Δευτέρα, 21 Οκτ.
17oC Αθήνα

Formula 1: Θρίαμβος της Ferrari στο Τέξας με νικητή τον Λεκλέρ

Formula 1: Θρίαμβος της Ferrari στο Τέξας με νικητή τον Λεκλέρ

Την 3η του φετινή νίκη και την 4η της Ferrari κατάφερε να σημειώσει ο Σαρλ Λεκλέρ στο grand prix της Formula 1 στο Οστιν του Τέξας.

Ο Λεκλέρ οδήγησε καταπληκτικά και τέθηκε επικεφαλής του αγώνα από την πρώτη στροφή του αγώνα και αντίκρυσε πρώτος την καρό σημαία έπειτα από 56 γύρους. Ο Μονεγάσκος είχε να κερδίσει από τη Μόντσα, την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Ferrari έκανε το 1-2 μολονότι ξεκίνησε από την 3η και 4η θέση (για πρώτη φορά από το grand prix της Αυστραλίας, τον Μάρτιο), ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη μάχη, ειδικά στους τελευταίους γύρους, ανάμεσα στον Φερστάπεν, πρωτοπόρο του πρωταθλήματος και στον Νόρις, δεύτερο στη βαθμολογία.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FORMULA 1® (@f1)

Το φιλμ του αγώνα

Με την εκκίνηση ο Νόρις από την pole position με τη McLaren μπήκε στην πρώτη αριστερή στροφή, όμως ο Φερστάπεν με τη Red Bull, που ξεκίνησε δεύτερος, χώθηκε από την εσωτερική. Στον κίνδυνο να υπάρξει επαφή μεταξύ τους, άνοιξαν τη γραμμή τους στα φρένα οι δύο οδηγοί, με αποτέλεσμα να το εκμεταλλευτούν οι δύο οδηγοί της Ferrari.

Ο τέταρτος στην εκκίνηση Λεκλέρ με το ένα κόκκινο ιταλικό μονοθέσιο πέρασε μπροστά και τέθηκε επικεφαλής, ωστόσο παρά την πίεση του Σάινθ, που εκκίνησε τρίτος, ο Φερστάπεν κράτησε τη δεύτερη θέση. Ο Σάινθ ήταν συνεχώς κολλημένος πίσω από τον Φερστάπεν και σε μια προσπάθειά του να περάσει ο Ισπανός τον Ολλανδό, ο Φερστάπεν άνοιξε, βγήκε εκτός δρόμου αλλά μπόρεσε στην επαναφορά στην πίστα να μείνει δεύτερος.

Στον 4ο γύρο ο Χάμιλτον έχασε τον έλεγχο της Mercedes και κόλλησε στα χαλίκια. Ετσι, μπήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα με όλους τους οδηγούς να τίθενται πίσω του. Ηταν ένα καταστροφικό διήμερο για τον Χάμιλτον, που ξεκίνησε από τη 17η θέση και εγκατέλειψε νωρίς. Κι επειδή αναφέρομαι στη Mercedes, ο Ράσελ που στις κατατακτήριες δοκιμές χτύπησε άσχημα το μονοθέσιο στις μπαριέρες, δεν κατάφερε να ξεκινήσει από την 6η θέση που είχε, αλλά από το pitlane. Αυτό συνέβη επειδή οι μηχανικοί δούλευαν όλο το βράδυ προκειμένου να επισκευάσουν το μονοθέσιο, βάζοντας αναβαθμισμένα εξαρτήματα που είχαν φέρει και υπολόγιζαν να τα βάλουν στο μονοθέσιο του Χάμιλτον. Όμως ο Χάμιλτον είπε να δοθούν στον Ράσελ, θεωρώντας ότι θα ξεκινήσει 6ος, όμως ξεκίνησε τελευταίος.

Με την επανεκκίνηση του αγώνα, στον 6ο γύρο και αφού έφυγε το αυτοκίνητο ασφαλείας, ο Λεκλέρ κράτησε την πρώτη θέση, ακολουθούμενος από τον Φερστάπεν. Σάινθ και Νόρις ήταν πιο πίσω, με τον Πιάστρι 5ο με την άλλη McLaren και τον Γκασλί 6ο με την Alpine.

Στον 10ο από τους 56 γύρους ο Λεκλέρ είχε 3 δευτ. διαφορά από τον Φερστάπεν, με τους πιο πίσω οδηγούς να έχουν μικρότερες διαφορές.

Ο αγώνας κυλούσε χωρίς κάτι συνταρακτικό, με μόνη αλλαγή την άνοδο στην κατάταξη του Ράσελ, που από τελευταίος ήταν ήδη 13ος, θέλοντας να αναρριχηθεί ψηλότερα. Όμως επειδή έβγαλε εκτός πίστας τον Μπότας, δέχθηκε ποινή 5 δευτ. που τον έστειλε ξανά πιο πίσω.

Ο χορός των πιτ στοπ για αλλαγή ελαστικών άνοιξε στον 18ο γύρο κι ενώ ο Λεκλέρ είχε φθάσει τη διαφορά από τον Φερστάπεν στα 8 δευτ. Στον 22ο γύρο άλλαξε λάστιχα ο Σάινθ, ενώ ο Λεκλέρ παραπονιόταν στην ομάδα να τον βάλουν κι αυτόν σύντομα να αλλάξει λάστιχα για να μη βρεθεί σε πίεση.

Στον 26ο γύρο άλλαξε ελαστικά και ο Φερστάπεν και βρέθηκε πίσω από τον Σάινθ. Στον 27ο γύρο άλλαξε ελαστικά και ο Λεκλέρ και όταν βγήκε στην πίστα, ήταν 7 δευτ. μπροστά από τον Σάινθ. Οι δύο McLaren παρέμεναν στην πίστα με ίδια ελαστικά και προφανώς διαφορετική στρατηγική από Ferrari και Red Bull. Τελικά ο Νόρις άλλαξε γόμα ελαστικών στον 32ο γύρο και στον επόμενο ο Πιάστρι.

Μετά την ολοκλήρωση των πιτ στοπ και τις αλλαγές ελαστικών, στον 36ο από τους 56 γύρους ο Λεκλέρ ήταν επικεφαλής με 7 δευτ. διαφορά από τον Σάινθ, με τις δύο Ferrari στο 1-2, ο Φερστάπεν ήταν τρίτος σε απόσταση 4,5 δευτ. από τον Σάινθ και ο Νόρις 4ος με διαφορά 4 δευτ. από τον Φερστάπεν.

Στον 44ο γύρο ο Νόρις είχε πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής τον Φερστάπεν που έδινε μάχη να κρατηθεί 3ος. Ο Ολλανδός κρατούσε με νύχια και με δόντια. Ο Νόρις τον πέρασε στον 53ο γύρο, αλλά βγαίνοντας εκτός πίστα. Το περιστατικό εξέτασαν οι αγωνοδίκες και έδωσαν ποινή 5 δευτ. στον Νόρις. Ο Βρετανός τερμάτισε 3ος αλλά με την ποινή ήρθε 4ος και έτσι ο Φερστάπεν αύξησε ακόμα περισσότερο τη μεταξύ τους διαφορά στη βαθμολογία, στους 57 βαθμούς.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FORMULA 1® (@f1)

Τελικά ο Λεκλέρ κέρδισε εύκολα και όλοι θα θυμούνται το grand prix για την κόντρα Φερστάπεν – Νόρις.

Η Mclaren έκανε το 4-5, τελικά κι ενώ απομένουν 5 αγώνες για το φινάλε της χρονιάς, με 2 sprint και 5 grand prix.

Στον αγώνα βαθμολογήθηκε με την 9η θέση και ο Λιάμ Λόουσον, στην πρώτη του εμφάνιση στην F1 με την ομάδα της RB.

Η βαθμολογία 

Οδηγοί: Φερστάπεν 354, Νόρις 297, Λεκλέρ 275, Πιάστρι 247.

Κατασκευαστές: McLaren 544, Red Bull 504, Ferrari 496, Mercedes 344.

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις