Η σκληρή γλώσσα Μητσοτάκη για τις τράπεζες
Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε χθες στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις τράπεζες και προανήγγειλε κυβερνητική παρέμβαση μέσα στις επόμενες ημέρες. Μπορεί να ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει έκτακτη φορολόγηση των κερδών γιατί θα προκαλούνταν σφοδρή αντίδραση από τις αγορές, αλλά την ίδια στιγμή είπε πως οι τράπεζες δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα της κυβέρνησης για μείωση προμηθειών, αύξηση χορηγήσεων στα στεγαστικά, κ.α. Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει πως η κυβέρνηση έχει στα χέρια της δημοσκόπηση στην οποία αποτυπώνεται η οργή των πολιτών όχι μόνο για τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων αλλά κυρίως για το χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών από πλευράς τραπεζικών υποκαταστημάτων. Η ψηφιοποίηση δε μπορεί να είναι άλλοθι για ταλαιπωρία όσων καταναλωτών επισκέπτονται τα ούτως ή άλλως περιορισμένα τραπεζικά υποκαταστήματα. Ειδικά όταν διαβάζουν οι πολίτες για τα μεγάλα κέρδη και τα μπόνους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στην πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις τράπεζες ενώ υπεραμύνθηκε του σχεδίου που έχει καταθέσει για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα. Ο πρωθυπουργός σταμάτησε εσπευσμένα την ομιλία του λόγω κρίσης με το πρόβλημα που έχει στη μέση του.
Ψηφιακές επενδύσεις ψάχνουν εναγωνίως οι τραπεζίτες
Σε μεγάλο άγχος έχει εξελιχθεί για τις τράπεζες η αναζήτηση ψηφιακών επενδύσεων προκειμένου να λάβουν τις επόμενες δόσεις από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως είναι γνωστό, προκειμένου να λάβουν την επόμενη δόση χρηματοδότησης από το Ταμείο, οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δανείων με χαμηλά επιτόκια πρέπει πρώτα να πιάσουν συγκεκριμένα ποσοστά χορηγήσεων δανείων σε πράσινες επενδύσεις, αλλά και σε ψηφιακές επενδύσεις. Και ενώ υπάρχει πληθώρα πράσινων επενδύσεων προς χρηματοδότηση (μόνο τα φωτοβολταϊκά των μεγάλων ομίλων, τα αιολικά και οι μονάδες αποθήκευσης αθροίζονται σε κάποια δισεκατομμύρια), υπάρχει μεγάλη ένδεια ψηφιακών επενδύσεων. Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων μεταφράζεται και σε μικρές ψηφιακές επενδύσεις. Έτσι οι τραπεζίτες ψάχνουν μανιωδώς τέτοια έργα για να πιάσουν την ποσόστωση που απαιτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και να λάβουν την επόμενη δόση κοινοτικών κεφαλαίων. Η Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, χρηματοδοτεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Motor Oil καθώς και κάποια άλλα έργα τεχνολογίας. Αντίστοιχα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού προωθούν μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και άλλοι ισχυροί όμιλοι.
Η μάχη χρηματοδότησης του data center της Microsoft
Δεν είναι τυχαίο πως δόθηκε πολύ μεγάλη μάχη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών για το ποιος θα χρηματοδοτήσει τη μεγάλη επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία κέντρου δεδομένων (data center) στα Σπάτα. Με μια τόσο μεγάλη χρηματοδότηση όλες οι τράπεζες θα έπιαναν την ποσόστωση των ψηφιακών επενδύσεων και θα μπορούσαν να λάβουν χωρίς άγχος όλες τις υπόλοιπες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως η Microsoft Hellas τους ειδοποίησε πως δεν θεωρεί ελκυστικό ούτε το επιτόκιο του σχεδόν 1% με το οποίο δίνονται τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης! Τους εξήγησε πως θα λάβει δάνειο από τη μητρική εταιρεία με ακόμα πιο ελκυστικούς όρους! Έτσι χάθηκε αυτή η ευκαιρία. Όμως οι διοικήσεις θεωρούν πως ακόμα και χωρίς τη Microsoft είναι τόσο πολλές οι νέες επενδύσεις σε data center που γίνονται στην Ελλάδα που σύντομα θα χρηματοδοτήσουν αρκετά ψηφιακά έργα και θα απαλλαγούν από το άγχος των ποσοστώσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τελικά ποιος θα αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική;
Αν πιστέψουμε αυτά που γράφονται τις τελευταίες ημέρες πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη η απόφαση της CVC να πωλήσει την Εθνική Ασφαλιστική αφού ήταν μια επένδυση που δεν της βγήκε. Εκτός και αν ακολουθήσει την τακτική «πουλάω κομμάτι – κομμάτι» όπως προκύπτει από την απόφαση πώλησης του κεντρικού κτιρίου της ασφαλιστικής εταιρείας στη Λεωφόρου Συγγρού που είναι σε προχωρημένο στάδιο. Ακόμα και αν με την πώληση του κτιρίου η CVC βγάλει τα σπασμένα, μάλλον δε θέλει να κρατήσει έναν οργανισμό που δεν βρίσκεται στα καλύτερά του. Ποιος θα αγοράσει όμως; Η Εθνική Τράπεζα; Η Allianz; Τρίτος όμιλος που θέλει να μπει στην Ελλάδα;
Σε Κινέζους τα πρώην γραφεία της Τεχνοδομή
Το όνομα «Τεχνοδομή Αφοί Μ. Τραυλού» μπορεί να μη λέει και πολλά στους νεότερους αλλά οι παλαιότεροι επενδυτές θυμούνται την ισχυρή εταιρεία που διοικούσε η οικογένεια Τραυλού και κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ήταν μια από τις εταιρείες που διεκδίκησαν την περίφημη άδεια καζίνο στο Φλοίσβο και στα τέλη της δεκαετίας του ’90 για ένα ή δύο χρόνια είχαν καταλάβει την πρώτη θέση μεταξύ των εισηγμένων τεχνικών εταιρειών με βάση τον τζίρο. Η στήλη πληροφορήθηκε πως πριν από λίγους μήνες το κτίριο των κεντρικών γραφείων της Τεχνοδομή, επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Μοσχάτο, που είχε στοιχειώσει και είχε μετατραπεί ακόμα και σε άνδρο ναρκομανών, πωλήθηκε σε Κινέζο επενδυτή. Για την ιστορία, η Τεχνοδομή πωλήθηκε στην ΑΤΤΙΚΑΤ η οποία υποτίθεται πως θα τη διέσωζε. Στο τέλος κατέρρευσε και η ΑΤΤΙΚΑΤ όπως και καμιά 20αρια εισηγμένες τεχνικές εταιρείες.
Εξοικονομώ (και) στην αποχέτευση
Ο τίτλος του προγράμματος «Εξοικονομώ στην αποχέτευση» είναι σίγουρα εύγλωττος. Ωστόσο, η δράση, που εντάχθηκε πολύ πρόσφατα, στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021 – 2027 και διαθέτει προϋπολογισμό 30,3 εκατ. ευρώ είναι πολύ σημαντική. Κι αυτό διότι επιδοτείται η δαπάνη που θα πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών ή επαγγελματικών κτηρίων που βρίσκονται σε κάποιον από τους 482 οικισμούς άνω των 2.000 ατόμων σε όλη την Ελλάδα, ώστε να συνδέσουν τα ακίνητά τους με το δίκτυο αποχέτευσης. Προϋπόθεση βέβαια, είναι να υπάρχει σε λειτουργία εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Το ζήτημα είναι σοβαρό εάν λάβουμε υπόψη ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τους 482 οικισμούς δεν έχει συμμορφωθεί με την οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων. Μοναδικοί ωφελημένοι από τη συγκεκριμένη κατάσταση; Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν αποφρακτικές υπηρεσίες…