμετρικούς αισθητήρες παρκαρίσματος, ενεργό cruise control με λειτουργία Stop&Go και κάμερα οπισθοπορείας 180 μοιρών. Το υβριδικό Fiat 600 είναι διαθέσιμο και στις εκδόσεις Hybrid και Comfort Pack. Όλες οι εκδόσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, ανίχνευση κόπωσης οδηγού, σύστημα διατήρησης της λωρίδας κίνησης, cruise control, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, προβολείς LED Reflector και όπως προαναφέραμε και infotainment Uconnect με οθόνη αφής 10,25 ιντσών και ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 ιντσών.

Προχωρώντας εις τα ενδότερα, το Fiat 600 Hybrid είναι η ιδανική λύση για τους πιστούς των κινητήρων εσωτερικής καύσης, αλλά με οικολογικές ανησυχίες. Πιο συγκεκριμένα, εφοδιάζεται με ένα 48βολτο ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης, το οποίο αποτελείται από έναν 3κύλινδρο τούρμπο βενζινοκινητήρα 1,2lt, από μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 0,89 kWh και έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα ισχύος 29PS και 55Nm ροπής, ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος μέσα στο νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των 6 σχέσεων (eDCT). Έτσι, όπως διαπιστώσαμε και στην πράξη, το 600 Hybrid μπορεί να κινηθεί σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος στην πόλη αμιγώς ηλεκτρικά, οικολογικά και οικονομικά.

Η συνολική απόδοση του 600 Hybrid αγγίζει τα 100PS και τα 205Nm ροπής. Έτσι, το αμάξωμα των 1.280kgm του 600 από στάση χρειάζεται 10,5sec για τα πρώτα 100km/h, ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 184km/h. Εάν κάποιος επιθυμεί περισσότερη δύναμη, προς το τέλος του έτους θα έρθει η πιο ισχυρή έκδοση των 136PS με το ίδιο σύστημα ήπιας υβριδικής τεχνολογίας, το οποίο έχουμε συναντήσει και σε άλλα μοντέλα του ομίλου.

Η σωστή θέση οδήγησης βρίσκεται αμέσως, αφού κάθισμα και τιμόνι βοηθούν σε αυτό με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή με τις εύκολες ρυθμίσεις τους. Η ορατότητα είναι πολύ καλή, αλλά περιορισμένη πίσω. Αυτό είναι, όμως, κάτι που λύνεται με τη βοήθεια της ευκρινούς κάμερας οπισθοπορείας 180 μοιρών.

Από την εκκίνηση κιόλας του Fiat 600 Hybrid, καταλαβαίνεις αμέσως τη φιλοσοφία του ιταλικού SUV. Ξεκινάει αθόρυβα, ομαλά και 100% ηλεκτρικά, με μηδενική σπατάλη βενζίνης, το γνωστό e-launch. Το υβριδικό 600 κινείται με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης απενεργοποιημένο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μέσα στην πόλη με ταχύτητα έως 30km/h και για απόσταση 1km, το 600 κινείται πλήρως ηλεκτρικά, κάτι που δοκιμάσαμε και επιβεβαιώνουμε. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει οδηγώντας σε αυτοκινητόδρομο ή σε επαρχιακό με σταθερή ταχύτητα και ομαλή οδήγηση και εφόσον δεν απαιτείται έξτρα ισχύς, π.χ. σε ανηφορικό δρόμο. Στη λειτουργία e-creeping, μπορείς να κάνεις μία σειρά από μικρές κινήσεις προς τα εμπρός, χωρίς να πατάς το γκάζι, όπως για παράδειγμα στο σταμάτα-ξεκίνα της κίνησης (e-queuing), κάτι σωτήριο για την κατανάλωση. Τέλος, με το 600 μπορείς να παρκάρεις πλήρως ηλεκτρικά, ακόμα και με όπισθεν (e-parking). Η ανάκτηση ενέργειας έρχεται κατά την επιβράδυνση, δηλαδή με άφημα του γκαζιού ή πατώντας το φρένο.

Τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας είναι πολλαπλά και τα απολαμβάνεις άμεσα. Χαμηλότερη κατανάλωση και εκπομπές ρύπων έως και 15%, σεβασμός στο περιβάλλον, λιγότερη ηχορύπανση και μεγαλύτερη άνεση.

Κάθε μία λέξη από τις παραπάνω τη βιώσαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Η μέση κατανάλωση που είδαμε στο trip computer κυμάνθηκε από 5,0lt/100km έως 5,7lt/100km (4,9lt/100km κατά WLTP), ενώ σε συνθήκες πίεσης οριακά έφτασε τα 7,0lt/100km. Επίσης, κινηθήκαμε ελεύθερα μέσα στο δακτύλιο, λόγω χαμηλών ρύπων.

Μέσα στην πόλη, φυσικά και βγαίνει ο… αστικός χαρακτήρας του. Είναι ευέλικτο, ευκολοδήγητο, άνετο και εξυπηρετικό. Το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, εννοείται πως παρέμεινε στην αυτόματη λειτουργία και αφήσαμε τη χειροκίνητη με τα paddles για τον επαρχιακό δρόμο. Όπως και σε κάθε αυτόματο μοντέλο, το απαλό και σταθερό πάτημα του γκαζιού βοηθάει στη συνολική κατανάλωση, αλλά στην περίπτωση του 600 hybrid να κινηθεί και αμιγώς ηλεκτρικά. Η ανάρτηση απορροφάει τα… λάθη του οδοστρώματος, αν και στις έντονες εγκάρσιες ανωμαλίες, νιώθεις πίσω τον ημιάκαμπτο άξονα να διαμαρτύρεται. Και όχι, αδίκως, με αυτούς τους δρόμους!

Το Fiat 600 έχει σταθερό πάτημα, ενώ η άνεση και η πολύ καλή ποιότητα κύλισης εκτιμώνται και στον αυτοκινητόδρομο, όπως και η ηχομόνωση, κάνοντας το ταξίδι ευχάριστο και χαλαρό. Όταν, ωστόσο, ο 1.200άρης κινητήρας πιέζεται, η γνώριμη χροιά του τρικύλινδρου συνόλου δίνει το «παρών».

Στον επαρχιακό δρόμο, τόσο σε ήρεμο όσο και σε πιο έντονο ρυθμό οδήγησης, το 600 βγάζει εις πέρας κάθε αποστολή. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα σπορ αυτοκίνητο και ούτε θέλει να περάσει αυτή την εικόνα, παρόλ’ αυτά, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Μάλιστα σε συνεχείς κλειστές στροφές με σβέλτο ρυθμό, η συμπεριφορά του είναι υπέρ του αναμενόμενου καλή, αν αναλογιστούμε και ότι πρόκειται για SUV με 205mm απόσταση από το έδαφος. Το στιβαρό πλαίσιο και η σχετικά σφιχτή ανάρτηση είναι αυτά που μας χαρίζουν εμπιστοσύνη προς τον Ιταλό σύμμαχό μας σε μια τέτοια πιο… ανήσυχη διαδρομή. Το μπροστινό μέρος ακολουθεί πειθήνια τις εντολές μας, ενώ το τιμόνι είναι ακριβές και με καλή αίσθηση. Στην περίπτωση αυτή, προτιμούμε τις αλλαγές των σχέσεων χειροκίνητα μέσω των paddles πίσω από το τιμόνι, αφού πραγματοποιούνται αρκετά γρήγορα.

Το ολόφρεσκο Fiat 600 ήρθε για να επιβεβαιώσει κάθε κλίσε: Ήρθε για να μείνει, ήρθε για να ταράξει τα νερά του ανταγωνισμού, για να πρωταγωνιστήσει, κ.λπ. Όμως, πραγματικά αυτά και καλείται και είναι σε θέση να πραγματοποιήσει. Είναι ένα ολοκληρωμένο compact SUV που ξεχωρίζει στην ουσία και στο στιλ. Και μάλιστα σε δελεαστική τιμή για αυτά που προσφέρει σε επίπεδο εξοπλισμού, τεχνολογίας, λειτουργικότητας, αλλά και design.

Η τιμή της βασικής έκδοσης ξεκινάει από 25.800 ευρώ και η κορυφαία έκδοση la Prima της δοκιμής από 30.200 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αντιπροσωπεία προσφέρει 5 χρόνια εγγύησης και 5 χρόνια οδική βοήθεια.

Tags:

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version