Ο μήνας των αλλαγών διοικήσεων σε κρατικούς ομίλους

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στην κορυφή αρκετών κρατικών φορέων που έχουν ισχυρή παρουσία στις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια. Κατ’ αρχήν αυτές τις ημέρες θα κατατεθεί η λίστα με τους υποψήφιους για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου καθώς λήγει η θητεία του σημερινού επικεφαλής Γρηγόρη Δημητριάδη. Χθες (10.12.2024) ο κ. Δημητριάδης είπε, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, πως είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση. Λόγω της συγχώνευσης της ΕΕΣΥΠ ΑΕ με το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κάποια ανώτερα στελέχη πρέπει να αναζητήσουν κάπου αλλού απασχόληση. Θέμα εβδομάδων είναι και οι αλλαγές στον ΑΔΜΗΕ καθώς λήγει η θητεία του διευθύνοντος συμβούλου Μανούσου Μανουσάκη αλλά και κάποιων γενικών διευθυντών. Δεν γνωρίζουμε αν θα παραμείνει ή όχι ο Μαν. Μανουσάκης στη θέση του ή ποιοι από τους γενικούς διευθυντής θα ψάχνουν σύντομα δουλειά. Η στήλη αποφεύγει τη σπέκουλα αν δεν έχει σαφείς ενδείξεις. Ακούγεται, πάντως, πως θα υπάρξουν αλλαγές και στην ηγεσία του ΔΕΔΔΗΕ, που ελέγχεται κατά 51% από τη ΔΕΗ και κατά 49% από την αυστραλιανή Macquarie. Στη δε ΕΕΣΥΠ ήδη πήρε το δρόμο της αναζήτησης εργασίας ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Στεφ. Γιουρέλης που ήταν για δύο θητείες στη συγκεκριμένη θέση.

Υπερταμείο: Μια ιστορία με ακίνητο στην… Μύκονο

«Γερό στομάχι» θα χρειαστεί η νέα Διοίκηση της ΕΤΑΔ για να τα βγάλει πέρα με το δύσκολο έργο της αξιοποίησης 36.000 ακινήτων του Δημοσίου. Και αυτό γιατί καλείται να βάλει τάξη εκεί που κάποτε «βασίλευε» η ανοργανωσιά, η γραφειοκρατία, και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις και οι… ατασθαλίες, όπως φάνηκε στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι, όπου οι υπάλληλοι της εταιρείας εκμεταλλευόντουσαν ακίνητα του Δημοσίου για λογαριασμό τους, εισπράττοντας χρήματα σε βαλίτσες και φακέλους. Αλλά το πρόβλημα της ΕΤΑΔ, και ευρύτερα του Δημοσίου, δεν είναι… ηθικό. Είναι, σε μεγάλο βαθμό, οργανωτικό. Ενδεικτική είναι η ανεκδοτολογική αναφορά που έγινε προς δημοσιογράφους από ανώτατο στέλεχος του Υπερταμείου: Πολίτης «χτύπησε την πόρτα» της Διοίκησης του Υπερταμείου, για να τους ρωτήσει τι σκοπεύουν να κάνουν με το «τάδε» ακίνητο στη χώρα της Μυκόνου, στο οποίο έχει «μπει» και εκμεταλλεύεται παράνομα κάποιος τρίτος. Άφωνα τα στελέχη του Υπερταμείου, κοιτούσαν ο ένας τον άλλον, όχι επειδή κάποιος εκμεταλλευόταν παράνομα κάποιο ακίνητό τους, αλλά επειδή δεν είχαν καν υπόψη τους την ύπαρξη του. Έπρεπε να ανοίξουν και να ψάξουν στα κιτάπια τους για να δουν πως, όντως, υπήρχε ένα τέτοιο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο και, μάλιστα, ανήκε στη θυγατρική του Υπερταμείου, ΕΛΤΑ. Και αυτή η μικρή ιστορία, τονίστηκε από το στέλεχος, δεν είναι η μόνη, είναι απλώς χαρακτηριστική… Με αυτό το χάος δεκαετιών να «συντροφεύει» τις προσπάθειες της ΕΤΑΔ να βάλει σε σειρά τα ακίνητα assets του Δημοσίου, ήταν μάλλον μονόδρομος η χρήση νέων εργαλείων με αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η ανθρώπινη τα έχει κάνει επανειλημμένως «θάλασσα», και δη… Κυκλαδίτικη. Εμείς από την πλευρά μας, να ευχηθούμε στη νέα CEO της ΕΤΑΔ, κ. Ηρώ Χατζηγεωργίου, καλή δύναμη!

Το καμπανάκι Γ. Στουρνάρα για το Ταμείο Ανάκαμψης…

Επειδή όσοι διαβάζετε τη στήλη θα έχετε αποκομίσει την εντύπωση πως πριονίζουμε την καρέκλα του συμπαθέστατου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση με όσα γράφουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, σας παραπέμπουμε στην προχθεσινή ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο 26ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum της Νέας Υόρκης. Ο Γ. Στουρνάρας είπε πως «οι πόροι του RRF (σ.σ. Ταμείου Ανάκαμψης) θα πρέπει εγκαίρως να εισπραχθούν και να εκταμιευθούν προς τον ιδιωτικό τομέα: Μέχρι στιγμής, το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (51% από συνολικό ποσό 36 δισεκ. ευρώ) και η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στη σχετική κατάταξη των χωρών της ΕΕ. Σχετικά με το δανειακό σκέλος του RRF, ικανοποιητική πρόοδος έχει συντελεστεί και ως προς την υπογραφή συμβάσεων δανείων. Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων προς τους τελικούς δικαιούχους προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό». Τα λέει ευγενικά ο άνθρωπος! Υπάρχει θέμα με την πραγματική απορρόφηση των πόρων και αυτό αποτυπώνεται στη βουτιά των επενδύσεων. Ο διοικητής της ΤτΕ είπε πως «οι συνολικές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν (…) χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ (15,2%, έναντι 22,0% στην ΕΕ το 2023)» …και τις μεταρρυθμίσεις που δεν γίνονται. Ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε (θυμηθείτε, έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που ανέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας) πως «πρέπει επίσης να υλοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας». Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν «στην εξάλειψη διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση και το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα όμως, είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν οι εναπομείνασες περιοριστικές πρακτικές που εμποδίζουν την ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών, με την κατάργηση των φραγμών εισόδου και το άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών στον ανταγωνισμό». Οι μεταρρυθμίσεις «θα συμβάλουν και στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και θα διευκολύνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας». Περιμένουμε με αγωνία την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό μήπως, καταρχήν μάθουμε τι θα πράξει η κυβέρνηση με τις τράπεζες. Για τις μεταρρυθμίσεις, βλέπουμε!

Τα Σπάτα στο επίκεντρο επενδύσεων

Στα Σπάτα και συγκεκριμένα στο επιχειρηματικό πάρκο του δήμου Ανατολικής Αττικής δεν χτυπάει μόνο η “καρδιά” των νέων επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων, που έχουν ανακοινωθεί και δρομολογούνται τα τελευταία χρόνια. Αλλά προωθείται και σειρά άλλων επενδύσεων. Ενδεικτικά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, στο οικόπεδο 5Ν του επιχειρηματικού πάρκου Σπάτων, βιοτεχνία εκκλησιαστικών ειδών, που εμφανίζει αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης, δρομολογεί την υλοποίηση νέου διώροφου κτιρίου. Για να επιστρέψουμε πάντως, στα data centers, η αλήθεια είναι πως αυξάνονται και πληθύνονται τα σχεδιαζόμενα ή σε τροχιά υλοποίησης data centers στο επιχειρηματικό πάρκο των Σπάτων. Πρώτη το χορό των σχετικών επενδύσεων έσυρε η Microsoft, που εξαγόρασε τον Μάιο του 2022 την έκταση στην περιοχή Βούλια Προκαλήσι από την Lamda Development προς 14 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν η γαλλική Data 4, η ΔΕΗ με την αραβική Damac και έπεται συνέχεια…

Μέσα σταθερής τροχιάς χωρίς συρμούς και χρηματοδότηση

Στην κυβέρνηση μιλούν για το σχέδιο δημιουργίας της «Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι» και των αλλαγών στον ΟΣΕ αλλά επαρκή κεφάλαια δεν υπάρχουν ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη του τρένου. Προχθές σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το ινστιτούτο Insocial του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Χριστοδουλάκη ακούστηκε πως αν ο ΟΣΕ δεν προχωρήσει άμεσα σε προμήθεια τουλάχιστον 20 συρμών, σε δύο χρόνια θα σταματήσει να κυκλοφορεί ο προαστιακός της Αθήνας αφού οι σημερινοί συρμοί είναι πεπαλαιωμένοι και σε άσχημη κατάσταση! Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το μετρό της Αθήνας, το επίπεδο υπηρεσιών του οποίου βουλιάζει συνεχώς, κυρίως λόγω της έλλειψης συρμών. Το τραγικό είναι πως κανένας δεν ασχολείται με την προκήρυξη διαγωνισμών για τροχαίο υλικό, ούτε έχουν βρεθεί τα κονδύλια που θα ενισχύσουν το στόλο των μέσων σταθερής τροχιάς. Τα λεφτά φαίνεται πως εξαντλήθηκαν στα λεωφορεία.

Είδαμε αρνητικές τιμές στα τρόφιμα, περιμένουμε τις «τιμές» τζίρου και όγκου στα σούπερ μάρκετ

Τη μεγαλύτερη μείωση από μήνα σε μήνα και τη χαμηλότερη αύξηση από έτος σε έτος κατέγραψαν οι τιμές στον κλάδο των τροφίμων (σε σχέση με άλλους κλάδους) το Νοέμβριο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το δελτίο το οποίο εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ χθες για το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Συγκεκριμένα, μεταξύ Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2024, σημειώθηκε μείωση 0,7% στις τιμές στον κλάδο της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών (έναντι μείωσης 0,4% στο γενικό δείκτη). Να σημειωθεί πως η μείωση αυτή δεν είναι «εποχικό» φαινόμενο, καθώς τον Οκτώβριο – Νοέμβριο σημειώθηκε οριακή αύξηση 0,1% στις τιμές του εν λόγω κλάδου. Εξάλλου, μεταξύ Νοεμβρίου 2023 – Νοεμβρίου 2024, σημειώθηκε οριακή αύξηση, της τάξεως του 0,6% στις τιμές στον κλάδο της διατροφής κλπ. έναντι 2,4% στο γενικό δεικτη. Να σημειωθεί πως ο Νοέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου της συντονισμένης μείωσης μείωσης των τιμών των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου. Δεδομένου, ότι αυτή η πρωτοβουλία «έτρεξε» σταδιακά, καθώς ανακοινώνονταν ανά τακτά διαστήματα επιπλέον προϊόντα στη λίστα των μειωμένων τιμών (κοντά στα 100 με 150 κάθε φορά), οι αρνητικές -για τον πληθωρισμό των τροφίμων- συνέπειες της δεν έχουν ακόμη φανεί πλέρια. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι κωδικοί των προϊόντων έχουν ανέλθει στα 671, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τους 700. Όσον αφορά για τη χρονική ισχύ της εν λόγω λίστας, αναμένεται να φτάσει έως τα τέλη του Ιανουαρίου 2025. Ακριβώς τις ίδιες μέρες, θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τους δείκτες τζίρου και όγκου πωλήσεων για το λιανεμπόριο για το Νοέμβριο του 2024, όπου θα φανεί το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας στα ταμεία των σούπερ μάρκετ. Η στήλη προέτρεξε λίγο και προκειμένου να είναι… έτοιμη να αξιολογήσει το μέτρο από πλευράς σούπερ μάρκετ, φέτος (όπου ισχύει η μείωση τιμών) σε σχέση με πέρσι (όπου δεν ίσχυε αυτή η πρωτοβουλία) βρήκε τα στοιχεία του Νοεμβρίου 2023 και είδε πως ο δείκτης τζίρου των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων αυξήθηκε (σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023) κατά 1,4% και ο δείκτης όγκου κατά 1,3% (ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων έτρεχε με μόλις 0,1%).

Πως σχετίζονται οι μελλοντικές συντάξεις με την ευρωπαϊκή ένωση των κεφαλαιοαγορών;

Η στήλη βάζει στοίχημα πως για τους περισσότερους η φράση «μελλοντικές συντάξεις» και η φράση «ένωση ευρωπαϊκών κεφαλαιογορών» είναι άσχετες μεταξύ τους, ενώ η δεύτερη (δηλαδή η «ένωση ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών) έχει ένα… θολό νόημα. Ωστόσο, η δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς κεφαλαίων σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί ένα «επείγον» καθήκον για τους Ευρωπαίους προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις. Αυτό έχει υποστηρίξει η αντιπρόεδρος της κεντρικής γερμανικής τράπεζας (Bundesbank), Σαμπίνε Ζάουμπερερ (Sabine Sauberer). Και δεν είναι η μόνη φυσικά, αλλά η Ζάουμπερερ σε πρόσφατη συνέντευξή της, στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, έδωσε και μια άλλη κοινωνική πτυχή σε αυτή τη διαδικασία. Όταν ρωτήθηκε γιατί χρειάζονται οι απλοί πολίτες την ένωση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, απάντησε τα εξής: «Ένα παράδειγμα είναι ο συνταξιοδοτικός προγραμματισμός. Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί πολίτες δεν ήθελαν να προβλέπουν τα γηρατειά τους μέσω των προϊόντων της κεφαλαιαγοράς. Με την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έβρισκαν μια ευρύτερη γκάμα επενδυτικών προϊόντων από όλη την Ευρώπη υπό ενιαίες συνθήκες. Μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση σε πολύ περισσότερα χωρίς να φοβάστε ότι οι νομικές συνθήκες στην Ισπανία και τη Γαλλία, για παράδειγμα, είναι διαφορετικές από ό,τι στη Γερμανία. Η επενδυτική βάση για ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να συγκεντρώσουν χρήματα από την κεφαλαιαγορά θα διευρυνθεί επίσης. Κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να δούμε και πάλι περισσότερες εγγραφές εταιρειών στην Ευρώπη. Θα γινόμασταν επίσης πιο ανεξάρτητοι από την αμερικανική κεφαλαιαγορά. Πρόκειται λοιπόν για επενδύσεις των Ευρωπαίων για τους Ευρωπαίους». Η στήλη συστήνει στους αναγνώστες της να συγκρατήσουν το σχόλιο της αντιπροέδρου της Bundesbank, ειδικά καθώς το Υπουργείο Εργασίας πέρασε (χωρίς να το ανακοινώσει) τροπολογία σύμφωνα με την οποία το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) θα μπορεί «να ενεργοποιήσει την επενδυτική του λειτουργία και να διαμορφώσει στρατηγική επενδύσεων, χωρίς να υπάρχουν αμφιβολίες ως προς εφαρμοζόμενο θεσμικό Πλαίσιο».

αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας