Νικητής!

Ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματα που έφταναν στα γραφεία του στον Ταύρο ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης.  Ανεξαρτήτως του αν θα έχει επιρροή σε πάνω από το 50% των συνέδρων όταν ολοκληρωθούν και επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα από όλη τη χώρα, μπορεί να θεωρηθεί ο μεγάλος νικητής. Όλοι ήταν εναντίον ενός. Η εικόνα που υπάρχει στο επιτελείο του είναι ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω.  Δεκάδες εθελοντές μιλούσαν στις 30 γραμμές του call center με όλη την Ελλάδα μέχρι τα ξημερώματα. 

Απάντηση στον ελιτισμό! 

Ο ίδιος, όμως, σχολίασε σε συνομιλητές του τα αποτελέσματα από το Χαϊδάρι. Σύμφωνα με το επιτελείο του πήρε στο Δάσος Χαϊδάριου 18 σύνεδρους και κανέναν η πλειοψηφία, και στο Κέντρο Χαϊδαρίου 11 σύνεδρους, και επίσης κανέναν η πλειοψηφία. Δηλαδή πήρε 29 στους 29 σε μια λαϊκή περιοχή. « Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους με κατηγορούν για ελιτισμό» έλεγε χαρακτηριστικά. « Ο λαϊκός κόσμος θέλει κάποιον να τον ακούει και να είναι αληθινός μαζί του» τόνισε. «Αυτό πρέπει να είναι η αριστερά. Το έχω πει και θα το επαναλαμβάνω συνέχεια, δεν θα τους προδώσω ποτέ.»

Συνέδριο – φωτιά

Όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στις σφαίρες επιρροής των υποψηφίων καμία απόφαση κομματικού οργάνου δεν θα μπορέσει να εμποδίσει την υποψηφιότητά του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία  του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να προκληθεί σεισμός. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι πολύ κρίσιμα. Όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα αντιδράσουν και οι δύο πλευρές. Η Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων που θα περάσει από face control τους σύνεδρους που εξελέγησαν θα δυσκολευτεί να κόψει τον Κασσελάκη και να εφαρμόσει την απόφαση της ΚΕ της 12ης Οκτωβρίου 2024, σύμφωνα με την οποία η εκτόξευση κατηγοριών περί διαπλοκής, εκτροπής, κουκουλοφόρων, πραξικοπημάτων, χούντας, κ.ά., είναι φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα και οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με συμπεριφορές μελών». Η μεγάλη αναμέτρηση έρχεται και θα είναι στο συνέδριο το επόμενο Σαββατοκύριακο 8 – 10 Νοεμβρίου, εκτός απροόπτου.

SOS για Αττική!

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες της ΕΕ μετά την ανείπωτη καταστροφή με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους, τα χιλιάδες Ι.Χ. που έχουν πνιγεί στη λάσπη και τις μεγάλες ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις  από το ακραίο καιρικό φαινόμενο που χτύπησε την Βαλένθια, έναν αστικό ιστό με άναρχη δόμηση και εγκληματικές κυβερνητικές παραλείψεις. Ο Daniel άφησε ανοιχτές πληγές και στην Θεσσαλία, ο εφιάλτης είναι ζωντανός. Σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Πλημμυρών στην Αττική, ο Κηφισός είναι μία από τις εννιά περιοχές SOS της Αττικής που μπορεί να μην αντέξουν μεγάλες πλημμύρες. Ακολουθούν οι Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια, Μεσόγεια, Νέα Πέραμος, Μαραθώνας και Νέα Μάκρη.

«Να είστε από πάνω»

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Σάββατο, τον βασικό λόγο είχε ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος παρουσίασε τα έργα που είναι σε εξέλιξη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Ζήτησε χρήματα για επιπλέον παρεμβάσεις. Παπαθανάσης και Πετραλιάς από το οικονομικό επιτελείο ψάχνουν κωδικούς για την μεταφορά χρημάτων ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος  Σταϊκούρας. Απουσίαζε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας καθώς κρίθηκε ότι δεν ήταν το αντικείμενο του. Ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση. «Να είστε από πάνω από τα έργα» ήταν η εντολή του. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής ο καιρός είναι σύμμαχος μας.

Γενέθλια με την …ΟΝΝΕΔ

Στις 2 Νοεμβρίου η ΟΝΝΕΔ είχε την επετειακή εκδήλωση της για τα 50χρονα της. Στο ίδιο πάνελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, το ιδρυτικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και προεδρεύων της πρώτης Διοικούσας το 1974 Αργύρης Καρράς αλλά και η Κωνσταντίνα μια 17χρονη μαθήτρια λυκείου, το νεότερο μέλος της οργάνωσης. Όλες οι γενιές μαζί, αν και στη σημερινή ΟΝΝΕΔ ο μέσος όρος ηλικίας είναι γύρω στα 30 χρόνια. 

Έδωσαν το παρών και πρώην προέδροι όπως ο Γιώργος Παπανικολάου, ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Γιάννης Κουλιζάκος,  και ο πιο πρόσφατος «πρώην» Παύλος Μαρινάκης ο οποίος αποκάλυψε πως την επόμενη μέρα είχε γενέθλια ο Μαρινάκης τζούνιορ, ο Δημήτρης που έγινε ενός έτους.

Στον Τηλέμαχο!

Τα γενέθλια του Δημήτρη γιορτάστηκαν στη γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς στον Τηλέμαχο, με τις οικογένειές του Παύλου Μαρινάκη και της συζύγου του Κατερίνας Μαχαιριώτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήδη έχει ξεκινήσει την καμπάνια του στο βόρειο τομέα όπου θα κατεβεί υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η παρουσία του έχει τσινίσει κάποιους συνυποψήφιους του. Εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά και τον δείχνουν σε εκλόγιμη θέση, θα βρεθούν εκτός Βουλής. Είναι πολύς, όμως, ο χρόνος μέχρι το 2027 και η πολιτική είναι αγώνας αντοχής.

Ενόχληση

Στον Δυτικό Τομέα αναμένεται να κατεβεί υποψήφια στις επόμενες εκλογές η αν. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Αν και έτρεξε το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, δεν προσεκλήθη στην σχετική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η γραμματέας του κόμματος και βουλευτής στην ίδια εκλογική περιφέρεια Μαρία Συρεγγέλα. Το θέμα συζητήθηκε  στους κόλπους της ΝΔ και στο Μαξίμου. Εσωκομματικοί ανταγωνισμοί!

Ο Μειμαράκης

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης απουσίαζε και από τα 50 χρόνα του κόμματος στην Ρηγίλλης και από την επετειακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ όπως και οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Δεν φαίνεται πάντως να κινείται στην ίδια γραμμή μαζί τους. Διατηρεί την δική του αυτόνομη πορεία. Σαφώς και υπήρξε δυσαρέσκεια διότι ο Βέμπερ «πούλησε» την Ελλάδα και δεν συνέδραμε ώστε να εκλεγεί αντιπρόεδρος ο πρώην επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ και πρώην πρόεδρος του κόμματος (ο Γερμανία προώθησε άλλον). Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Μειμαράκης είναι σε ανοικτή γραμμή, έστω κι αν έχει τις δικές του διαφωνίες τις οποίες όμως λέει στον ίδιο τον πρωθυπουργό και δεν τις δημοσιοποιεί.

Χωρίς πυρά;

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Σαμαρά στα εγκαίνια του σπιτιού του Ελύτη κινήθηκε μέσα σε ένα κλίμα αστικής ευγένειας. Ουδέν νεώτερον από πολιτικής άποψης σε ό,τι αφορά στην προσέγγιση των δύο αντρών. Ο Κώστας Καραμανλής μιλάει σήμερα στη Θεσσαλονίκη στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα το οποίο είναι αφιερωμένο στα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη, που συνδέθηκαν με την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Θα μιλήσει επίσης ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος θα συνδέσει το τότε με το σήμερα και το Μετρό Θεσσαλονίκης που ξεκινάει την λειτουργία του στις 30 Νοεμβρίου.  Πολλοί αναρωτιούνται εάν ο Κώστας Καραμανλής θα εξαπολύσει νέα πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά. Στενοί συνομιλητές του εκτιμούν ότι μπορεί να μην το κάνει καθώς δεν έχει υπάρξει ένα κορυφαίο γεγονός. Η συνάντηση Γεραπετρίτη  – Φιντάν στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη για τις 8 Νοεμβρίου.  Ο πρώην πρωθυπουργός δεν κάνει αντάρτικο, όπως υποστηρίζουν, αλλά εκφράζει τις ενστάσεις του και τις ανησυχίες του όταν εκείνος κρίνει.

Η οικονομία εν μέσω πολιτικής αναταραχής εκτός συνόρων…

Τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας, που θα επηρεάσουν το γενικότερο κλίμα και την οικονομία, είναι οι αυριανές εκλογές στις ΗΠΑ και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν στα τέλη της εβδομάδας. Ειδικότητα στην εξωτερική πολιτική δεν διαθέτουμε και συνεπώς θα περιοριστούμε στα πιθανά απόνερα από τις αμερικανικές εκλογές. Έχει ενδιαφέρον η μονομέρεια των αναλύσεων που δημοσιεύθηκαν στον ελληνικό και διεθνή Τύπο το σαββατοκύριακο αφού άπαντες ασχολούνται με το τι θα συμβεί αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ και σχεδόν κανένας με τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία από τυχόν επικράτηση της Κάμαλα Χάρις.

Μία από τις παρεμβάσεις που συγκράτησε η στήλη ήταν αυτή του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκου Βέττα ο οποίος γράφει στη χθεσινή Καθημερινή πως τυχόν εκλογή Τραμπ θα επηρεάσει την Ελλάδα σε τρεις τομείς: Θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία λόγω των πολιτικών προστατευτισμού του Τραμπ, θα ανατρέψει τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και θα καθυστερήσει την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και μπορεί να οδηγήσει σε νέα ενεργειακή κρίση λόγω γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Ομολογουμένως δυσκολεύεται κάποιος να κατανοήσει πως θα υπάρξει νέα ενεργειακή κρίση αν σταματήσει (έτσι υπόσχεται ο Τραμπ!) ο πόλεμος στην Ουκρανία ή αποκλιμακωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή. Το σίγουρο είναι πως τυχόν επικράτηση του Τραμπ θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα κληθεί να ακολουθήσει μια πιο παρεμβατική οικονομική πολιτική ώστε να περιορίσει τις απώλειες.

…αλλά και εντός των τειχών

Η ελληνική οικονομία δεν παραπατάει μόνο εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ και της απραξίας των Βρυξελλών. Η διαμάχη στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης, η αδυναμία της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό του δημοσίου ώστε να προχωρήσουν κρίσιμα έργα και παρεμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, η πλήρης κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πλέον είναι εμφανής στην ελληνική περιφέρεια, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου στα προβλήματα της οικονομίας. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που εμείς συζητάμε για μειώσεις φόρων μέχρι το 2027 και υποσχόμαστε νέες παροχές λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο! Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ που για πολλούς είναι αδύνατη ενώ κάποιοι (το διαβάσαμε και στον Τύπο του Σαββατοκύριακου) την θεωρούν σίγουρη! Δεν μας λένε, βέβαια, τι ακριβώς θα μειωθεί; Ο ανώτατος συντελεστής του 24%; Ο συντελεστής σε κάποια προϊόντα ή υπηρεσίες; Οι πολίτες δεν ξεχνούν πως πολλοί συντελεστές ΦΠΑ ήταν φυσαρμόνικα τα τελευταία 15 χρόνια και ανεβοκατέβαιναν ανάλογα με τις δημοσιονομικές ανάγκες. Γι’ αυτό και «δεν αγοράζουν» εύκολα τέτοιες υποσχέσεις.

Απορρίφθηκαν 8 στα 10 τουριστικά επενδυτικά σχέδια στον αναπτυξιακό

Με πανηγυρικό δελτίο τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης μάθαμε πως εντάχθηκαν 271 νέα επενδυτικά σχέδια στον αναπτυξιακό νόμο που θα λάβουν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ μέσω επιχορηγήσεων και φοροαπαλλαγών. Επειδή το συνολικό τους ύψος είναι 858 εκατ. ευρώ, οι φορολογούμενοι καλύπτουμε σχεδόν το 50% των επενδύσεων για να στηρίξουμε 4.420 θέσεις εργασίας δηλαδή επιδοτούμε με σχεδόν 90.500 ευρώ κάθε μία νέα θέση απασχόλησης. Στην τουριστική αγορά δεν πανηγυρίζουν αφού το 82% των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν έλαβαν αρνητική απάντηση. Από τα περίπου 850 εγκρίθηκαν 162 επενδυτικά σχέδια τουριστικών επιχειρήσεων. Σε κάποιες περιφέρειες όπως η Κρήτη οι απορρίψεις έλαβαν διαστάσεις σφαγής αφού εκτός αναπτυξιακού βρέθηκαν τα 102 από τα 112 επενδυτικά σχέδια του τουρισμού που είχαν κατατεθεί ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Νότιο Αιγαίου αφού εγκρίθηκαν μόλις 10 από τα 130 επενδυτικά σχέδια του κλάδου. Το επιχείρημα πως τα ξενοδοχεία πάνε καλά και συνεπώς δε χρειάζονται ενισχύσεις είναι άραγε αρκετό;

Ψάχνουν γιατρικό για τις περικοπές στις ΑΠΕ

Μέσα στο 2025 η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δύο μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει τις περικοπές ενέργειας των μονάδων ΑΠΕ που περιορίζουν τα έσοδα των παραγωγών λόγω της πτώσης ζήτησης που δημιουργούν οι ήπιες καιρικές συνθήκες. Εκτός από τα ρυθμιστικά μέτρα μεγάλο ρόλο στον περιορισμό των περικοπών θα έχει η μονάδα αντλησιοταμίευσης που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής την Αμφιλοχία που θα έρθει να συμπληρώσει τις άλλες δύο «φυσικές μπαταρίες» που έχει η Ελλάδα, τις μονάδες Θησαυρού και Σφηκιάς της ΔΕΗ. Αν είχαμε επιταχύνει τις επενδύσεις σε αντλησιοταμίευση και μονάδες αποθήκευσης θα είμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις περικοπές. Τώρα μαθαίνουμε πως μέσα στο 2024 οι περικοπές έφτασαν μέχρι στιγμής τις 833 γιγαβατώρες (GWh) και είναι σχεδόν τριπλάσιες έναντι του 2023. Καταλαβαίνετε την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των παραγωγών ΑΠΕ. Όσο για τα μέτρα, το πρώτο θα αφορά τη λειτουργία εντός μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών μέσω του οποίου οι μονάδες ΑΠΕ που δεν περικόπτονται επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ δε διαθέτει τους κατάλληλους αυτοματισμούς στο δίκτυό του, θα αποζημιώνουν τους παραγωγούς που υφίστανται περικοπές. Δηλαδή αυτοί που γλιτώνουν τις περικοπές θα πληρώνουν αυτούς που επιβαρύνονται με πρόσθετες απορρίψεις πράσινης παραγωγής. Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ν. Μάργαρης του ΑΔΜΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα μαθαίνουμε πως σήμερα λειτουργούν έργα ΑΠΕ ισχύος 15 GW από τα οποία τα 8 GW είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ και περίπου 7 GW στο δίκτυο μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ. Πρόσθετα έργα, συνολικής ισχύος 15 GW έργων έχουν εξασφαλίσει Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης και 2 GW έχουν δεσμευθεί στο σύστημα για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Δηλαδή έχουμε ήδη δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο 32 GW, όταν ο σχεδιασμός ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι θα ανέλθει στα 28 GW μέχρι το 2030.

Διαστάσεις επιδημίας έχουν λάβει οι τοπικές αντιδράσεις για τις ΑΠΕ

Σε μείζον ζήτημα που απειλεί τον ίδιο τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας έχουν εξελιχθεί πλέον οι τοπικές αντιδράσεις ενάντια στις ΑΠΕ. Η Ελλάδα έχει βάλει στόχο να αναπτύξει κάθε πράσινη πηγή στο εξής για να πετύχει την απανθρακοποίηση, να μειώσει το ενεργειακό κόστος και να χαμηλώσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Εντούτοις, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τον πολίτη, όπως παραδέχτηκε προ ημερών μιλώντας σε συνέδριο ο υπουργός ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης. “Πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να βλέπουν ότι κάποιος άλλος βγάζει χρήματα από μια δραστηριότητα δίχως να βγάζουν οι ίδιοι”, τόνισε μπαίνοντας έτσι στο ψαχνό του θέματος. Κατ’ επέκταση, οι πολίτες δεν αναγνωρίζουν το όφελος των ΑΠΕ για τους λογαριασμούς και ευρύτερα για την οικονομία. Το κέρδος είναι όμως υπαρκτό και μετρήσιμο και θα γίνει πολύ μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμούν στο ΥΠΕΝ. Προς το παρόν, πάντως, οι αντιδράσεις έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις και διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν, αφού ακούγονται τα πιο απίθανα πράγματα. Υπάρχουν φορείς και άτομα που ισχυρίζονται ότι τα αιολικά ανεβάζουν τη θερμοκρασία του εδάφους, ενώ σε μια περιοχή της χώρας ορειβατικός σύλλογος διαμαρτυρήθηκε για τα θαλάσσια αιολικά! Το θέμα αφορά ακόμα και τα δίκτυα ηλεκτρισμού. Ενδεικτική είναι η δήλωση στελέχους του ΑΔΜΗΕ: «Πάμε να κάνουμε εναέριες γραμμές, μας λένε κάντε τις υπόγειες. Κάνουμε υπόγειες και μας λένε όχι γιατί περνάνε κάτω από τα σπίτια μας».

Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις και τα έργα ουσίας για την κλιματική αλλαγή

Η αποσύνθεση των δήμων, θέμα που θίξαμε και νωρίτερα και στο οποίο έχουμε αναφερθεί ξανά τις τελευταίες ημέρες ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δημων Ελλάδας), προκαλεί σοβαρά προβλήματα και στον σχεδιασμό για την προστασία της Αττικής και άλλων περιοχών από την κλιματική κρίση (πλημμύρες, φωτιές, κ.α.). Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις της Περιφέρειας Αττικής και άλλων τοπικών αρχόντων για τις αλλαγές προσώπων και το κυνήγι επίορκων υπαλλήλων σε νευραλγικές υπηρεσίες δεν λύνουν το πρόβλημα της έλλειψης σχεδιασμού και έργων για τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε φαινόμενα όπως αυτό που έπληξε τη Βαλένθια της Ισπανίας. Όπως θα ακούσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, δεκάδες έργα ανά την Ελλάδα είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ, είτε έμειναν στη μέση γιατί τα εγκατέλειψαν οι εργολάβοι λόγω της έκρηξης τιμών στα υλικά κατασκευών, λόγω της απουσίας σοβαρού μηχανισμού υλοποίησης από τους δήμους, κ.α. Μόνο στην Αττική διαβάζουμε πως έχουν εγκαταλειφθεί σχεδόν είκοσι έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, κάτι που μεταφέρουμε με επιφύλαξη και περιμένουμε την απάντηση του περιφερειάρχη.

αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας