Οι εποχές 50, 60 και 70, όταν βλέπαμε -και ακόμα βλέπουμε από τις ελληνικές ταινίες- αμερικανικά αυτοκίνητα Cadillac, Chevrolet, Plymouth, να κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έχουν περάσει.
Μάλιστα, ο Εμμανουήλ Κοντέλλης ήταν ο πρώτος που έφερε Ford στις αρχές του περασμένου αιώνα στην Ελλάδα, το 1918, όταν επέστρεψε στη χώρα μας από τις ΗΠΑ, όπου δούλευε ως μηχανικός στη Ford.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άλλες εποχές, διότι τώρα με την παγκοσμιοποίηση και τις εταιρείες να συγχωνεύονται ή να ενώνονται κάτω από ομίλους, η κατάσταση έχει αλλάξει.
Οι αμερικανικές μάρκες με τους θηριώδεις κινητήρες 5.000 κυβικών εκατοστών και το γαλόνι βενζίνης να είναι φθηνό, ενώ στην Ευρώπη το λίτρο είναι ακριβό, έχουν μείνει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού να κολακεύουν τους Αμερικανούς.
Μόνο η Jeep έχει περάσει από χρόνια στη Fiat, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του ευρωπαϊκού ομίλου Stellantis (Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Peugeot, Citroen, Opel, DS κλπ.). Η Chrysler εξαφανίστηκε και η Dodge που είχε κάνει παλιότερα μέσω της Jeep δειλά βήματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, δεν υφίσταται. Όπως και η Corvette που αποτελεί, ίσως, την πιο σπορ αμερικανική μάρκα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την άλλη, πόδι πάτησαν στις ΗΠΑ αρκετοί Ευρωπαίοι κατασκευαστές, όπως η Mercedes και η BMW. Έφτιαξαν εργοστάσια παράγοντας εκδόσεις, κυρίως πολυτελείς, που να ταιριάζουν στην αμερικανική χλιδή, ώστε να μη χρειάζεται να τα μεταφέρουν από την Ευρώπη με πλοία και το κόστος να ανεβαίνει.
Πώς έχει η κατάσταση ΗΠΑ – Ευρώπης στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι ΗΠΑ παραμένουν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για εξαγωγές νέων οχημάτων από την ΕΕ, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Όσον αφορά την αξία, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 22% της εξαγωγικής αγοράς της ΕΕ το 2024. Οι ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επίσης σημαντικό κατασκευαστικό αποτύπωμα εκεί, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και πλούτο για εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς.
Πάνω από το ένα πέμπτο των εξαγωγών οχημάτων της ΕΕ πηγαίνουν στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, το 9% των εξαγωγών οχημάτων των ΗΠΑ πηγαίνει στην ΕΕ.
Επίσης, σχεδόν το 15% των εξαγωγών αυτοκινήτων της ΕΕ στις ΗΠΑ είναι ηλεκτρικά. Οι δε εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρώπη συνεισφέρουν περίπου 830.000 οχήματα στη συνολική παραγωγή.
Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές εξάγουν στις ΗΠΑ, μεταξύ 50% και 60% των οχημάτων που κατασκευάζουν. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες με έδρα την Ευρώπη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού που απασχολείται άμεσα από διεθνείς κατασκευαστές.
Αυτά ως στοιχεία για να γνωρίζουμε τι ακριβώς λέμε.
Τι επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ
Έρχεται τώρα ο πρόεδρος Τραμπ, για λόγους προστατευτισμού και επίδειξης δυναμισμού, να επιβάλει φόρους 25% από τις 2 Απριλίου 2025, για όσα αυτοκίνητα εισάγονται στις ΗΠΑ κι αυτό θα επηρεάσει πολύ τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, που έχουν εργοστάσια στη γηραιά ήπειρο, αλλά και σε Βραζιλία, Μεξικό ή και Καναδά, καθώς και κάποιους κατασκευαστές των εκεί χωρών. Επίσης, θα επηρεαστούν πολλοί και οι Ιάπωνες κατασκευές και κάπως λιγότερο οι Κορεάτες.
Λογικά, με την αύξηση των τιμών των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, θα δημιουργηθεί πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Αν οι Αμερικανοί εξακολουθήσουν να αγοράζουν μοντέλα από την Ευρώπη, θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα. Επισημαίνω ότι το 2024 οι ΗΠΑ εισήγαγαν οχήματα αξίας 220 δισ. δολαρίων.
Αν σταματήσουν να αγοράζουν ευρωπαϊκά αυτοκίνητα οι Αμερικανοί, τότε πράγματι θα πληγούν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές.
Η απάντηση της Ευρώπης
Η Κομισιόν ετοιμάζεται να απαντήσει και όπως ανακοινώθηκε επίσημα η απάντηση θα είναι ηχηρή. Κρατάμε μικρό καλάθι και περιμένουμε πώς θα καθοριστούν τα μέτρα, διότι δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Πάντως και η Ευρώπη προχώρησε σε φόρο 7% επί των κινεζικών αυτοκινήτων που εισάγονται, επιχειρώντας να τιθασεύσει λίγο την επέλαση των φθηνών κινεζικών αυτοκινήτων, κυρίως των ηλεκτρικών, που καθιστούν μη ανταγωνιστικά τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Κι όπως είδαμε μικρές απώλειες υπέστησαν οι κινεζικές μάρκες σε πωλήσεις στην Ευρώπη, σε μια αγορά που είναι σε οριακά επίπεδα αύξησης πωλήσεων σε σχέση με το 2023.
Οπότε, μια μικρή δικαιολογία μπορεί να επικαλεστεί ο Τραμπ, ότι και η Ευρώπη, σε μικρότερο βαθμό, έκανε το ίδιο.
Ποια μοντέλα εισάγονται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ
Δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι Έλληνες υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτων σε περίπτωση που η Κομισιόν βάλει φόρους σε αυτοκίνητα που κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια και έρχονται στην Ευρώπη και βέβαια στην Ελλάδα.
Ακόμα και η Tesla που είναι καθαρά αμερικανική εταιρεία, τα αυτοκίνητα που πουλά στην Ευρώπη είναι ευρωπαϊκής κατασκευής, στο mega εργοστάσιο της Γερμανίας. Ελάχιστες εκδόσεις, και μόνον ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε κάποιες, έρχονται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, και αν υπάρξει θέμα.
Η αμερικανική Ford εισάγει στην Ελλάδα μόνο την έκδοση βενζίνης 5 λίτρων της Mustang. Όλα τα υπόλοιπα κατασκευάζονται στην Ευρώπη.
Η Mercedes φέρνει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα εκδόσεις της GLE, τη GLS και την EQS, δηλαδή περισσότερο τις ηλεκτρικές εκδόσεις.
Ούτε από τη BMW υπάρχει θέμα, διότι απειροελάχιστα μοντέλα εισάγονται από τις ΗΠΑ, ενώ η Jeep εισάγει μόνο το Wrangler.
Κατά συνέπεια, όλα αυτά τα μοντέλα επηρεάζουν απειροελάχιστα την ελληνική αγορά αυτοκινήτου και ως εκ τούτου οι Έλληνες υποψήφιοι αγοραστές δεν έχουν να φοβηθούν από αυξήσεις τιμών.
Όλα αυτά γράφονται με επιφύλαξε, καθώς ουδείς είδε προβλέψει την πανδημία του κορονοϊού, που επέφερε αυξήσεις τιμών στα αυτοκίνητα, κυρίως λόγω των ηλεκτρονικών τσιπ, επειδή σταμάτησε η παραγωγή αυτοκινήτων και όλη η παραγωγή τσιπ μεταφέρθηκε σε ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεοράσεις, τάμπλετ), που ήταν απαραίτητες για τα σπίτια, επειδή ο κόσμος έμεινε έγκλειστος.
Επίσης, ουδείς προέβλεψε τον πόλεμο στην Ουκρανία, που επέφερε αύξηση πρώτων υλών.
Όλα αυτά δημιούργησαν μεγάλες αυξήσεις τιμών, με αποτέλεσμα το μέσο αυτοκίνητο να έχει αυξηθεί σε πάνω από 25% τα τελευταία 4 χρόνια.
Από τους αστάθμητους παράγοντες, λοιπόν, να ανησυχούμε και όχι από βροντόφωνες αντιδράσεις που μπορεί να αποδειχθούν και σπασμοδικές.