Οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές
Η κυβέρνηση επιχείρησε εχθές να δώσει απαντήσεις στο θέμα με τις αυξήσεις στους μισθούς των ενστόλων και να οριοθετήσει κάποιες κόκκινες γραμμές. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει θέμα με τη λειτουργία της κι ότι όσο τα τρέχοντα δεδομένα αφήνουν ανοικτά πολλά σενάρια για το μέλλον, οι ενδιαφερόμενοι για την επόμενη ημέρα (και δεν είναι λίγοι) δεν θα διστάζουν να τοποθετούνται κατά το δοκούν. Είναι φανερό ότι τα μηνύματα εκατέρωθεν είναι πολλαπλά. Και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προς τον Νίκο Δένδια και προς τον Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και προς τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η προσπάθεια για επανεκκίνηση με θετικά μέτρα (π.χ. αυξήσεις μισθών) ταυτόχρονα με αυτή που θα επέτρεπε μία σχετικά καλύτερη διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών (π.χ. γνησιότητα βίντεο), προς το παρόν δεν φαίνεται να αποδίδει. Ευτυχώς για την κυβέρνηση (δυστυχώς, όμως, για τον τόπο) η αντιπολίτευση δεν «απειλεί». Σε αυτό το περιβάλλον, έχουν αυξηθεί οι συζητήσεις, που εδώ και καιρό έχει μεταφέρει η στήλη, περί ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε μία κίνηση συνολικού ξεκαθαρίσματος των πολλών ανοικτών λογαριασμών. Το «κλίμα» του Σεπτεμβρίου θα καθορίσει τα πάντα.
Νέος κύκλος απολογιών για την 717
Λίγους μήνες μετά την απαγγελία σειράς κατηγοριών και την επιβολή μεγάλων εγγυήσεων για να παραμείνουν εκτός φυλακής οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες και στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, ορισμένοι θα περάσουν τις επόμενες ημέρες εκ νέου την πόρτα της ευρωπαίας εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, που διερευνά τη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Η στήλη πληροφορείται πως ορισμένα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ καλούνται να απολογηθούν για ένα πρόσθετο ζήτημα, το γεγονός πως ενέκριναν την πληρωμή αποζημιώσεων (claims) στην κοινοπραξία υπό την ΤΟΜΗ του Ομίλου Άκτωρ (και στη συνέχεια την Alstom) που είχε αναλάβει την υλοποίηση της σύμβασης 717. Στην ΕΡΓΟΣΕ υποστηρίζουν πως τα claims για τα οποία κατηγορούνται τα στελέχη δεν πληρώθηκαν. Ενδιαφέρον είναι, επίσης, το γεγονός πως δεν έχουν κληθεί όλα τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που είχαν περάσει αρχικά την πόρτα της κας Παπανδρέου, αλλά συγκεκριμένος, μικρότερος, αριθμός. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η σύνδεση της σύμβασης 717 με το δυστύχημα των Τεμπών από την κα Παπανδρέου, όταν το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποφεύγει να κάνει κάτι τέτοιο, θεωρώντας πως και την προηγούμενη ημέρα δεν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 χωρίς να συγκρουστούν μετωπικά τρένα. Ούτε και σήμερα έχει ολοκληρωθεί αλλά τα τρένα κυκλοφορούν χωρίς να συγκρούονται μετωπικά!
Καλές οι εξορύξεις, αλλά με τον Θ.Χ.Σ τι θα γίνει;
Όπου Θ.Χ.Σ, Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, αυτός στον οποίο δεν έχει προχωρήσει η Αθήνα, ως όφειλε στο πλαίσιο της εναρμόνισης/συμμόρφωσης με την Κοινοτική Οδηγία. Το θέμα «σέρνεται» εδώ και 4 χρόνια (από τον Μάρτιο 2021), το επανάφερε δε τελευταία ο Γιάννης Μανιάτης με σχετική ερώτηση του στο ευρωκοινοβούλιο καταγγέλλοντας πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει ακόμη μία φορά ότι αδυνατεί να δημιουργήσει ένα ολιστικό πλάνο για τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης άμεσα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα για δεύτερη παραπομπή και σε περίπτωση καταδίκης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος επιβολής προστίμων.
Ο Κικίλιας και τα ταξίδια των Ελλήνων στα νησιά
Όλοι ασχολήθηκαν κυρίως με την δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια για τους μισθούς των ενστόλων. Στη στήλη έκανε εντύπωση και μία άλλη αναφορά του υπουργού στην ίδια τηλεοπτική παρουσία (στην ertnews, πρωϊ Κυριακής): «…Δεν θεωρώ ότι είναι πολυτέλεια να μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά μας οι ελληνικές οικογένειες…» δήλωσε ο υπουργός. Μήπως να θυμίσει κάποιος στον κ. Κικίλια ότι εδώ και πολλά χρόνια η μία στις δύο ελληνικές οικογένειες απλά δεν ταξιδεύει στα νησιά μας; Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είπε πως επεξεργάζεται με την Προεδρία της Κυβέρνησης και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τρόπους για να υποστηριχθεί αυτή η δυνατότητα, και προς τούτο θα πρέπει να συμβάλλει και ο ιδιωτικός τομέας. Οι ευτυχείς ταξιδιώτες στα νησιά μας, το 2024, περίμεναν μέχρι το… Δεκαπενταύγουστο ανάλογες πρωτοβουλίες (σ.σ. πέρυσι του Χρήστου Στυλιανίδη) για να περιοριστούν στην πλειονότητα τους σε ολιγοήμερες διακοπές στα χωριά τους (οδικώς). Για την δε Σαντορίνη, όπου το πρόβλημα των υποδομών “καίει” σε 15 μήνες θα είναι έτοιμο το λιμάνι διαφυγής. Δηλαδή από Ιούλιο 2026, και βάλε.
Η Ελλάδα στο ναδίρ των τουριστικών λιμένων στην Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανάπτυξη τουριστικών λιμένων, καταγράφοντας έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς μαρινών στην Ευρώπη. H χώρα βρίσκεται πίσω ακόμα και από κράτη με λιγότερες φυσικές δυνατότητες, όπως η Ολλανδία και η Σουηδία. Ενδεικτικό της υστέρησης είναι ότι έως το 2030 ο αριθμός των ενεργών μαρινών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μόλις κατά 10, αγγίζοντας τις 49. Την ίδια ώρα, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι μαρίνες ανέρχονται σε 1.403 και 961 αντίστοιχα, προσφέροντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις ελλιμενισμού. Το παράδοξο είναι ότι η μέση χωρητικότητα ανά ελληνική μαρίνα είναι σχετικά υψηλή (250 θέσεις), γεγονός που αποκαλύπτει πως οι λίγες υπάρχουσες υποδομές είναι μεγάλες, αλλά ανεπαρκείς για να καλύψουν τη ζήτηση. Ειδικά σε περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, η έλλειψη θέσεων ελλιμενισμού δημιουργεί συμφόρηση και αποτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Ενώ άλλες χώρες επενδύουν στρατηγικά στις υποδομές τους, αξιοποιώντας ακόμη και εσωτερικά ύδατα, η Ελλάδα εξακολουθεί να μένει πίσω, χάνοντας πολύτιμα έσοδα από έναν τομέα που θα μπορούσε να αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της. Η ανεπάρκεια αυτή δεν είναι απλώς αριθμητική—είναι μια χαμένη ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη και εδραίωση της χώρας ως κορυφαίου προορισμού για θαλάσσιο τουρισμό.
Η αισχροκέρδεια στις υπηρεσίες
Είναι γνωστό πως για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού στη χώρα μας ευθύνονται σε ένα μεγάλο βαθμό οι υπηρεσίες. Η μεγάλη ζήτηση, οι μισθολογικές αυξήσεις και έξωθεν μακροοικονομικοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό. Αλλά και πάλι, ούτε και αυτοί οι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο σε όλη του την έκταση. Μία ένδειξη για αυτό παρέχουν και τα ετήσια στοιχεία του 2024 για την εξέλιξη του δείκτη τιμών παραγωγού υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία και έχουν σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλες αποκλίσεις από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή για τις υπηρεσίες, με τα οποία έκλεισε το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει πως η αύξηση του κόστους που πληρώνει ο «παραγωγός» για να «παράξει» την υπηρεσία, δεν δικαιολογεί πάντα την αύξηση της τιμής που χρεώνει στον καταναλωτή. Για παράδειγμα, η αύξηση της τιμής παραγωγού στις υπηρεσίες καταλυμάτων ανήλθε στο κλείσιμο του 2024 στο 11,5%, την στιγμή που οι αντίστοιχες τιμές που πλήρωσε ο καταναλωτής αυξήθηκαν κατά 16,8%. Το μεγαλύτερο σοκ, βέβαια, παρατηρείται στις μεταφορές με αεροπλάνο. Εκεί, στο τέλος του 2024 και σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η τιμή παραγωγού μειώθηκε κατά 2,6%, την στιγμή που η τιμή καταναλωτή αυξήθηκε κατά… 31,6%! Μικρότερες αποκλίσεις παρατηρούνται και σε άλλες κατηγορίες υπηρεσιών. Μήπως τελικά οι αντικειμενικοί παράγοντες δεν επαρκούν για να εξηγήσουν το μέγεθος της ακρίβειας υπηρεσιών που πληρώνουμε και χρειάζεται να στραφούμε εν μέρει και στα φαινόμενα αισχροκέρδειας;
Τα ορυκτά και οι λαϊκές αντιδράσεις
Η χώρα μας διαθέτει σημαντικά ορυκτά, τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί, όπως αλουμίνιο, χαλκό, γάλλιο, βωξίτη, γερμάνιο και αντιμόνιο. Ωστόσο η ελληνική κοινή γνώμη βλέπει το όλο θέμα αρνητικά, κάτι που φάνηκε και πρόσφατα στη Χίο με αφορμή το διαγωνισμό για εκμετάλλευση του αντιμονίου. Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και καλεί τις επιχειρήσεις του μεταλλευτικού κλάδου να πείσουν αυτές τις τοπικές κοινωνίες για την αξία της εξόρυξης, και όχι τόσο η Πολιτεία. Κατά τα άλλα, στην κυβέρνηση υποτίθεται ότι έχουν πάρει το θέμα ζεστά, καθώς θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουν αυτά τα έργα, δεδομένης και της έμφασης που δίνει ολόκληρη η Ε.Ε. στα κρίσιμα ορυκτά.
Δεν έπεισαν τα χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος
Τίποτα θεμελιώδες δεν φαίνεται να άλλαξε στις προτιμήσεις των καταναλωτών μετά την εφαρμογή των χρωματιστών τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα στις αρχές του 2024. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ΡΑΑΕΥ, πέρυσι οι προμηθευτές διέθεσαν στην αγορά 72 κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα-κίτρινα) και 30 σταθερά (μπλε). Εντούτοις, το 70% των καταναλωτών επέλεξε να παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο. Μάλιστα, αυτή η αδράνεια παρατηρήθηκε ακόμα και εν μέσω αυξήσεων στα συγκεκριμένα πράσινα προϊόντα. Η ΡΑΑΕΥ εκτιμά ότι οφείλεται αφενός στη δυσπιστία των καταναλωτών, αλλά και στην ελλιπή τους ενημέρωση για τις δυνατότητες επιλογών που έχουν.
Θα «χρηματοδοτήσει» το… ΚΕΑΟ μία «13η σύνταξη»;
Μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας των χρεών προς τα ταμεία σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες μέρες. Αν και πέρσι τα σχετικά έσοδα σημείωσαν ρεκόρ, φτάνοντας στο κατώφλι των 2 δισ. ευρώ, η εκτίμηση αρμοδίων κύκλων είναι πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ακόμα και κατά 500 εκατ. ευρώ. Βασικό στοιχείο των σχεδιαζόμενων μέτρων θα είναι η συνεργασία με εξωτερικούς φορείς, όπως πχ έγινε με την τηλεφωνική γραμμή 1555 για την παροχή πληροφοριών προς τους ασφαλισμένους. Αυτή τη φορά, θα είναι τα ταμεία εκείνα που θα καλούν αυτασφαλισμένους και εργοδότες για να τους υπενθυμίζουν τις οφειλές τους. Ωστόσο, τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα αυτής της πρακτικής αναμένεται πως θα φανούν προς το τέλος του τρέχοντος έτους – αρχές του επομένου. Η στήλη ρώτησε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες αν αυτά τα επιπλέον έσοδα αρκούν -εφόσον εισπραχθούν και μονιμοποιηθούν (δηλαδή ο ΕΦΚΑ μπορεί να εισπράττει κάθε χρόνο 2,5 και όχι 2 δισ. ευρώ από τα χρέη) – για να χρηματοδοτήσουν επιπλέον παροχές στους συνταξιούχους, όπως πχ μία «13η σύνταξη». Η απάντηση των ίδιων παραγόντων ήταν η εξής: Μία τέτοια παροχή θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από «άλλη πλευρά».
Σε vertigo το ΧΑ
Το χθεσινό μείον 2,91% για τον Γενικό Δείκτη, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήταν η μεγαλύτερη διόρθωση εδώ και 7,5 μήνες. Η αμέσως μεγαλύτερη με μείον 6,27% είχε σημειωθεί στις 5 Αυγούστου 2024. Ανάλογη ήταν και για τον τραπεζικό κλάδο, με το μείον 4,71% να παραπέμπει στο sell off της ίδιας συνεδρίασης. Το μίνι sell off, σε συνέχεια του μικρότερης έκτασης που είχε προηγηθεί την Παρασκευή, αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στο εσπευσμένο “κλείσιμο” θέσεων Μαρτίου και πρώτου 3μηνου εγχώριων διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων. Στα 265,7 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, τα 22 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και με περίπου 150 εκατ. ευρώ να πραγματοποιούνται σε μόλις τέσσερις μετοχές, των Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank. Η έκταση της διόρθωσης δικαιολογείται, εν μέρει, λόγω της υπεραπόδοσης που είχε προηγηθεί. Για παράδειγμα, παρά το μείον 4,71% του Δείκτη Τραπεζών η μηνιαία μεταβολή (Μαρτίου) είναι στο συν 6,33% και στο συν 23,36% από την αρχή του έτους.
Με 11άδα εισηγμένων στην Νέα Υόρκη
Για Νέα Υόρκη ετοιμάζουν τις αποσκευές τους επικεφαλής εισηγμένων και επενδυτικών σχέσεων για να συμμετάσχουν στο road show της Wood & Co. Συγκεκριμένα ο τραπεζικός κλάδος θα εκπροσωπηθεί με τις Πειραιώς, Alpha Bank, Optima Bank και Κύπρου, ο ενεργειακός με Metlen, ΔΕΗ, HelleniQ Energy αλλά και με τους ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, EXAE. Η ομάδα της Alpha Bank πηγαίνει Νέα Υόρκη με την συμφωνία για την εξαγορά της ΑΧΙΑ Ventures στο χαρτοφυλάκιο της, της Metlen με την ανάδειξη του defence και το deal με την IDV, της ΔΕΗ με τις δηλώσεις Στάσση για συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες για την δημιουργία giga data centers, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το «βαρύ» portfolio στις παραχωρήσεις, της HelleniQ Energy και με τα “εξορυκτικά” κ.ο.κ. Σύμφωνα με χρηματιστές πρόκειται για 11άδα πρώτης γραμμής, με μία… μεταγραφή από το χρηματιστήριο του Αμστερνταμ. Ο λόγος για την Theon, που αν και αμιγώς ελληνική εταιρεία στον κλάδο της “άμυνας” είναι εισηγμένη στο Euronext, απόρροια και της αβελτηρίας των εγχώριων χρηματιστηριακών αρχών.
Σε vertigo και οι διεθνείς αγορές
Σε περιδίνηση οι διεθνείς αγορές, ομοβροντία “χτυπημάτων” σε όσες ευρωπαϊκές εταιρείες πλήττονται από την πολιτική της νέας διοίκησης στην Ουάσιγκτον. Η επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην ΕΕ θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή μίας νέας πορείας προς την ανεξαρτησία για την «γηραιά ήπειρο» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη της στο France Inter. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, η στιγμή αυτή αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη, παρά την πιθανή βραχυχρόνια διαταραχή στην οικονομία. Εντάξει, αλλά, η διαταραχή δεν είναι απλά πιθανή, είναι σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα με παροξυντικές τάσεις. Όσο για το βραχυχρόνιο της διάρκειας της, αρκεί να μην είναι όπως ο…προσωρινός πληθωρισμός που προέβλεπε η Γαλλίδα, γιατί – κατά το κοινώς λεγόμενο – τη «βάψαμε». Ωστόσο, η ίδια ήταν ειλικρινής προειδοποιώντας ότι ακόμη είναι νωρίς για να κηρυχθεί η νίκη επί του πληθωρισμού. Για να δούμε τι θα δούμε στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 16-17 Απριλίου και στην ετήσια που διοργανώνεται στις 6-7 Μάϊου με οικοδεσπότη την Banco de Portugal.
Ποιος είναι ο ιθύνων νους πίσω από το deal Alpha Bank-AXIA Ventures
Τρεις μήνες από την ανάληψη ρόλου Συμβούλου του Διευθύνοντος Συμβούλου, Βασίλη Ψάλτη γίνεται το deal Alpha Bank-AXIA Ventures. Ο λόγος για τον Αλεβίζο Αλεβιζάκο, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της τράπεζας μέσα Ιανουαρίου, προερχόμενος από μακροχρόνια πορεία στον χρηματοοικονομικό τομέα. Από το 2007 εργάστηκε στο Λονδίνο σε σειρά διεθνών ομίλων, όπως μεταξύ άλλων οι RSA Insurance, Deloitte, Mediobanca, KBW και HSBC, όπου και διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας έρευνας και ανάλυσης Global Wholesale Banking. Στη συνέχεια διετέλεσε επικεφαλής των Σχέσεων με Επενδυτές της TP ICAP, ενώ από το 2021 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Axia Ventures και, στη συνέχεια, CFO του Ομίλου της Novibet. Εξ’ αρχής στόχευση της διοίκησης Ψάλτη ήταν η περαιτέρω ενίσχυση του wealth & investing banking του ομίλου, μετά την εξαγορά των AstroBank και FlexFin, με τον Αλεβίζο Αλεβιζάκο να ενισχύει την εξωστρέφεια της τράπεζας. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, το deal Alpha Bank – AXIA Ventures ενδέχεται να επισπεύσει τις διαδικασίες συγκέντρωσης στον επενδυτικό/χρηματιστηριακό κλάδο. Talk of the town, καιρό τώρα πως ΑΧΕΠΕΥ συστημικής τράπεζας “φλερτάρει” επίμονα μεγάλη ιδιωτική χρηματιστηριακή.
Τα μεγάλα κενά της Ευρώπης σε αμυντικά συστήματα
Εδώ και ημέρες γράφονται διάφορα πανηγυρικά για τις ευκαιρίες που αποτελούν για συγκεκριμένες εταιρείες οι προσπάθειες της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας. Τα κενά της Γηραιάς Ηπείρου είναι πράγματι πολύ μεγάλα και δύσκολα μπορεί να τα καλύψει σε εύλογο χρόνο, όπως επισημαίνεται και σε χθεσινό, εξαιρετικό, ρεπορτάζ των Times Λονδίνου. Για παράδειγμα, η Ευρώπη δεν διαθέτει ιπτάμενο σύστημα παρακολούθησης και παρέμβασης σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Μόνο τρία αεροσκάφη τύπου Boeing RC – 135, της βρετανικής αεροπορίας έχουν τέτοιες δυνατότητες και χρησιμοποιούνται σήμερα και από το ΝΑΤΟ. Μικρότερα συστήματα αναπτύσσουν διάφορες εταιρείες όπως η γερμανική Hensoldt (έχει σύμβαση για να αναπτύξει εναέριο σύστημα παρακολούθησης στη Γερμανία που θα μεταφέρεται από τρία αεροσκάφη Bombardier). Η γαλλική Thales και η σουηδική Saab αναπτύσσουν αντίστοιχες λύσεις. Όμως θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να υποκατασταθεί η λύση που σήμερα παρέχεται με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και με τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου όπου η Ευρώπη εξαρτάται από τις ΗΠΑ. Έχει, όμως, την τεχνολογία για να απεξαρτηθεί. Η BAE Systems αναπτύσσει μια λύση με βάση αεροσκάφος Typhoon ενώ η γαλλική Dassault παράγει αεροσκάφη Rafale με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Η Ευρώπη είναι εξαιρετικά εξαρτημένη από τις ΗΠΑ στους δορυφόρους ειδικά στις δορυφορικές επικοινωνίες που κυριαρχεί η Starlink του Elon Mask. Η Eutelsat, η γαλλική εταιρεία δορυφόρων θα είναι από τους κερδισμένους. Κενά έχει η Ευρώπη και στα αντιπυραυλικά συστήματα όπου κυριαρχούν οι Patriot της αμερικανικής Raytheon. Ένας ανταγωνιστής των Patriot είναι το σύστημα SAMP/T που αναπτύσσει η MBDA, μέτοχοι της οποίας είναι η BAE Systems και η Airbus καθώς και η Leonardo. Κενά υπάρχουν και στα εξελιγμένα εκρηκτικά, με την Ευρώπη να έχει μόνο δύο μεγάλους παραγωγούς, την κρατική γαλλική εταιρεία Eurenco και την Chemring Nobel που ελέγχεται από την εισηγμένη στο Λονδίνο Chemring.
Θέλει πράγματι η Δύση άμεσα την ειρήνη στην Ουκρανία;
Τo εξώφυλλο του Der Spiegel με την Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και τον Φρίντριχ Μερτς να εμφανίζονται ντυμένοι με στρατιωτικές στολές δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας για τη συνέχεια. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας δεν κρύβουν τον προσανατολισμό τους. Το Βερολίνο, όπως το Παρίσι – αλλά και το εκτός Ε.Ε Λονδίνο – για δικούς τους λόγους ξεχωριστά εξυπηρετούνται από το μη “κλείσιμο” του Ουκρανικού μετώπου. Το είχε ομολογήσει ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστηρίζοντας πως ο πόλεμος πρέπει να κρατήσει ως το 2029 – 2030. Το επανέλαβαν, προ ημερών, οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής. Παράλληλα, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση αρχίζει να διευκολύνει και τον Ντόναλντ Τραμπ, από την άποψη πως απεγκλωβίζεται από την προεκλογική εξαγγελία για “άμεσο τερματισμό”, ενώ σταδιακά μετακυλίει (και) το οικονομικό βάρος σε κυβερνήσεις – πολιτικούς που δεν είναι της αρεσκείας του.
Η επιβάρυνση του κόστους δανεισμού «φρενάρει» την στροφή στο defence
Στην έκδοση των FT (31/3) αναφερόταν πως η αύξηση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ως αποτέλεσμα της σχεδιαζόμενης ανόδου των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας θα εντείνει τις πιέσεις χρέους σε άλλες χώρες του μπλοκ και θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερο για αυτές να οργανώσουν δικές τους εκστρατείες δανεισμού. Το…whatever it takes αλά Μερτς για στρατιωτικές δαπάνες και δαπάνες υποδομών γίνεται αισθητό σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές του μπλοκ. Οι αποδόσεις των δεκαετών (Bund) αυξήθηκαν κοντά στο 3% τον Μάρτιο για πρώτη φορά από το παγκόσμιο sell off ομολόγων το 2023.
Παρίσι: Ηταν η DBRS, είναι τώρα και η Μαρίν Λεπέν
Δικαστικό μπλόκο στη συμμετοχή της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές εκλογές. Πιθανόν να βγει ενισχυμένος ο (πιθανός διάδοχος της) στην ηγεσία της Εθνικής Συσπείρωσης Τζόρνταμ Μπαρντελά, με τον 29ετή επικεφαλής του κόμματος να έχει αυξημένα (δημοσκοπικά) ποσοστά στη νεολαία. Η αναφορά στην χθεσινή πολιτική εξέλιξη, στην Γαλλία, γίνεται ανατρέχοντας μία εβδομάδα νωρίτερα. Συγκεκριμένα, στην υποβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου από την DBRS, με τους αναλυτές του (καναδικού) οίκου αξιολόγησης να επικαλούνται την αναπόφευκτη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Γερμανία vs Γαλλίας
Με ΑΕΠ σχεδόν διπλάσιο της Γαλλίας, και με οικονομία που βαρύνεται με χρέος μόλις 65% του ΑΕΠ έναντι διπλάσιου της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ο Φρίντριχ Μερτς «βλέπει» την κρίση ως ευκαιρία για να ενισχυθεί η Γερμανία. Πρακτικά δίνεται η ευκαιρία στο Βερολίνο να αναδειχθεί και ως στρατιωτική δύναμη (για πρώτη φορά από τον Β’ΠΠ) στην Ευρώπη, σε αντιδιαστολή με την περίφημη ρήση του Λόρδου Χάστιγκς Ίσμεϊ – πρώτου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ – πως σκοπός της Συμμαχίας είναι να κρατά τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και του Γερμανούς κάτω…