Site icon NewsIT

Το νέο Suzuki Swift στην Ελλάδα – Πρώτες εντυπώσεις, τιμές και εκδόσεις

28.05.2024 | 12:12
Το νέο Suzuki Swift στην Ελλάδα – Πρώτες εντυπώσεις, τιμές και εκδόσεις

Το ολοκαίνουριο Suzuki Swift κατέφτασε στην Ελλάδα, το γνωρίζουμε και το oδηγούμε σε μια υπέροχη διαδρομή της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Η τέταρτη γενιά του Suzuki Swift είναι πλέον διαθέσιμη στη χώρα μας με τιμή εκκίνησης τα 18.450 ευρώ. Το ιαπωνικό μοντέλο, το οποίο αγαπήθηκε τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ήρθε για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στην κατηγορία των supermini και να ξεχωρίσει, όπως ανέκαθεν έκανε. Το δημοφιλές hatchback έχει κυκλοφορήσει σε 169 χώρες, πραγματοποιώντας συνολικές πωλήσεις άνω των 9 εκατομμυρίων μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024.

Με τη σπουδαία κληρονομιά των προκατόχων του στη φαρέτρα του, το νέο Swift εμφανίζεται αναβαθμισμένο σε όλους τους τομείς και επιδεικνύει τον καλύτερο εαυτό του, προβάλλοντας την αξιοπιστία, την ποιότητα, την τεχνολογία και το παιχνιδιάρικο ταπεραμέντο του.

Σχεδιαστικά, το ολοκαίνουριο Swift έχει το δικό του ξεχωριστό και ανανεωμένο χαρακτήρα, ωστόσο, διατηρεί τα βασικά εξωτερικά χαρακτηριστικά των προηγούμενων γενιών. Με πινελιές φρεσκάδας, δυναμισμού, καθώς και σμιλεμένες ακμές, η τέταρτη γενιά του Swift μεγάλωσε μόλις κατά 15mm και το μήκος του ιαπωνικού hatchback φτάνει τώρα τα 3,860mm, παραμένοντας στο κάτω άκρο του B-Segment. Οι υπόλοιπες διαστάσεις διατηρούνται στα ίδια νούμερα και πιο συγκεκριμένα: πλάτος 1,735mm, ύψος 1,495mm και μεταξόνιο 2,450mm.

Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζει η ανασχεδιασμένη μάσκα με γρίλιες σε μαύρο χρώμα και τα ιδιαίτερα εμπρός φωτιστικά σώματα σε σχήμα L, που δένουν αρμονικά με τις στρογγυλεμένες γραμμές των φτερών. Στο πίσω μέρος, τα φώτα τριών διαστάσεων και ο φαρδύς πίσω προφυλακτήρας τονίζουν τη δυναμική και την εξελιγμένη εμφάνιση του νέου supermini της Suzuki.

Επιπλέον, οι διχρωμίες του αμαξώματος φροντίζουν να ενισχύουν ακόμα περισσότερο το νεανικό look του Swift. Μάλιστα, είναι διαθέσιμο σε 4 διχρωμίες, καθώς και 9 μονόχρωμες επιλογές εκ των οποίων κάποιες νέες, όπως οι Frontier Blue Pearl Metallic και Cool Yellow Metallic. Η διάθεση της ιαπωνικής μάρκας για προσοχή στη λεπτομέρεια φαίνεται σε κάθε τομέα ξεχωριστά. Έτσι, τη νέα γενιά χρωμάτων της Suzuki θα δούμε στο νέο Frontier Blue Pearl Metallic, όπως και στο εντυπωσιακό Burning Red Pearl Metallic, που αποτελούνται από τριπλή επίστρωση χρώματος, κάτι που χαρίζει πλούσια υφή και αποχρώσεις υψηλής ποιότητας.

Αναβαθμισμένο εσωτερικό

Η πρώτη εντύπωση που δίνεται από το εσωτερικό του νέου Swift είναι η συνολική αναβάθμιση. Ανασχεδιασμένο, λοιπόν, και εσωτερικά το νέο Swift διαθέτει ευρύχωρη καμπίνα, ποιοτικά υλικά, άψογη συναρμολόγηση, μοντέρνες διχρωμίες και εργονομικό σχεδιασμό με οδηγοκεντρική προσέγγιση. Η μεγάλη οθόνη αφής HD των 9 ιντσών, η οποία ανήκει στο βασικό εξοπλισμό, κυριαρχεί στο κέντρο του ανασχεδιασμένου ταμπλό και όπως διαπιστώσαμε στην πράξη είναι εύχρηστη και γρήγορη, ενώ παρέχει όλες τις πληροφορίες.

Επίσης, είναι συμβατή με Apple CarPlay και Android Auto μέσω ασύρματης σύνδεσης με το κινητό τηλέφωνο και σύνδεσης USB, ενώ υποστηρίζει δυνατότητα αναγνώρισης φωνής, αναπαραγωγή μουσικής μέσω Bluetooth και εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του οχήματος μέσω του Suzuki Connect. Τα χειριστήρια είναι έτσι τοποθετημένα, ώστε ο οδηγός να μπορεί εύκολα να τα χρησιμοποιεί, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του. Ο αναλογικός πίνακας οργάνων είναι ευανάγνωστος, ενώ στη μέση μία μικρή ψηφιακή οθόνη παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στον οδηγό.

Όσον αφορά το χωροταξικό κομμάτι, το νέο Swift μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις επιβάτες κανονικού αναστήματος άνετα και πέντε με περιορισμούς στα πίσω καθίσματα. Οι πίσω επιβάτες έχουν ικανοποιητικό χώρο για πόδια και κεφάλι, αλλά στην περίπτωση τριών ατόμων πίσω, η άνεση σχετικά θυσιάζεται. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 265lt, ενώ με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα αγγίζει τα 980lt.

Συστήματα ασφαλείας

Οι επιβάτες στο Suzuki Swift έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν αφού απολαμβάνουν άνεση και ασφάλεια με την αναβαθμισμένη σουίτα των συστημάτων ασφαλείας. Στα νεότερα συστήματα συμπεριλαμβάνεται το σύστημα Υποβοήθησης Πέδησης II (DSBS II), Διατήρησης Λωρίδας και Ανίχνευσης Κόπωσης Οδηγού. Πιο αναλυτικά:

Σύστημα Υποβοήθησης Πέδησης II (DSBS II): Ένα ραντάρ απόστασης και μία κάμερα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για την ανίχνευση οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών μπροστά από το όχημα και βοηθούν στην αποφυγή των μετωπικών, διαγώνιων και πλευρικών συγκρούσεων. Όταν ανιχνευτεί κίνδυνος σύγκρουσης, ενεργοποιούνται ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις. Εάν ο οδηγός δεν φρενάρει επαρκώς, η υποβοήθηση πέδησης ενεργοποιείται αυτόματα για να βοηθήσει στην επιβράδυνση του οχήματος. Σε αυξημένη πιθανότητα σύγκρουσης, το σύστημα ενεργοποιεί τα φρένα αυτόματα για να βοηθήσει στη μείωση της δύναμης πρόσκρουσης και στον περιορισμό των υλικών ζημιών.

Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας (Lane Keep Assist, LKA): Όταν το σύστημα adaptive cruise control είναι ενεργοποιημένο, το σύστημα διατήρησης λωρίδας βοηθάει τον οδηγό να παραμένει στη λωρίδα του. Επιπλέον, σε περίπτωση που ανιχνεύσει παρακείμενο όχημα ή άλλο εμπόδιο πολύ κοντά στο όχημα του οδηγού, παρέχει υποβοήθηση του τιμονιού για διατήρηση ασφαλούς απόστασης.

Σύστημα Ανίχνευσης Κόπωσης Οδηγού (Driver Monitoring System, DMS): Μέσα από ενσωματωμένη κάμερα στον πίνακα οργάνων, ανιχνεύονται τα μάτια και το πρόσωπο του οδηγού. Εάν το σύστημα αντιληφθεί ότι ο οδηγός νυστάζει, έχει αποκοιμηθεί, ή δεν κοιτάζει το δρόμο, ενεργοποιείται ηχητική προειδοποίηση που συνοδεύεται από αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του πίνακα οργάνων.

Επιπλέον είναι διαθέσιμα τα συστήματα ασφάλειας: Σύστημα Αποφυγής Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Prevention), Adaptive Cruise Control (ACC), Λειτουργία Αναγνώρισης Πινακίδων Κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition), Σύστημα Αναγνώρισης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Monitor), Σύστημα Υποβοήθησης Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας (RCTA) και Σύστημα Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης eCall.

Κινητήρας

Το νέο Suzuki Swift κινεί ένας νέος ατμοσφαιρικός τρικύλινδρος, πλέον, κινητήρας βενζίνης 1.197cc, ο οποίος αποδίδει 82PS στις 5.700rpm και 112Nm ροπής στις 4.500rpm, ενώ συνδυάζεται με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 12V SHVS για απόδοση και οικονομία καυσίμου. Στη σύντομη γνωριμία μας μαζί του, μάλιστα, η καλή κατανάλωση διαπιστώθηκε ήδη, αφού είδαμε νούμερα της τάξεως των 4,7-5,7lt/100km (4,4lt/100km σε μεικτό κύκλο, σύμφωνα με τον κατασκευαστήανάλογα με το ρυθμό οδήγησης.

Ο 1.200άρης κινητήρας συνδυάζεται με έναν χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων με πολύ καλή αίσθηση. Σημειώστε ότι υπάρχει και η επιλογή του αυτόματου CVT κιβωτίου. Μιλώντας με αριθμούς το Swift πιάνει από στάση τα 100km/h σε 12,5sec, ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 165km/h.

Σε γενικές γραμμές, το ιαπωνικό supermini μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Άνετο, ευκολοδήγητο και σβέλτο από χαμηλές στροφές, κάτι που βοηθάει και το βάρος του, το οποίο ξεκινάει από μόλις 919kg αναλόγως την έκδοση. Ανέκαθεν το Swift είχε οδηγικό ενδιαφέρον και φυσικά την παράδοση συνεχίζει και το νεότερο μέλος της οικογένειας ενός μοντέλου με περισσότερα από 40 χρόνια πορείας. Στην ευθεία έχει σταθερό ευθύβολο πάτημα, ενώ παρουσιάζει περιορισμένες κλίσεις και υψηλό περιθώριο πρόσφυσης στις στροφές. Το σύστημα διεύθυνσης είναι ακριβές και προσφέρει πληροφόρηση στον οδηγό, ενώ το μπροστινό σύστημα ακολουθεί πειθήνια τις εντολές του οδηγού. Το πίσω μέρος μπορεί να ελαφρώσει παιχνιδιάρικα σε άφημα του γκαζιού και υπό κατάλληλες συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Swift είναι το μοναδικό μοντέλο της κατηγορίας που διατίθεται και σε τετρακίνητη έκδοση με το σύστημα ALLGRIP AUTO, το οποίο ενεργοποιείται μόλις εντοπίσει απώλεια πρόσφυσης στους εμπρός τροχούς, μεταφέροντας αυτόματα ροπή στους πίσω.

Εν κατακλείδι, το νέο Suzuki Swift παραμένει ένα value for money αυτοκίνητο, το οποίο σε συνδυασμό με την αξιοπιστία, την ποιότητα και την ευχάριστη οδηγική συμπεριφορά το καθιέρωσαν στην κατηγορία των supermini. Η τιμή των 18.450 ευρώ στην εισαγωγική έκδοση το καθιστά ανταγωνιστικό, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία προσφέρει 5ετή εγγύηση (ή 100.000 χιλιόμετρα) για τα μηχανικά μέρη, 12 χρόνια εγγύηση για το αμάξωμα και 5 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια.

Τιμές και εκδόσεις

1.2 GL Hybrid 82PS 2WD από 18.450 ευρώ

1.2 GL+ Hybrid 82PS 2WD από 19.530 ευρώ

1.2 GLX Hybrid 82PS 2WD από 21.250 ευρώ

1.2 GL Hybrid 82PS 4WD από 20.600 ευρώ

1.2 GL+ Hybrid 82PS 4WD από 21.680 ευρώ

1.2 GLX Hybrid 82PS 4WD από 23.250 ευρώ

1.2 GL+ Hybrid 82PS 2WD από 21.330 ευρώ

1.2 GLX Hybrid 82PS 2WD από 23.250 ευρώ

Tags:

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version