Site icon NewsIT
07:45 | 15.04.25

Ακόμα ένας ενδοκυβερνητικός εμφύλιος σε εξέλιξη ^ νέα επεισόδια στη δικαστική διερεύνηση της «717» ^ η ένοχη σιωπή για τα σκουπίδια της Αττικής ^ τα απόνερα των δυσκολιών με το καλώδιο GSI και το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΥΠΕΞ – ΥΕΘΑ ^ η Ηλέκτρα που απογοήτευσε τους Κύπριους

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο / REUTERS/Nathan Howard φωτογραφία αρχείου

The Decoder

The Trump Reality

Την ώρα που το σκωτσέζικο ντους στις αγορές συνεχίζεται ελέω του “Trump Markets Reality” (μόνο με reality μπορεί να συγκριθεί ο καθημερινός βομβαρδισμός των αγορών με δηλώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο), συνεχίζεται και το αντίστοιχο ντους στο οποίο υποβάλει σχεδόν καθημερινά τους συμμάχους των ΗΠΑ ανά τον κόσμο ο Τραμπ. Επιθέσεις στον Ζελένσκι τη στιγμή που η Ουκρανία μετρά πτώματα από τους νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς, διάρρηξη των σχέσεων με τους ιστορικούς συμμάχους (π.χ. Ε.Ε.), οι οποίοι αναγκάζονται να προσέρχονται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ με ειδικά τηλέφωνα και laptops υπό τον φόβο των υποκλοπών (!)

Ενδοκυβερνητικός εμφύλιος

Στα δικά μας, η κυβέρνηση συνεχίζει το ράλι των εξοπλισμών, παράλληλα με την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το νέο ζήτημα που την «καίει» τις τελευταίες ημέρες (σ.σ. η συζήτηση για την Ομάδα Αλήθειας) και το οποίο από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη (στον πυρήνα του Μαξίμου μάλιστα) αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για ξεκαθάρισμα ενδοκυβερνητικών λογαριασμών. Τα έχουμε ξαναπεί, η εικόνα αυτή δεν τιμά την κυβέρνηση και κυρίως δεν βοηθά τον πρωθυπουργό, για τον οποίο υποτίθεται ότι ΟΛΟΙ (;) δουλεύουν.

Η ελληνική μοναξιά στο μέτωπο της αύξησης των αμυντικών δαπανών

Κοντεύει να περάσει ένας μήνας από τη δημοσιοποίηση της Λευκής Βίβλου της Κομισιόν για την άμυνα και οι μόνες χώρες – μέλη της ΕΕ, οι οποίες έχουν δείξει «προθυμία» να αυξήσουν διακριτά τις αμυντικές δαπάνες τους είναι μόλις… δύο: Η Γερμανία και η Ελλάδα. Η Γερμανία έχει ψηφίσει συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπει «ξεχείλωμα» του φρένου χρέους με στόχο την αύξηση αμυντικών δαπανών, χωρίς κανένα όριο, ούτε ποσοτικό (αν και παίζει το νούμερο των 400 δισ. ευρώ), ούτε χρονικό. Η Ελλάδα, έχει παρουσιάσει 12ετές πρόγραμμα αύξησης των εξοπλιστικών δαπανών κατά 25 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα – μέλος της ΕΕ, πλην Γερμανίας, δεν έχει ανακοινώσει κανένα αντίστοιχου βεληνεκούς αμυντικό πρόγραμμα, αλλά ούτε φαίνεται τέτοια διάθεση, αλλά και το ότι η Ελλάδα (ούτε καν η ΕΕ) δεν θα έχει το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από αυτό (σε αντίθεση με τη Γερμανία που θα έχει..), θέτει ζήτημα μίας «ορθολογικής» αύξησης των αμυντικών δαπανών στην Ελλάδα, αναφέρει στη στήλη στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας.

Μια αίτηση εξαίρεσης της ευρωπαίας εισαγγελέα και το μπάχαλο της σύμβασης 717

Η πολυετής απαξίωση του ΟΣΕ, που κατέληξε ένα κουφάρι με ελάχιστο προσωπικό (στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι!), είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ορθή υλοποίηση των απαραίτητων έργων αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου. Με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη δικογραφία για τη σύμβαση 717, που αφορά στη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, τα συνεργεία του αναδόχου έχασαν 508 ημέρες εργασίας επειδή δεν τους έδωσε ο ΟΣΕ πρόσβαση στο δίκτυο γιατί ο οργανισμός δεν διέθετε το απαραίτητο προσωπικό επίβλεψης (ώστε να γίνονται τα έργα και να λειτουργούν και τα τρένα). Επιπλέον, για άλλες 200 ημέρες τα συνεργεία του αναδόχου εργάστηκαν με μειωμένη παραγωγικότητα, πάλι επειδή δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό του ΟΣΕ. Δηλαδή από τα τρία χρόνια εργασιών, χάθηκαν τα δύο! Προσθέστε και τις κλοπές του εξοπλισμού, ακόμα και λίγες ώρες μετά την εγκατάστασή του επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα στοιχειώδους εποπτείας του δικτύου. Γιατί επανερχόμαστε στο θέμα; Επειδή, όπως έγραψε η στήλη προ ημερών, η ευρωπαία εισαγγελέας Π. Παπανδρέου έστειλε και νέες κλήσεις σε απολογία σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και της αναδόχου κοινοπραξίας που εμπλέκονται στη σύμβαση 717. Η στήλη πληροφορήθηκε πως σχεδόν ταυτόχρονα με τις νέες κλήσεις κατατέθηκε, από κατηγορούμενο, αίτηση εξαίρεσης της κας Παπανδρέου από την υπόθεση.

Για την επόμενη κυβέρνηση θα μείνει το κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή;

Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση απορριμμάτων Μανώλης Γραφάκος είναι λαλίστατος και πανταχού παρών! Σε εκδηλώσεις, σε συνέδρια, σε επισκέψεις ανά την Ελλάδα μιλάει με μεγάλη σιγουριά και βεβαιότητα για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων που κατασκευάζονται, για τους νέους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ που προωθούνται σε Κω και αλλού, για τις αγαστές σχέσεις του υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόλις, όμως, τον ρωτήσει κάποιος «ωραία γενικέ μου, τι συμβαίνει όμως στην Αττική;» ο Μ. Γραφάκος, παλιά καραβάνα της πολιτικής αφού έχει υπάρξει και δήμαρχος στα Μελίσσια, παραπέμπει στο αύριο. Όμως, «ο δρόμος του αύριο οδηγεί στο ποτέ!» σύμφωνα με μια παροιμία της Ιβηρικής χερσονήσου.

Στην Αττική ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, η χωματερή της Φυλής έπρεπε να είναι κλειστή εδώ και δέκα χρόνια αλλά σχέδιο για τα απορρίμματα δεν βλέπουμε να προχωρά. Πριν τις αλλαγές στο ΥΠΕΝ ήταν σχεδόν σίγουρο πως το υπουργείο θα αναλάμβανε να προχωρήσει τους απαραίτητους διαγωνισμούς αφού ο διαδημοτικός σύνδεσμος της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) πνέει τα λοίσθια. Ο περιφερειάρχης Ν. Χαρδαλιάς μιλάει, ως συνήθως, με γενικότητες. Το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), όχι μόνο στην Αττική, χρειάζεται αναθεώρηση. Πότε θα γίνει; Και, τελικά, τι θα γίνει με τις μονάδες καύσης ώστε να πιάσουμε τους στόχους της Κομισιόν για ταφή μόλις του 10% των απορριμμάτων από 90% σήμερα;

Σειρά ενεργειακών έργων επηρεάζεται από την έκβαση του Great Sea Interconnector

Ο Great Sea Interconnector, δηλαδή το ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, είναι μονάχα το πρώτο μεγάλο ενεργειακό έργο που επηρεάζεται από τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και αντιδράσεις. Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο αναβίωσης του αγωγού φυσικού αερίου East Med, το καλώδιο Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY και το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου Euroafrica, που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα. Έτσι, το διακύβευμα για την ελληνική πλευρά είναι μεγάλο, καθώς πέρα από τα εθνικά θέματα, κρίνεται και ολόκληρη η φιλοδοξία της χώρας μας να γίνει ενεργειακός κόμβος.

«Μπαλάκι» ανάμεσα σε Εξωτερικών και Άμυνας οι ευθύνες για το καλώδιο

Τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται πυρά για την καθυστέρηση στις νέες έρευνες για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου, παρατηρούνται και ορισμένες εσωτερικές έριδες μεταξύ των διαφόρων υπουργείων. Το Ενέργειας έχει κάνει πλέον ό,τι ήταν να κάνει, καθώς πέρυσι επιλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες με την Κύπρο. Πλέον, το Εξωτερικών έχει αναλάβει να συντονίσει τις διπλωματικές κινήσεις και το Άμυνας να προετοιμάσει την “ομπρέλα” προστασίας των πλοίων που θα βγουν στην Κάσο. Τα τελευταία 24ωρα, πηγές του ΥΠΕΞ μετέφεραν στον εγχώριο Τύπο την εικόνα ότι το Άμυνας δεν ήταν έτοιμο ώστε να επαναληφθούν οι έρευνες εντός του Απριλίου και για αυτό το λόγο αποφασίστηκε η αναβολή τους. Από την άλλη, το Άμυνας θεωρεί ότι δεν του δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας.

Δεν βρήκε αέριο (ακόμα) η ExxonMobil στην Κύπρο

Αρνητική εξέλιξη σημειώθηκε στην προσπάθεια της Κύπρου να αναπτύξει περαιτέρω τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της. Το υπουργείο ενέργειας ανακοίνωσε χθες ότι μετά την ερευνητική γεώτρηση στο στόχο Ηλέκτρα 1 του οικοπέδου 5, δεν εντοπίστηκαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες. Την προσπάθεια ανέλαβε η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Energy, γεγονός που εξασφάλισε έναν πολύ υψηλό βαθμό τεχνογνωσίας. Πάντως, διευκρινίζεται ότι οι προσπάθειες στο οικόπεδο μπορεί να συνεχιστούν μελλοντικά, ενώ σειρά έχει προς το παρόν ο στόχος Πήγασος 1 στο οικόπεδο 10. Έτσι, ενόψει και των αντίστοιχων ελληνικών ερευνών νοτίως της Πελοποννήσου, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το ποσοστό επιτυχίας της οποιασδήποτε γεώτρησης είναι χαμηλό και συνήθως δεν ξεπερνά το 20%. Χρειάζεται, λοιπόν, μια προσγείωση των προσδοκιών με βάση την πραγματικότητα, όπως και αρκετή υπομονή.

Τι ισχύει με το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ

Ενόψει ΔΕΘ η συζήτηση για τις νέες παροχές έχει ανάψει. Πολλά ακούγονται, πολλά γράφονται, κάποια από αυτά ενδέχεται να ισχύσουν, άλλα ενδέχεται όχι. Επ’ αφορμή κυριακάτικης συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, όπου αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ ως τρόπο στήριξης της μεσαίας τάξης, πηγές του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν πως ο κ. Πιερρακάκης σχολίαζε τις ήδη συντελεσμένες μειώσεις που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, κατά 35%, και δεν υπονοούσε κάτι χειροπιαστό το οποίο επίκειται. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο πάντα εξετάζει τρόπους για το πώς θα στηρίξει την μεσαία τάξη, καθώς την έχει θέσει στο επίκεντρο των πολιτικών ενίσχυσης της, ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ενόψει ΔΕΘ. Άλλωστε, όπως σχολίασαν οι ίδιες πηγές, ο ΕΝΦΙΑ είναι κάτι το οποίο «πονάει» ιδιαίτερα την μεσαία τάξη…

Σε ιστορικό υψηλό ο χρυσός, σε υψηλά έτους η Eldorado Gold

Πάνω και από τα 3.220 δολάρια/ουγκιά ο χρυσός χθες Δευτέρα, με τα διαδοχικά υψηλά του να αποτυπώνονται ανάλογα και στις εταιρείες εξόρυξης/επεξεργασίας διεθνώς. Μία από αυτές είναι η Eldorado Gold με τις μετοχές της εισηγμένες στα χρηματιστήρια του Τορόντο (με κωδικό ELD) και Νέας Υόρκης (με κωδικό EGO) που από την αρχή του έτους διαγράφει θεαματικά ανοδική πορεία. Στα 19,46 δολάρια στην χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή του ομίλου που στην Ελλάδα έχει παρουσία μέσω της Ελληνικός Χρυσός, στην Χαλκιδική. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που αναφέρει σε περίοπτη θέση στην ενημέρωση προς τους αναλυτές. 

ΤΙΤΑΝ Cement International: Κέρδη από τους δασμούς

Με εδραία παραγωγική θέση στις Ν.Α. Πολιτείες των ΗΠΑ, και με χρηματιστηριακή παρουσία πλέον στο NYSE, με την θυγατρική ΤΙΤΑΝ America, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι μακράν ο πιο ευνοημένος των «ελληνικών χρωμάτων» από την δασμολογική πολιτική Τραμπ. To συν 6,82% για τη μετοχή, στα 40,70 ευρώ, με συναλλαγές 64,9 χιλ. μτχ στο ΧΑ αποδόθηκε σε εισροές κεφαλαίων από διαχειριστές ξένων funds που επενδύουν σε εταιρείες με US χαρακτηριστικά. 

Metlen: Στο συν 8% με το βλέμμα στο Λονδίνο

Επίσης σε εσπευσμένες τοποθετήσεις, κυρίως Λονδρέζικων funds, αποδόθηκε το συν 7,97% για τη μετοχή της Metlen, στα 42 ευρώ. Mε την τρίτη (μετά τις Alpha Bank, Eurobank) μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, (άλλαξαν χέρια 454 χιλ. μτχ), η αποτίμηση επέστρεψε πάνω από τα 6 δισ. Χρηματιστές εκτιμούν πως οι εισροές πιθανόν να συνεχιστούν όσο πλησιάζει η 28η Απριλίου, ημέρα που η Metlen διοργανώνει την Capital Markets Day, στο Λονδίνο. 

Τελευταίες ειδήσεις

Το «πείραμα» Τραμπ σε πλήρη εξέλιξη ο διακριτικά απαισιόδοξος κι επικριτικός Στουρνάρας σε εμπόλεμη κατάσταση ο κλάδος της πληροφορικής ο ρόλος Χατζηδάκη στο “κονέ” με Chevron τα νέα ψώνια του Καλουστιάν στα ελληνικά ακίνητα τα σχέδια Μελισσανίδη – Μυτιληναίου για τον ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο
Exit mobile version