Driveit

Τα πρώτα σε πωλήσεις αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Δεν συναντάς εύκολα, διεθνώς, δύο μοντέλα ίδια μάρκας και ίδιας κατηγορίας, με ίδιο όνομα, αλλά σε διαφορετικές εκδόσεις, να βρίσκονται στις δύο κορυφαίες θέσεις των πωλήσεων, κι αυτό το έχει καταφέρει η Toyota.

Δεδομένου ότι η κατηγορία Β, των supermini αυτοκινήτων πόλης όπως λέγονται, κατέχει το εντυπωσιακό 54,85% της αγοράς, λογικό ήταν τα πρώτα σε πωλήσεις μοντέλα να ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, με την Toyota να έχει την πρωτοκαθεδρία.

Για να γίνει πιο κατανοητή η παρουσίαση που θα ακολουθήσει, επισημαίνω ότι, πλέον, στις περισσότερες κατηγορίες αμαξωμάτων (A,B,C,D,E,F-G) έχουμε και υποκατηγορίες (A-SUV κ.λ.π.), καθώς τα υπερυψωμένα μοντέλα (Crossover και SUV που χαρακτηρίζονται όλα ως SUV) που βασίζονται στις απλές εκδόσεις ή είναι εντελώς καινούργια, έχουν το εκπληκτικό ποσοστό του 58,9%.

Τώρα, ας πάμε αναλυτικά στις κατηγορίες αμαξωμάτων.

Στην Α, δηλαδή στα μικρά αυτοκίνητα πόλης, σε μια κατηγορία που έχει το 10,9% και τείνει να γίνει αμιγώς ηλεκτρική με τα μοντέλα να λιγοστεύουν, τα συμβατικά Fiat Panda, Suzuki Ignis, Toyota Aygo X, Kia Picanto και Hyundai i10 καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, ενώ το ηλεκτρικό Fiat 500 κινείται εξαιρετικά. Από εκεί και κάτω υπάρχει χάος, με μοντέλα που δεν θα παραχθούν ξανά (VW up!, Peugeot 108, Citroen C1), ενώ έχουμε και νέα είσοδο με την Leapmotor και το ηλεκτρικό Τ3.

 

Στη κατηγορία Β, όπως ανέφερα παραπάνω, δύο μοντέλα της Toyota, το υβριδικό Yaris Cross (SUV) και το απλό, επίσης υβριδικό Yaris είναι μακράν μπροστά σε πωλήσεις, με 6.994 και 6.251 μονάδες, αντίστοιχα. Το Peugeot 2008 που είναι διαθέσιμο σε συμβατικές και ηλεκτρικές εκδόσεις, ακολουθεί, όπως και το Citroen C3 στην απερχόμενη έκδοση, καθώς μόλις μπήκε στις εκθέσεις το εντελώς νέο και διαφορετικό C3 που θα έχει πολύ μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Δυναμικά κινείται το υβριδικό Suzuki Vitara και το υβριδικό Opel Corsa. Η κατηγορία Β έχει τον μεγαλύτερο συναγωνισμό στην αγορά, είναι η πιο εμπορική και υπάρχουν τα περισσότερα SUV.

Ως προς την κατηγορία C, που είναι τα μικρομεσαία αμαξώματα, και είναι δεύτερη πιο εμπορική με 26,18%, η νέα BMW X1 κατέχει τα ηνία, με το νέο Toyota CH-R να ακολουθεί. Και σε αυτή τη κατηγορία έχουμε πολλά υβριδικά, plug-in hybrid και αμιγώς ηλεκτρικά (π.χ. BYD ATTO3) και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός, καθώς από αυτή τη κατηγορία, όπως και τη Β, έχουμε τις περισσότερες εταιρικές πωλήσεις.

 

Στην κατηγορία των μεσαίων αμαξωμάτων D, που έχει το 5,9% της αγοράς, η Tesla με τα ηλεκτρικά της «παίζει μπάλα» σχεδόν μόνη της, έχοντας το Model 3 και το Model Y στις δύο πρώτες θέσεις, με την πλειονότητα αυτών των πωλήσεων να είναι εταιρικά αυτοκίνητα. Και σε αυτή τη κατηγορία υπάρχει πλειάδα υβριδικών, plug-in hybrid και αμιγώς ηλεκτρικών.

 
 

Στη μεγάλη κατηγορία Ε, με το 0,54% της αγοράς, όπου συναντούμε πολυτελή μοντέλα, το Range Rover Sport, στην ανανεωμένη του έκδοση, επικρατεί οριακά της Porsche Cayenne.

 

Στα ακόμα μεγαλύτερα αμαξώματα των κατηγοριών F-G (0,38% στην αγορά), Range Rover και Volvo XC90 είναι αρκετά μπροστά, με ορισμένα ηλεκτρικά μοντέλα (Porsche Taycan, Tesla Model S, VW ID.7, BMW iX, BMW i5, Kia EV9 και BMW i7 να έχουν το δικό τους πλασάρισμα.

 

Όσον αφορά στα πολυμορφικά MPV και στα Combi ή Station Wagon που θυμούνται οι παλαιότεροι, με μόλις 1,09% μερίδιο αγοράς, η λίστα περιλαμβάνει κυρίως επιβατικές εκδόσεις επαγγελματικών μοντέλων.

 

Καταλήγοντας, υπάρχει και η Sport κατηγορία με 0,15% μερίδιο, που διαθέτει και πολλά cabrio αυτοκίνητα που κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν στην παραγωγή, όχι ως μοντέλα αλλά ως cabrio εκδόσεις, όπως το Mini Cabrio, το Mazda MX-5, η Porsche Boxter και η BMW Z4.

Με δύο μήνες να απομένουν σε στοιχεία πωλήσεων, η κατάταξη πολύ δύσκολα θα αλλάξει σε μια αγορά που κινείται οριακά καλύτερα σε σχέση με το 2023.

 

Driveit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Driveit: Περισσότερα άρθρα