Site icon NewsIT
06:34 | 06.02.25

Γιατί θα μείνουν λίγοι στη λιανική του ρεύματος ^ κάτι κινείται στα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων ^ η Folli Follie και οι μονίμως χαμένοι μικρομέτοχοι ^ τα κόκκινα δάνεια και ο εξωδικαστικός

Γιατί θα μείνουν λίγοι στη λιανική του ρεύματος  κάτι κινείται στα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων  η Folli Follie και οι μονίμως χαμένοι μικρομέτοχοι  τα κόκκινα δάνεια και ο εξωδικαστικός

Φωτογραφία: iStock

The Decoder

Γιατί θα μείνουν λίγοι και στη λιανική του ρεύματος

Η αγορά λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να μην πάρει τη μορφή της αγοράς τηλεπικοινωνιών που έχουν μείνει τελικά 3 – 4 παίκτες, αλλά σίγουρα μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε να περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται. Ειδικά στην κορυφή του κλάδου. Χθες (5.2.2025) διαβάσαμε για τις αρχικές συζητήσεις που έχουν όμιλοι όπως η Motor Oil (μέσω της θυγατρικής NRG) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μέσω της ΗΡΩΝ) για να μεγαλώσουν τα μερίδιά τους στην αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Να μεγαλώσει το μερίδιό της θέλει και η Elpedison τώρα που ξεκαθάρισε η εικόνα με τους Ιταλούς της Edison που αποχωρούν από το μετοχικό κεφάλαιο. Πρόσφατες είναι και οι δηλώσεις Ευαγγ. Μυτιληναίου της Metlen (Protergia) για το στόχο να ανεβάσει σε επίπεδα άνω του 30% το μερίδιο στη λιανική του ρεύματος, αφού έχει και το μεγάλο ενδοομιλικό πλεονέκτημα της Αλουμίνιον, δηλαδή ενός πολύ μεγάλου πελάτη. Τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να έχουμε εξελίξεις και σε αυτή την αγορά. Σημειώστε πως στο παιχνίδια θα παραμείνουν μικρότερες εταιρείες που δεν ενδιαφέρονται για μεγάλα μερίδια αλλά θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες λιανικής στο ρεύμα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ενεργειακού πακέτου προς πελάτες.

Κάτι αρχίζει να κινείται στα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

Αν εξαιρεθεί ο φορέας διαχείρισης αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει να δείξει και πολλά στην προώθηση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ την τελευταία πενταετία. Για κάποιο λόγο τα έργα ΣΔΙΤ στα απορρίμματα δεν προχώρησαν, παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις του τότε περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για παράδειγμα. Γι’ αυτό και είναι θετική εξέλιξη το γεγονός πως η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε χθες την υλοποίηση Μονάδων Ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Αποβλήτων στους Δήμους Κω και Καλύμνου, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Η χθεσινή ανακοίνωση θα μπορούσε να είναι πιο αναλυτικά αλλά τα ονόματα των συμμετεχόντων στη διυπουργική καταλάμβαναν σχεδόν τις 100 από τις 200 λέξεις! Μάθαμε, πάντως, πως η σύμβαση ΣΔΙΤ καλύπτει περίοδο έως 27 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 25 την περίοδο λειτουργίας. Σήμερα λειτουργούν μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ σε Σέρρες, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Ηλεία και περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σε αναμονή για τις αποφάσεις για τα μεγάλα έργα στην Αθήνα

Μπορεί να καταγράφεται μια κάποια κινητικότητα με τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια, αλλά η κατάσταση στην Αττική δεν είναι και τόσο καλή. Με τους εισαγγελείς να μπαινοβγαίνουν στο διαδημοτικό σύνδεσμο (ΕΔΣΝΑ) που διαχειρίζεται τη χωματερή της Φυλής, δύσκολα θα συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο στα μεγάλα έργα που χρειάζεται η Αθήνα. Προσθέστε και την εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία της εποχής Γ. Πατούλη που προκήρυξε διαγωνισμούς δισεκατομμυρίων αλλά ξέχασε να χωροθετήσει τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων! Φυσικά και οι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει ένα μοντέλο προώθησης των έργων, αλλά και τα κεφάλαια για να τα προχωρήσει. Δύσκολη άσκηση.

Folli Follie: Μικρομέτοχοι, οι αιώνιοι χαμένοι!

Για τις 19 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της Folli Follie που είχε ζητήσει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος που παραμένει μέτοχος και διαμαρτύρεται για σειρά αστοχιών της διορισμένης διοίκησης. Η τελευταία δε φαίνεται να βιάζεται καθόλου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση της Folli Follie δίνοντας λαβές στον Δημ. Κουτσολιούτσο, που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, να παρεμβαίνει και να ζητά ενίοτε τα αυτονόητα, όπως η έγκαιρη δημοσίευση ισολογισμών! Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις εισηγμένων που κατέρρευσαν την πλήρωσαν οι μικρομέτοχοι. Δεν έχουν τέλος τα παραδείγματα εισηγμένων που τέθηκαν υπό διαχείριση και η περιουσία τους δεν αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαχειριστές χρειάστηκαν κάτι δεκαετίες για να αξιοποιήσουν την περιουσία που είχε απομείνει μετά την κατάρρευσή τους.

Ξανά στο τραπέζι οι ασφαλιστικές

Tην «τιμητική» φαίνεται πως θα συνεχίσουν να έχουν οι ασφαλιστικές. Μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης για να συγκρατήσουν την αύξηση των ασφαλίστρων υγείας, η στήλη πληροφορείται πως η κυβέρνηση θα φέρει πολύ σύντομα μία διάταξη η οποία θα ενισχύει το καθεστώς διαφάνειας και ενημέρωσης όσων πολιτών εντάσσονται σε ομαδικά συμβόλαια, αλλά και ακόμα μεγαλύτερης διασφάλισης τους. Οι πηγές της στήλης εξηγούν πως όπως υπήρξε εξίσωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και των ιδιωτικών ασφαλιστικών σε σχέση με τη φορολογική αντιμετώπιση (με την επιβολή φορολογίας στις παροχές των ΤΕΑ), έτσι θα υπάρξει και εξίσωση των ιδιωτικών με τα ΤΕΑ σε θέματα διαφάνειας, ενημέρωσης κλπ. κάτι που θεσπίστηκε πρόσφατα για τα ΤΕΑ.

Θέμα εβδομάδων η λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Διαβεβαίωση από επίσημα χείλη του οικονομικού επιτελείου εκφράζεται πως είναι ζήτημα εβδομάδων να έρθει η ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Μάλιστα, τονίζεται πως με τη ρύθμιση δεν θα δοθεί απλά μια «δίκαιη» αλλά και «οριστική λύση» για τους συμπολίτες μας. Μια λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο έχει χρονίσει, και έχει οδηγήσει χιλιάδες δανειολήπτες σε απόγνωση, ωθώντας τους να ιδρύσουν ακόμα και σύλλογο προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι πείστηκαν από τραπεζικούς συμβούλους να λάβουν δάνειο σε ελβετικό φράγκο, εξαιτίας των χαμηλότερων επιτοκίων, και η δραματική πτώση της ισοτιμίας έκτοτε, τους άφησε έκθετους στις συναλλαγματικές αναταράξεις που δυσχεραίνουν την εξυπηρέτηση της υποχρέωσης τους (επί του παρόντος 1 ευρώ = 0,94 ελβετικό φράγκο). Το οικονομικό επιτελείο πάντως διαβεβαιώνει πως έως τέλος Μαρτίου ο Γολγοθάς των εν λόγω δανειοληπτών θα μπει σε ρότα επίλυσης.

Ξανακοκκινίζουν τα δάνεια του εξωδικαστικού;

Παραμένοντας στο ίδιο πεδίο του ιδιωτικού χρέους, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη αν και κατά πόσο υπάρχει μία τάση ένα μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων τα οποία εντάσσονται στον εξωδικαστικό, μετά από λίγο καιρό να υποπίπτουν σε αθέτηση πληρωμής, και εκ των πραγμάτων να πετιούνται ξανά εκτός ρύθμισης. Από το οικονομικό επιτελείο σχολιάζουν πως παρατηρούνται ίδια επίπεδα αθέτησης εξυπηρέτησης δανείων που είναι ενταγμένα στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με εκείνα που αφορούν σε διμερείς ρυθμίσεις χρέους, δηλαδή μεταξύ μόνο του οφειλέτη και του servicer. Προσθέτουν πως εφόσον ο servicer έχει τα στοιχεία του οφειλέτη μπορεί να υπάρξει επικοινωνία ακόμα και σε περίπτωση αθέτησης, και μετά από ένα μήνα να επανέλθει και πάλι στη ρύθμιση. Πάντως, στο ΥΠΟΙΚ θέλουν να στρέψουν την προσοχή προς την «μεγάλη εικόνα», καθώς, όπως λένε, σημασία έχει ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το «κόκκινο» χρέος μειώνεται δραστικά τα τελευταία χρόνια.

Τι τρέχει τελικά με Κομισιόν και ΦΠΑ;

Με… ντρίπλα απέφυγε η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ερώτηση σχετικά με την επιστολή επί παραβάσει που απέστειλε η Κομισιόν στην Ελλάδα για μη ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, και στην οποία έχει αναφερθεί και η στήλη. Απαντώντας σε δημοσιογράφους, η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου σχολίασε πως «δεν έχει λάβει καμία επιστολή». Προφανώς τα λεγόμενα αυτά δεν αμφισβητούνται, όπως όμως και δεν αμφισβητείται πως πρόκειται για συγκεκριμένες οδηγίες της ΕΕ, ( 2020/285, 2022/542), που ορίζουν σαφώς πως τα κράτη μέλη όφειλαν να τις μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, έτσι ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2025. Εφόσον, όντως, αυτές οι οδηγίες δεν έχουν μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο, έως και τις 5 Φεβρουαρίου, σημαίνει πως τα κράτη μέλη που δεν το έπραξαν είναι εκ των πραγμάτων σε καθεστώς παραβίασης. Βάσει αυτού, είναι μάλλον ήσσονος σημασίας, αν η επιστολή έχει φτάσει από τις Βρυξέλλες στην οδό Νίκης ή… αν έχει παραπέσει σε κάποιο φάκελο του υπουργείου, χωρίς να ενημερωθεί η ηγεσία του.

Στο 1,1 δισ. ευρώ η εκτιμώμενη ζημιά από τους επαπειλούμενους δασμούς Τραμπ πάνω στην ελληνική οικονομία

Με ενδιαφέρον διάβασε χθες η στήλη η πρώτη επίσημη εκτίμηση για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν οι επαπειλούμενοι δασμοί Τραμπ κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων. Ο λόγος για την έρευνα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία η σωρευτική σχετική επίπτωση, άμεση και έμμεση, έως το 2026 θα έφτανε το 0,45% του ΑΕΠ. Μία αναγωγή (την οποία έκανε η στήλη) του ποσοστού αυτού στο αναμενόμενο από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κομισιόν ΑΕΠ της χώρας μας το 2026 (253 δισ. ευρώ) δείχνει πως η αναμενόμενη απώλεια θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ ή 550 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος στη διετία 2025 – 2026.

Η «άγνωστη» ζημιά από τους δασμούς Τραμπ πάνω στον ελληνικό προϋπολογισμό

Αν χρειαζόταν μία απλή μαθηματική πράξη για να βρει κανείς το ποσό της (πιθανής) απώλειας για την ελληνική οικονομίας από τους επαπειλούμενους δασμούς Τραμπ, μάλλον δεν ισχύει το ίδιο για να βρει κανείς τις πιθανές δημοσιονομικές απώλειες. Πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προληπτικά -ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2024 οπότε παρουσιάστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέχρι το 2028- καθησυχάσει τους πάντες πως ακόμα και σε ενδεχόμενες «κακές μέρες» για την οικονομία, η αύξηση των δαπανών (για άμυνα, συντάξεις, κλπ.) είναι «κλειδωμένη», δηλαδή διασφαλισμένη. Πάντως η στήλη αναρωτιέται (χωρίς να έχει λάβει καμία απάντηση για την ώρα) για το τι θα συμβεί σε περίπτωση απόκλισης των εσόδων του προϋπολογισμού, αν πράγματι έλθουν «κακές μέρες»; Θα δοθεί η «κλειδωμένη» αύξηση δαπανών στις κατευθύνσεις που έχει εξαγγελθεί ή θα κλείσει άλλες τρύπες του προϋπολογισμού…

«Πιέσεις» για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Πάντως το αβέβαιο οικονομικό και από αυτήν την άποψη δημοσιονομικό περιβάλλον της χώρας, δεν φαίνεται να πτοεί ορισμένους τουλάχιστον στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος να μην αποκλείουν είτε «κρυφά» είτε εξόφθαλμα δαπανηρά νέα μέτρα, για παράδειγμα, στο ασφαλιστικό. Έτσι η στήλη πληροφορείται πως πράγματι υπάρχουν «πιέσεις» για νέες έκτακτες ρυθμίσεις πχ 60 δόσεων για χρέη στα ταμεία, όπως ισχύει για τα χρέη στους δήμους. Ωστόσο, τέτοια μέτρα, υποστηρίζουν ορισμένοι κύκλοι της κυβέρνησης, δεν είναι τόσο «αθώα», καθώς υπάρχουν μελέτες, οι οποίες δείχνουν πως οι ρυθμίσεις πλήττουν εμμέσως, σε μακροπρόθεσμη κλίμακα τα έσοδα των ταμείων. Εξάλλου, η πιο πρόσφατη εμπειρία έκτακτης ρύθμισης στα ταμεία, δηλαδή αυτή των 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας ήταν αποκαλυπτική: Πήγε «άπατη», καθώς ελάχιστοι από τους δυνητικά ενδιαφερόμενους εντάχθηκαν και ακόμη λιγότεροι την τήρησαν

Δημοσιονομικό, αλλά και «ηθικό» ζήτημα από μία ενδεχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους

«Πιέσεις» επίσης υπάρχουν, παραδέχονται στην στήλη έγκυρες πηγές της, ειδικά καθώς σιγά – σιγά, δειλά – δειλά, θα ξεκινήσει η προ…προεκλογική περίοδος, για μία εξόφθαλμα δαπανηρή παρέμβαση: Την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους. Σε ένα τέτοιο μέτρο, όμως, δεν υπάρχουν μόνο δημοσιονομικές ενστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά ακόμα και «ηθικές» καθώς θα δημιουργηθούν de jure δύο κατηγορίες συνταξιούχων. Στην α’ κατηγορία, θα ανήκουν εκείνοι που θα έχουν υψηλές συντάξεις καθώς θα ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά στην επανϋπολογισθείσα σύνταξή τους (και θα σταματήσει ο συμψηφισμός της με τις ετήσιες αυξήσεις) και στην β΄ κατηγορία θα ανήκουν όσοι παίρνουν (χαμηλότερη) σύνταξη με βάση τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση, αν και θα έχουν τα ίδια χρόνια ασφάλισης. Αλήθεια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά και δεν διαψεύδεται από κανένα κυβερνητικό στέλεχος επίσημα, θα αφήσει… νομικά αδιάφορους όσους βγήκαν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου, διερωτάται η στήλη; Και όλη αυτή η φιλολογία αναπτύσσεται λίγες μέρες πριν εκδοθεί η απόφαση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου για τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, για την οποία «σταυρώνουν τα δάκτυλα» τους οι πράγματι γνωρίζοντες τα δημοσιονομικά – οικονομικά περιθώρια της χώρας….

Νέες επενδύσεις, πέρα από νέες (πιθανές) δαπάνες

Την ίδια στιγμή που κυκλοφορούν όμορφα και ωραία στην «αγορά» σενάρια δαπανηρών μέτρων (χωρίς κανένα απολύτως δημοσιονομικό «τεκμήριο»), γίνονται νέες προσπάθειες για αύξηση των εσόδων και μάλιστα προς όφελος των μελλοντικών συνταξιούχων. Όπως αποκάλυψε χθες το newsit.gr το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η επένδυση των αποθεματικών του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) σε μετοχές και ομόλογα. Η στήλη πληροφορείται πως υπάρχουν σκέψεις για επενδύσεις μέρους των ατομικών κουμπαράδων του ΤΕΚΑ σε μη ρυθμιζόμενες αγορές, σε ελληνικές start ups. Αλλά αυτά, αργότερα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version