Οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και οι ευρωπαϊκές μετοχές
Θα συνεχιστεί το εξαιρετικά θετικό ξεκίνημα των ευρωπαϊκών μετοχών στο πρώτο δίμηνο του 2025, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη να κινούνται ταχύτερα από τον ασυγκράτητο S&P 500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου; Οι αναλυτές που βλέπουν θετικά την εικόνα, παρά το μούδιασμα που ήταν χθες εμφανές στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, θεωρούν ότι μια πιθανή λήξη της ρωσο-ουκρανικής διένεξης θα οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους για την Ευρώπη και σε σοβαρά οφέλη από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Πρόκειται για θετική εξέλιξη που, όπως προβλέπουν, μπορεί να στηρίξει την περαιτέρω άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών, ενώ θετικά θα λειτουργήσει αν μετά τις εκλογές στην Γερμανία οδηγηθούμε γρήγορα, όπως φαίνεται, σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που προβληματίζονται με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ρωσίας για την ειρήνη στην Ουκρανία, τους όρους συμμετοχής των Ευρωπαίων στην περιφρούρηση της νέας κατάστασης και στην ανοικοδόμηση, κ.λπ. Η στήλη συνιστά να κρατάτε μικρό καλάθι όταν διαβάζετε πως η τάδε ή η δείνα ελληνική εισηγμένη θα έχει «ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας»! Ενίοτε τα λένε οι ίδιοι που θα είχαν ρόλο στην ανοικοδόμηση των Βαλκανίων πριν από 20 – 30 χρόνια. Εμείς οι γεροντότεροι θυμούμαστε ποια τύχη είχαν οι περισσότεροι από όσους πήγαν να κάνουν μπίζνες στη Βαλκανική.
Το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ για «την ώρα της Ευρώπης»
Ένα χθεσινό κείμενο που υπογράφουν έξι ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Ζαν Ντελόρ δείχνει το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρουν, «βρισκόμαστε εκεί που ο Ζακ Ντελόρ είχε πει κάποτε ότι βρισκόμασταν: Η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει μεταξύ «επιβίωσης ή παρακμής». Παραδέχονται, ταυτόχρονα, πως η Ε.Ε. έχει να αντιμετωπίσει «μια τρομερή πρόκληση δεδομένου ότι δεν έχουμε ακόμη μια στρατηγική για να ενώσουμε τις ευρωπαϊκές χώρες και τους γείτονές τους, και καμία συμφωνία για να χρησιμοποιήσουμε τα πολλά διαθέσιμα εργαλεία μας για να την αναπτύξουμε. Η οικοδόμηση μιας τέτοιας αμυντικής και αποτρεπτικής στρατηγικής είναι πλέον ένα υπαρξιακό ζήτημα. Πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: έναν σαφή, τολμηρό στόχο, τα μέσα για την επίτευξή του, αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και μια αποφασιστική στάση απέναντι σε εκείνους εντός της Ένωσης που αρνούνται να ακολουθήσουν». Προτείνει, δηλαδή, σκληρή γραμμή σε όσους κοιτάζουν προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ή προς την Μόσχα. Το κείμενο υπογράφεται από τους διευθυντές του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ Sylvie Matelly (Παρίσι), Johannes Lindner (Βερολίνο), Geneviève Pons (Βρυξέλλες) και από τους Enrico Letta, Pascal Lamy and Etienne Davignon που προεδρεύουν στα συμβούλια των τριών γραφείων.
Προς επίσπευση η εισαγωγή του EFA Group στο ΧΑ
Στα της αγοράς, βλέπω τον Κρίστιαν Χατζημηνά να επισπεύδει την εισαγωγή του EFA Group στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η έτερη εταιρεία του Theon, εισηγμένη στο Euronext/Άμστερνταμ – «έτρεχε» χθες (17.2.2025) με 4,83% στα 15,20 ευρώ. Το γιατί η εταιρεία δεν εισήχθη στο ΧΑ και προτίμησε να στραφεί στο Άμστερνταμ, δεν είναι της παρούσης, αλλά έστω και στο…και 5′ να προχωρήσει το ΙΡΟ του EFA Group.
Τα αμερικανικά funds και η διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Κυρίως αμερικανικά funds είναι, εδώ και ενάμιση μήνα επίμονοι αγοραστές στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Να υποθέσω πως κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι US stock holders, για Great Sea Interconnector, διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας και άλλων σχετικών projects. Πάντως χθες, ημέρα της συνάντησης Θόδωρου Σκυλακάκη με Clay Neff στο Κάϊρο, το «χαρτί» τσίμπησε κι άλλο, φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά των 2,855 ευρώ. Με συναλλαγές περισσότερες των 320 χιλ. μτχ. Τα νεότερα από την συνάντηση του υπ. Ενέργειας με τον Πρόεδρο της Chevron International Exploration & Production, ήταν αρκούντως εποικοδομητική.
Δεν πωλείται η «Παπαδόπουλος»
«Από τη μέρα που γεννήθηκα, μυρίζω και ασχολούμαι με τα μπισκότα και τα τρόφιμα. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ να κάνω κάτι άλλο…» είχε εκμυστηρευθεί η Ιωάννα Παπαδοπούλου σε μία από τις μετρημένες συνεντεύξεις της. Τα ίδια είχε πει στην διαδικτυακή εκπομπή του ΣΕΒ Innovative Greeks (με οικοδεσπότη τον venture capitalist Μάρκο Βερέμη) απ’ όπου θυμάμαι την απάντηση της στην τελευταία ερώτηση: Τι θα έκανε αν αύριο πουλούσε την εταιρεία, “ΔΕΝ θα την πουλούσε”. Γνωρίζω την «σιδηρά κυρία» του εγχώριου επιχειρείν, σχεδόν 20ετία (από την εποχή που ξανά έπαιρνε το 60% του μ.κ της ιστορικής μπισκοτοβιομηχανίας από την Danone) και είμαι σε θέση να γνωρίζω πως εννοεί γράμμα προς γράμμα, λέξη προς λέξη όσα με φειδώ δηλώνει σε δημόσιο διάλογο. Από το 2015 ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος- δευτερότοκος υιός της Ιωάννας Παπαδοπούλου, αναλαμβάνει τη θέση του Αντιπροέδρου και Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου. Με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών στα 250 plus εκατ. ευρώ το 2024 (από 233,78 εκατ. το 2023 και 216,1 εκατ. το 2022) και εξαγωγές σε περισσότερες από 70 χώρες, η διοίκηση υλοποιεί και νέες επενδύσεις, σχεδιάζοντας και άλλους κωδικούς προϊόντων.
Πως εξελίσσεται ο σχεδιασμός στην Intralot
Mεθοδικά εξελίσσεται ο σχεδιασμός στην Intralot. Αυτό «δείχνει» η κίνηση του Soo Kim να περάσει τη συμμετοχή του (26,86%) υπό την Bally’s. Προφανώς σε συνεννόηση με την πλευρά Κόκκαλη οι ενέργειες του Κορεάτη. Γνωστές οι άριστες σχέσεις του Soo Kim με Apollo fund management, με το fund να έχει χορηγήσει «δάνειο-γέφυρα» στον Κορεάτη, όπως επίσης το outlook της Bally’s. Η τελευταία, κατέχει πλέον διακριτή δραστηριότητα σε 19 casino στις ΗΠΑ (11 πολιτείες), στοιχηματική πλατφόρμα εταιρείες σε ΗΠΑ, διαδικτυακή εταιρεία στοιχήματος σε Αγγλία καθώς και σημαντικό μέρος από τις υφιστάμενες λοταρίες της Intralot. H συναλλαγή της Bally’s ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως, o επιχειρηματίας -ο οποίος εξαγόρασε μια σειρά εταιρειών τυχερών παιχνιδιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη- πρόκειται να ξεδιπλώσει το επενδυτικό πλάνο του για την πραγματοποίηση ικανών υπεραξιών για την αποπληρωμή του δανεισμού. Πάντως από την διοίκηση (πλευρά Κόκκαλη) δηλώνουν άγνοια για προτάσεις εξαγοράς κ.α, και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά καθώς είναι σε εξέλιξη το total recall της εισηγμένης, που τέλη Μαρτίου (31/3) θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 2024. Με την αποτίμηση της εισηγμένης στα 669 εκατ. deep under value σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η (δυνητική) για πρόταση εξαγοράς τιμή θα είναι αρκετά υψηλότερα.
Συνεχίζονται τα deal στις εταιρείες συμβούλων
Η αγορά logistics μεγαλώνει συνεχώς. Η αγορά υπηρεσιών συμβούλων τριπλασιάστηκε επί κυβερνήσεων ΝΔ. Ετσι συνεχίζονται τα deals με την PWC Ελλάδος να προχωρά στην ενσωμάτωση της καλής ελληνικής εταιρείας συμβούλων Planning, που ίδρυσε ο Σταμάτης Ανδριανόπουλος και πλέον αναλαμβάνει τα ηνία η δεύτερη γενιά των Ανδριανούπολων! Η Planning κυριαρχεί στις συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics με πολύ μεγάλο πελατολόγιο που έχει αναπτύξει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Τα περίπου 120 στελέχη της Planning που μετακομίζουν στην PWC Ελλάδος, έχουν συμβάλει στην αναβάθμιση του επιχειρησιακού μοντέλου πολυάριθμων εταιρειών, μέσα από τον σχεδιασμό σχεδόν 2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) αποθηκών και κέντρων διανομής, την ανασυγκρότηση περισσότερων από 80 δικτύων logistics και την εκπαίδευση περισσότερων από 5.000 στελεχών. Η PwC αναλαμβάνει και τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Ένα καλό deal για τον Μάριο Ψάλτη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της PwC Ελλάδος. Το τελευταίο 12μηνο είχαμε και την εξαγορά της Διαδικασία από την Bright, τις συζητήσεις για την εξαγορά της Toolbox που δεν ευδοκίμησαν, και άλλες κινήσεις στην αγορά των συμβούλων.
Αττική Οδός: Η κυκλοφορία αυξάνεται, τα περιθώρια αποσυμφόρησης λιγοστεύουν λόγω Κύμης
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι ημερήσιες διελεύσεις στην Αττική Οδό τον τελευταίο χρόνο, με τους ρυθμούς να αυξάνονται κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους όταν και η διαχείριση του οδικού άξονα πέρασε στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι μέσες ημερήσιες διελεύσεις ήταν 259.200 οχήματα το 2023, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά στα 280.100 οχήματα στο τελευταίο τρίμηνο του 2024. Ειδικά τις πρωινές ώρες καταγράφεται κυκλοφοριακή συμφόρηση στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο της Λεωφόρου Κηφισίας μέχρι τον κόμβο Μεταμόρφωσης στην εθνική οδό. Και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν αφού έχει βαλτώσει για τα καλά η υπόθεση της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης ώστε να συνδεθεί με την εθνική οδό στον κόμβο Καλυφτάκη και να «σηκώσει» ένα τμήμα της κυκλοφορίας που σήμερα στριμώχνεται στην έξοδο της Μεταμόρφωσης με τη μία λωρίδα. Από πέρυσι έχει δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών πως αναζητεί λύσεις για να χρηματοδοτηθεί η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης που έχει προσωρινό ανάδοχο αλλά δεν έχει κονδύλια! Δεν ξέρουμε αν το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση των κ.κ. Χρ. Σταϊκούρα και Ν. Ταχιάου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και το… ουράνιο
Δεν φτάνει που οι συνεχείς γεωπολιτικές αναταράξεις και το κλιματικό «χάος» έχουν οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα γύρω από τα ενεργειακά, τώρα έρχεται να προστεθεί κι ένας παράγοντας που δεν είχε μέχρι τώρα προβλεφθεί, και που ενδεχόμενα μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο «μπουμ» στην αγορά ενέργειας. Και αυτό γιατί οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από μια κρίση στην προσφορά ουρανίου. Η ζήτηση για πυρηνική ενέργεια, η οποία τροφοδοτεί τα πάντα, από την οικιακή ηλεκτρική ενέργεια μέχρι τα data centers, αυξάνεται, και ειδικά καθώς ο κόσμος στρέφεται σε καθαρότερη ενέργεια. Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση ουρανίου θα διπλασιαστεί μέχρι το 2040. Πολλά κράτη έχουν δεσμευτεί να τριπλασιάσουν την παγκόσμια δυναμικότητα πυρηνικής ενέργειας έως το 2050, ενώ οι τεχνολογικοί όμιλοι στρέφονται στο καύσιμο για τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης. Παρόλο που υπήρχε πλεόνασμα ουρανίου μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, το πλεόνασμα αυτό έχει σταδιακά εξαλειφθεί, σε σημείο που παράγοντες του κλάδου της πυρηνικής ενέργειας να δηλώνουν στους FT πως ως βιομηχανία, ζει με «δανεικό χρόνο»… Οι επιπτώσεις από μια αποστράγγιση των αποθεμάτων ουρανίου, το οποίο θα εκτροχιάσει τμήμα της παραγωγής ενέργειας, δεν θα οδηγήσει μόνο σε αύξηση των τιμών αλλά και σε σημαντική καθυστέρηση των πράσινων στόχων. Στην ευρύτερη γειτονιά μας, ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε μία τέτοια συνθήκη θα ήταν η δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, Γαλλία, η οποία λειτουργεί 56 αντιδραστήρες και βασίζεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην πυρηνική ενέργεια.