Πώς τα κατάφερε η Formula 1 μέσα σε μόλις 36 μέρες να έχει πραγματοποιήσει 5 αγώνες, αυτό είναι κάτι μαγικό.
Και βέβαια, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αν θέλεις να χωρέσεις 24 αγώνες σε ένα καλεντάρι που ξεκινά στις 16 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 7 Δεκεμβρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έχει συμβεί κι άλλες φορές να κάνουμε Πάσχα με τη σούβλα (αρνί η κατσίκι δεν έχει σημασία) στη μια πλευρά και την τηλεόραση στην άλλη, για έναν αγώνα της Formula 1.
Ωστόσο, τώρα, έχουμε το Πάσχα των Ορθοδόξων να συμπίπτει με το Πάσχα των Καθολικών και η Formula 1 να γιορτάζει το Πάσχα στη Σαουδική Αραβία, που έχει διαφορετικό θρήσκευμα.
Πηγαίνουμε, λοιπόν, στη Τζέντα, για τον 5ο αγώνα (βραδάκι ώρα Ελλάδος) με αρκετά θέματα επί τάπητος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέντε ζητήματα
Στη McLaren με τις εμφανίσεις του Όσκαρ Πιάστρι και τις δύο νίκες έναντι μιας του Λάντο Νόρις, αρχίζουν να προβληματίζονται. Εκεί που ο Νόρις θεωρούταν ο Νο1 και ο Πιάστρι ο Νο2, αν κερδίσει και στη Τζέντα ο Πιάστρι τι θα κάνουν;
Ο Τζορτζ Ράσελ με τη Mercedes έδειξε ότι μπορεί να βάλει δύσκολα στη McLaren. Θα έχει συνέχεια η δύναμη που εμφανίζει;
Η Ferrari με μια πρώτη θέση και αυτή με τον Χάμιλτον στο Sprint της Κίνας δεν έχει αποδώσει ακόμα. Θα μπορέσει να κάνει κάτι παραπάνω στη Τζέντα;
Η Haas είναι από τις ομάδες «δεύτερης ταχύτητας» που ξεχωρίζει φέτος και θα περιμένουμε αν η αμερικανική εταιρεία πραγματοποιήσει το όνειρό της.
Τζέντα: η πύλη προς τη Μέκκα
Στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, η Τζέντα θεωρείται πύλη εισόδου για τους προσκυνητές που κατευθύνονται προς τη Μέκκα, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και πολιτιστικό κόμβο. Είναι γνωστή για τη σύγχρονη παραλία της και την ιστορική συνοικία Αλ-Μπαλάντ. Το Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο καλεντάρι τον Δεκέμβριο του 2021, με τις τρεις επόμενες διοργανώσεις να γίνονται Μάρτιο. Φέτος είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο, όταν τα επίπεδα θερμοκρασίας, ανέμου και υγρασίας θα είναι παρόμοια με αυτά που κυριαρχούν το καλοκαίρι, κάτι που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη δράση στην πίστα, αυτό το Σαββατοκύριακο.
Πιο μαλακή προσέγγιση
Η Pirelli έχει κάνει ένα βήμα προς το μαλακό άκρο, όσον αφορά τις γόμες ελαστικών. Στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις αυτού του Grand Prix, η μια αλλαγή ελαστικών κυριάρχησε, τόσο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα όσο και στην προτίμηση των ομάδων, ακόμη και όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας ανακάτευε λίγο τα πράγματα.
Η πίστα
Η πίστα έχει μήκος 6.174 μέτρα και είναι μία από τις ταχύτερες της σεζόν, με τους οδηγούς να περνούν περίπου το 80% του γύρου με τέρμα γκάζι, παρόλο που είναι αρκετά τεχνική και διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό στροφών με 27. Οι 16 είμαι αριστερές και οι 11 δεξιές. Στις περισσότερες από αυτές τις στροφές η ταχύτητα διέλευσης είναι μέση ή υψηλή. Παρόλο που υπάρχουν τρεις ζώνες DRS, οι προσπεράσεις δεν είναι τόσο εύκολες λόγω έλλειψης έντονων σημείων φρεναρίσματος. Η επιφάνεια της πίστας δεν είναι πολύ τραχιά αλλά οι πλευρικές δυνάμεις που ασκούνται στα ελαστικά είναι σημαντικές. Βέβαια όχι στο επίπεδο που συναντάμε στη Σουζούκα ή στη Βαρκελώνη, για παράδειγμα. Μπορεί να εμφανιστεί τοπική παραμόρφωση λόγω υπερθέρμανσης, ειδικά στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές, καθώς η πίστα είναι πολύ βρώμικη στην αρχή, επειδή σπάνια χρησιμοποιείται για αγώνες. Ωστόσο καθώς είναι προγραμματισμένοι αρκετοί αγώνες υποστήριξης, η κατάσταση της πίστας βελτιώνεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα το φαινόμενο αυτό να μειώνεται. Ωστόσο, με την πιο μαλακή τριάδα γομών φέτος, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι επίδραση θα έχει αυτό το φαινόμενο.
Λέξη-κλειδί: Χώρες
Η Σαουδική Αραβία είναι η τελευταία χώρα που προστέθηκε στη λίστα των εθνών που έχουν φιλοξενήσει ένα Grand Prix στην 75χρονη ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1. Έκανε ντεμπούτο το 2021, δύο εβδομάδες μετά την πρώτη εμφάνιση του Κατάρ στο πρωτάθλημα. Άλλες 35 χώρες έχουν φιλοξενήσει τουλάχιστον έναν αγώνα στην κορυφαία κατηγορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η χώρα με τα περισσότερα Grand Prix είναι η Ιταλία με 107, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όλες με 79. Η Σαουδική Αραβία είναι η τέταρτη χώρα της Μέσης Ανατολής που φιλοξενεί έναν αγώνα, ενώ η περιοχή συνολικά έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα 44 Grand Prix: 21 στο Μπαχρέιν, 16 στο Άμπου Ντάμπι, 4 στη Σαουδική Αραβία και 3 στο Κατάρ.
Οι πολυνίκεις
Τρεις οδηγοί έχουν μοιραστεί τις νίκες στις τέσσερις διοργανώσεις αυτού του Grand Prix: Ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε δύο φορές το 2022 και το 2024, ο Λιούις Χάμιλτον πήρε τη νίκη το 2021 και ο Σέρχιο Πέρες τερμάτισε πρώτος το 2023. Οι ίδιοι οδηγοί έχουν σημειώσει και τις τέσσερις pole position. Ο Φερστάπεν, τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έχει ανέβει στο βάθρο και τις 4 φορές εδώ, με τον Σαρλ Λεκλέρ να σημειώνει τους περισσότερους ταχύτερους γύρους αγώνα με δύο, καθώς και να τερματίζει στην πρώτη τριάδα δύο φορές.
Αύριο Παρασκευή έχουμε τις ελεύθερες δοκιμές, το Σάββατο τις κατατακτήριες και την Κυριακή το βράδυ Grand Prix.