Ο Μητσοτάκης σε ρόλο Τσίπρα
Στον απόηχο της Ανάστασης, η στήλη παραμένει σε φιλοσοφική διάθεση. Όπως γενικότερα στη ζωή, λοιπόν, έτσι και με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες από τις οποίες θα μπορούσε κανείς να τα δει. Υπάρχει η επίσημη κυβερνητική γραμμή που κάνει λόγο για στήριξη των αδυνάμων κι επιστροφή στην κοινωνία μέρους του πλεονάσματος που οι «θυσίες» του λαού (μεταξύ άλλων) έφεραν στον προϋπολογισμό. Υπάρχουν κι αυτοί οι «περίεργοι» που βλέπουν τον Μητσοτάκη να μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε Τσίπρα και να αυξάνει διαρκώς τα επιδόματα, αντί να προχωρά σε μεταρρυθμιστικές ενέργειες και φορολογικές ελαφρύνσεις που στόχο θα έχουν την κινητοποίηση της οικονομίας κι όχι τον εθισμό σε μία αέναη επιδοματική πολιτική διαιώνισης της φτώχειας. Εκτός κι αν αυτά έπονται (στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο). Υπάρχουν κι άλλοι που σου λένε ότι αντί για δήθεν μεταρρυθμιστικές αμπελοφιλοσοφίες, ο κοσμάκης θέλει ζεστό χρήμα κι ο παππούς με την γιαγιά λεφτά για να πάρουν δώρο στα εγγόνια τα Χριστούγεννα. Διαλέξτε και πάρτε.
Έρχονται εκλογές;
Πάντως, η στήλη έχει εγκαίρως αναφερθεί στα σενάρια περί πιθανής διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο μετά την ΔΕΘ κι ανάλογα με τις μετρήσεις που θα γίνουν μετά το καλοκαίρι. Αν στα χθεσινά επιδόματα προστεθούν κι άλλα «μέτρα για τον λαό» τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, τότε τα σχετικά σενάρια θα αρχίσουν ξανά να έχουν την τιμητική τους. Κι αυτό παρά την μονότονη διάψευσή τους από τον πρωθυπουργό. Αν τώρα αρχίσετε να διαβάζετε δεξιά κι αριστερά ότι ο Θοδωρής Λιβάνιος έβγαλε από το συρτάρι του τα σενάρια για νέο εκλογικό νόμο, τότε προσδεθείτε…
Λύνουν το στεγαστικό πρόβλημα τα μέτρα;
Η στήλη έχει εμμονή με το μείζον ζήτημα της στέγης και το παραδέχεται. Πρώτα ήταν τα προγράμματα Σπίτι Μου που αύξησαν τη ζήτηση στέγης χωρίς να έχει αυξηθεί πρώτα η προσφορά, εκτοξεύοντας περαιτέρω τις τιμές των ακινήτων (ενώ ακόμα περιμένουμε τις νομοθετικές παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας…). Τώρα, έρχεται η επιστροφή ενός ενοικίου κάθε Νοέμβριο, κάτι που αν δεν υπάρξει κάποια «πρόνοια» για την ρύθμιση της αγοράς, θα μπορούσε να βάλει σε πειρασμό ορισμένους επιτήδειους ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα τους. Εν προκειμένω, και για να τα λέμε ως έχουν τα πράγματα, εάν δεν μπουν συγκεκριμένα όρια στην ασυδοσία και στην κερδοσκοπία που παρατηρείται στα ενοίκια, ποιος μας λέει πως δεν θα έρθει ο ιδιοκτήτης και θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις τιμές, με πρόσχημα την επιστροφή του 1/12 της δαπάνης ενοικίου στον ενοικιαστή του; Για την ώρα, το υπ. Οικονομικών εκτιμά πως το μέτρο αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για την δήλωση στην εφορία του πραγματικού αντιτίμου ενοικίασης. Το μέλλον θα δείξει τι θα συμβεί. Η στήλη δεν ισχυρίζεται πως λύσεις όπως το πλαφόν στις αυξήσεις θα μπορούσε να δώσει διέξοδο ειδικά σε μία αγορά ακινήτων τόσο κατακερματισμένη όσο η ελληνική. Από την άλλη, η εμπειρία των διαδοχικών παρεμβάσεων, χωρίς να δίδεται μία συνολική, δυνάμει «εφάπαξ» και οριζόντια λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, μάλλον το ανακυκλώνει παρά το αντιμετωπίζει δραστικά.
Δεκαπέντε χρόνια μετά το Καστελόριζο
Πώς τα φέρνει όμως η ζωή: σαν σήμερα, πριν από 15 χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου, περίπου στους έξι μήνες της πρωθυπουργίας του, ανακοινώνει από το Καστελλόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης. Σήμερα, ύστερα από σχεδόν έξι χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ένας υπουργός του περνά το κατώφλι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να μιλήσει όχι απλώς για τη μέχρι τώρα πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας, αλλά για τις ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες της για το μέλλον. Ο λόγος για τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ταξιδεύει με προορισμό την Ουάσιγκτον έχοντας μαζί του τον υφυπουργό του Θάνο Πετραλιά. Τα δύο στελέχη του οικονομικού κυβερνητικού επιτελείου αναχώρησαν αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν χθες για να εξειδικεύσουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά Πιερρακάκη ότι «μετατρέπουμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε κοινωνικό κεφάλαιο, χωρίς να ρισκάρουμε τη σταθερότητα της χώρας». Κοιτώντας το χθες και το σήμερα, είναι από αυτές τις περιπτώσεις που ισχύει αυτό που λένε «οι συγκρίσεις και τα σχόλια περιττεύουν».
Ο υφυπουργός με τα φαρμακερά σχόλια!
Τη φήμη ανθρώπου που δεν χαρίζεται και «σφάζει» με τα σχόλιά του στις παρουσιάσεις που κάνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και επικεφαλής οργανισμών που εποπτεύει το ΥΠΕΝ έχει αποκτήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος. Ο Ν. Τσάφος δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, είναι τεχνοκράτης, και μπορεί να λέει και μια κουβέντα παραπάνω λένε όσοι έχουν παρακολουθήσει τις λεκτικές «μαχαιριές» του υφυπουργού προς διάφορες κατευθύνσεις. Σε μια πρόσφατη σύσκεψη, ο διευθύνων σύμβουλος κρατικού οργανισμού παρουσίαζε με στόμφο τις πρωτοβουλίες που, όπως ανέφερε, είχε λάβει σε όλα τα μέτωπα ώστε να αντιμετωπιστεί ένα από τα μείζονα ζητήματα του ενεργειακού τομέα. «Κάνω εκείνο, κάνω το άλλο, τους μεταθέτω, τους πιέζω, κ.ο.κ.». Αφού τελείωσε την πανηγυρική ομιλία, ο διευθύνων σύμβουλος άκουσε τον υφυπουργό Ενέργειας να λέει «ωραία όλα αυτά κύριε τάδε μου, αλλά από αποτελέσματα είμαστε στο μηδέν!». Ονόματα δε λέμε, γιατί δε θέλουμε να αλλάξει και άλλα χρώματα ο διευθύνων!
Η Λερναία Ύδρα των ρευματοκλοπών
Για να μείνουμε στο χώρο της ενέργειας, η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει ως πρώτο στόχο την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών που κοστίζουν περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως στους συνεπείς καταναλωτές. Εκτός από το στενό μαρκάρισμα στον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική μείωση των ρευματοκλοπών και άγριο κυνήγι σε επίορκους υπαλλήλους και αετονύχηδες ηλεκτρολόγους που επιτρέπουν, κυρίως σε επιχειρήσεις, να κλέβουν ηλεκτρικό ρεύμα αξίας πολλών εκατομμυρίων. Χθες (22.4.2025) ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα προχωρήσει σε ρευματοκλοπές θα εξαιρούνται από τις επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει το υπουργείο για τους μήνες Δεκέμβριο 2024 έως και Φεβρουάριο 2025. Σε περίπου 700 και πλέον ελέγχους του ΔΕΔΔΗΕ στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας σε ολόκληρη τη χώρα μέσα σε διάστημα 4 μηνών (Νοέμβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025) διαπιστώθηκαν 131 περιπτώσεις ρευματοκλοπής στις οποίες η ενέργεια που καταναλώθηκε χωρίς να καταγραφεί και να πληρωθεί ξεπερνά τις 4,8 GWh και οι απαιτήσεις προσεγγίζουν το 1,2 εκατ. ευρώ.
Παπασταύρου: Κάτι κάνουμε σωστά όταν έχουμε φθηνότερα ομόλογα από τις ΗΠΑ
Στο πολιτικό σκηνικό και τις προσπάθειες της κυβέρνησης αναφέρθηκε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου. Ενδεικτικά, σχολίασε ότι την Παρασκευή το επιτόκιο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είχε ξεπεράσει το αντίστοιχο ελληνικό, γεγονός που πιστοποιεί την εμπιστοσύνη που δείχνουν πλέον οι αγορές προς τη χώρα μας. Ο κ. Παπασταύρου επικαλέστηκε και μια ακόμη διεθνή σύγκριση, αυτή τη φορά στην ενέργεια: Ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ κατάφεραν μέσα από μεγάλη προσπάθεια, να κρατήσουν σταθερό το ηλεκτρικό δίκτυο της δύσκολες ημέρες του Πάσχα. Στον αντίποδα, οι αρχές της Γαλλίας αναγκάστηκαν να τιμολογήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα προσωρινά στα 15.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω των ακραίων συνθηκών που παρατηρήθηκαν στη δική τους αγορά.
Γιατί η Ελλάδα δεν είναι «καλυμμένη» από τις τουριστικές επιπτώσεις των δασμών
Μπορεί η μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες από πλευράς ΕΚΤ την Μ. Πέμπτη (17.4.2025) να πέρασε στα «ψιλά» στην Ελλάδα, καθότι πέραν του ότι ήταν αναμενόμενη, συνέπεσε χρονικά με την παραμονή του πασχαλιάτικων τετραήμερων διακοπών. Στη Γερμανία, ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, δηλαδή ο τουρισμός, έκανε, ανακουφισμένη, το… σταυρό της καθώς φέτος συνέπεσε χρονικά τα Πάσχα (Ορθοδόξων, Καθολικών, κλπ.) αναμένοντας ένα ισχυρό τουριστικό κύμα από το εξωτερικό, στη βιομηχανική Γερμανία οι αναλυτές (πέραν από τις διακοπές τους) μετράνε κάθε μέρα, μονάδα – τη μονάδα τις επιπτώσεις του δασμολογικού Blitz Krieg του Τραμπ. Έτσι, πχ το γερμανικό Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), λίγες ώρες πριν ανακοινώσει η ΕΚΤ τη μείωση των επιτοκίων στο 2,25% πρότεινε μείωση στο 2%, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «σημαντικά αυξημένοι οικονομικοί κίνδυνοι για την ευρωζώνη». Δηλαδή να μετριαστούν οι τάσεις ύφεσης στην ευρωζώνη. Αυτές οι τάσεις, αν δεν καθορίσουν αποφασιστικά την πυκνότητα των τουριστικών ροών στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι (καθώς είμαστε «καλυμμένοι» από τις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει λένε παράγοντες του κλάδου στη στήλη), θα καθορίσει τα λεφτά που θα αφήσουν στη χώρα. Πρώτοι οι Αμερικάνοι, θα έλθουν με υποτιμημένο δολάριο. Ποιος ξεχνά το περσινό «κλάμα» ιδίως στην εστίαση; Τότε ξέραμε τους δασμούς μόνο από τα βιβλία. Τώρα, όμως…
Τι λέει το IOBE για το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων
Στο 4,7% διαμορφώθηκε το μέσο κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, το κόστος παρέμεινε σταθερό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, όμως τον ίδιο μήνα διευρύνθηκε η «ψαλίδα» σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό. Από τις 47 αυξήθηκε στις 65 μονάδες βάσης, καθιστώντας ακριβότερη την χρηματοδότηση μίας ελληνικής από μία αντίστοιχη της ευρωζώνης, πρακτικά επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της. Η «ψαλίδα» φαίνεται να φτάνει τις 69 μ.β. τον Μάρτιο, με τις όποιες προσδοκίες για ελάφρυνση να μετατίθενται για τον Απρίλιο (μετά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ).
Η αναβάθμιση από S&P «ασπίδα» για μετοχές – ομόλογα
Θετική ήταν διαφοροποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έναντι της πλειονότητας των ευρωπαϊκών, χθες Τρίτη. Πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες του Πάσχα, την αμέσως επόμενη του νέου sell off στην Wall Street, με αρνητικά τα futures των DAX, CAC40, MIB κ.α. με τους αναλυτές να προεξοφλούν συνεδρίαση με υπερβάλλουσα προσφορά και πτώση. Πλην όμως, λογάριαζαν χωρίς τον…ξενοδόχο, δλδ τους διαχειριστές ξένων funds οι οποίοι από νωρίς βγήκαν αγοραστές στις μετοχές των τραπεζικών ομίλων (συστημικών και μη), στα περισσότερα blue chips και σε επιλεγμένα mid caps. Αποτέλεσμα; η σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τους επενδυτές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο. Εντελώς contrarian κίνηση που από χρηματιστές αποδόθηκε και στην (νέα) αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s. Το ΒΒΒ από ΒΒΒ- του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης συνέβαλε στην ενεργοποίηση εντολών αγοράς σε ευρύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό.
ΟΠΑΠ, ΔΑΑ: Τι «δείχνουν» τα νέα υψηλά
Σε νέα υψηλά οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με εντολές αγοράς έως τα 19,13 και 9,67 ευρώ αντίστοιχα. Κοινός παρονομαστής αμφοτέρων ο χαρακτηρισμός τους ως “αμυντικών χαρτιών” που πρακτικά σημαίνει ότι σε περιόδους αποστροφής κινδύνου μερίδα επενδυτών (κυρίως συντηρητικών/passive funds) στρέφεται σε μετοχές εταιρειών με υψηλή λειτουργική αποδοτικότητα, αυξημένη μερισματική απόδοση, περιορισμένη (συγκριτικά πάντα) έκθεση σε μακροοικονομικούς κινδύνους. Ειδικότερα, για τον ΔΑΑ η διαδικασία επανεπένδυσης μερίσματος πραγματοποιείται σε ευνοϊκή συγκυρία (που οι επενδυτές αναζητούν αμυντικές μετοχές). Το λεγόμενο scrip dividend, ξεκινά αύριο (Πέμπτη) με την περίοδο επιλογής συμμετοχής να έχει οριστεί για την Παρασκευή (25/4) με ισχύ έως την Πέμπτη (8/5).
ΕΚΤ: Ευνοούνται τα εταιρικά ομόλογα
Μείωσε, ως αναμενόταν τα επιτόκια η ΕΚΤ την Πέμπτη. Στο 2,25% (από 2,50%) το βασικό, δίνοντας «ανάσα» στο κόστος χρηματοδότησης/δανεισμού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Θετική εξέλιξη και σε ότι αφορά στα εταιρικά ομόλογα ελληνικών εταιρειών (εισηγμένων και μη στο Χρηματιστήριο Αθηνών). Σε πάνω από το 100 ανέρχεται η τιμή των ομολόγων που εκδόθηκαν την περίοδο της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ με ενδεικτικές τις περιπτώσεις για τα bonds των Autohellas, Ideal Holdings, Metlen, Intralor, R Energy 1, το δεύτερου του CPLP. Xαμηλότερα της ονομαστικής αξίας (100) τα ομόλογα που είχαν εκδοθεί την περίοδο χαμηλών επιτοκίων, όπως για παράδειγμα των Motor Oil, ElvalHalcor, Prodea, Premia, ΟΠΑΠ, Noval Property. Να σημειωθεί ότι, η αγορά ομολόγων ευνοείται από την μείωση του συντελεστή φορολόγησης των τόκων στο 5% (από 15%) για όσους τίτλους έχουν εκδοθεί και είναι σε διαπραγμάτευση (στο Χρηματιστήριο Αθηνών). Μετά την ψήφιση του νόμου για την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς η (ετησιοποιημένη) απόδοση ενός εταιρικού ομολόγου μπορεί να φτάσει και το 3%, όταν η προθεσμιακή κατάθεση αποφέρει λιγότερο από 1% (επιπλέον φορολογείται με 15%).
Δωδώνη: Deal Ελληνικών Γαλακτοκομείων- Vivartia/CVC Capital
Σε πληροφορίες για mega deal στον ευρύτερο κλάδο τροφίμων-ειδών διατροφής, αναφερόταν η στήλη (Τετάρτη 16 Απριλίου). Στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη, περνά ο έλεγχος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Με την υποβολή της δεσμευτικής πρότασης της πλευράς Σαράντη στον όμιλο Vivartia (συμφερόντων του fund CVC Capital) μένει η τυπική ολοκλήρωση του deal για την εξαγορά του κορυφαίου παραγωγού στην αγορά φέτας ΠΟΠ της χώρας. Στα 200 εκατ. το τίμημα για την εταιρεία, με έδρα τα Ιωάννινα, συμπεριλαμβανόμενων δανείων περίπου 80 εκατ. ευρώ. Με την απόκτηση της Δωδώνης ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία γίνεται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φέτας, θυμίζοντας πως το 2024 έφτασαν συνολικά τα 785,05 εκατ. (από 736 εκατ. το 2023 και 605 εκατ. το 2022). Ενδεικτικά, για το 2024 οι εξαγωγές φέτας της Δωδώνης διαμορφώθηκαν στα 180 εκατ. (από 170,2 εκατ.).
Arla Foods – DMK
Η πιθανότατη συγχώνευση των Arla Foods και DMK, επιβεβαιώνει την λογική επιβίωσης μέσω συγκέντρωσης που έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία. Η δανέζικη Arla Foods και η γερμανική DMK είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την δημιουργία ενός συνεταιρισμού (με περισσότερους από 12.000 αγρότες/παραγωγούς) του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου του κλάδου, στην Ευρώπη. Η συγχώνευση θα βοηθήσει στην εξασφάλιση μιας ισχυρής τιμής γάλακτος για τους ιδιοκτήτες, θα προσφέρει ένα πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και θα επιτρέψει επενδύσεις στο μέλλον των γαλακτοκομικών προϊόντων. Μένει να φανεί εάν και πως θα απαντήσει ο κολοσσός της Lactalis. Σε κάθε περίπτωση οι διεργασίες consolidation σηματοδοτούν το τέλος εποχής των «εθνικών παικτών».
Ακολουθεί τρίτη συμφωνία
Η (και) τυπική επίτευξη συμφωνίας Ελληνικά Γαλακτοκομεία- Vivartia (CVC Capital), θα οριστικοποιεί το δεύτερο deal στον ευρύτερο κλάδο, μετά την εξαγορά της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός από τον όμιλο Μασούτη. Πιθανότατα, θα ακολουθήσει και τρίτο αυτή την φορά στα αρτοσκευάσματα όπου επίσης «ζυμώνονται» εξελίξεις. Παράγοντες του κλάδου, εκτιμούν πως θα έχει ολοκληρωθεί πριν το φθινόπωρο.
TITAN: Εξαγορές, όχι μέρισμα
Γεμάτο το «ταμείο» του ομίλου TITAN Cement International αλλά η Eurobank Equities δεν «βλέπει» νέα διανομή μετρητών στους μετόχους. Η διοίκηση έχει διανείμει 1 ευρώ/ανά μετοχή και- εκτάκτως- άλλα 2 ευρώ/μετοχή από τα έσοδα εισόδου της TITAN America σε χρηματιστήριο του NYSE. Ως γνωστόν το ΙΡΟ της θυγατρικής του ομίλου στην αγορά των ΗΠΑ περιορίστηκε στο 15% του μ.κ. της εταιρείας (αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική και νέας διάθεσης ποσοστού 10%-15% σε επόμενη φάση) αποφέροντας περί τα 380 εκατ. Οι κεφαλαιακές δαπάνες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 300 εκατ. ευρώ φέτος, αλλά με δείκτη χρέους προς ebitda στο 0,6 με υποστήριξη από ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές, έσοδα από την δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ και την πώληση της δραστηριότητας στην Τουρκία. Αν και όλα αυτά τα έσοδα θα δικαιολογούσαν μία απόφαση της διοίκησης για πιο γενναιόδωρη μερισματική απόδοση για τους μετόχους/επενδυτές, φαίνεται να επιλέγεται η συντηρητική γραμμή. Προφανώς, προσοχή δίνεται στην ακόμη μεγαλύτερη μεγέθυνση του ομίλου με τον Marcel Konstantin Cobuz να κλίνει προς τις εξαγορές. Ο πρόεδρος του ομίλου, με 25ετή θητεία στον ευρύτερο κλάδο δομικών υλικών, σε ηγετικούς ρόλους και έργα που συνδέονται με την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη Lafarge και στη Holcim (μεταξύ άλλων, διετέλεσε επικεφαλής των δραστηριοτήτων Ευρώπης της LafargeHolcim και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου παγκοσμίως) θεωρεί (και εύλογα) ότι το fair value του ομίλου TITC είναι αρκετά μεγαλύτερο, των 3,176 δισ. που αποτιμάται σήμερα.
Περί νέας διάθεσης μετοχών της ΔΕΗ
Η ανανέωση της θητείας του Γιώργου Στάσση στην θέση του επικεφαλής του ομίλου ΔΕΗ για επιπλέον τρία χρόνια ενισχύει την εκτίμηση όσων θεωρούν πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει κι άλλο μειοψηφικό ποσοστό της Επιχείρησης. Στο 6,02% του μ.κ. το ποσοστό των ιδίων μετοχών, χαμηλότερα του 5% η συμμετοχή του Helikon Long Short Equity Fund. Στο 10,34% το ποσοστό που έχει φτάσει το CVC Capital, με τους επιτελείς του fund να μην έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για αύξηση του, ακόμη και στο 20% του μ.κ. Ωστόσο, θέμα διάθεσης νέου ποσοστού της ΔΕΗ δεν είναι στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου – για το επόμενο εύλογο επενδυτικό διάστημα – καθώς κοινή είναι η πεποίθηση ότι υπάρχουν περιθώρια σημαντικής ανάπτυξης/συνακόλουθα παραγωγής υπεραξιών. Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου ΔΕΗ είναι 4,8 δισ. (δλδ ένα ποσοστό 10% «τιμολογείται» στα 480 εκατ. ευρώ), η δε δυναμική σύμφωνα με τον σχεδιασμό Στάσση είναι για πολύ μεγαλύτερη. Μόνο οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ- που «τρέχει» ο Τάσος Μάνος (προσωπική επιλογή Στάσση) υπολογίζεται πως θα μπορούν να προσθέσουν σημαντική υπεραξία στον όμιλο, σε ορίζοντα 9 -15 μηνών. Πρακτικά, ένα 10% του μ.κ. της ΔΕΗ το πιθανότερο να αξίζει (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας) αρκετά περισσότερα.
Το αμφίβολο win – win μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ
Πλέον, εκτός από τους δασμούς, η «κοινή γνώμη» αρχίζει και μαθαίνει για το συσχετισμό δύναμης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, γιατί η μεταπολεμική στενή συμμαχία τους είχε συγκαλύψει τον ανταγωνισμό τους. Η στήλη παρακολουθώντας στενά τις σκέψεις και όχι μόνο τις ανακοινώσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και κόντρα στο κλίμα του επόμενου …τετραήμερου (μετά το Πασχαλινό), δηλαδή εκείνου της 1ης – 4ης Μαΐου (υπενθυμίζεται πως η Πρωτομαγιά φέτος πέφτει Πέμπτη και ήδη ετοιμάζονται αδειόχαρτα για την Παρασκευή 2 Μαΐου), θα μεταφέρει τους προβληματισμούς στη βιομηχανική Γερμανία (σε αντίθεση με τους μη…προβληματισμούς στην τουριστική Ελλάδα) σε σχέση με τα ενδεχόμενα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ. Το Ινστιτούτο της γερμανικής Οικονομίας (IW), εκτιμά πως αν τα ευρωπαϊκά αντίμετρα περιοριστούν στους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ, «η ΕΕ θα έχανε» σε ένα τέτοιο πόλεμο. Επίσης από το IW αναφέρεται πως «εδώ θα μπορούσε η ΕΕ να επιβάλει φόρους για να βλάψει την οικονομία των ΗΠΑ. Αυτό δύσκολα θα επηρέαζε άμεσα τις εταιρείες της ΕΕ επειδή αυτές οι αμοιβές εμφανίζονται κυρίως στις ενδοεταιρικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών των ΗΠΑ». Και εξηγούν οι Γερμανοί: «Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των πληρωμών για τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που ρέουν από την ΕΕ στις ΗΠΑ είναι τέλη που καταβάλλουν οι θυγατρικές των ΗΠΑ στις μητρικές τους εταιρείες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξεταστεί πιο προσεκτικά ποιες συνέπειες θα είχε για την ευρωπαϊκή οικονομία ένα τέτοιο αντίμετρο, το οποίο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί». Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ έχουν το πάνω χέρι και η στήλη δεν βλέπει πολλά περιθώρια ενός συμβιβασμού τύπου win-win μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ…