Site icon NewsIT
06:26 | 23.01.25

Η ΕΕ σε αναζήτηση νέων πρωταθλητών ^ το σκιώδες ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ^ η ΗΛΕΚΤΩΡ που έκλεισε τον κύκλο των εξαγορών στη διαχείριση αποβλήτων ^ το ΥΠΕΝ και τα μπλε τιμολόγια ρεύματος και το φόρο-κυνήγι των influencers

Η ΕΕ σε αναζήτηση νέων πρωταθλητών  το σκιώδες ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  η ΗΛΕΚΤΩΡ που έκλεισε τον κύκλο των εξαγορών στη διαχείριση αποβλήτων  το ΥΠΕΝ και τα μπλε τιμολόγια ρεύματος και το φόρο-κυνήγι των influencers

Φωτογραφία: iStock

The Decoder

Η ΕΕ σε αναζήτηση ευρωπαϊκών πρωταθλητών

Θα ακολουθήσει άραγε η νέα κοινοτική επίτροπος Ανταγωνισμού, η Ισπανίδα Τερέζα Ριμπέρα, την ίδια σκληρή πολιτική της προκατόχου της, της Δανής Μ. Βεστάγκερ; Ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δει θετικότερα τις εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι που μιλούν για την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκών εθνικών πρωταθλητών σε αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας; Η συζήτηση έχει φουντώσει, ειδικά τώρα που με την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ θα ενταθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει τις οικονομίες κλίμακας και να αναδείξει μεγάλους διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους που θα ανταγωνιστούν με ίσους όρους τους αμερικανικούς ή κινεζικούς κολοσσούς λέει η μία πλευρά. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών και να μην επιτρέψει τη δημιουργία εθνικών μονοπωλίων με το άλλοθι των πανευρωπαϊκών κολοσσών λέει η άλλη πλευρά. Ο Μ. Ντράγκι και ο Ενρίκο Λέτα αναφέρουν στις εκθέσεις τους το παράδειγμα των τηλεπικοινωνιών. Η Ευρώπη διαθέτει δεκάδες ομίλους ενώ οι ΗΠΑ τρεις – τέσσερις. Μπορεί να δημιουργηθεί μια πραγματικά πανευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών ώστε να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες συγχωνεύσεις; Κάποιοι υποστηρίζουν πως μόνο με τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς, όπου οι Έλληνες καταναλωτές θα μπορούν να αποκτήσουν συνδρομή σε ιταλικό όμιλο που προσφέρει πανευρωπαϊκές υπηρεσίες, πρέπει να επιτραπούν περισσότερες συγχωνεύσεις στα telecoms. Μεγάλη κουβέντα, μικρός ο χρόνος που έχει η Ευρώπη. 

Χοντρό παιχνίδι με τις τηλεπικοινωνίες στην Τουρκία 

Στην Ελλάδα πωλείται η Nova και συζητούνται έντονα διάφορες άλλες κινήσεις στις τηλεπικοινωνίες (χθες συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telecomm, που ελέγχει τον ΟΤΕ, Tim Höttges). Στην Τουρκία γίνεται, όμως, πολύ μεγάλο παιχνίδι καθώς το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο (TWF) της γειτονικής χώρας προσπαθεί να αποκτήσει το 19,8% που έχουν δύο Ρώσοι ολιγάρχες στην Turkcell. Πρόκειται για τους Μ. Φρίντμαν και Π. Άβεν που ελέγχουν αυτό το ποσοστό μέσω της LetterOne Holdings. Οι Τούρκοι φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχουν στην Turkcell οι κυρώσεις στους δύο ολιγάρχες και προσπαθούν να αγοράσουν το ποσοστό ή να βρουν επενδυτές που θα το αποκτήσουν. Το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Τουρκίας ελέγχει το 26,2% της Turkcell ενώ ταυτόχρονα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και του κυριότερου ανταγωνιστή της, της Turk Telecom.

Οι παραχωρήσεις και το σκιώδες ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ένα ενδιαφέρον σημείο αναδεικνύουν οι αναλυτές της Axia Research στη χθεσινή τους έκθεση με την οποία βλέπουν περιθώριο ανόδου 48% στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το λεγόμενο «σκιώδες ανεκτέλεστο» δηλαδή τα σημαντικότατα έσοδα που θα έχει ο όμιλος μέσω των θυγατρικών του (ΤΕΡΝΑ, ΓΕΚ Services, κ.α.) από τη βαριά συντήρηση και τη λειτουργία των υποδομών που έχει αναλάβει να διαχειριστεί μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Πρόκειται για ανεκτέλεστο που δεν καταγράφεται στο σημερινό επίπεδο των πέντε δισεκ. ευρώ και που δεν είναι καθόλου αμελητέο με δεδομένο πως η μέση διάρκεια των συμβάσεων παραχώρησης του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσεγγίζει τα 25 χρόνια. Στην έκθεση της AXIA προβλέπεται πως τα λειτουργικά κέρδη του τομέα παραχωρήσεων, αν ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού μέσα στο πρώτο εξάμηνο, θα κινηθούν κοντά στα 390 εκατ. ευρώ το 2025 από 165 εκατ. το 2023 και θα αυξηθούν σε μισό δισ. ευρώ το 2027. Οι παραχωρήσεις θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2027. Τα EBITDA της Αττικής Οδού προβλέπεται πως θα φτάσουν τα 241 εκατ. το 2030 και τα 421 εκατ. ευρώ το 2040 με τη μέση λειτουργική κερδοφορία κατά την περίοδο παραχώρησης στα 357 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο μέσο EBITDA της Εγνατίας Οδού κατά την περίοδο παραχώρησης εκτιμάται στα 260 εκατ. ευρώ. 

Πώς η ΗΛΕΚΤΩΡ έκλεισε τον κύκλο εξαγορών στη διαχείριση αποβλήτων 

Η έγκριση εξαγοράς της ΗΛΕΚΤΩΡ από την Motor Oil δημιουργεί τον μεγαλύτερο όμιλο στη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα κλείνει έναν κύκλο εξαγορών που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Με την απόκτηση της ΗΛΕΚΤΩΡ από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ η Motor Oil περνάει στην κορυφή του κλάδου καθώς ελέγχει ήδη την Θαλής (κατασκευή και διαχείριση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων), έχει επενδύσει σε μονάδα ανακύκλωσης λαδιών οχημάτων, κ.α. Έτσι έκλεισε ένας κύκλος εξαγορών που ξεκίνησε προ διετίας καθώς μέσα σε 24 μήνες άλλαξαν χέρια οι τρεις από τους πέντε μεγαλύτερους του κλάδου: Η Θαλής (αποκτήθηκε από την Motor Oil), η ΗΛΕΚΤΩΡ επίσης από Motor Oil και η Watt από την τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής. Η πεντάδα συμπληρώνεται από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που πρόσφατα επικράτησε -σε κοινοπραξίες- για δύο μεγάλες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, και την Μεσόγειος. Πολλά για τις ισορροπίες στον κλάδο θα κριθούν από το τι θα γίνει με τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική καθώς απαιτούνται έργα που προσεγγίζουν το 1,5 – 2 δισ. ευρώ.

Η αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και η εικόνα που βλέπουν οι επενδυτές

Με κάθε ευκαιρία οι αρμόδιοι υπουργοί και τα στελέχη του ελληνικού χρηματιστηρίου και των αρχών της κεφαλαιαγοράς επαναλαμβάνουν πως πρώτος στόχος είναι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η εικόνα, ξέρετε, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πως βλέπουν Έλληνες και ξένοι επενδυτές την κεφαλαιαγορά. Για παράδειγμα ο απαρχαιωμένος δικτυακός τόπος του ελληνικού χρηματιστηρίου μάλλον προσβάλλει τους επενδυτές και όσους ενδιαφέρονται για ελληνικές μετοχές. Για τον αντίστοιχο δικτυακό τόπο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς δε μπορούμε να πούμε και πολλά γιατί ενίοτε είναι δύσκολο να μπεις. Όπως χθες το απόγευμα, για παράδειγμα. Τουλάχιστον εγκρίθηκαν τα ενημερωτικά δελτία για τις δημόσιες προτάσεις της Masdar για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της οικογένειας Ντρέιφους για τον ΟΛΘ. Με μικρή καθυστέρηση, αλλά πάντα εντός που πλαισίου που ορίζει η νομοθεσία.

Ισχυρό κίνητρο αναζητά το υπουργείο Ενέργειας για στροφή στα μπλε τιμολόγια

Αποφασισμένο να ωθήσει τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στα μπλε σταθερά τιμολόγια εμφανίζεται πλέον το ΥΠΕΝ. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανησυχία που προκαλεί στους πολίτες το πράσινο τιμολόγιο και η ανάγκη να κοιτάνε κάθε μήνα που βρίσκονται οι τιμές και οι επιδοτήσεις. Στα πλαίσια αυτά, έχουν πέσει στο τραπέζι ιδέες ακόμα και για απευθείας χρηματική στήριξη με κάποιο ποσό σε όσους καταναλωτές αλλάξουν τιμολόγιο και πάνε στο μπλε. Πάντως, οι αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει ακόμα και αναμένονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αλλάζουν level οι διεθνείς συνεργασίες του Ελληνικού δημοσίου

Προς αναβάθμιση οδεύουν οι διεθνείς συνεργασίες του ελληνικού δημοσίου για τη βελτίωση της λειτουργίας του. Οπως πληροφορείται αποκλειστικώς η στήλη, στο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών και ιδίως η αρμόδια υφυπουργός, Βιβή Χαραλαμπογιάννη και αφορά προπαντός την «αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ» θα περιλαμβάνει και διάταξη, η οποία θα προβλέπει τη δημιουργία ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου για την παροχή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης. Ο φορέας αυτός θα προχωρά επίσης στην ανάληψη έργων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, που αφορούν στη διοίκηση, στο ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα και στη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο. Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και διεθνούς συνεργασίας του Δημοσίου με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τρίτες χώρες, μέσω της παροχής εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και μέσω της ανάληψης εκπόνησης σχετικών έργων και προγραμμάτων.

Για ποιες επιχειρήσεις θα δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο κος Πιτσιλής

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν από τούδε και στο εξής οι επιχειρήσεις που πιάνονται να παραβατούν. Ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, σε τηλεοπτική του εμφάνιση υπογράμμισε πως το ζήτημα δεν είναι τα πρόστιμα, τα οποία είναι εν πολλοίς τυπικά, αλλά το γεγονός πως τα «μεγάλα ψάρια» με τους υψηλούς τζίρους τα οποία δεν εκπληρώνουν τις βασικές υποχρεώσεις τους, όπως είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, θα έχουν από δω κι εμπρός «διαφορετική αντιμετώπιση» από την ΑΑΔΕ. Τι σημαίνει αυτό για τις εν λόγω επιχειρήσεις; Ο κ. Πιτσιλής φρόντισε να επαναλάβει δις τις προθέσεις της ΑΑΔΕ να δείξει περισσότερο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτές. Και σύμφωνα με τα όσα είπε ο διοικητής, το σύνολο των επιχειρήσεων που δεν έχουν ακόμα διασυνδέσει ταμειακές με POS ανέρχεται σε ένα μικρό, αλλά όχι ευκαταφρόνητο, 5% – 10%, για τις οποίες θα ενταθούν οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, φρόντισε να στείλει το μήνυμα στις επιχειρήσεις πως η ΑΑΔΕ παρακολουθεί τις τραπεζικές συναλλαγές και το «άγρυπνο μάτι» της θα πιάσει «ό,τι κινείται».

Far West το πεδίο δράσης των influencers

Στην ίδια συζήτηση ο Γιώργος Πιτσιλής παραδέχτηκε, εν πολλοίς, πως η ενδεχόμενη φοροδιαφυγή των influencers παραμένει σε έναν μεγάλο βαθμό ασύλληπτη, καθώς είναι μια σχετικά καινούργια αγορά και παραμένει ακόμα αχαρτογράφητη. Έκανε λόγο για «καποια πρόσωπα» τα οποία έχουν εντοπιστεί και ελέγχονται με βάση στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφερόμενος στα πιο γνωστά «ονόματα» του χώρου τα οποία έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την επικαιρότητα με παραβάσεις και πρόστιμα, αλλά ακόμα, τα ερωτήματα που τίθενται είναι «πόσοι είναι οι influencers;» και «ποιος είναι influencer;»… Αν και η συγκεκριμένη αγορά δείχνει κάποια σημάδια κανονικοποίησης, πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως η πραγματική ρύθμισή της εν λόγω αγοράς απέχει ακόμα πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κλάδο. Που σημαίνει, επίσης, ότι εντός ενός κλάδου που θυμιζει Far West («Φαρ – Ουέστ») δυνητικά κρύβεται ακόμα ένα χρυσωρυχείο φοροδιαφυγής το οποίο παραμένει αναξιοποίητο…

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version