Site icon NewsIT
07:00 | 29.04.25

Έρχεται το κόμμα Τσίπρα; ^ πώς θα επηρεάσει τον χρόνο των εκλογών η ελληνική προεδρία της ΕΕ ^ σε αναζήτηση ενός Στάσση για τον ΟΣΕ η κυβέρνηση ^ νέα σενάρια για τα «κλειστά» επαγγέλματα ^ το καινούριο δόγμα Μυτιληναίου για τις ΑΠΕ ^ τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας για τη Δραπετσώνα

Europe seen from space, combined with different financial charts

Φωτογραφία: iStock

The Decoder

Το κόμμα Τσίπρα

Έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τα κουτσομπολιά που φτάνουν στα αυτιά της στήλης σχετικά με το περίφημο «κόμμα Τσίπρα». Σύμφωνα με αυτά, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να το πήρε απόφαση και να προχωρά τελικά με τη σύσταση κόμματος, με τις σχετικές ανακοινώσεις μάλιστα να μην αργούν. Επειδή τα σενάρια έχουν ξανακυκλοφορήσει στο παρελθόν, η στήλη μεταφέρει την πληροφορία με σχετική επιφύλαξη. Τώρα στην πολιτική πιάτσα ακούγονται διάφορα. Άλλοι μιλάνε για προδιαγεγραμμένη αποτυχία και φέρνουν ως παράδειγμα το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου κι επικαλούνται δημοσκοπήσεις με όχι και τόσο ευνοϊκά αποτελέσματα, άλλοι ισχυρίζονται ότι αν δεν επιστρέψει τώρα ο Τσίπρας θα καεί στην προθέρμανση, άλλοι πιστεύουν ότι ο κατακερματισμός στην κεντροαριστερά ίσως είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον πρώην πρωθυπουργό που δεν πρέπει να χαθεί κι άλλοι ετοιμάζονται για το σόου της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Εκείνος που μάλλον χαίρεται με όλα αυτά είναι (και πάλι) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που κόντρα στην οικογενειακή «παράδοση» και τη σχετική παραφιλολογία, μόνο γκαντέμης δεν είναι πολιτικά, αφού μάλλον το κοκκαλάκι της νυχτερίδας έχει βρει.

Η επόμενη ελληνική προεδρία της ΕΕ κι ο χρόνος των εκλογών

Η στήλη δεν θέλει να προσθέσει άλλο ένα σενάριο για πρόωρες εκλογές, παρά μόνο να υπενθυμίσει πως τον Ιούλιο του 2027 η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το β΄ εξάμηνο του έτους. «Και τι πρόβλημα υπάρχει;», θα διερωτηθεί κάποιος. «Οι εκλογές μπορούν, κανονικά, να διεξαχθούν εγκαίρως το 2027». «Λογικό» θα απαντήσει όποιος ακούσει αυτό το επιχείρημα. Ωστόσο, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν τι σημαίνει προεδρία της ΕΕ, οι προετοιμασίες για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, πρέπει να ξεκινήσουν από τις αρχές του… 2026. Και τα καθήκοντα δεν είναι λίγα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι σαν η ελληνική κυβέρνηση να «τρέχει» άλλη μία …κυβέρνηση, την ευρωπαϊκή. Κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο εν μέσω προεκλογικής περιόδου ή και μετά από την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών, πολύ περισσότερο στην πολύ πιθανή περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν και επαναληπτικές. Θα διερωτηθεί κανείς: «Μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές λόγω ανάληψης της προεδρίας;». Αν μια κυβέρνηση θέλει πρόωρες εκλογές, η ιστορία έχει δείξει ότι δεν την πτοούν οι λόγοι που θα επικαλεστεί. Ωστόσο, να θυμίσουμε για μία ακόμη φορά ότι ο πρωθυπουργός όπου σταθεί κι όπου βρεθεί μιλάει για ολοκλήρωση της τετραετίας.

Το φθινόπωρο του 2025 και οι επιπτώσεις των δασμών

Παρόλα αυτά η χρονική περίοδος του Οκτωβρίου 2025 εκτιμάται ότι μπορεί να είναι σχετικά καλή -πολιτικά – για την κυβέρνηση, ειδικά αν δεν συντελεστεί κάποια μεγάλη φυσική καταστροφή φέτος το καλοκαίρι, δηλαδή κάποια μεγάλη πυρκαγιά. Αν και στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι κατά το β΄ και γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα υπάρξει κάποια επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας λόγω των επιπτώσεων του παγκόσμιου δασμολογικού πολέμου στην κατανάλωση στην ΕΕ (όπου στέλνει η Ελλάδα σχεδόν το 60% των εξαγωγών της), εκτιμούν ότι αυτή δεν μπορεί να ακυρώσει το βασικό δημοσιονομικό πλάνο της για μόνιμα μέτρα στήριξης, η πρώτη δόση των οποίων ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό (επιστροφή ενοικίου κλπ) και η δεύτερη αναμένεται από το βήμα της ΔΕΘ (μειώσεις άμεσων φόρων για τη μεσαία τάξη κλπ).

Νέα σενάρια για τα «κλειστά» επαγγέλματα

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της οικονομικής πολιτικής της στο σκέλος των νέων μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, δεν σημαίνει πως έχει αφήσει την προεργασία για άλλες μεταρρυθμίσεις. Μία από αυτές είναι και το (πραγματικό) άνοιγμα των περίφημων κλειστών επαγγελμάτων. Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, τα κλειστά επαγγέλματα άνοιξαν (αλλά …λίγο) επί Μνημονίων. Τόσο η ΤτΕ, όσο και στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν επισημάνει πως στον σκληρό πυρήνα του πληθωρισμού στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες. Αυτό δικαιολογείται εν πολλοίς, λένε αρμόδια στελέχη στην στήλη, από το γεγονός ότι αυξάνεται το εισόδημα στη χώρα μας. Δεν είναι μόνο αυτός ο παράγοντας που κρατά ψηλά τις τιμές των υπηρεσιών, πχ φαρμακεία, μεταφορές κλπ. Είναι και το γεγονός πως υπάρχουν ακόμα αυστηρά κριτήρια εισόδου στις αγορές αυτές. Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορεί όποιος θέλει να ανοίξει ένα φαρμακείο (φαρμακοποιός ή μη) όπου θέλει, λένε αρμόδια στελέχη στη στήλη. Αυτό, όμως, το καθεστώς, λένε οι ιδίες πηγές ωφελεί μόνο τον κάτοχο της σχετικής άδειας και κανένα άλλο…

Ψάχνουν το νέο Στάσση για να ηγηθεί του ΟΣΕ

Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ υπήρξε ραγδαίος τα τελευταία χρόνια, κάτι που αφορά όχι μόνο τα οικονομικά της επιχείρησης, αλλά και πολλές ακόμη πτυχές, όπως η επένδυση στις ΑΠΕ, ο εκσυγχρονισμός του δικτύου, η επέκταση στο εξωτερικό και οι νέες υπηρεσίες που προσφέρει. Ενδεικτικό της επιτυχίας της διοίκησης Στάσση είναι, επίσης, ότι ο μέσος καταναλωτής επέλεξε όλα αυτά τα χρόνια να παραμείνει στη ΔΕΗ, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου εναλλακτικοί πάροχοι έδιναν χαμηλότερη τιμή. Είναι ακριβώς αυτή η εμπιστοσύνη που θέλει η κυβέρνηση να επαναφέρει στην περίπτωση του ΟΣΕ. Ενδεικτικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, βάσει των οποίων ο ΟΣΕ πρόκειται να αξιοποιήσει και στελέχη από τη διεθνή αγορά στο εξής, όπως δηλαδή συνέβη στην περίπτωση του κ. Στάσση και της ΔΕΗ.

Ξεκινά το δύσκολο bras de fer με τους Ιταλούς της Hellenic Train

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Ιταλία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο κύριος στόχος του ταξιδιού είναι να συναντηθεί με την ηγεσία της FS, της μητρικής εταιρείας της Hellenic Train, καθώς και με τον Ιταλό υπουργό Μεταφορών.Η βασική προτεραιότητα του Έλληνα υπουργού είναι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Hellenic Train. Ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση θα έχει συνολικό χαρακτήρα, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει από την Hellenic Train να επενδύσει τα δικά της κεφάλαια για την προμήθεια νέων τρένων. Πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει την ιταλική πλευρά ώστε η Hellenic Train να αποκτήσει τα νέα τρένα μέσω ιδίων πόρων και όχι να τα μισθώσει από το κράτος, όπως προβλέπει η υφιστάμενη σύμβαση του 2022 για τις άγονες γραμμές.

Brain gain με ασυδοσία δεν γίνεται

Οι αυξήσεις στους μισθούς είναι ένας βασικός παράγοντας για την επιστροφή των νέων που άφησαν την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, και που αποτελεί μια βαθιά «πληγή» για την γηράσκουσα αγορά εργασίας, όπως προειδοποίησε πρόσφατα και ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας. Αλλά οι μισθοί δεν αρκούν. Χρειάζεται και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να προσφέρει ασφάλεια στους εργαζόμενους και να πατάσσει την παραβατικότητα, όπου αυτή εμφανίζεται. Η εικόνα μέχρι στιγμής δείχνει το αντίθετο. Στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας για τον Μάρτιο δίνουν την εντύπωση μιας αγοράς εργασίας «φαρ ουέστ» όπου ο ένας στους τρεις εργοδότες ξεχειλώνει τα ωράρια των υπαλλήλων του κατά το δοκούν, παρά την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Και η κατάσταση δεν δείχνει να οδεύει προς βελτίωση, καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πως το επερχόμενο εργασιακό νομοσχέδιο θα μετατρέψει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις σε «λάστιχο», με τους εργοδότες να μπορούν ακόμα και να απολύουν μέσω SMS, ή να προσλαμβάνουν «δοκιμαστικά» μόνο για 6 μήνες… Αν είναι αυτού του τύπου η «ελκυστικότητα» της αγοράς εργασίας που επιθυμούμε, είναι αμφίβολο αν οι νέοι μας θα επιλέξουν να επιστρέψουν.

Παρατάσεις επί παρατάσεων για τα ασανσέρ

Το γερασμένο οικιστικό απόθεμα της Ελλάδας, δεν αποτυπώνεται μόνο στην ποιότητα των σπιτιών όπου αναγκαζόμαστε να κατοικούμε, αλλά και στην (αν)ασφάλεια που παρέχουν στους ενοίκους οι παλιές πολυκατοικίες, και δη οι ανελκυστήρες τους. Τάξη επιχειρεί να βάλει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Ανάπτυξης, με την υποχρέωση δήλωσης όλων των ασανσέρ της χώρας σε ενιαίο μητρώο, όπου θα ελέγχεται το ιστορικό συντηρήσεων, οι άδειες λειτουργίας τους κλπ, με πρόστιμα για παραβάσεις, που μπορεί να φτάσουν ακόμα και στα 60.000 ευρώ! Αλλά η «τάξη» αναβάλλεται διαρκώς. Από το τέλος του 2024, πήγαμε στις 30 Ιουνίου 2025, και τώρα η ΠΟΜΙΔΑ ζητά άλλο ένα εξάμηνο παράτασης, έως το τέλος του έτους, αιτούμενη πρόγραμμα επιδότησης για να βοηθηθούν οι πολυκατοικίες των οποίων οι ένοικοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Ομολογουμένως, ένα δύσκολο δίλημμα: Από την μία, τίθενται ζητήματα ασφαλείας για όσους χρησιμοποιούν παλιά ασανσέρ, από την άλλη, δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να πληρώσουν την αντικατάσταση ενός ανελκυστήρα, στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Για καλό όλων, ας ελπίσουμε να βρεθεί κάπου μια χρυσή τομή, χωρίς να χρειαστεί τελικά να γίνει «σαφάρι» προστίμων που θα «τσακίσει» μερικές χιλιάδες πολίτες.

Δεν αξίζει να έχεις δικές σου ΑΠΕ, εκτιμά τώρα ο Μυτιληναίος

Τη νέα κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η METLEN στο εξής παρουσίασε χθες στο Λονδίνο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Από όλα όσα ειπώθηκαν κρατάμε το ότι η ιδιοκτησία έργων στις ανανεώσιμες πηγές και την αποθήκευση με μπαταρίες δεν είναι πλέον ένα ελκυστικό επιχειρηματικό μοντέλο για τον πρόεδρο του Ομίλου. Για αυτό και η METLEN θα συμμετέχει στο εξής κυρίως ως ανάδοχος που θα κατασκευάζει τέτοια έργα για άλλους “με το κλειδί στο χέρι”. Πάντως, η διαπίστωση του κ. Μυτιληναίου δεν εκφράζει αυτή τη χρονική περίοδο την πλειοψηφία του ενεργειακού τομέα, η οποία συνεχίζει να βλέπει περιθώρια στις εν λόγω δραστηριότητες.

Τι συμβαίνει με το ακίνητο της Εθνικής στη Δραπετσώνα

Νέα σχέδια φαίνεται ότι έχει η Εθνική Τράπεζα για το ακίνητο ιδιοκτησίας της στη Δραπετσώνα, καθώς όπως μαθαίνουμε θα μπορούσε να διαθέσει ένα μέρος του (η συνολική του επιφάνεια είναι 240 στρέμματα) για κοινωνική κατοικία. Θυμίζουμε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την κοινωνική αντιπαροχή, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο ώστε να δημιουργηθούν και οι πρώτες κοινωνικές κατοικίες σε ακίνητα όπως αυτό της πρώην ΧΡΩΠΕΙ. Βέβαια, στην περίπτωση της Δραπετσώνας τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς Δήμος και Τράπεζα βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την Εθνική να έχει προσφύγει ενάντια σε μία ενδεχόμενη απαλλοτρίωση των εν λόγω εκτάσεων από τον δήμο. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα απέκτησε τα 240 στρέμματα από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, μετά την εκκαθάριση της βιομηχανίας λιπασμάτων που στεγαζόταν κάποτε στο οικόπεδο της Δραπετσώνας. Η βιομηχανία τέθηκε σε εκκαθάριση λόγω πτώχευσης το 1993 και το εργοστάσιο περιήλθε στην ιδιοκτησία της τράπεζας, ενώ το 1999 σταμάτησε οριστικά να λειτουργεί. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, τα κτίρια που βρίσκονται στο εν λόγω παραθαλάσσιο οικόπεδο παραμένουν αναξιοποίητα. Βέβαια, διαφορετικά σχέδια για την αξιοποίηση της περιοχής των Λιπασμάτων έχει ο Δήμος της περιοχής, ο οποίος θέλει να προχωρήσει στη ριζική ανάπλαση και των 640 στρεμμάτων.

Τελευταίες ειδήσεις

Τι θα κάνει η κυβέρνηση με τα τεκμήρια φορολόγησης η εξαφανισμένη από την αγορά εργασίας γενιά των 30ρηδων έρχονται μετοχικές αλλαγές στο Costa Navarino; τα νέα μπόνους κι οι αυξημένες αμοιβές των τραπεζιτών τα μετοχικά αδιέξοδα δεν «ακουμπούν» τα κέρδη της ΚΑΡΕΛΙΑΣ το πιθανό τέλος του Φόρουμ του Νταβός
Exit mobile version