Driveit

Toyota: Επενδύει 1 δισ. δολάρια στην αυτόνομη οδήγηση

Το περασμένο Φθινόπωρο η Toyota ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Ινστιτούτου Ερευνών (TRI, Toyota Research Institute). 

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με σκοπό την εξέλιξη αυτόνομων αυτοκινήτων που θα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και στοιχεία ρομποτικής. Σήμερα, στην Έκθεση CES στο Λας Βέγκας, η Ιαπωνική εταιρεία μας παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα του TRI. 

Σύμφωνα με τον Δρ. Gill Pratt, νυν διευθύνοντα συμβούλου του TRI και πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρομποτικής DAPRA, που ανήκει στον στρατό των Η.Π.Α., παρά τα φαινόμενα, η αυτόνομη οδήγηση δεν έχει εξελιχθεί σημαντικά. 

 «Τα περισσότερα επιτεύγματα που έχουν παρουσιάσει διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες σε σχέση με την αυτόνομη οδήγηση είναι σχετικά εύκολα, ακριβώς επειδή η καθημερινή οδήγηση καθαυτή είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Εκεί που χρειαζόμαστε περισσότερη εξέλιξη είναι στις περιπτώσεις που η οδήγηση δεν είναι και τόσο εύκολη. Εκεί ακριβώς συγκεντρώνει τις προσπάθειές του το TRI», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ο στόχος του TRI, σύμφωνα με τον Pratt είναι όχι μόνο να εξελίξει ένα αυτόνομο όχημα αλλά να λύσει συνολικά τα προβλήματα μετακίνησης, ακόμα και αυτά που προκύπτουν μέσα στα ίδια μας τα σπίτια. 

Το TRI λοιπόν συνεργάζεται με το τμήμα ερευνών του Πανεπηπιστήμιου Stanford στο Palo Alto αλλά και με το περίφημο MIT ώστε να αναπτύξει εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, με τέσσερις βασικούς στόχους:

1. Να εξελίξει αυτοκίνητα που δεν θα εμπλέκονται σε ατυχήματα, ανεξαρτήτως της ανικανότητας του οδηγού τους

2. Να δώσουν την ευκαιρία σε ανθρώπους που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να οδηγήσουν, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ειδικά οχήματα

3. Να αναπτύξουν προϊόντα που να βελτιώνουν την κίνηση και μέσα σε σπίτια ή κτίρια γραφείων. Σε αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνονται και ειδικά ρομπότ.

4. Να εξελίξουν νέα υλικά που να ελαχιστοποιούν το κόστος αλλά και το βάρος των αυτοκινήτων και να βελτιώνουν έτσι την αποδοτικότητά τους. 

Ο Pratt ανέφερε πως ήδη το TRI εργάζεται πάνω σε 30 διαφορετικά σχέδια αυτόνομων αυτοκινήτων. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα του πρότζεκτ «απόλυτη αβεβαιότητα» (Uncertainty on Uncertainty) στο οποίο ερευνητές προσπαθούν να αναλύσουν πως πρέπει να αντιδράσει ένα αυτόνομο όχημα σε μια περίπτωση που κανείς δεν έχει σκεφτεί ακόμα και γι’ αυτό κανείς δεν την έχει προγραμματίσει. Προσπαθούν δηλαδή να εξελίξουν ένα όχημα που να μπορεί να σκέφτεται και να αντιδρά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος, απλώς με πιο αξιόπιστο τρόπο.

Ένα άλλο πρότζεκτ που ονομάζεται «Το Αυτοκίνητο Μπορεί να Εξηγήσει» (Car Can Explain) θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να κάνουν ακριβώς αυτό: να εξηγούν δηλαδή μετά το συμβάν στους ιδιοκτήτες τους γιατί αντέδρασαν όπως αντέδρασαν. 

Η Toyota έχει συγκεντρώσει μερικούς από τους κορυφαίους επιστήμονες και επιστημονικούς συμβούλους στο TRI. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και πρώην κορυφαίοι ερευνητές σε εταιρείες όπως η iRobot, το Facebook, τη Google, το MIT αλλά και το Ναυτικό των Η.Π.Α. 

Σύμφωνα με τον Pratt, το TRI είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα που μακροχρόνια μπορεί να καθορίσει το μέλλον της ίδιας της Toyota. «Μερικά από τα ρομπότ που θα εξελίξουμε μπορεί να είναι πιο επιθυμητά και ακριβά από τα αυτοκίνητα. Είναι πολύ πιθανόν τα ρομπότ να είναι τόσο σημαντικά για την Toyota, προϊόντος του 21ου αιώνα, όσο ήταν τα αυτοκίνητα τον 20ο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT?

 

Driveit

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Driveit: Περισσότερα άρθρα