Η οικοδομή πληρώνει το ξεχείλωμα του ΝΟΚ

Οι σημερινές ανακοινώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την επίσημη δημοσίευση της απόφασης επί των μπόνους, σε ύψος και τετραγωνικά μέτρα, που έδινε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) σε «πράσινα κτίρια», δεν θα βοηθήσουν την αγορά ακινήτων. Οι εργολάβοι οικοδομών έρχονται να πληρώσουν, με καθυστέρηση, το γραμμάτιο του ξεχειλώματος των μπόνους του ΝΟΚ με πρωτοφανείς εκ των υστέρων ρυθμίσεις όπως αυτή που θεωρούσε πως οι πισίνες είναι χώρος πρασίνου! Και όσοι θεωρούν πως το ΣτΕ είναι αυτό που τινάζει στον αέρα την αγορά κατοικίας, αφού πολλές οικοδομικές άδειες θα μείνουν στα χαρτιά, κάνουν λάθος. Ήδη υπήρχαν προσφυγές από κατοίκους και δήμους για τα μεγαθήρια (σε ύψος) που κτίζονταν με βάση τα μπόνους του ΝΟΚ, ήδη υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που αναγκάζουν αγοραστές διαμερισμάτων να ψάχνουν τρόπο να πάρουν πίσω τα λεφτά τους αφού έχουν κηρυχθεί παράνομες οικοδομικές άδειες εκ των υστέρων, δηλαδή αφού κατασκευάστηκε η πολυκατοικία. Αυτά, όμως, δεν τα σκέφτηκαν οι πολιτικά υπεύθυνοι όταν υπέγραφαν ρυθμίσεις με πρόσθετα παραθυράκια στον ΝΟΚ. Ούτε οι εργολάβοι και οι μηχανικοί που ζήτησαν αυτά τα παραθυράκια και τώρα εμφανίζονται δήθεν έκπληκτοι. Το δυστύχημα είναι πως μεταξύ των θυμάτων αυτής της μεγάλης αναστάτωσης περιλαμβάνονται και άνθρωποι που έδωσαν το υστέρημά τους για ένα σπίτι που θα μείνει στα σχέδια. Καλά ξεμπερδέματα.

Ο ΝΟΚ διώχνει και ξένους επενδυτές

Η υπόθεση του ΝΟΚ μπορεί να παίζει χαμηλά από την κυβέρνηση, αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι με ισχυρούς ξένους επενδυτές στα ακίνητα που διαμηνύουν πως όχι μόνο σταματούν τις νέες επενδύσεις, αλλά ετοιμάζονται να φύγουν από τη χώρα! Τα σχετικά μηνύματα έχουν μεταφερθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της κυβέρνησης. Για να μην ξεχνιόμαστε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές που ήρθαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι η ολλανδική Ten Brinke που έχει τοποθετηθεί σοβαρά στην αγορά κατοικίας. Ένας άλλος είναι η Brooklane Capital, εκ των σοβαρών επενδυτών στο οικιστικό κομμάτι του Ελληνικού. Και ετοιμάζονταν να έρθουν κάποιοι άλλοι ξένοι, οι οποίοι μάλλον δεν θα έρθουν μετά τις εξελίξεις στον ΝΟΚ.

Πλατφόρμες για τα μάτια του κόσμου

Η απόφαση του ΣτΕ για τα μπόνους του ΝΟΚ είναι η κορυφή του παγόβουνου σε μια σειρά από αποφάσεις, ρυθμίσεις και πλατφόρμες των τελευταίων είκοσι ετών που αποδείχθηκε πως απλά εξυπηρετούν συγκεκριμένες συντεχνίες, χωρίς να συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση π.χ. του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός κτιρίου, μιας επένδυσης. Οι μηχανικοί είναι τον τελευταίο καιρό στα κάγκελα γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ρίχνει πρόστιμα σε ενεργειακούς επιθεωρητές με διάφορες αφορμές. Όποιος ψάξει να μάθει τι συμβαίνει με τα περίφημα ενεργειακά πιστοποιητικά μάλλον θα προβληματιστεί. Και στο ΥΠΕΝ έχουν καταλάβει πως εκδίδονται χωρίς κάποιες φορές να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος του κτιρίου, χωρίς τελικά να δίνονται κίνητρα για επενδύσεις σε ενεργειακή εξοικονόμηση, κ.λπ. Ας το κοιτάξουν το θέμα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) που λειτουργεί τις σχετικές πλατφόρμες.

Έρχεται και το deal για Αραμπατζή (Χρυσή Ζύμη)

Τελικά, παρά τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει και η στήλη, η Αραμπατζής («Χρυσή Ζύμη», «Ελληνική Ζύμη», κ.α.) βγήκε εκτός του ομίλου Μπάρμπα Στάθης και δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία εξαγοράς του τελευταίου από την Ιντεάλ Συμμετοχών που διοικεί ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, αλλά έχει ισχυρούς μετόχους από διάφορους κλάδους του επιχειρείν (ακόμα και των δημοσίων σχέσεων). Η «Χρυσή Ζύμη» φαίνεται πως θα αποτελέσει αντικείμενο πρόσθετης διαπραγμάτευσης μεταξύ της CVC που ελέγχει την Vivartia και της Ιντεάλ Συμμετοχών ή άλλων επενδυτών. Πρέπει πρώτα να βρεθεί άκρη με τις τράπεζες.

Η BoFA συστήνει αγορά για τη μετοχή της Netcompany

Σε σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Netcompany, του δανέζικου ομίλου που έχει κυρίαρχο ρόλο και στα έργα τεχνολογίας στην Ελλάδα μέσω της Netcompany Intrasoft, προχωρά η Bank of America στην τελευταία έκθεσή της για την ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών πληροφορικής. Η μετοχή της Netcompany βρίσκεται σήμερα κοντά στις 340 δανέζικες κορώνες και η BofA βλέπει περιθώριο ανόδου 13% μέχρι τις 385 κορώνες. Η Netcompany έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια οργανικής ανάπτυξης μεταξύ των οκτώ ισχυρών ομίλων υπηρεσιών πληροφορικής που αναλύει η έκθεση της BofA. Προβλέπεται πως το 2025 θα παρουσιάσει οργανική ανάπτυξη κύκλου εργασιών κατά 9,8% ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,3% και για το 2026 προβλέπεται πως θα φτάσει το 9,7%. Κανένας από τους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές της δεν προβλέπεται να παρουσιάσει οργανική ανάπτυξη άνω του 4% φέτος ή του χρόνου με την εξαίρεση της ιρλανδικής Kainos.

Ελληνικές «ανησυχίες» για την ενδεχόμενη σταδιακή διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου

«Ανησυχίες» έχει εκφράσει η Ελλάδα, αλλά και η γειτονική μας, Ιταλία σε σχέση με το ενδεχόμενο της σταδιακής διακοπής των εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Handelsblatt. Μάλιστα μία τέτοια πρόταση μπορεί πέσει στο τραπέζι από πλευράς Κομισιόν, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ως μέρος όχι μόνο μιας νέας, 16ης στη σειρά, δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, αλλά και ως μέρος της σχεδιαζόμενης επιχείρησης αποφυγής των δασμών του Τραμπ μέσω (και) της αγοράς περισσότερου αμερικανικού LNG. Το αμερικανικό LNG, όμως, είναι ακριβότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο και τι άλλο θα μπορούσε κανείς να περιμένει από αυτή την έστω και «σταδιακή» αντικατάσταση, πέραν από μία παραπέρα αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και γενικότερα του πληθωρισμού, ο οποίος κατά τους τελευταίους μήνες «μπουστάρεται» και πάλι λόγω υψηλών τιμών ενέργειας…

Οι χαμηλές τιμές ενέργειας που ίσως δεν έρθουν την άνοιξη

Είναι σε όλη αυτή την «ωραία ατμόσφαιρα» που ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παραδέχτηκε προχθες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος «συνεχίζουν να είναι υψηλές» και «είναι πολύ πιθανό» να δοθεί η επιδότηση και το Φεβρουάριο, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις (οι οποίες, σημειώνεται, περιμένουν για 2ο μήνα να την δουν!). Μένει να δούμε τι θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο (στο μέτωπο των τιμών ενέργειας στη σκιά του νέου «μίγματος» των εισαγωγών φυσικού αερίου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας) και γενικότερα την άνοιξη. Υπενθυμίζεται πως την άνοιξη – σύμφωνα πάντα με τις δημόσια διατυπωμένες προβλέψεις του υπουργείου Ενέργειας- θα πρέπει οι καταναλωτές ρεύματος να περιμένουν να ανασάνουν μετά από τις ψηλότερες σε σχέση με πέρυσι τιμές του χειμώνα (λόγω χιονιάδων στη Βόρεια Ευρώπη κλπ.) και λίγο πριν τις ακόμα ψηλότερες -σε σχέση με το χειμώνα- του καλοκαιριού.

Τα επιδόματα θέρμανσης και οι μετρήσεις της Eurostat

Και επειδή μιλάμε για επιδοτήσεις και επιδόματα, καλοί οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης και τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα των τελευταίων ετών αλλά η ποιότητα ζωής μετριέται -μεταξύ άλλων- και με την δυνατότητα να κρατάμε τα σπίτια μας ζεστά. Και η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα δεν τα πάει καλά καθώς το 2023, σύμφωνα με την Eurostat, ήταν η 5η χώρα της ΕΕ σε ποσοστό νοικοκυριών που δεν μπορούν να «σηκώσουν» το οικονομικό βάρος της θέρμανσης του σπιτιού τους. Συγκεκριμένα, το 2023, το 10,6% του πληθυσμού της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να παρατηρούνται σε Ισπανία και την Πορτογαλία (και οι δύο 20,8%), ακολουθούμενες από τη Βουλγαρία (20,7%), τη Λιθουανία (20,0%) και την Ελλάδα (19,2%). Μια προσεκτικότερη ματιά στην χρονική εξέλιξη αυτού του ποσοστού σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δείχνει πως καταγράφηκε μάλιστα αύξηση από το 2022 (18,7%), όταν και σημειώθηκε το peak της ενεργειακής κρίσης τιμών που ακολούθησε το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ας υπενθυμίσουμε, επίσης, πως το 2023, όπου καταγράφεται και η κορύφωση του στενάχωρου αυτού ποσοστού, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ήταν στο διόλου ευκαταφρόνητο 2,3%, ενώ το 2022 ανερχόταν σε… 5,6%. Ρυθμοί ανάπτυξης υψηλοί, αλλά που όπως φαίνεται, δεν επαρκούν για καλύτερη ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.

αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας