Εμφύλιος μέχρις εσχάτων

Στην Κεντρική Επιτροπή, στις 30 Ιουνίου, μεταφέρεται η μεγάλη αναμέτρηση με φόντο τον πράσινο ήλιο για τις κάλπες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που κράτησε πάνω από 8 ώρες χθες, εξελίχθηκε σε ένα ακόμη βήμα για να ειπωθούν όσα ήδη λέγονται στα τηλεπαράθυρα και στις ερτζιανές αντιπαραθέσεις. Ήταν κάτι σαν προθέρμανση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης περιορίστηκε σε μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που δεν έπεισε. Ούτε μια κουβέντα δεν είπε για τον οδικό χάρτη που θα παρουσιάσει. Δέχθηκε ευρεία αμφισβήτηση και κριτική. Κάλπες ζήτησαν και χθες  ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και άλλοι. «Παρών» δήλωσε και ο δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας από άλλη εκδήλωση γιατί δεν συμμετέχει σε όργανα του ΠΑΣΟΚ. «Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα» δήλωσε. «Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό» τόνισε. Προειδοποίησε  μάλιστα ότι δεν θα κάνει πίσω αν και του ζητούν να καθίσει ήσυχος στο γραφείο του.

Μειδιάματα και γκριμάτσες!

Βουλευτές και μέλη του Π.Σ μειδίασαν όταν άκουσαν την …αριθμητική του Νίκου Ανδρουλάκη την οποία επιστράτευσε προκειμένου να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην πλευρά των ηττημένων των ευρωεκλογών αλλά των νικητών.  «Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε. «Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;» αναρωτήθηκε. «Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο».
Για την ακρίβεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σύγκρινε τα εκλογικά ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2019 που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 31,53% και το ΠΑΣΟΚ  8,1% (23,44 μονάδες διαφορά) με των ευρωεκλογών που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 14,92% και το ΠΑΣΟΚ 12,79% (2,13 μονάδες διαφορά). Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ψαλίδα έκλεισε από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και το 2019 δεν ήταν ούτε ο ίδιος πρόεδρος. Επί δικής του προεδρίας το ΠΑΣΟΚ έχασε μέσα σε 11 μήνες 119.088 ψήφους, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και εκείνος 360.000 ψήφους και η ΝΔ ένα εκατομμύριο. Στις εθνικές εκλογές του 2023 το ΠΑΣΟΚ πήρε 617.487 και στις ευρωεκλογές 508.399! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε το γνωστό ότι φταίνε τα media που δεν έπαιζαν το ΠΑΣΟΚ, όπως υποστήριξε, τα άδεια ταμεία του κόμματος και η διαπλοκή.

Ξεκαθαρίσματα

Δυο απολύσεις μέσα σε δυο 24ωρα στελεχών όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Τσίπρας, ανεβάζουν το εσωκομματικό θερμόμετρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Θεοχαρόπουλος ήταν επιστημονικός  σύμβουλος στην βουλευτή και τομεάρχη Εσωτερικών Γιώτα Πούλου. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η τομεάρχης  χρειαζόταν επιστημονική υποστήριξη πχ για την επιστολική ψήφο και δεν την είχε διότι ο Θεοχαρόπουλος είχε άλλες υποχρεώσεις. Όσο για τον Γιώργο Τσίπρα, είχε διοριστεί με εντολή Κασσελάκη τον περασμένο Οκτώβριο διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πηγές της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι τον Φεβρουάριο όταν έγιναν  αλλαγές τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση ο Θάνος Μωραΐτης ο οποίος παρεπιπτόντως είναι πολύ πιο κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη. Η συμφωνία που έγινε με τον Γιώργο Τσίπρα που είχε αποφασίσει να κατέβει για την ευρωβουλή, ήταν να πάρει το μισθό ενός μήνα αλλά πληρωνόταν μέχρι τις ευρωεκλογές.

Ανταλλαγή πυρών

Ο Μωραΐτης σ’ αυτό το διάστημα, ενώ ασκούσε τα καθήκοντά του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν πληρωνόταν όποτε κρίθηκε ότι τώρα πρέπει να αποκατασταθεί και η δική του μισθοδοσία. Και οι δύο απερχόμενοι  συνέδεσαν την  απόλυση τους με την κριτική την οποία εκφράζουν και άφησαν αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διοικείται ως εταιρεία, ο κ.Κασελάκης δεν είναι ιδιοκτήτης». Ο Τσίπρας χαρακτήρισε «μικρό και αυτοαναφορικό» τον αρχηγό.

«Αργομισθίες τέλος»

Η Κουμουνδούρου διαμηνύει ότι «επί Κασσελάκη αργομισθίες τέλος». Η κρατική αποζημίωση με το εκλογικό ποσοστό του 2023 έχει μειωθεί κατά 40% και κυμαίνεται γύρω στα 3,7 εκατομ. το χρόνο όταν μόνο η μισθοδοσία των κομματικών ΜΜΕ ξεπερνάει τα 2,5 εκατομ. «Συμμαζεύουμε το μαγαζί» είναι η οδηγία Κασσελάκη. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και στελέχη που βρίσκονται πιο κοντά στην «Νέα Αριστερά» αλλά δεν φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην χάσουν τον μισθό. Από κάποια ζητήθηκαν οι παραιτήσεις τους αλλά η Κουμουνδούρου εισέπραξε άρνηση. « Αν θέλετε να μας διώξετε, να μας αποζημιώσετε» ήταν η απάντηση.

«Τσιπρικό σύστημα»

Δεν είναι τυχαίο ότι το οικονομικό ξεκαθάρισμα Κασσελάκη άρχισε από επίλεκτα μέλη του «τσιπρικού συστήματος». Το «παρών» του Αλέξη Τσίπρα στην ενιαία κεντροαριστερά με άρμα το Ινστιτούτο που έχει ιδρύσει, ήδη αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ ως προς το αν θα επιδιώξει κάποιον ενωτικό ρόλο την επόμενη μέρα. Αυτά δεν περνούν κάτω από τα ραντάρ της Κουμουνδούρου. Ο Κασσελάκης δεν αφήνει να πέσει τίποτα κάτω. Θέλει ένα καθαρό κόμμα. Η «σκιώδης κυβέρνηση» που θέλει να δημιουργήσει, παρά το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα όρισε τομεάρχες, θα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα φανεί εάν περιοριστεί σε απλό ξεκαθάρισμα εσωκομματικών διαφορών ή αν θα στείλει μήνυμα ανανέωσης.

Χάσμα

Τα think tanks που ανακοίνωσε πριν τις ευρωεκλογές, με ξεχωριστές προσωπικότητες, ήταν «εξαφανισμένα» στην προεκλογική σπερίοδο όπου πρόβαλε μόνο το πρόσωπο του. Οι προκλήσεις είναι μπροστά του. Έπαιζε μόνος. Μετά και τη δήλωση του ότι αν δημιουργηθεί ένας ενιαίος κεντροαριστερός χώρος θα διεκδικήσει την αρχηγία ακόμη κι αν απέναντι του είναι ο Αλέξης Τσίπρας, το βέβαιο είναι ότι η απόσταση που τους χωρίζει με τον πρώην πρωθυπουργό γίνεται χάσμα.

Η Εύα

Μεταξύ Αθήνας και Μιλάνου κινείται η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή. Οι δικαστικές εκκρεμότητες της από το «Κατάρ Γκέιτ» συνεχίζονται αλλά είναι αισιόδοξη ότι η έκβαση θα είναι θετική. Το σπίτι της στις Βρυξέλλες – είναι δυο μικρά διαμερίσματα που αγόρασε σε διαφορετικές περιόδους και ενοποίησε σε μεζονέτα – το νοίκιασε. Εργάζεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα, στο Μιλάνο, στον τομέα όπου επένδυσε και στο ευρωκοινοβούλιο, στην τεχνητή νοημοσύνη. Ταξιδεύει συχνά και στην Ελλάδα. Με τον σύντροφο της Τζόρτζη που επίσης κατηγορήθηκε για το «Κατάρ Γκέιτ» έχουν καλές σχέσεις για χάρη της μικρής τους κόρης. 

Ο πρόεδρος έχει εμμονές!

Πολλά έχουν δει τα μάτια της στήλης, αλλά ορισμένα συνεχίζουν να μας προκαλούν έκπληξη. Ειδικά όταν πρωταγωνιστές περίεργων μεθοδεύσεων που φτάνουν στα αυτιά μας είναι αυτοί που εκ της θέσης τους οφείλουν να λειτουργούν ως θεματοφύλακες της νομιμότητας και της διαφάνειας στις εταιρείες που τους τιμούν και τους αμείβουν πλουσιοπάροχα για τα υψηλά τους αξιώματα. Τι να πει κανείς, λοιπόν, για Πρόεδρο ενεργειακού μονοπωλίου που έχει βάλει στόχο της ζωής του να επιβαρύνει την εταιρεία του και κατ΄επέκταση τους Έλληνες καταναλωτές με μερικά εκατ. ευρώ, απλά γιατί δεν του αρέσει η εταιρεία που μειοδότησε σε διαγωνισμό; Τι κι αν όλες οι ενστάσεις απορρίφθηκαν, τι κι αν υπάρχει τεράστιο οικονομικό όφελος για την εταιρεία από την προσφορά του μειοδότη, ο εν λόγω κύριος δεν το βάζει κάτω. Η στήλη παρακολουθεί στενά την υπόθεση κι αν χρειαστεί θα επανέλθει.

Τι θα κάνει η Motor Oil με τις μετοχές ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ρωτήθηκε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης για το τι θα κάνει η εισηγμένη με τα 52 εκατ. μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που εξακολουθεί να διαθέτει, σχεδόν το 30%. Υπενθύμισε πως για τις μισές, τα 26 εκατ. μετοχές υπάρχει η συμφωνία put option με την ολλανδική Reggeborgh μέχρι τον Μάιο του 2025. Μέχρι τότε οι Ολλανδοί πρέπει να αγοράσουν τα 26 εκατ. μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην τιμή των 1,75 ευρώ ανά μετοχή αν το ζητήσει η Motor Oil. Υπενθύμισε, επίσης, πως σήμερα η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται πολύ ψηλότερα από τα 1,75 ευρώ και συγκεκριμένα κινείται κοντά στα 2,5 ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει βιασύνη, ούτε άγχος για ενεργοποίηση put option, κ.λπ. Εξάλλου η μέχρι σήμερα σχέση του ολλανδικού ομίλου με την Motor Oil είναι εξαιρετικά γόνιμη και για τους δύο ομίλους. Η Motor Oil απέκτησε την τελευταία διετία δύο θυγατρικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την ΕΛΤΕΧ Άνεμος και την ΗΛΕΚΤΩΡ.

Η γραφειοκρατία απειλεί τις ΑΠΕ

Οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις που συνδέονται με τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς, σε συνδυασμό με τα γνωστά προβλήματα της Δικαιοσύνης, απειλούν τους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα για παραγωγή 27,3 GW από ΑΠΕ μέχρι το 2030. Το επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χθεσινή της έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Οι κοινοτικές υπηρεσίες θεωρούν πως οι σημερινές διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων σε δίκτυα και ο χρόνος εκδίκασης δικαστικών υποθέσεων είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Η προσθήκη νέων ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά, και ο εξηλεκτρισμός ολόκληρων τομέων όπως οι μεταφορές θα αυξήσουν την ανάγκη επέκτασης των δικτύων και συνεπώς απαιτείται επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και δικαστικών υποθέσεων.

Ο σιδηρόδρομος και οι δεσμεύσεις για το 2026

Με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες για αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρόμου, παρά τις ανακοινώσεις περί ενδιαφέροντος από Ελβετία για λειτουργία του δικτύου της Πελοποννήσου, για «άμεση» προκήρυξη των διαγωνισμών αποκατάστασης των ζημιών σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Εδώ δε μπορούν να ολοκληρώσουν σε πέντε – έξι χρόνια τη σύνδεση του Λουτρακίου με τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα! Στη χθεσινή έκθεση της Κομισιόν βλέπουμε τις κοινοτικές υπηρεσίες να έχουν πάλι καλή διάθεση (τόσα χρόνια με καλή διάθεση δαπανήσαμε 15 δισ. χωρίς να έχουμε επαρκές σιδηροδρομικό δίκτυο) και να περιμένουν ολοκλήρωση των αλλαγών το 2026. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε «εθνικό σχέδιο δράσης για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου» και «ταχεία ανταπόκριση» στην ανάγκη για πόρισμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και αναβάθμισης του φορέα σιδηροδρομικής ασφάλειας.

Η Ελλάδα που παράγει εξοπλισμό για αιολικά πάρκα

Η χώρα μας δεν έχει αμελητέα παρουσία στην παραγωγή εξοπλισμού για αιολικά πάρκα όπως τονίζεται και στη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας. Η έκθεση στέκεται στο παράδειγμα μικρομεσαίας βιομηχανίας που ειδικεύεται στην παραγωγή στηριγμάτων για πλωτές ανεμογεννήτριες, αλλά και τον καθετοποιημένο εργοστάσιο που παράγει το EW16 στροφείο (rotor) για ανεμογεννήτριες, αλλά και ένα εργοστάσιο παραγωγής πυλώνων για αιολικά με μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα 450 τμημάτων ετησίως. Ειδική αναφορά γίνεται (καμία εταιρεία δεν κατονομάζεται στο κείμενο) στην Sunlight του ομίλου Olympia με τις πωλήσεις του ενός δισ. ευρώ και τους 3.100 εργαζόμενους.

αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας