Στις αρχές του μήνα, η Lamborghini ολοκλήρωσε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50χρονα της Miura, ταξιδεύοντας με μια SV στο Lora del Rio, στο αγρόκτημα αναπαραγωγής που κατέχει η οικογένεια Miura, απ’ όπου το εμβληματικό σούπερκαρ πήρε το όνομά του.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των 600 km, η απόσταση από το Μουσείο της Lamboghini στην Sant’Agata Bolognese, στη Modena, μέχρι την Ανδαλουσία στην Ισπανία, η κίτρινη Miura SV είχε την τιμητική συνοδεία τριών Aventador με φωτεινά χρώματα, από τις οποίες οι δύο ήταν SV.
Με ίδρυση πριν από 175 χρόνια, το αγρόκτημα αναπαραγωγής της οικογένειας Miura είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ισπανία, αλλά ταυτόχρονα και ένα από το πιο φημισμένες «ganaderías» στη χώρα –σ.σ. για διασταύρωση. Σήμερα, το αγρόκτημα διευθύνεται από τους Eduardo και Antonio Miura, γιους του Don Eduardo με τον οποίο ο Ferruccio Lamborghini συναντήθηκε πίσω στο 1966, όταν βγήκε η Miura.
H Miura P400 SV (για το Spinto Veloce –οδηγείται γρήγορα) που έχουμε εδώ αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της γκάμας του μοντέλου και ήταν η εξέλιξη της έκδοσης «S». Με ντεμπούτο το 1971, η κορυφαία SV φορούσε ένα αναβαθμισμένο 4λιτρο V12 που απέδιδε 385 άλογα και 40,8 kgm, ενώ οι αεριζόμενοι δίσκοι περιλαμβάνονταν στο στάνταρ εξοπλισμό της. Ένα μπλοκέ διαφορικό της ZF προσφερόταν έξτρα, ενώ από τις SV παραγωγής στο τέλος του 1971 διαχωρίστηκε το λιπαντικό του μοτέρ από αυτό του σασμάν.
Συγκρινόμενη με την S, η SV έχει 13 πόντους φαρδύτερους θόλους τροχών πίσω και πιο φαρδιά λάστιχα, απόρροια του αναθεωρημένου set-up στην πίσω ανάρτηση και της αύξησης στο μετατρόχιο. Μια ακόμη αλλαγή σε σχέση με την S ήταν η κατάργηση αυτών που ονόμαζαν «βλεφαρίδες», τη γρίλια γύρω από τα εμπρός φανάρια. Η Lamborghini ανασχεδίασε επίσης τις εισαγωγές αέρα εμπρός και αναβάθμισε την καμπίνα με στάνταρ air conditioning, δερμάτινες ταπετσαρίες –αντί επένδυσης με δερματίνη των προγενέστερων Miura.
Όταν λανσαρίστηκε, η Miura SV ήταν το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο και παρέμεινε στην παραγωγή 18 μήνες. Σε αυτό το διάστημα, η Lamborghini κατασκεύασε μόλις 150 κομμάτια, πριν το μοντέλο αντικατασταθεί από την Countach. Σήμερα στην αγορά του κλασικού αυτοκινήτου, μια Miura P400 του 1966 κοστίζει σε κατάσταση «Concours» 825.000 ευρώ, μια P400 S του 1969 1.150.000 ευρώ, ενώ μια P400 SV του 1971 σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ.