Η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινά σήμερα ταιριάζει γάντι θα έλεγε κανείς με το εθνικό μας δράμα. Η χώρα πελαγοδρομεί μέσα σε μια όλο και πιο βαθιά τοξικότητα και ουδείς πλέον εκπλήσσεται ό,τι κι αν αποκαλυφθεί – ακουστεί.
Κι αν ορισμένοι προσδοκούσαν το 2019 ότι η χιλιοταλαιπωρημένη Ελλάς θα έβρισκε ξανά τον δρόμο της προς μία στοιχειώδη κανονικότητα, τελικά διαψεύστηκαν οικτρά.
Ο χώρος του ευρύτερου κέντρου που εξέλεξε πανηγυρικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 (και του έδωσε μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία το 2023) διψούσε για μία αλλαγή, που επί της ουσίας θα σηματοδοτούσε την επανεκκίνηση της χώρας πάνω σε πιο υγιείς και στέρεες βάσεις. Ένα νοικοκύρεμα, μια ομαλότητα και – αν ήταν δυνατόν – μία επανασυγκόλληση της διαρραγείσας κοινωνικής συνοχής ήταν τα βασικά ζητούμενα. Δυστυχώς, δεν…
Και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως αντίπαλο δέος ….τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι κι αυτό ένα ακόμα σύμπτωμα του ίδιου προβλήματος, όχι ένα άλλο πρόβλημα. Κι αν για κάποιους αυτό αποτελεί ευκαιρία για διαιώνιση της σημερινής κατάστασης ελλείψει σοβαρής εναλλακτικής διακυβέρνησης σε καιρούς αν μη τι άλλο «περίεργους», η στήλη επιμένει ότι το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να υποτάσσεται στο κομματικό μικροσυμφέρον κι ότι όποιος σπέρνει ανέμους, τελικά θύελλες θα θερίσει.
Τα μπρος – πίσω του Τραμπ
Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά την ανακοίνωση του 90ήμερου παγώματος των δασμών, ήρθε από τον Ντόναλντ Τραμπ και η εξαίρεση προϊόντων, όπως smartphones, υπολογιστές και ημιαγωγοί, από τους δασμούς του 145%. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η προηγούμενη εβδομάδα της τεράστιας μεταβλητότητας στις αγορές, έφερε και τον Αμερικανό πρόεδρο αντιμέτωπο με τις συνέπειες της πολιτικής του. Εν μέρει η παρτίδα για τις μετοχές σώθηκε τελικά, ωστόσο το άγριο ξεπούλημα στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας έφερε τρόμο στους επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό πως η Apple (από τους μεγάλους ωφελούμενους της εξαίρεσης) έχασε μέσα σε μόλις τρεις ημέρες 640 δισ. ευρώ, σχεδόν τρεις φορές το ελληνικό ΑΕΠ… Κανείς δεν θα πρέπει να λησμονεί πως οι Big Tech ήταν οι βασικοί υποστηρικτές και χρηματοδότες της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ. Είτε η κίνηση του Τραμπ αποτελεί «δωράκι» προς τα μεγάλα χαρτιά του Nasdaq, είτε είναι αποτέλεσμα αυξανόμενων πιέσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, το σίγουρο είναι πως η δασμολογική εκστρατεία του Τραμπ δεν είναι τόσο «αγέρωχη» όσο θέλει ο ίδιος να την παρουσιάσει και πως, εν τέλει, οι επιπτώσεις της στην οικονομία των ΗΠΑ ίσως είναι μεγαλύτερες απ’ ότι ο ίδιος και οι σύμμαχοι του υπολόγιζαν. Ας μην εκπλαγούμε αν δούμε και άλλες υπαναχωρήσεις στο προσεχές μέλλον.
Ο Καβάφης και το καλώδιο
Η στήλη παρακολουθεί συστηματικά και με ρεαλισμό, εγκράτεια κι αποφυγή εθνικών εξάρσεων την υπόθεση του διαβόητου «καλωδίου» Great Sea Interconnector. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά – με κάπως ποιητική διάθεση – να σχολιάσουμε τα εθνικά μας μπρος – πίσω. Ωραία τα συμφώνησαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ για το καλώδιο και την ευρύτερη ενεργειακή τους συνεργασία. Τώρα, όμως, η Αθήνα τα βρήκε (πάλι) σκούρα, διότι όπως έγραφε ο μεγάλος Αλεξανδρινός, «στην Ρώμη δόθηκε ο χρησμός· έγιν’ εκεί η μοιρασιά». Οι άκρως φιλικές δηλώσεις του Τραμπ για τον Ερντογάν αποθράσυναν την Άγκυρα, η οποία ξεκαθάρισε ρητώς ότι δεν θα «ανεχθεί» τις εργασίες για το καλώδιο στην περιοχή της Κάσου. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να οπισθοχωρήσει, ούτε να επικαλεστεί ρυθμιστικά και τεχνικά θέματα ως δικαιολογία, καθώς λύθηκαν εν πολλοίς πέρυσι. «Τα θέματα αυτά ήσαν μια κάποια λύσις», θα μπορούσε να πει κανείς παραφράζοντας και πάλι τον Καβάφη.
Το τελευταίο asset της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Ποιο θα είναι το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά την πώληση των δύο μεγάλων ακινήτων σε Παλλήνη και Γούρνες Ηρακλείου στην Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου; Με δεδομένο πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την πώληση και της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις στην AKTOR, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα μείνει μόνο με ένα περιουσιακό στοιχείο, τη σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου που δεν προχωρά όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Η θυγατρική REDS, ακόμα και χωρίς τα δύο ακίνητα σε Παλλήνη και Γούρνες, θα έχει κάποια δραστηριότητα, καθώς πρόσφατα απορρόφησε τμήμα του τουριστικού χαρτοφυλακίου της οικογένειας Χόλτερμαν, που διοικεί την Reggeborgh Invest, το μεγαλύτερο μέτοχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Όταν ο Ολλανδός επενδυτής τοποθετήθηκε στην εισηγμένη ήξερε πως διέθετε σημαντικότατα περιουσιακά στοιχεία, που μεμονωμένα είχαν μεγαλύτερη αξία από το να βρίσκονται στον ίδιο όμιλο! Έτσι σιγά – σιγά προχώρησε στην μεταβίβασή τους. Η ΑΚΤΩΡ πέρασε, έστω επεισοδιακά, στο επενδυτικό σχήμα Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, κ.λπ., η Άνεμος και η ΗΛΕΚΤΩΡ στον όμιλο Motor Oil, ενώ η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις βαδίζει προς το σχήμα που απέκτησε την ΑΚΤΩΡ. Τα οικόπεδα περνούν στην Dimand. Η σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου κάποια στιγμή θα βρει αγοραστή, πιθανώς και εντός του έτους αν κρίνουμε από την ταχύτητα με την οποία κινούνται στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Χόλτερμαν: Στροφή στον τραπεζικό κλάδο
Κι αφού ο πάλαι ποτέ κραταιός Όμιλος Ελλάκτωρ διελύθη (κι επωλήθη) στα εξ ων συνετέθη, η Reggeborgh, δηλαδή η πλευρά του Ολλανδού Χόλτερμαν, εστιάζει πλέον στον τραπεζικό κλάδο, διαθέτοντας παράλληλη μειοψηφική συμμετοχή και στην Alpha Bank (επισήμως 9,9%) και στην Optima Bank (4%). Εύλογα τα ερωτήματα για το πώς θα ενεργήσει, στην περίπτωση που ο Ολλανδός όντως αυξήσει το ποσοστό του στην Alpha Bank κι επιδιώξει να ορίσει άνθρωπο/ανθρώπους του στο δ.σ της τράπεζας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (που αποκτούσε π.χ. το 20% plus του μ.κ. της μίας) θα πρέπει να αποεπενδύσει από την άλλη (Optima Bank). Εκτός και εάν έχει κάτι άλλο στο μυαλό του… Θυμίζουμε ότι ο βασικός μέτοχος της Optima, όμιλος Βαρδινογιάννη, αποτελεί τον βασικό συνέταιρο του Χόλτερμαν στην Ελλάκτωρ.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημόσιας πρότασης – εξόδου από το ΧΑ;
Κρίνοντας από τη μετοχική σύνθεση του ομίλου, χρηματιστές εκτιμούν πως 2-3 ενδεχόμενα είναι πιθανά. Στο μετοχικό κεφάλαιο η Reggeborgh Invest εμφανίζεται με 51,14%, ποσοστό που θα αυξηθεί πάνω από 55% (μετά την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για την επαναγορά επιπλέον ποσοστού από την Motor Oil), η MOH με 23,89% που θα μειωθεί στο 22,4% και η Atlas NV (συμφερόντων του Ολλανδού Martialis Quirinus van Poecke) με 9,80% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα ποσοστά η ελεύθερη διασπορά είναι στο 14,94% οριακά στο ποσοστό, που βάσει της νέας νομοθεσίας για το χρηματιστήριο οφείλει το λεγόμενο free float να είναι (έστω οριακά) μεγαλύτερο του 15%. Χρηματιστές θεωρούν πως, είτε οι δύο κύριοι μέτοχοι (Reggeborgh-Motor Oil) θα προχωρήσουν σε από κοινού διάθεση ενός μικρού ποσοστού (λ.χ. 2%-3% ο καθένας) είτε- στο ακραίο σενάριο- να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση προκειμένου να βγάλουν την εισηγμένη από το χρηματιστήριο.
Η Levante Trains και η σιδηροδρομική σύνδεση Κατάκολου – Αρχαίας Ολυμπίας
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Διονέλης έχει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια των γνωστών επιχειρηματιών Γιώργου Θεοδόση και Στρ. Απέργη (ελέγχουν Newsphone, Levante Ferries, κ.α.) για επένδυση σε τουριστικό τρένο που θα κινείται στη διαδρομή Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία. Η γραμμή λειτουργεί σήμερα από την Hellenic Train χωρίς την επιτυχία που θα περίμενε κάποιος, ενώ δεν υπάρχουν ουσιαστικές συνέργειες με τα πλοία της ακτοπλοϊας που καλύπτουν γραμμές του Ιονίου. Οι παλαιότεροι θυμούνται το γνωστό …ανέκδοτο σύμφωνα με το οποίο το τρένο της γραμμής Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία έφευγε άδειο πέντε λεπτά πριν φτάσει το καράβι του Ιονίου ώστε οι τουρίστες να πάρουν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή ταξί! Οι ιδιοκτήτες της Levante Ferries ίδρυσαν πέρυσι την εταιρεία Levante Trains και προσπαθούν να λάβουν άδεια λειτουργίας τρένων στη γραμμή Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία. Δυστυχώς, όμως, το θεσμικό πλαίσιο για την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών, όπως και της αγοράς οδικών επιβατικών μεταφορών, όχι μόνο είναι κουτσό, αλλά στην ουσία αποτρέπει την είσοδο νέων επενδυτών. Επί σχεδόν έξι χρόνια διακηρύσσει η κυβέρνηση το άνοιγμα της αγοράς και το μόνο που έχει γίνει είναι να παζαρεύει με την Hellenic Train ώστε να φέρει η τελευταία κανένα σύγχρονο τρένο!
Σύννεφα στον τουρισμό, αλλά στην Αθήνα αισιοδοξούν
Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η στήλη αναφερόταν στις πρώτες ανησυχητικές εξελίξεις που “τρέχουν” στο τουριστικό μέτωπο. Τα νεότερα από την αναθεώρηση (προς το χειρότερο) των προβλέψεων της DELTA Airlines, τη μείωση των δρομολογίων της VIRGIN Atlantic από Νέα Υόρκη και Σηάτλ προς Λονδίνο, δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους επαγγελματίες του κλάδου. Τουναντίον, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου γίναμε αποδέκτες αρκετών περιπτώσεων που αμερικανικές εταιρείες είτε περιορίζουν – είτε ακυρώνουν δρομολόγια. Μιλώντας με φορείς της εγχώριας αγοράς μάς μεταφέρθηκε η συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι πτήσεις από/προς ΗΠΑ για Ελλάδα παρουσιάζουν ποσοστό προκρατήσεων μεγαλύτερο της αντίστοιχης περιόδου του 2024. Και οι 110 πτήσεις εβδομαδιαίως μένουν ως έχουν, και η τάση ως προς το ενδιαφέρον/ζήτηση είναι αυξητική. Μάλιστα, όπως σημείωναν, αυτή την περίοδο – και όπως διαμορφώνεται το κλίμα στην Ευρώπη – η Ελλάδα θεωρείται (στις ΗΠΑ) η πιο φιλοαμερικανική χώρα της “γηραιάς ηπείρου”.
Όπως με Ισραήλ
Σύμφωνα με τους ίδιους φορείς παρατηρείται το φαινόμενο η Ελλάδα να αναδεικνύεται στον πιο US friendly προορισμό, όπως κάτι ανάλογο είχε σημειωθεί την περίοδο των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα. Εκείνη την περίοδο η Αθήνα, και οι 4-5 κύριοι προορισμοί από/προς το Μπεν Γκουριόν/ Τελ Αβίβ ήταν οι περισσότεροι-αναλογικά- από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι δε πτήσεις ελληνικών αεροπορικών και ισραηλινών εταιρειών ήταν οι συχνότερες επίσης από κάθε άλλο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο. Τόσο η AEGEAN όσο και η κρητικών συμφερόντων BlueBird (έχει ως hub το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ) είχαν πολύ ικανοποιητικές πληρότητες.
Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Τα 30 εκατ. του Νομικού και η προοπτική του ΧΑ
Η Capstone Capital αποκτά την πλειοψηφία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου (ΣΤΗ). Ο εφοπλιστής Πέτρος Νομικός διαπραγματευόταν την είσοδο του, σχεδόν ένα 10μηνο. Θα επενδύσει 30 εκατ. – μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου – με στόχο η ΣΤΗ να αποκτήσει πανελλαδική άδεια και σε επόμενο χρόνο να επιδιώξει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τι γυρεύει ο Απόστολος Ταμβακάκης στη Mega Yeeros;
Η EOS Capital Partners ανακοινώνει την πρώτη επένδυση του νέου της fund, EOS Hellenic Renaissance Fund II (EHRF II), με την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην Megas Yeeros. Μετρημένες οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που έχουν έδρα παραγωγής στις ΗΠΑ, με τον κλάδο τροφίμων-ειδών διατροφής να έχει ικανοποιητική παρουσία. Κυρίως τέσσερις είναι οι εκπρόσωποι του κλάδου, που έχουν πλεονέκτημα έδρας. Παλαιότερος, είναι η οικογένεια Φιλίππου που μέσω της FAGE US Dairy Industry έχει παρουσία για πάνω από μία 20ετία. Μάλιστα οι πωλήσεις της θυγατρικής του ομίλου ΦΑΓΕ διαμορφώθηκαν στα 629 εκατ. δολάρια (582 εκατ. ευρώ) το 2023, με σταθερά αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια (σε σύγκριση με τις χρήσεις 2022, 2021). Παραγωγική βάση έχει η Megas Yeeros, η κορυφαία βιομηχανία γύρου στον κόσμο, σύμφωνα με τον Νίκο Λούστα, από τον Μάρτιο του 2014 κάνοντας το μεγάλο βήμα, (εγκαινιάζοντας ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο 5.000 τ.μ. στο Νιού Τζέρσεϊ). Εγινε έτσι η πρώτη βιομηχανία γύρου με δύο εργοστάσια σε όλο τον κόσμο (το άλλο είναι στον Ασπρόπυργο). Ήδη, η εταιρεία ετοιμάζεται για την λειτουργία και δεύτερης μονάδας στις ΗΠΑ. Στο Νιου Τζέρσεϋ λειτουργεί μονάδα παραγωγής αλλαντικών η “Υφαντής”. Μέσω της Esti Foods, αρχικά με την ίδρυση το 2018 και μέσω της λειτουργίας εργοστασίου το 2020, η κορυφαία ελληνική εταιρεία εστιάζει κυρίως στη διανομή σαλατών, προϊόντων με συστατικά φυτικής προέλευσης κ.α. Με έδρα το Χομπόκεν/Νιου Τζέρσεϋ η Green Cola λειτουργεί την Green Cola North America και μέσω τοπικού συνεργάτη παράγει προϊόντα της “εντός έδρας” Τραμπ.
Έρευνα της Κεφαλαιαγοράς σε χρηματιστηριακή
Έρευνα σε γνωστή χρηματιστηριακή εταιρεία έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το «ελληνικό FBI». Πηγές της Επιτροπής έκαναν λόγο για συνήθη έλεγχο που δεν σχετίζεται με ζήτημα χειραγώγησης μετοχών, αλλά με έρευνα που έχει ως αντικείμενο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε ως απάντηση σε δημοσίευμα που ανέφερε ότι εντοπίστηκαν 4.500 χρυσές λίρες. Πάντως, υπάρχει “ουρά” και φτάνει σε…μάκρος, απ’ ότι είναι γνωστό στην κοινότητα.
Papoutsanis: Περιθώρια εξαγορών “βλέπει” η Eurobank Securities
Ενδιαφέροντα “ψιλά γράμματα” κρύβει η ανάλυση της Eurobank Securities για την Papoutsanis. Πέρα από την τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 2,9 ευρώ (από 3 ευρώ) που δίνει ο αναλυτής, θεωρώντας τα τρέχοντα επίπεδα των 2,51 ευρώ ελκυστικά για μακροπρόθεσμη επένδυση, “βλέπει” και περιθώρια για νέες εξαγορές. Με κεφαλαιακές δαπάνες στα 4,5-5 εκατ. ευρώ, με θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και λόγο καθαρού χρέους/ebitda στο 1,7, πληρούνται οι προϋποθέσεις για αξιοποίηση μέρους των κεφαλαίων για κάποια εξαγορά.
Οι άριστες σχέσεις Bally’s με Trump και η Intralot
Γνωστές οι άριστες σχέσεις του Bally’s Corporation με το σύστημα Trump. Από τους μεγαλύτερους ομίλους στα casinos & resorts στις ΗΠΑ, με μονοπωλιακή θέση στο Σικάγο, με τον επικεφαλής Σου Κιμ να είναι στρατηγικός επενδυτής της Intralot. Οι σχέσεις Σου Κιμ – Σωκράτη Κόκκαλη ξεκίνησαν προ τετραετίας κι αναπτύχθηκαν σταδιακά με αποτέλεσμα ο Σου Κιμ να ελέγχει πλέον το 26,86% του μ.κ. της ελληνικής πολυεθνικής στον τομέα του gaming. Μέσω του fund Standard General ελέγχει την Bally’s Corporation που διαχειρίζεται 16 καζίνο σε 10 αμερικανικές πολιτείες, ενώ διαθέτει επίσης ιππόδρομο στο Κολοράντο και άδειες αθλητικού στοιχήματος σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ. Με εδραία παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ η Intralot, θεωρείται πως και μέσω της σχέσης με την Bally’s. θα είναι από τις ευνοημένες σε έναν κλάδο, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί σημαντικά (επιχειρηματικά) συμφέροντα.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ μισθώνει ακίνητο – φιλέτο στην Αλεξανδρούπολη
Η ΓΑΙΑΟΣΕ συνεχίζει την προσπάθεια της να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της, καθώς προκήρυξε διαγωνισμό για τη μίσθωση ακινήτου κομβικής σημασίας στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θέλει να αξιοποιήσει δύο ισόγειες αποθήκες συνολικής επιφάνειας 1.831 τ.μ., μαζί με ακάλυπτο χώρο 7.170 τ.μ., προσφέροντας ένα ενιαίο ακίνητο με επιχειρηματικές προοπτικές. Τα εν λόγω κτίρια και ο περιβάλλων χώρος χωροθετούνται βορειοανατολικά του προβλήτα Αλεξανδρούπολης, βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την κύρια Λεωφ. Δημοκρατίας, ενώ πλησίον του – κατά μήκος του δυτικού του ορίου – διέρχεται σιδηροδρομική γραμμή. Η περιοχή περιλαμβάνει κτίρια με υπηρεσίες που συνδέονται με αυτές των ακτοπλοϊκών και των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η δεκαετής διάρκεια της μίσθωσης με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δέκα έτη, σε συνδυασμό με την ευελιξία ως προς τη χρήση (υπό την προϋπόθεση των κατάλληλων αδειών), δημιουργεί ένα ελκυστικό πακέτο για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά, την αποθήκευση ή την εφοδιαστική αλυσίδα. Με τιμή εκκίνησης 7.300 ευρώ τον μήνα και εγγύηση συμμετοχής 3.650 ευρώ, η διαδικασία υπογραμμίζει τη σημασία του ακινήτου – όχι μόνο για την τοπική οικονομία αλλά και για το γενικότερο πλέγμα μεταφορών της χώρας. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας SAP Ariba υπό τη διαχείριση της Eurobank, με προθεσμία υποβολής φακέλου την Παρασκευή 25 Απριλίου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ αποποιείται κάθε ευθύνη για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σταθμίσουν προσεκτικά τη νομική και πολεοδομική κατάσταση του ακινήτου πριν καταθέσουν προσφορά. Πρόκειται, εντέλει, για μια επενδυτική ευκαιρία υψηλού ρίσκου αλλά και εν δυνάμει υψηλής απόδοσης, σε μια περιοχή με ολοένα αυξανόμενη γεωοικονομική σημασία.