Site icon NewsIT
06:00 | 15.05.24

Να πέσουν τα σεντόνια από τα ψηφιδωτά της Ιεράς Μονής, τι δείχνουν μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, η γκρίνια για την ΕΡΤ, oι νέοι επενδυτές του Χάρη Καρώνη, το κύμα εξαγορών στα ξενοδοχεία, ο καλπασμός της Τουρκίας και η δυσάρεστη ιστορία της μεταπολίτευσης για την οικονομία

Να πέσουν τα σεντόνια από τα ψηφιδωτά της Ιεράς Μονής, τι δείχνουν μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, η γκρίνια για την ΕΡΤ, oι νέοι επενδυτές του Χάρη Καρώνη, το κύμα εξαγορών στα ξενοδοχεία, ο καλπασμός της Τουρκίας και η δυσάρεστη ιστορία της μεταπολίτευσης για την οικονομία

Stock market data concept. 3D render

Newsit Newsroom

Να πέσουν τα σεντόνια!

Να αξιοποιηθεί περισσότερο ως μουσειακός χώρος η Ιερά Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί, ώστε να αναδειχθούν τα σπάνια ψηφιδωτά της, πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν τόσο στις επίσημες συνομιλίες που είχαν όσο και στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε  προς τιμήν της ελληνικής αποστολής, ο Τούρκος πρόεδρος στο χρυσό παλάτι. Πρέπει να διατηρήσει τον οικουμενικό του χαρακτήρα το μνημείο και να υπάρχει η δυνατότητα να το επισκέπτονται πιστοί όλων των θρησκειών για περισσότερες ώρες, ήταν τα επιχειρήματα του  κ. Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν αναγνωρίζει ότι αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά για την  UNESCO. Μία πρώτη ιδέα που συζητήθηκε ήταν τα σπάνια ψηφιδωτά της Παναγίας, του Χριστού, της Κοίμησης της Θεοτόκου και οι τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων, να καλύπτονται από τα σεντόνια μόνο τις ώρες της προσευχής  των μουσουλμάνων και τις υπόλοιπες να κατεβαίνουν ώστε να μπορούν να τα θαυμάσουν όλοι. Να λειτουργεί δηλαδή ως μουσείο περισσότερες ώρες. Ως μουσείο η Ιερά Μονή λειτουργούσε από το 1947. Η χρήση άλλαξε μετά την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 και την έκδοση ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου 2020, που την μετέτρεψε σε τζαμί. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο Ερντογάν δεν το απέκλεισε.

Πρόσωπα – κλειδιά

Θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την Ιερά Μονή της Χώρας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Ήταν το πρόσωπο – κλειδί που μαζί με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν ανέλαβαν τον κρίσιμο ρόλο να εξασφαλίσουν ότι η συνάντηση των δύο ηγετών στην Άγκυρα να μην διαταράξει τα ήρεμα νερά και να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους. Ο στόχος επετεύχθη. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν την ευθύνη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών και θα έχουν πολύ σύντομα και την επόμενη συνάντησή τους. Έχουν και καλή χημεία μεταξύ τους γεγονός που βοηθάει και στην διπλωματία.

Πυρετός δημοσκοπήσεων

Με την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα, ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υποψήφιοι φορτσάρουν με το βλέμμα στραμμένο στις 9 Ιουνίου. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Υπάρχει πυρετός δημοσκοπήσεων. Γίνονται πολλές και καθημερινά. Κυλιόμενες ή με μεγάλα δείγματα, για όλα τα κόμματα, με focus group κλπ. Οι δημόσιες εμφανίσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και οι συνεντεύξεις τις οποίες δίνει ακολουθώντας ήπιους τόνους, έχουν αυξήσει τα ποσοστά της ηγετικότητας του. Ο αντίπαλος με το μεγαλύτερο ποσοστό που έρχεται δεύτερος είναι ο «κανένας». Ο πρωθυπουργός παραμένει το μεγάλο ατού της ΝΔ η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία μετά τις απώλειες που κατέγραψε για τα Τέμπη, τα ομόφυλα ζευγάρια και αστοχίες που προκάλεσαν δυσαρέσκεια. Η ακρίβεια παραμένει ο μεγάλος εφιάλτης.

Τάξη και ασφάλεια

Δεν ήταν τυχαία  η επέμβαση της Αστυνομίας στις καταλήψεις της Νομικής. Τέτοιου είδους ενέργειες εξυπηρετούν το δόγμα «τάξη κι ασφάλεια» και ενισχύουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν διστάζει να έρθει σε κόντρα, όπως είναι η άποψη του Αμερικανού επικοινωνιολόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη Σταν Γκρίνμπεργκ. «Αποδείξαμε έμπρακτα ότι η τάξη και ο νόμος θα επιβληθούν και εντός του δημόσιου πανεπιστημίου» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Μάκρη Έβρου. «Εμείς δεν είμαστε με αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε μπάχαλο. Είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες».

Columbia γιοκ!

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση του δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν στην Ελλάδα αυτά τα οποία έγιναν σε άλλες χώρες (ΗΠΑ κλπ) με αφορμή τον πόλεμο στην Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι στήθηκαν αντίσκοινα και έγιναν καταλήψεις ακόμη και σε κορυφαία πανεπιστήμια όπως είναι το Columbia και το Yale. Ακολούθησε παρέμβαση της αστυνομίας για πρώτη φορά από το 1968! «Είναι βαθιά γελασμένοι, ότι θα τους επιτρέψουμε να τα κάνουν γης μαδιάμ, όπως είδατε και με την εκκένωση της κατάληψης στη Νομική» τόνισε ο πρωθυπουργός. Η ΝΔ στους νοικοκυραίους στοχεύει. Όχι στα εκλογικά ακροατήρια που δείχνουν ανοχή τους μπαχαλάκηδες. Εκτός απροόπτου – αν και ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι ταυτόχρονα λίγος αλλά και πολύς- η ΝΔ φαίνεται να κλειδώνει  ένα 32-33% με τάση και περαιτέρω συμμαζέματος των απωλειών.

Γκρίνια για ΕΡΤ

Μεγάλη γκρίνια που έφτασε μέχρι στα ψηλά του Μαξίμου όπως και στον αρμόδιο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη που έχει στις αρμοδιότητες του την δημόσια τηλεόραση προκάλεσε η παρουσία της Ελλάδας στην Eurovision. Το χασμουρητό της Σάττι την ώρα που μιλούσε ο εκπρόσωπος του Ισραήλ, που πήρε πολιτικές προεκτάσεις, οι δηλώσεις των χορευτών της ότι είναι Έλληνες και Τούρκοι που τις πήραν μετά πίσω και οι παρουσιαστές που δεν ήξεραν που πάνε τα τέσσερα και έκαναν και διπλωματική απρέπεια διότι δεν αναγνώρισαν ούτε την  πριγκήπισσα Βικτόρια της Σουηδίας που ήταν η οικοδέσποινα και απευθύνθηκε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στην Eurovision, συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί μια κακή ατμόσφαιρα.

Με λεφτά των φορολογούμενων

Η ενόχληση του Μαξίμου έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΡΤ χρηματοδοτείται από τους Έλληνες φορολογούμενους και όταν εκπροσωπεί τη χώρα ειδικά σε έναν διαγωνισμό στο εξωτερικό, πρέπει να υπηρετεί συγκεκριμένα στάνταρς. Άπαντες οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί, ήταν το αυστηρό μήνυμα του Παύλου Μαρινάκη. Διαψεύδονται οι φήμες, πάντως, ότι υπάρχει θέμα με την διοίκηση της ΕΡΤ και τον Κωνσταντίνο Ζούλα. Το σκεπτικό είναι ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί το συνολικό έργο που έγινε στην ΕΡΤ.

Μεταγραφή!

Σε μεγάλη εκδήλωση του ποντιακού ελληνισμού που έγινε στο Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού θεαματική εμφάνιση έκανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με τον ηθοποιό Μάκη Δελαπόρτα, που εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου. «Τι έγινε Μάκη;» τον ρώτησε ο δήμαρχος εννοώντας την προσέγγιση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Με θέλει πολύ» απάντησε ο Δελαπόρτας. Κάγκελο ο δήμαρχος. Το «παρών» έδωσαν αρκετοί υποψήφιοι για την ευρωβουλή από διάφορα κόμματα. Η Βούλα Πατουλίδου, η Έλενα Κουντουρά, ο Σωτήρης Σέρμπος, ο Νάσος Παπαργυρόπουλος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου κ.α. Ανεξάρτητα από τις εκλογές κάθε χρόνο δίνει το παρών στο πανποντιακό πανηγύρι η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη. Ήταν εκεί και ο Τάσος Γαϊτάνης οποίος είναι πιθανόν να πάρει βουλευτική έδρα εάν το εκλογοδικείο κρίνει έκπτωτους από την Βουλή τους Σπαρτιάτες και μοιραστούν τις έδρες τους τα άλλα κόμματα.

Τρεις κι ο κούκος!

Έχουν εξαντληθεί οι τοπικές οργανώσεις όλων των κομμάτων. Κάθε λίγο και λιγάκι τους τηλεφωνούν ότι θέλει να επισκεφτεί την πόλη τους κάποιος υποψήφιος για την ευρωβουλή, υπουργοί στους οποίους ο πρωθυπουργός ανέθεσε την ευθύνη του προεκλογικού αγώνα σε συγκεκριμένες περιφέρειες οπότε θα μετρήσει και τα αποτελέσματα μετά, άλλοι υπουργοί που θέλουν να βοηθήσουν τον προεκλογικό αγώνα,  βουλευτές που θα μιλήσουν στους ψηφοφόρους τους για τα προεκλογικά διακυβεύματα, την αποχή που πρέπει να αποφευχθεί, την συσπείρωση που πρέπει να επιτευχθεί κλπ. Το αποτέλεσμα είναι υποψήφιοι να δίνουν ραντεβού σε κάποιο καφέ ή για να μιλήσουν σε κάποια εκδήλωση και να είναι τρεις και ο κούκος. Λιγοστεύει και ο κόσμος που συγκεντρώνεται στις ομιλίες των υπουργών. Πρέπει κάποιος να είναι πολύ δημοφιλής για να μαζέψει πάνω από 100 – 200 άτομα.

Οι δύο νέοι επενδυτές του Χ. Καρώνη

Υποτιμούν στην JP Morgan τις αντοχές και τις δυνατότητες του Χάρη Καρώνη της Viva Wallet με τις δύο πλευρές να δίνουν μάχη στα δικαστήρια του Λονδίνου για την αποτίμηση της ελληνικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι Αμερικανοί είχαν αποκτήσει το 48,5% της Viva Wallet με αποτίμηση κοντά στα 1,6 δισ. ευρώ, αλλά τώρα υπάρχει σοβαρή διαφωνία των δύο μετόχων για τη σημερινή και μελλοντική αποτίμηση. Η διαφωνία έφτασε μέχρι τα δικαστήρια με τις δύο πλευρές να εγείρουν διαφορετικά ζητήματα και την απόφαση να αναμένεται πριν τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο ο Καρώνης δεν έχει καθίσει με σταυρωμένα χέρια αφού έχει ήδη προσθέσει δύο ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα ως επενδυτές στη μητρική εταιρεία της Viva Wallet, που ελέγχει με τον Μάκη Αντύπα, την WeRealize. Ο ένας είναι το family office της Μαριάννας Λάτση που είχε επενδύσει και στην Viva Wallet και έφυγε με πολύ μεγάλα κέρδη όταν αγόρασε η JP Morgan. Ο άλλος είναι, επίσης, ισχυρός επιχειρηματίας με παρουσία σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας πέραν της ναυτιλίας.

Κύμα εξαγορών στα ξενοδοχεία

Η εξαγορά του Messonghi Beach Holiday Resort, της οικογένειας Γεωργουλή, από τον όμιλο Μήτση είναι μόνο μία από τις εξαγορές ξενοδοχείων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Ο όμιλος Μήτση αποκτά, με περίπου 100 εκατ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα με 970 δωμάτια, σουίτες και bungalows που βρίσκεται στην παραλία της Μεσογγής στην Ανατολική Κέρκυρα. Χθες η Everty δημοσιοποίησε την απόκτηση δύο boutique resort ξενοδοχείων πέντε αστέρων, το Ydor Hotel & Spa και το Porto Kea Suites Hotel & Spa, στην Κέα. Η Everty διαθέτει, αναπτύσσει και λειτουργεί τα: Adytum Villas στο Πόρτο Χέλι, τέσσερα boutique θέρετρα (Iconic Santorini Hotel στη Σαντορίνη, Elounda Gulf Villas στην Ελούντα της Κρήτης, Ydor Hotel & Spa και Porto Kea Hotel Suites & Spa στην Κέα), τρία κτίρια γραφείων (ART1, AP10 στο Μαρούσι και το Metamorfosi Office Building στη Μεταμόρφωση) και δύο κέντρα logistics στον Ασπρόπυργο (Κέντρο Μέλισσα και Κέντρο Μαύρο Λιθάρι).

Η Τουρκία απομακρύνεται, η Ελλάδα ασθμαίνει

Από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν σε χθεσινό πάνελ του Κύκλου Ιδεών του Ευαγγ. Βενιζέλου για την «Καμπύλη της Μεταπολίτευσης» συγκρατήσαμε την επισήμανση του επικεφαλής της Eurobank Φωκ. Καραβία για το ΑΕΠ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Φωκ. Καραβίας υπενθύμισε πως το 1995 τα ΑΕΠ των δύο χωρών ήταν πολύ κοντά, στα 140 δισ. της Ελλάδας και στα 170 δισ. της Τουρκίας. Σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται λίγο πάνω από τα 200 δισ. ευρώ και της Τουρκίας στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή τετραπλάσιο. Συγκρατήσαμε επίσης την επισήμανση του Ευάγγελου Μυτιληναίου σύμφωνα με την οποία «η αναδιανομή εισοδήματος που έγινε από το μεγάλο κόλπο του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999 – 2000» πρέπει να επισημαίνεται σε κάθε αναφορά της οικονομικής ιστορίας της μεταπολίτευσης.

Το κατακερματισμένο επιχειρείν και ο τραπεζικός δανεισμός

Ο Φωκ. Καραβίας κλήθηκε να απαντήσει και στο γνωστό θέμα για το πόσο στηρίζουν οι ελληνικές τράπεζες τις επιχειρήσεις. Απάντησε πως από τις 880.000 επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάση τα τελευταία στοιχεία στη χώρα μας, οι 540.000 δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο, οι 250.000 απασχολούν μέχρι 4 υπαλλήλους και μόνο 80.000 εταιρείες έχουν περισσότερους από πέντε εργαζόμενους. Παρέπεμψε, επίσης, στη φοροδιαφυγή υποστηρίζοντας πως οι τράπεζες δε μπορούν να δίνουν δάνεια με βάση εκτιμώμενα κέρδη και τζίρο. Χορηγούν δάνεια με βάση αυτά που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Ευτυχώς, πάντως, που δεν υπήρξε συζήτηση για τα επιτόκια καταθέσεων γιατί εκεί θα δυσκολεύονταν τόσο ο κ. Καραβίας, όσο και ο πρόεδρος της Εθνικής Γκίκας Χαρδούβελης που ήταν στο ίδιο πάνελ.

Μονόδρομος οι επενδύσεις

Όπως και πολλοί από τους αναλυτές της ελληνικής οικονομίας, έτσι και οι ομιλητές στο χθεσινό πάνελ για την οικονομία κατά τη μεταπολίτευση επισήμαναν πως χωρίς μεγάλες επενδύσεις δεν έχουμε ελπίδα. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και συγκεκριμένα από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κοντά στο 0,9% και φέτος με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και τα απόνερα της πανδημίας θα κινηθούμε πέριξ του 2,5%. Για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο πρέπει η ελληνική οικονομία να κινείται με ετήσιους ρυθμούς 2,5 – 3% και μάλιστα με αρνητικό δημογραφικό τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας. Η δυσάρεστη οικονομική ιστορία της μεταπολίτευσης δεν βοηθά τόνισαν όσοι συμμετείχαν στο χθεσινό πάνελ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version