Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή!

Κάπου το έχουν χάσει στην κυβέρνηση κι επειδή συνεχίζουν να παίζουν χωρίς αντίπαλο, είπαν να ξαναρχίσουν τα αυτογκόλ. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι τη στιγμή που η αντιπολίτευση σπαρασσόταν από νέες εμφύλιες συγκρούσεις κι ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα επίσκεψη στο Ισραήλ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο διάφοροι (προφανώς δυσαρεστημένοι) βουλευτές, οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ (και ταυτόχρονα δυσαρεστημένοι βουλευτές Πλεύρης και Μηταράκης), αλλά ακόμα κι υπουργοί (!) της κυβέρνησης (Κικίλιας, Γεωργιάδης) έσπευδαν να τοποθετηθούν ο ένας μετά τον άλλον υπέρ του αιτήματος να ισχύσουν και για αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες οι αυξήσεις αποδοχών που ανακοινώθηκαν για τους στρατιωτικούς. Ακυρώνοντας έτσι τον θετικό αντίκτυπο των αυξήσεων που είχαν ανακοινωθεί και ξεκινώντας ταυτόχρονα έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας που δεν χρειάζεται η κυβέρνηση.

Τι θα πράξει τώρα ο πρωθυπουργός (;)

Αργά εχθές (30.3.2025) το απόγευμα κι ενώ ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, από την κυβέρνηση άφηναν να διαρρεύσει αφενός η ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη κι αφετέρου ότι εν ευθέτω χρόνω κι υπό την προϋπόθεση της εξοικονόμησης δαπανών (όπως συνέβη με το ΥΕΘΑ) θα ληφθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για τις άλλες τρεις κατηγορίες ενστόλων. Στο μεταξύ η ζημιά είχε γίνει. Θα τολμήσουμε και μία εκτίμηση: Για κάποιους μέσα στην ΝΔ είναι προφανές ότι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα δεν έχει απλά ξεκινήσει, αλλά βρίσκεται πλέον στην καθημερινή τους ατζέντα κι ο καθένας παίρνει θέση. Μάλλον ο πρωθυπουργός, που πολύ θα ήθελε να ασχολείται με τους πραγματικούς κινδύνους (αυτούς που έρχονται από την πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία), αλλά και την ανάταξη των κυβερνητικών ποσοστών, θα πρέπει να ασχοληθεί – θέλει δεν θέλει – και με την πρόωρη δελφινομαχία. Δεν λείπουν κι αυτοί που λένε ότι οι πρόωρες εκλογές (π.χ. το φθινόπωρο θα ήταν μία κάποια λύση….)

Κι η αντιπολίτευση τον χαβά της…

Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να σφάζονται και στο ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης (όπως αναμενόταν) πήρε το όπλο του. Η στήλη έχει πλέον μπερδευτεί κι έχει χάσει τον λογαριασμό των επεισοδίων στα δύο κόμματα, ωστόσο είναι προφανές ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά την έντονη αμφισβήτηση των συντρόφων του, ενώ εντύπωση προκάλεσε (τουλάχιστον σε εμάς) η σπουδή των «κύκλων» Δούκα να επιτεθούν τόσο στον αρχηγό όσο και στους άλλους υποψήφιους αρχηγούς (Γερουλάνο, Διαμαντοπούλου), με αφορμή την πολύ σημαντική (λέμε τώρα) υπόθεση Μπατζελή. Πάντως, κε Δούκα, αν μας επιτρέπετε, η Αθήνα χρειάζεται πρωτίστως Δήμαρχο. Στον ΣΥΡΙΖΑ δε, ήταν θέμα χρόνου να ξαναρχίσει τα δικά του ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είναι προφανές ότι θεωρεί εαυτόν τον πραγματικό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ ή του υπολείμματος αυτού τέλος πάντων.

Οι φήμες για τουρκικές εξαγορές στη Θράκη και οι ρυθμίσεις χρεών

Ας επιστρέψουμε για λίγο στα ενδοκυβερνητικά. Η ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ που αναφέρεται σε τουρκική «έφοδο» στη Θράκη με εξαγορές εταιρειών, ακινήτων, κ.ά. συζητήθηκε όχι μόνο στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Πολλοί άλλοι ζήτησαν άμεση παρέμβαση της πολιτείας για να αναχαιτίσουμε την Άγκυρα. Η στήλη αρέσκεται στο να μεταφέρει και απόψεις που δεν είναι του συρμού. Γι’ αυτό και παραθέτουμε όσα ανέφερε στα κοινωνικά δίκτυα, ο γνωστός επιχειρηματίας Σταμάτης Κουρούδης, η οικογένεια του οποίου ελέγχει το 50% στα Θρακικά Εκκοκιστήρια, τον μεγαλύτερο «παίκτη» του χώρου στην Ελλάδα, με έδρα την Κομοτηνή. Τι γράφει ο Σταμάτης Κουρούδης; Διαβάστε το: «Déjà vu. Δεκαετία του 90. Άρχισαν σαν φήμες: η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, αλλά και ξενοδοχείο στη Μαρώνεια είχαν μπει στο στόχαστρο των Τούρκων. Σε λίγο ήρθε και το αίτημα: «Ρυθμίστε τα χρέη των επιχειρήσεων μας διότι αλλιώς θα μας εξαγοράσουν οι Τούρκοι». Συνελεύσεις στα επιμελητήρια, επιτροπές φορέων, κάθοδος «παραγόντων» στην Αθήνα για να προωθηθεί το αίτημα. Κοντά 5 χρόνια ταλαιπωρηθήκαμε με αυτό. Καμία επιχείρηση δεν πουλήθηκε σε Τούρκους, ούτε καν ακούστηκε κάποιο ενδιαφέρον. Έμεινε μόνο η ρετσινιά ότι εδώ στη Θράκη ζητάμε συνέχεια ρύθμιση χρεών».

Η «Έξυπνη Μεταποίηση» που θα μείνει στα χαρτιά!

Το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση» που είχε σχεδιαστεί για να στηρίξει επενδύσεις ψηφιοποίησης, κ.ά. από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είχε αρχικά περιθώριο υλοποίησης δύο χρόνια, δηλαδή 24 μήνες. Επειδή, ως συνήθως, οι ενδιάμεσοι φορείς του προγράμματος, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, καθυστέρησαν επί δύο και πλέον χρόνια να προκηρύξουν την «Έξυπνη Μεταποίηση» και να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση των αιτήσεων, οι «τυχεροί» που εντάσσονται τελικά μαθαίνουν τώρα πως έχουν μόνο 18 μήνες για να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις! Μα αφού οι επιχειρήσεις σχεδίασαν μια επένδυση με ορίζοντα διετίας πως θα την τελειώσουν τώρα σε 1,5 χρόνο; Δε γίνονται όλα με μια εγκύκλιο, αλλά που να το καταλάβουν οι αρμόδιοι των Επιμελητηρίων και της υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση» ήταν συνολικού ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ. Tο 70% του προϋπολογισμού της δράσης θα διατεθεί αποκλειστικά στις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ το 30% θα διατεθεί στις μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν δύναται να είναι μικρότερος των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ και δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσόν των έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Μην περιμένετε φωτοβολταϊκά στα μπαλκόνια σύντομα

Η προοπτική να αποκτήσει το κάθε νοικοκυριό μερικά φωτοβολταϊκά πάνελ στο μπαλκόνι του μπορεί να είναι ελκυστική, όμως σίγουρα δεν είναι ρεαλιστική προς το παρόν. Παρά τα όσα γράφονται κατά καιρούς για τέτοιες εγκαταστάσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, η δική μας πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όπως εξήγησε πρόσφατα ο πρόεδρος του συνδέσμου φωτοβολταϊκών ΣΠΕΦ, Στέλιος Λουμάκης, ακόμα και αν οι Έλληνες καταναλωτές μπορούσαν σήμερα μαζικά να βάλουν τέτοια πάνελ, τότε το δίκτυο θα έπεφτε και θα είχαμε μπλακ άουτ. Ο λόγος είναι απλός: Η παραγόμενη ενέργεια δεν θα είχε διέξοδο αρκετές ώρες της ημέρας, αφού θα ξεπερνούσε τη ζήτηση. Άλλωστε, αυτό συμβαίνει ήδη σήμερα και οι αρχές προσπαθούν να κόψουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε αρκετές περιπτώσεις. Το σύστημα, λοιπόν, χρειάζεται πιο πολλή ζήτηση, παρά παραγωγή…

Τα ντεσού της αξιολόγησης στο Δημόσιο

Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου 2025 για τα Τέμπη, αφορούσαν την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Η πρωτοβουλία αυτή έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος θα είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από τους πολίτες. To δεύτερο σκέλος θα αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να προβλέπει διάταξη για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει πότε θα ξεκινήσει στη Βουλή τη σχετική διαδικασία. Ωστόσο, ο Ιούνιος του 2026 αποτελεί ένα πρώτο βασικό ορόσημο, καθώς τότε θα έχει εφαρμοστεί πλήρως η «προσωποποιημένη» αξιολόγηση κάθε συναλλαγής με το δημόσιο, όσο και η αξιολόγηση μέσω πανελλαδικής ηλεκτρονικής «δημοσκόπησης». Πάντως, για να «κλειδώσει» και η συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης από την παρούσα Βουλή χρειάζονται 180 βουλευτές, τους οποίους δεν διαθέτει η ΝΔ.

Πότε θα είναι έτοιμο το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, το οποίο θα στεγάσει όλες τις βασικές δικαστικές υπηρεσίες της πόλης. Το έργο αναπτύσσεται στο ακίνητο «Δασκαλάκη», στη συμβολή των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Το νέο δικαστικό συγκρότημα θα καταλαμβάνει έκταση 12,5 στρεμμάτων και θα έχει συνολική επιφάνεια 36.100 τ.μ. Ο σχεδιασμός του προβλέπει ένα πολυώροφο κτίριο σε σχήμα «Π», το οποίο θα αναπτύσσεται κλιμακωτά γύρω από το υπάρχον διατηρητέο κτίσμα του οικοπέδου. Παράλληλα, η αρχιτεκτονική του σύνθεση περιλαμβάνει έναν εσωτερικό ακάλυπτο χώρο, ο οποίος όχι μόνο συνδέει τις επιμέρους λειτουργίες του κτιρίου αλλά ενισχύει και το αίσθημα ασφάλειας. Στο νέο Μέγαρο θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο. Το κτίριο θα εξυπηρετεί 300 δικαστικούς και 560 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ η συνολική του χωρητικότητα θα ανέρχεται σε 1.200 άτομα.
Η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης στον Πειραιά, καθώς θα προσφέρει σύγχρονες υποδομές και θα συγκεντρώσει σε ένα σημείο όλες τις δικαστικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας τόσο τους εργαζομένους όσο και τους πολίτες.

Κεφαλαιαγορά σε ΕΧΑΕ: Πρόστιμο με πολλαπλά μηνύματα

Ξάφνιασε την κοινότητα η επιβολή προστίμου στην ΕΧΑΕ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όχι για το ύψος του (35.000 ευρώ), αλλά ακριβώς επειδή επιβλήθηκε. Η στήλη δεν μπορεί να θυμηθεί άλλη φορά που η μία Αρχή (Εποπτεύουσα) να βάζει πρόστιμο στην άλλη (Λειτουργούσα) και μάλιστα μετά από αιφνιδιαστική επίσκεψη – έλεγχο το πρωί της επομένης του γνωστού φιάσκου με το blackout. Ακριβώς την «πρώτη» του Κυριάκου Πιερρακάκη στα κεντρικά της πλατείας Συντάγματος να περιηγείται τον Πρωθυπουργού, την πρώτη συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s. Κοινός τόπος πως οι της πλατείας Συντάγματος δεν θέλουν (και δεν λένε) «καλημέρα» με τους επιτελικούς και τον επικεφαλής στην Λεωφόρο Αθηνών 110. Στην κοινότητα θεωρούν ότι το κλιμάκιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έκανε τον έλεγχο στην ΕΧΑΕ προφανώς εν γνώσει του υπουργείου Οικονομικών. Η δε επιβολή του προστίμου (πρωτοφανούς στα χρονικά) δύσκολα να ήταν εν αγνοία της ηγεσίας του. Άλλωστε, σε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την εισαγωγή του Fais Group στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έκανε εντύπωση πως δεν ήταν παρούσες (όπως σε όλες τις προηγούμενες φορές) ούτε η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής, αλλά ούτε η Αναστασία Στάμου, Β’ Αντιπρόεδρος.

TITAN Cement International: Investor Day (το φθινόπωρο) και νέο placement για ΤΙΤΑΝ America (;)

Προς τα ιστορικά υψηλά των 45,80 ευρώ οδηγείται η μετοχή της Titan Cement International, καθώς το «μάζεμα» που είναι σε εξέλιξη φαίνεται πως ολοκληρώνεται. Η διοίκηση (Δημήτρης Παπαλεξόπουλος – Marcel Cobuz) ανακοίνωσε αποτελέσματα-ρεκόρ για το 2024, με πωλήσεις 2,644 δισ., λειτουργικά κέρδη 592,1 εκατ., καθαρά κέρδη 315,3 εκατ., κέρδη ανά μετοχή 4,2 ευρώ και μέρισμα-έκπληξη 3 ευρώ/μετοχή. Μόλις τον Φεβρουάριο, ο όμιλος ολοκλήρωσε μία σημαντική στρατηγική κίνηση με την εισαγωγή της Titan America στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αντλώντας κεφάλαια ύψους 393 εκατ. δολ. Ο Marcel Cobuz θεωρεί πως οι προοπτικές είναι ανοδικές με δεδομένες τις υψηλές επενδύσεις σε υποδομές και κατοικίες που προγραμματίζονται σε ΗΠΑ, Ελλάδα και Βαλκάνια, ενώ εκτιμά ότι οι επενδύσεις σε υποδομές θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια και στη Δυτική Ευρώπη, παρά την ανάγκη για διεύρυνση των κονδυλίων για αμυντικές δαπάνες. Ήδη, στα κεντρικά σχεδιάζουν την «ημέρα των επενδυτών» προκειμένου να παρουσιασθεί – το φθινόπωρο – το νέο πολυετές business plan. Στο προηγούμενο Investor Day που είχε πραγματοποιηθεί το 2023 οι στόχοι που είχαν ανακοινωθεί αποδείχθηκαν πολύ συντηρητικοί. Ακολούθησε όμως η διάθεση του 15% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής στις ΗΠΑ, με την κοινότητα να μην αποκλείει το ενδεχόμενο και επόμενου/δεύτερου ΙΡΟ για ένα επιπλέον 10%-15% της ΤΙΤΑΝ America σε αγορά του NYSE/Wall Street.

ΟΛΠ: Ποιος «μαζεύει» τι και γιατί

Έως τα 35,80 ευρώ έφθασαν οι εντολές αγοράς στη μετοχή του ΟΛΠ, την Παρασκευή (28.3.2025). Σημειώθηκε άνοδος 9,75% τον Μάρτιο. Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του πρώτου 3μηνου. Συνολικά έχει σημειώσει άνοδο 18,17% από την αρχή του έτους. Νέο ιστορικό υψηλό τα 35,80 ευρώ για τη μετοχή και στα 886,6 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αποτίμηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Διακριτό και με «γυμνό μάτι» το μεθοδικό μάζεμα που γίνεται στη μετοχή, εδώ και εβδομάδες, συγκεκριμένα από τα χαμηλά των 28,30 ευρώ (συνεδρίαση Δευτέρας 20 Ιανουαρίου) μέσω συγκεκριμένων 1+2 χρηματιστηριακών (μίας τραπεζικής και δύο ιδιωτικών) με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση του free float. Πρακτικά κάποιος μαζεύει μέσα από την αγορά ό,τι δεν είναι στον έλεγχο του βασικού μετόχου (CosCo) και του ΤΑΙΠΕΔ. Ο μεν κινεζικός όμιλος ελέγχει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου, το δε Ταμείο έχει το 7,14% και άρα ένα 25,86% είναι διάσπαρτο στην αγορά. Γιατί θα μπορούσε κάποιος ισχυρός παίκτης να μαζεύει μετοχές του ΟΛΠ; Αν π.χ. καταφέρει και μαζέψει ένα μεγάλο ποσοστό της ελεύθερης διασποράς τότε, στο βέλτιστο ενδεχόμενο, δηλαδή συγκεντρώνοντας το 25,86% μαζί με το 7,14% του Ταμείου «χτίζει» θέση καταστατικής μειοψηφίας. Το τι σημαίνει για έναν μέτοχο να διαθέτει την καταστατική μειοψηφία, να έχει αυτό που στην διεθνή ορολογία ονομάζεται blocking minority, είναι ευνόητο. Για ποιον λόγο; Η απάντηση ενδεχομένως να «κρύβεται» στην αναφορά των Οικονοκλαστικών (της Παρασκευής) στον…Πειραιά, για την στρατηγική Τραμπ (δασμοί), το «τέλος» του πολέμου στην Ουκρανία και την Κίνα https://www.newsit.gr/blogs/oikonoklastika/i-stratigiki-tramp-dasmoi-to-telos-tou-polemou-stin-oukrania-i-kina-kai-o-peiraias/4343193/.

Ο παλιός είναι αλλιώς, παράγει καινοτομία και εξάγει σε 50 + χώρες

Ο λόγος για τον Χαράλαμπο (Μπάμπη) Π. Στασινόπουλο, ιδρυτή της Profile Software το 1990 και από τις “παλιές καραβάνες” του κλάδου πληροφορικής και της επενδυτικής αγοράς. Όμιλος, πλέον, με 650 εγκαταστάσεις σε 50+ χώρες, από τις πιο καινοτόμες στην παραγωγή/εφαρμογή νέων ψηφιακών λύσεων για τράπεζες και εταιρείες επενδύσεων. Μέσα Φεβρουαρίου η διοίκηση ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κέντρου στην Πάτρα, που θα λειτουργήσει ως κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D), εστιάζοντας στη δημιουργία προηγμένων Χρηματοοικονομικών και Επιχειρησιακών λύσεων με χρήση AI και LLM. Είχε προηγηθεί το 2020 το εγχείρημα της Θεσσαλονίκης (όπου έχει προσληφθεί πλήθος εξειδικευμένων μηχανικών πληροφορικής οι οποίοι εργάζονται στις νέες ψηφιακές τραπεζικές πλατφόρμες). Με αυτά τα δεδομένα, ουδεμία έκπληξη από τη νέα αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων το 2024 (με πρόταση για διανομή μερίσματος 0,064ευρώ/μτχ) και την ανακοίνωση ενός 3ετούς επιθετικού σχεδιασμού για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας στις διεθνείς αγορές.

Coca Cola HBC: Το ετήσιο συνέδριο, οι 500 top προσκεκλημένοι και η…τέντα του Σταδίου

Για την υπόθεση της…τέντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, έχετε ενημερωθεί από άλλες στήλες του newsit.gr. Εμείς θα αναφερθούμε, συνοπτικά, στην σημασία του ετήσιου συνεδρίου που διοργανώνεται κάθε φορά και σε διαφορετική πρωτεύουσα χώρας (με παρουσία του ομίλου). Περισσότερα από 500 (μεγαλο)στελέχη, με οικοδεσπότες τα μέλη της οικογένειας Δαυϊδ (από τον πατριάρχη Γεώργιο Αλκιβιάδη μέχρι τον Αναστάση -πρόεδρο από το 2016- και τον Χάρη) θα δώσουν το «παρών» από αύριο μέχρι και την Πέμπτη (1-3 Απριλίου) στην Αθήνα. Τρία τα events που είχαν προγραμματισθεί (σε Ζάππειο, Καλλιμάρμαρο και Γλυφάδα/Domes), «κλεισμένο» (full booked ) το Grand Hyatt για την διαμονή των συμμετεχόντων.

Oι Βόρειοι και οι Νότιοι

Πριν αλέκτορα φωνήσαι… ξεκίνησε η αντιπαράθεση Νοτίων και Βορείων για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η άμυνα της Ευρώπης. Η Κομισιόν μπορεί να έσπευσε να ανακοινώσει την λεγόμενη «Λευκή Βίβλο, αλλά το υπόβαθρο είναι γεμάτο «νάρκες» που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν, είτε από το Παρίσι, είτε από την Ρώμη, δηλαδή από τις δημοσιονομικά πολύ πιο ευάλωτες χώρες. Παράλληλα, δεν πέρασε απαρατήρητη η απάλειψη, από τα πρακτικά της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, της αρχικής δέσμευσης της ΕΕ για την χορήγηση επιπλέον 40 δισ. στην Ουκρανία.

Δασμοί Τραμπ, πολιτική με…ονοματεπώνυμο

Είναι ο «πόλεμος» δασμών που έχει ξεκινήσει μία «πρόχειρη» και μη υπολογισμένη τακτική ενός «αλαφροΐσκιωτου» επιχειρηματία, όπως αναφέρεται από πολλούς οικονομολόγους, αναλυτές, εξειδικευμένα Μέσα ή μία στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος, όπως υποστηρίζουν άλλοι; Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν τα «υπέρ» και τα «κατά» τους, για αυτό και η στήλη θα περιοριστεί σε απλή παράθεση των επιτελικών ονομάτων που αποτελούν την ομάδα Τραμπ. Ξεκινώντας από τον Σκοτ Μπέσεντ, υπουργό Οικονομικών, με πλούσια θητεία ως διαχειριστής hedge funds. Για μεγάλο διάστημα στο πλάι των Τζορτζ Σόρος, Στάνλευ Ντρακενμίλερ, του οποίου θεωρείται «πνευματικό παιδί», μέχρι τον Στέφεν Μίραν και τον Κέβιν Γουόρς, τον οποίο η νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον θα ήθελε να δει στην θέση του Τζερόμ Πάουελ, όλοι τους είναι εγνωσμένοι «καρχαρίες» των αγορών. Θα θυμίσουμε μόνο ετούτο, οι Σκοτ Μπέσεντ, Στάνλευ Ντρακενμίλερ και Τζορτζ Σόρος οδήγησαν την αγγλική λίρα σε υποτίμηση (1992), με τον δεύτερο να προειδοποιεί εδώ και μία 10ετία για την “βόμβα” του χρέους των ΗΠΑ, προτείνοντας ακραίες τακτικές διαχείρισης.

«Χειρόφρενο» για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά όχι για όλους…

Συνεχόμενα είναι τα «ξεπουλήματα» σε μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, συνέπεια της δασμολογικής πολιτικής Τραμπ. Κανόνας είναι η ισχυρή χρηματιστηριακή διόρθωση, η απώλεια δισ. σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, χιλιάδων θέσεων εργασίας, με αβέβαιο το μέλλον. Ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της Hyundai. Απλή, απ’ ό,τι φαίνεται, η εξήγηση: Επενδύσεις 20 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο κορεατικός όμιλος, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου χάλυβα στην Λουιζιάνα, αξίας 5 δισ. δολ. Το εργοστάσιο θα δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας και θα παράγει χάλυβα επόμενης γενιάς, που θα χρησιμοποιείται στα δύο αμερικανικά εργοστάσια αυτοκινήτων της Hyundai, για την κατασκευή EVs. Τι είπε ο José Muñoz, CEO, Hyundai Motor; «Ο καλύτερος τρόπος για τη Hyundai να ξεπεράσει τους δασμούς είναι να αυξήσει την τοπική παραγωγή».

αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας