Τετάρτη, 3 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Γνωριμία με τα smart #1 και #3 – Πρώτες εντυπώσεις, τιμές και εκδόσεις

Γνωριμία με τα smart #1 και #3 – Πρώτες εντυπώσεις, τιμές και εκδόσεις

Η νέα εποχή για τη smart είναι γεγονός, με τα αμιγώς ηλεκτρικά smart #1 και #3 να μας συστήνονται για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους – και τα οδηγούμε πριν από το επίσημο λανσάρισμά τους το φθινόπωρο.

Η πρώτη γνωριμία με τα #1 και #3 πραγματοποιήθηκε στο Anassa City Events και στη συνέχεια σε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή σε Μαραθώνα και Διόνυσο.

H smart επιστρέφει με ριζικές αλλαγές, πιο ανανεωμένη από ποτέ, με διαφορετική φιλοσοφία, αλλά την ίδια παιχνιδιάρικη διάθεση και δύο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα… αυξημένων διαστάσεων σε σχέση με τα smart που ξέρουμε.

Ηλεκτρικά και για πρώτη φορά SUV, η smart αφήνει τον αυστηρά αστικό χαρακτήρας της και φωνάζει δυναμικό «παρών» με πρωταγωνιστές τα #1 και #3 σε μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που επικρατούσε το 1994, όταν και ξεκίνησαν όλα για την εταιρεία.

Η ιστορία της smart ξεκινά πριν από 30 χρόνια και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Mercedes-Benz. Μάλιστα, η ιδέα ενός ηλεκτρικού microcarυπήρχε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν είχε ξεσπάσει η πετρελαϊκή κρίση. Εντούτοις, η πορεία του διάσημου μοντέλου ξεκινά με την ίδρυση της κοινοπραξίας Micro Compact Car AG μεταξύ της Mercedes-Benz και της ελβετικής ωρολογοποιίας Swatch, το 1994, στο Biel της Ελβετίας, με κοινό όραμα να ηγηθεί στην αστική κινητικότητα.

Το 1997, λανσαρίστηκε το smart city coupe στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (ΙΑΑ) και κυκλοφόρησε στους δρόμους το 1998. Το 2006, η Daimler AG αποκτά το 100% της μάρκας smart. Μέχρι το 2023 τα μοντέλα της smart ανανεώθηκαν 3 φορές. Η πρώτη γενιά (1998–2007) περιλάμβανε αρχικά τα smart fortwo, fortwo cabrio και αργότερα τα roadster, roadster coupe και τα forfour. Η δεύτερη γενιά (2007–2014) διέθετε τα fortwo και fortwo cabrio, ενώ η τρίτη (2014–σήμερα) τα αμιγώς ηλεκτρικά fortwo coupe, fortwo cabrio και forfour.

To smart αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την αστική μετακίνηση και ταυτόχρονα αναμφισβήτητα το «lifestyle icon» των πόλεων, χάρη στην ιδιαίτερη σχεδίασή του, τον ξεχωριστό χαρακτήρα του, την ευέλικτη σιλουέτα του και τα καινοτόμα στοιχεία του. Τα smart αγαπήθηκαν παγκοσμίως, διότι προσέφεραν κάτι το διαφορετικό. Στην Ελλάδα, όμως, η απήχηση που είχε η smart ήταν τεράστια και έτσι η χώρα μας αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες αγορές της φίρμας με πωλήσεις που έφτασαν τις 33.600 μονάδες. Μάλιστα, η Ελλάδα το 2008 κατείχε ένα από τα υψηλότερα μερίδια αγοράς παγκοσμίως και ήταν μέσα στις 3 κορυφαίες αγορές του κόσμου για τη smart.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η εταιρεία έχοντας διατηρήσει τις βασικές αρχές της, αποφασίζει να κάνει μία εκ νέου εκκίνηση για να πρωταγωνιστήσει, όπως πολύ καλά γνωρίζει να κάνει, στη νέα πλέον εποχή που διαμορφώνεται στην αυτοκίνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η smart Europe ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020 ως 100% θυγατρική της smart Automobile, η οποία συστάθηκε ως μια παγκόσμια κοινοπραξία ανάμεσα στη Mercedes–Benz AG και την κινεζική Geely Automobile.

Έτσι, με την πιο επίκαιρη ονομασία που θα μπορούσε να δοθεί (hashtag), τα #1 και #3 επαναφέρουν τη smart στο προσκήνιο, ενώ στην ελληνική αγορά θα λανσαριστούν τον Σεπτέμβριο, με τις πρώτες παραγγελίες να ξεκινούν στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Η τιμή εκκίνησης για το #1 είναι τα 36.950 ευρώ, ενώ το #3 ξεκινά από τα 40.900 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται στις παραπάνω τιμές η επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Τα smart βασίζονται στη νέα αρθρωτή ηλεκτρική πλατφόρμα SEA (Sustainable Experience Architecture), όπως και το συγγενικό Volvo EX-30. H Mercedes-Benz έχει αναλάβει τον αισθητικό τομέα, επομένως η σχεδίαση του αμαξώματος, αλλά και του διακόσμου είναι δικό της έργο. Αυτό σημαίνει σχεδιαστική υπεροχή και ποιότητα και στα νέα smart με επιρροές από τη γερμανική εταιρεία.

Η εξωτερική εμφάνιση των #1 και #3 έχει κοινά στοιχεία με καθαρές, σμιλεμένες γραμμές, μεγάλα φωτιστικά σώματα και μοντέρνο προφυλακτήρα. Η πόρτα χωρίς πλαίσιο και η επιλογή της διχρωμίας είναι χαρακτηριστικά της smart από την αρχή της πορείας της. Όμορφες λεπτομέρειες, οι κρυφές χειρολαβές που αναδύονται αυτόματα, όταν πλησιάζουμε το αυτοκίνητο, καθώς και τα εντυπωσιακά φώτα CyberSpark+ με λειτουργία προσαρμοζόμενου μακρινού φωτισμού που αποτελούν χαρακτηριστικό της νέας οικογένειας smart. Στο πίσω μέρος, το εφέ πυροτεχνημάτων εντυπωσιάζει ακόμα και τον πιο συντηρητικό.

Παρόμοια φιλοσοφία επικρατεί και στο εσωτερικό των δύο αυτοκινήτων, στο οποίο κυριαρχεί η μινιμαλιστική κουλτούρα, η premium ατμόσφαιρα και φυσικά η μοντέρνα και hi tech εικόνα.

smart #1

Το smart #1 είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό BSUV με μήκος 4.270mm και μεταξόνιο 2.750mm. Όπως προαναφέραμε η απλή και ουσιώδης σχεδίαση του #1 φαίνεται με την πρώτη ματιά, ισορροπώντας ανάμεσα στην αισθητική και την αεροδυναμική. Ο αεροδυναμικός συντελεστής του #1 είναι 0,29cd. Η νέα πλατφόρμα στην οποία βασίζονται τα δύο smart εξασφαλίζουν ευρυχωρία, κάτι που σημαίνει άνεση και πρακτικότητα. Έτσι, με το που μπαίνουμε στη καμπίνα του #1, αμέσως διακρίνουμε την πολυτελή ατμόσφαιρα, την άνεση, τη σύγχρονη αισθητική, το υψηλό επίπεδο της ποιότητας κατασκευής και των υλικών, αλλά και μία φαρδιά κεντρική κονσόλα, που χωρίζει τον οδηγό και τον συνοδηγό. To #1 είναι ευρύχωρο και για τους πίσω επιβάτες, οι οποίοι δε θα αντιμετωπίσουν κανένα θέμα με το χώρο για τα γόνατα και το κεφάλι. Η πίσω σειρά καθισμάτων μετακινείται μπρος-πίσω κατά 13cm και έτσι ο χώρος αποσκευών μπορεί να φτάσει έως τα 273lt και έως 986lt με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα. Συμπληρωματικά για μία επιπλέον αποθηκευτική επιλογή, υπάρχει frunk κάτω από το εμπρός καπό, χωρητικότητας 15lt.

Τόσο στο #1 όσο και στο #3, η κεντρική οθόνη αφής 12,8 ιντσών μέσω της οποίας υπάρχει πρόσβαση στην πλειονότητα των λειτουργιών του αυτοκινήτου, ο Full HD LCD ψηφιακός πίνακας οργάνων των 9,2 ιντσών μπροστά από το οδηγό, καθώς και το head up display των 10 ιντσών συγκεντρώνουν τα βλέμματα. Η smart συνεργάστηκε με την ECARX, μία εταιρεία εξειδικευμένη στην ενοποίηση λογισμικού και hardware. Εξοπλισμένα αμφότερα με τεχνητή νοημοσύνη, η οποία βελτιώνει τις εφαρμογές, καθώς και με προηγμένο σύστημα φωνητικών εντολών. Μία αλεπού είναι το άβαταρ του #1 και ένα τσιτάχ του #3, τα οποία «κατοικούν» στο infotainment, αλληλοεπιδρούν με τους επιβάτες και ανταποκρίνονται στις φωνητικές εντολές. Περισσότερα από το 75% των ηλεκτρονικών συστημάτων χειρισμού του αυτοκινήτου μπορούν να ενημερώνονται συνεχώς εξ αποστάσεως (Οver Τhe Αir). Από τη βασική κιόλας έκδοση Pure, μπορεί κάποιος να απολαύσει άνεση και τεχνολογία, χωρίς να του λείψει τίποτα. Το #1 διαθέτει 5 ραντάρ και 1 κάμερα 360 μοιρών τεχνολογίας 5R1V, επιτυγχάνοντας αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2+. Το Adaptive Cruise Control με stop&go κάνει την οδήγηση σε μακρινά ταξίδια άνετη, ενώ το σύστημα διατήρησης λωρίδας βοηθά όχι μόνο να κρατηθεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του, αλλά το υποστηρίζει σε επικίνδυνους ελιγμούς. Επίσης, στην έκδοση Premium συναντάμε αυτόματο σύστημα parking assist.

Τo smart #1 προσφέρεται με δύο μπαταρίες χωρητικότητας 49 kWh και  αυτονομία που φτάνει τα 310km και 66 kWh και 440km αυτονομίας. Η πισωκίνητη έκδοση με τη μικρή μπαταρία έχει απόδοση 272PS και 343Nm ροπής και αγγίζει από στάση τα πρώτα 100km/h σε 6,7sec. Οι πιο ισχυρές εκδόσεις Pulse και Brabus διαθέτουν τετρακίνηση (η οποία ενεργοποιείται μόνο με την επιλογή προγραμμάτων Sport και Brabus), δύο ηλεκτροκινητήρες και αποδίδουν 370PS και 470Nm ροπής και 430PS και 543Nm αντίστοιχα. Οι εκδόσεις αυτές εφοδιάζονται με τη μεγάλη μπαταρία των 66kWh και προσφέρουν εκτιμώμενη αυτονομία 400km. Η έκδοση Pulse χρειάζεται 4,9sec για να φτάσει τα 100km/h από στάση και η Brabusμόλις 3,9sec! Και στις δύο εκδοχές, η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 180km/h.

Η μπαταρία χρειάζεται 3 ώρες για να φορτίσει από το 10% στο 80% με εναλλασσόμενο ρεύμα AC με 22kW, ενώ με την γρήγορη φόρτιση DC απαιτούνται λιγότερο από 30 λεπτά.

Η ισχυρή έκδοση Brabus ήταν εκείνη που μας υποδέχτηκε για την πρώτη μας γνωριμία με το #1. Η θέση οδήγησης χαρίζει πολύ καλή ορατότητα, ενώ χάρη στις πολλές ρυθμίσεις μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στον εκάστοτε σωματότυπο, ώστε να επιτευχθεί η ιδανική. Και έτσι απλά, χωρίς μπουτόν εκκίνησης, επιλέγοντας το D στο μοχλό δεξιά από το τιμόνι, το ηλεκτρικό smart ξεκινάει. Σημειώστε πως αυτοκίνητο τίθεται σε λειτουργία μόλις το κλειδί τοποθετηθεί στην ειδική θέση στην κεντρική κονσόλα, η οποία λειτουργεί και ως επαγωγικός φορτιστής σε smartphone.

Στο δρόμο προς Μαραθώνα, διαπιστώνουμε τόσο την εξαιρετική ποιότητα κύλισης όσο και το υψηλό επίπεδο πρόσφυσης, αλλά και τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του τετρακίνητου #1 με τα 430PS. Ηρεμία στην καμπίνα, μέχρι να επιλέξεις το πρόγραμμα Barbus στα driving modes και αμέσως σαν να αφηνιάζουν 430 ίπποι σε video game, δηλαδή να ακούγονται… τεχνητά. Έτσι, μπαίνεις αμέσως στο κλίμα και δε χορταίνεις να επιταχύνεις και να παίζεις με το δεξί πεντάλ. Το #1 Brabus πραγματικά εντυπωσιάζει μόλις το πόδι αγγίξει τον ροοστάτη. Φυσικά, πάντα με σύνεση, γιατί τα χιλιόμετρα «μαζεύονται» με το κλείσιμο του ματιού. Μέσα στην πόλη, η ανάρτηση με γόνατα MacPherson μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω είναι υπεύθυνη για την πολύ καλή απόσβεση των κακοτεχνιών του οδοστρώματος, ενώ όταν αλλάξει τερέν, η σφιχτή ρύθμισή της επιτρέπει στο #1 Brabus να κινηθεί γρήγορα σε δρόμο με στροφές, προσδίδοντας αίσθηση σιγουριάς. Οι αντιδράσεις είναι ισορροπημένες χάρη και στην τετρακίνηση με τη ροπή να κατανέμεται κατά 40%-60% εμπρός-πίσω. Το τιμόνι εκτός από καλή αίσθηση δίνει σαφείς εντολές στο μπροστινό σύστημα και το #1 αποκτάει εξαιρετικό οδηγικό ενδιαφέρον.

smart #3

Το smart #3 είναι ένα coupe SUV και το μεγαλύτερο εκ των δύο νέων smart. Η coupe σιλουέτα του χαρίζει σαγηνευτική εξωτερική εμφάνιση με καμπύλες και τη χαρακτηριστική κεκλιμένη γραμμή οροφής στο πίσω μέρος. Σπορ και μυώδες look με το μήκος του να φτάνει τα 4.400mm και το πλάτος τα 1.844mm, ενώ ο αεροδυναμικός συντελεστής του #3 είναι 0,27cd. Το όμορφο σύνολο συμπληρώνει η πανοραμική, θερμοαπορροφητική οροφή, η οποία συνδέει το εξωτερικό περιβάλλον με την καμπίνα του αυτοκινήτου, δημιουργώντας μια φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Το εσωτερικό δε διαφέρει από αυτό του #1 τόσο στη σχεδίαση όσο και στην ποιότητα και την τεχνολογία. Η ευρυχωρία για το #3 είναι δεδομένη, ενώ ο χώρος των αποσκευών αρκετά μεγαλύτερος από του #1, ο οποίος αγγίζει τα 370lt και φτάνει τα 1.160lt με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.

Σε αντίθεση με το #1, μόνο η έκδοση Pro προσφέρεται με τη μπαταρία των 49 kWh, ενώ οι Pro+, Premium, Pulse και Brabus διαθέτουν αυτή των 66 kWh. Στην περίπτωση του #3 όλες οι εκδόσεις εφοδιάζονται με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 272PS, ενώ μόνο η κορυφαία έκδοση Brabus προσφέρεται με την ισχυρή εκδοχή των 428PS. Αναλόγως την έκδοση, η αυτονομία κυμαίνεται από τα 325 έως τα 455 km. Tο #3 στην έκδοση Brabusαγγίζει τα πρώτα 100km/h σε 3,7sec, ενώ στην Pro+ σε 5,8sec.

To #3 εντυπωσιάζει, όμως, και με το σύντομο χρόνο φόρτισης. Το νέο CSUV της smart φορτίζει από 10% στο 80% σε φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος AC 22kW σε λιγότερο από 3 ώρες και σε γρήγορο DC έως 150 kW/h σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Η έκδοση Premium ήταν η πρώτη μας επαφή με το #3 στο δρόμο προς Διόνυσο. Η θέση οδήγησης και πάλι είναι πολύ καλή. H ποιότητα κύλισης είναι εξαιρετική, καθώς και το επίπεδο ηχομόνωσης. Η ανάρτηση, όπως και στο #1 με γόνατα MacPherson μπροστά και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, απορροφά κάθε κακοτεχνία του δρόμου, ενώ δε συναντάμε «ξερές» αντιδράσεις. Το #3 έχει σταθερό πάτημα και το επίπεδο πρόσφυσης είναι υψηλό, ενώ το μεγαλύτερο μεταξόνιο (2.785mm) κάνει ιδιαίτερα ευχάριστη την οδήγηση στο γρήγορο ρυθμό. Στην πισωκίνητη έκδοση σε οδόστρωμα με μέτρια πρόσφυση και λίγο… ξεθάρρεμα στο δεξί πεντάλ, η ουρά του αυτοκινήτου ανοίγει εύκολα την τροχιά της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύντομης γνωριμίας με τα #1 και #3 δοκιμάσαμε τα προγράμματα οδήγησης Eco, Normal και Sport και Brabus, αλλά και τις δύο ρυθμίσεις ανάκτησης ενέργειας με χαμηλό και υψηλό επίπεδο που προσομοιώνει το one pedal drive. Στον τομέα της ασφάλειας, τα δύο ολοκαίνουρια μοντέλα έχουν λάβει την υψηλότερη βαθμολογία πέντε αστέρων της EuroNCAP.

Στη σύντομη, αλλά ουσιαστική γνωριμία με τα #1 και #3, μπορούμε να πούμε πως και τα δύο εντυπωσίασαν. Με έντονες επιρροές από το παρελθόν της μάρκας σε συνδυασμό με μία υπερσύγχρονη αύρα, τα νέα smart αφήνουν πίσω τους τον αμιγώς αστικό χαρακτήρα και αποτελούν πλέον μία ολοκληρωμένη πρόταση που καλύπτει όλες τις ανάγκες και τις προτιμήσεις. Η smart προσαρμόστηκε στα νέα απαιτητικά δεδομένα του σήμερα και διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να γράψει με επιτυχία το νέο της κεφάλαιο.

Τιμές και οι εκδόσεις για τα smart #1 και #3, χωρίς την κρατική επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»:

#1

Pure από 36.950 ευρώ

Pure+ από 42.500 ευρώ

Pro από 39.250 ευρώ

Pro+ από 44.900 ευρώ

Premium από 47.600 ευρώ

Pulse από 47.600 ευρώ

Brabus από 52.330 ευρώ

#3

Pro από 40.900 ευρώ

Pro+ από 46.400 ευρώ

Premium από 50.550 ευρώ

Pulse από 50.550 ευρώ

Brabus από 55.280 ευρώ

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις