Ξεκινά νέος γύρος κυβερνητικών αλλαγών

Μετά τον ανασχηματισμό, θα ακολουθήσει ένας νέος (ευρύς σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες) γύρος κυβερνητικών αλλαγών στο επίπεδο των γενικών γραμματέων. Το έργο της ανεύρεσης των κατάλληλων επιτελικών στελεχών έχει αναλάβει να συντονίσει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης. Πάντως, στις κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, η άποψη του κεντρικού «μαγαζιού» είχε πάντα βαρύνουσα σημασία. Τα παλιά τα χρόνια, οι γενικοί γραμματείς επιλέγονταν από τους υπουργούς με όρους «παρακολουθήματος». Όχι ότι τώρα δεν τους πέφτει λόγος (σ.σ. στους υπουργούς) για τους γενικούς γραμματείς τους, αλλά η άποψη του Μεγάρου Μαξίμου είναι καταλυτική. Ο ρόλος των γενικών γραμματέων είναι καθοριστικός για την ταχεία διεκπεραίωση της δουλειάς και η λογική της τακτοποίησης ημετέρων, συγγενών, φίλων ή αποτυχημένων πολιτευτών, σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν ενδείκνυται.

Ξεκινά (ξανά) και η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Είναι δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός εκνευρίζεται κάθε φορά που ανοίγει το θέμα του εκλογικού νόμου. Μόνο που πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά. Την προηγούμενη φορά (ενόψει των εκλογών του 2023) ο πρωθυπουργός κινήθηκε «θεσμικά» (κατά το κυβερνητικό αφήγημα) κι έκανε αυτό που έλεγε, δηλαδή εξάντλησε την τετραετία και πήγε σε εκλογές με τον δύσκολο εκλογικό νόμο που θέλει αυξημένα ποσοστά για να βγει κυβέρνηση. Τώρα, όμως, που τα ποσοστά του 2019 και του 2023 μοιάζουν κάπως μακρινά…, το να είναι ο πρωθυπουργός θεσμικός παίκτης σημαίνει κυρίως να κάνει ό,τι χρειάζεται, ώστε η χώρα να έχει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. Η αντιπολίτευση έτσι κι αλλιώς διευκολύνει αφάνταστα τον πρωθυπουργό στο να φέρει έναν λιγότερο απαιτητικό εκλογικό νόμο, καθώς δεν περνάει ημέρα που να μην τονίζει σε όλες τις εκφάνσεις της ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. για τον σχηματισμός κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ο Θοδωρής Λιβάνιος έχει ετοιμάσει διαφορά σενάρια. Το πότε αυτά θα συζητηθούν εντονότερα, θα το δείξουν οι επόμενοι μήνες και το αν η κυβέρνηση θα ανακάμψει ή όχι από τις τρέχουσες δημοσκοπικές της επιδόσεις.

Κληρώνει σήμερα για τον νέο κατώτατο μισθό…

Στο μεταξύ, σήμερα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Τα πορίσματα των κοινωνικών εταίρων, επιστημονικών φορέων και της ΤτΕ που κατατέθηκαν στην αρμόδια «επιτροπή διαβούλευσης» προτείνουν αύξηση της τάξεως του 4% – 5%. Οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής κάνουν λόγο για υψηλότερη αύξηση σε σχέση με εκείνη που προτείνουν οι μετέχοντες στην προαναφερθείσα επιτροπή για προφανείς πολιτικούς λόγους. Η κυβέρνηση επιχειρεί να γυρίσει το «παιχνίδι» και η αύξηση των μισθών αποτελεί ένα από τους μοχλούς προς αυτήν την κατεύθυνση.

…ωστόσο οι καλύτεροι μισθοί από μόνοι τους δεν είναι (πλέον) αρκετοί

Από την αρχή της δεύτερης θητείας της, η κυβέρνηση είχε βάλει στις βασικές προτεραιότητες της τους «καλύτερους μισθούς». Ωστόσο, πλέον οι καλύτεροι μισθοί από μόνοι τους δεν λένε και πολλά για τους εργαζόμενους, ειδικά για αυτούς που αμείβονται με τον βασικό μισθό. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εργαζομένων έχει αρχίσει να μετατοπίζεται και πέραν του μισθολογικού ζητήματος. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται π.χ. στο ζήτημα της κατάρρευσης των υποστηρικτικών δομών της κοινωνίας, που προκαλεί αντιστοίχως μεγάλη κοινωνική ανασφάλεια. Και για να έχει εκλογικό αντίκρισμα η αύξηση των μισθών, θα πρέπει και να μειωθεί η κοινωνική ανασφάλεια.

Η ώρα της κρίσης για τα στοιχεία μισθοδοσίας

Ανεξάρτητα από το ύψος του μισθού, υπάρχει και η φορολογική υποχρέωση που απορρέει από αυτόν. Μέχρι στιγμής η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων κυλά ομαλά, καθώς και οι 1.250 δημόσιοι φορείς απέστειλαν έγκαιρα τα στοιχεία μισθοδοσίας των εργαζομένων τους και οι υποβολές ξεκίνησαν βάσει προγράμματος στις 17 Μαρτίου. Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά μας, καθώς η εμπρόθεσμη αποστολή δεν σημαίνει ότι εστάλησαν και τα σωστά στοιχεία. Οι πληροφορίες της στήλης λένε πως στο ΥΠΟΙΚ φοβούνται τη στιγμή που θα αρχίσουν να «σκάνε» τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις, από λανθασμένα και ελλιπή στοιχεία που έχουν στείλει οι εν λόγω φορείς. Σε αυτή τη περίπτωση απαιτείται η προσοχή των φορολογουμένων για να εντοπίσουν τα σφάλματα, προτού οι δηλώσεις οριστικοποιηθούν αυτόματα. Όμως, η διαδικασία είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτείται η διόρθωση και ο επανέλεγχος των στοιχείων από τον φορέα.

Ιστορική καμπή για το πετρέλαιο διεθνώς

Το μερίδιο του πετρελαίου στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα υποχώρησε πέρυσι κάτω από το 30% για πρώτη φορά στα χρονικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Επιβεβαιώνεται έτσι η διεθνής τάση που αναδεικνύει σε πρώτο ρόλο τον ηλεκτρισμό, αντί για το πετρέλαιο. Η επιλογή των κυβερνήσεων και των επενδυτών δεν είναι τυχαία: Πέρα από το κλιματικό σκέλος, υπάρχουν σαφή οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, τόσο την πράσινη, όσο και τη “βρώμικη”. Τα ανωτέρω δεν είναι καθόλου θεωρητικά και έχουν εφαρμογή και στην Ελλάδα. Οι εγχώριοι παίκτες της ενέργειας δεν ακολουθούν απλά τις εξελίξεις, αλλά πρωτοστατούν ρίχνοντας πολλά δισεκατομμύρια σε νέα έργα ηλεκτροπαραγωγής, δικτύων, αποθήκευσης και εξηλεκτρισμού τομέων όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές.

Το τέλος της επιδότησης μετριάζει τις προσδοκίες για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα τον Απρίλη

Η τιμή χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα έπεσε 30% μέσα σε ένα μήνα. Παρόλα αυτά, η όποια μείωση προκύψει για τους καταναλωτές στη λιανική, πρώτα πρέπει να περάσει μέσα από τη λήξη της επιδότησης του 1,5 λεπτού/ KWh που προσφέρει το κράτος. Έτσι, οι προσδοκίες για πολύ χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος τον Απρίλιο θα πρέπει να μετριαστούν. Άλλωστε, ήδη έγινε η πρώτη ανακοίνωση μεγάλου προμηθευτή που κρατάει σταθερή την τελική του τιμή από μήνα σε μήνα. Όμως, όπως λένε και στο χωριό, τίποτα δεν θα κριθεί προτού βγει να τραγουδήσει η «χοντρή κυρία».

ΔΕΗ: Η προσοχή στα αποτελέσματα

Η οποία κυρία, σήμερα ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2024. Στην επενδυτική κοινότητα προεξοφλούν πως θα είναι καλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων των αναλυτών. Για αυτό και οι πιο προνοητικοί ξεκίνησαν να τοποθετούνται από τα 12,77 ευρώ (στη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου). Το συν 3,13% στα 14,19 ευρώ (με συναλλαγές 683 χιλ. μτχ) της Δευτέρας μάλλον παραπέμπει σε εισροές των καθυστερημένων. Ήδη, ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Στάσσης έχει αναφερθεί σε επέκταση και στην αγορά της Κροατίας, τη μόνη από τις χώρες του επιχειρηματικού πλάνου για τη ΝΑ Ευρώπη, όπου η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη παρουσία. Ποιο είναι το πλεονέκτημα της κροατικής αγοράς; Η χώρα είναι διασυνδεδεμένη με την Ιταλία, χώρα με τιμές από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία.

Πρωτοστατεί η ΔΕΗ στους έξυπνους μετρητές στη Ρουμανία

Στο μεταξύ, η θυγατρική της ΔΕΗ στη Ρουμανία, Rețele Electrice România, πρόκειται να εγκαταστήσει φέτος πάνω από 174.000 έξυπνους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ξεπεράσει σε σύνολο τα 2 εκατομμύρια στις τρεις γεωγραφικές περιοχές που καλύπτει, με ποσοστά διείσδυσης που ξεπερνούν το 50% στο σύνολο των ρολογιών. Μέσω της επένδυσης, η εταιρεία θα μπορεί να μετράει εξ αποστάσεως την κατανάλωση του κάθε πελάτη, ο οποίος θα γλιτώσει έτσι όλο το σχετικό πονοκέφαλο. Μάλιστα, από φέτος πρόκειται να μπουν δυναμικά οι έξυπνοι μετρητές και στην ελληνική πραγματικότητα, αφού ο ΔΕΔΔΗΕ ξεκινά τη μαζική τους εγκατάσταση. Συνολικά ο όμιλος ΔΕΗ βλέπει πολλές δυνατότητες μέσα από το συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς θα επιτρέψει τα δυναμικά τιμολόγια, την αξιοποίηση μπαταριών, εφαρμογών και πολλών άλλων καινοτομιών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την ενέργεια θα αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο», τονίζουν σχετικά τα στελέχη της ΔΕΗ.

Η Qualco θα μπει στο Χρηματιστήριο με αποτίμηση εταιρείας τεχνολογίας

Προχωράει το σχέδιο του Ορέστη Τσακαλώτου, του ομίλου Qualco, προκειμένου να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η Qualco Group Μονοπρόσωπη ΑΕ με αποτίμηση τεχνολογικής εταιρείας και όχι με τη χαμηλότερη αποτίμηση που θα είχε μια εταιρεία που ασχολείται με άλλες υπηρεσίες, όπως τα κόκκινα δάνεια, κ.α. Οι άσπονδοι φίλοι του Ορ. Τσακαλώτου υποστηρίζουν πως τα τελευταία χρόνια ο όμιλος που διοικεί αναπτύσσεται κυρίως μέσω των άλλων υπηρεσιών και όχι της τεχνολογίας. Πάντως η ναυαρχίδα των εταιρειών του, η Qualco ΑΕ, έχει παχυλότατα κέρδη από τεχνολογικές υπηρεσίες. Επιπλέον οι άλλες, μη τεχνολογικές δραστηριότητες στη διαχείριση δανείων κ.α., διαχωρίζονται με σειρά αποφάσεων που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό.
Η Qualco Group Μονοπρόσωπη ΑΕ δημιουργήθηκε πρόσφατα με εισφορά μετοχών της βρετανικής εταιρείας Qualco Holdco Limited. Στην Qualco Group εισφέρθηκε το 80% των μετοχών της Qualco Holdco Limited που ελέγχονταν από την Wokalon Financial Limited και το υπόλοιπο 20% που κατείχε η Amely Sarl. Η συνολική αποτίμηση εκτιμήθηκε μεταξύ 424 και 545 εκατ. ευρώ. Στον όμιλο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εταιρείες Qualco ΑΕ, που προσφέρει καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση πιστωτικών κινδύνων και την εκκαθάριση χρεών, η Qquant, εξειδικευμένη στην ανάπτυξη και εφαρμογή εξελιγμένων αναλυτικών εργαλείων για τη χρηματοοικονομική ανάλυση, και η QUK, που επικεντρώνεται στην παροχή καινοτόμων ψηφιακών λύσεων στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, κ.α.

Tα μπρος – πίσω του Τραμπ

Τη μία ο Τραμπ εμφανίζεται άτεγκτος ως προς τους δασμούς και έτσι πωλούν οι traders και διορθώνουν οι αγορές. Την άλλη βγαίνει πιο διαλλακτικός, έπειτα αγοράζουν οι traders και γίνεται πάρτυ στις αγορές. Το δεύτερο συνέβη προχθές Δευτέρα, καθώς είχαν προηγηθεί (το ΣΚ) δημοσιεύματα του Bloomberg και της Wall Street Journal σύμφωνα με τα οποία δασμοί που είχαν εξαγγελθεί για τις 2 Απριλίου θα εφαρμοσθούν αργότερα. Επιπλέον, δεν θα επιβληθούν σε 15 χώρες, ενώ το ύψος τους δεν θα είναι 25% αλλά 15%, κ.ο.κ. Προφανώς, ο Τραμπ έχει και το…καρπούζι, έχει και το…μαχαίρι. Έχει ενδιαφέρον πως στις δηλώσεις του συμπεριέλαβε για ακόμη μία – πολλοστή – φορά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Οι δασμοί θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να κρατήσει χαμηλά τους φόρους, ενώ ελπίζει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια. Στις 6 -7 Μάϊου είναι προγραμματισμένη η επόμενη FOMC (Federal Open Market Committee) και πολλά μπορεί να γίνουν μέχρι τότε, με τους αναλυτές να προεξοφλούν και για άλλα επεισόδια στο σήριαλ Τραμπ vs Πάουελ.

Είπα – ξείπα Μπόστιτς

Από τους προβεβλημένους αξιωματούχους της Fed, ο Ράφαελ Μπόστιτς. Επικεφαλής της πολιτειακής Fed της Ατλάντα είχε αναφερθεί προ μηνός στο ενδεχόμενο δύο (2) μειώσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Εκτίμηση που άλλαξε, καθώς την Δευτέρα δήλωσε (στο Bloomberg) ότι, πλέον, αναμένει μόλις μία (1) με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός θα έχει πολλές αυξομειώσεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οι επικεφαλής επιχειρήσεων περιμένουν υψηλότερο πληθωρισμό, μεγαλύτερη πίεση στα αποτελέσματα τους και συνακόλουθα ρευστοποιήσεις στις μετοχές. 

Ουδέν οίδα Λαγκάρντ

Με αβέβαιη την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed, είναι πολύ δύσκολο – έως αδύνατον – για την Κριστίν Λαγκάρντ να έχει ξεκάθαρη θέση για το πώς θα πορευτεί η ΕΚΤ. Η επόμενη συνεδρίαση δεν είναι μακριά (στις 17 Απριλίου) και η Γαλλίδα έχει καταστήσει σαφές το…ασαφές, επαναλαμβάνοντας πως δεν δεσμεύεται για τις επόμενες κινήσεις της. Ακολουθεί τακτική δημιουργικής ασάφειας, δηλαδή, με συνέπειες, όμως, στην διακύμανση λ.χ. του euribor (3μηνου). Αρχικά πάνω από το 2,50%, στη συνέχεια χαμηλότερα με κλίση προς το 2,388%. Παράλληλα, το overnight (Euro Short Term Rate) διαμορφώθηκε και στο 2,417%. Τί σημαίνουν αυτά στην πράξη για επιχειρήσεις και επαγγελματίες της αγοράς; Ελλιπή – ασαφή πρόβλεψη ως προς τα κόστη χρήματος και το βάρος δανεισμού/αναχρηματοδότησης με συνέπεια το εξής: Η “τελική γραμμή” (δηλαδή το κέρδος που διανέμεται ως μέρισμα στους μετόχους) να αποκλίνει αρκετά. 

Τί «βλέπει» ο Στουρνάρας

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας – στο Econostream – εκτίμησε πως η τάση στα επιτόκια είναι μεν πτωτική αλλά δεν μπορεί να πει αν η επόμενη μείωση θα είναι τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο. Κατά την γνώμη του διοικητή της ΤτΕ η σχετική διαδικασία έχει δρόμο. Όμως άλλο 17 Απριλίου και άλλο 4 Ιουνίου, διάστημα που όπως φαίνεται από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα είναι επώδυνο για υπερδανεισμένες οικονομίες, επιχειρήσεις.

Ράλι για ομόλογα – μετοχές

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι «αγορές» στηρίζουν την κυβέρνηση. Η θηριώδης προσφορά στην τελευταία “έξοδο” του ΟΔΔΗΧ, η αναβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s και οι σημαντικές εισροές που ακολούθησαν κυρίως σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, αυτό «δείχνουν». Μάλιστα, μόλις χθες η Societe Generale σε έκθεση της ήταν bullish για το χρέος χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβάνοντας (έμμεσα) και το ελληνικό. Στο 3,620% η απόδοση του 10ετούς της Ελλάδας, σε μικρή αποκλιμάκωση. 

Σε υψηλά 14ετίας – 6 μηνών το ΧΑ 

Από τις 1.726,52 μονάδες, υψηλά 175 μηνών, η εκκίνηση σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τις 5 Αυγούστου 2010 είχε να καταγραφεί ανάλογη τιμή για τον Γενικό Δείκτη. Από τις 1.685,46 για τον Τραπεζικό Δείκτη, υψηλά 112 μηνών, καθώς ανάλογη τιμή είχε σημειωθεί στην συνεδρίαση της 25ης Νοεμβρίου 2015. Οδηγός ήταν οι τράπεζες. Ξεπέρασε το 30% η θετική μεταβολή του Τραπεζικού Δείκτη, από την αρχή του έτους. Ήδη πάνω από τα 30 δισ. η συνολική αποτίμηση των Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank. Εάν προστεθεί και των 3 μη συστημικών Κύπρου, Attica Bank, Optima Bank, τότε φτάνει τα 37 δισ. Για ορισμένους ξένους οίκους υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μεγέθυνσης, με την JPMC να εκτιμά πως το ράλι για το ευρωπαϊκό banking μπορεί να έχει συνέχεια. Σύμφωνα με τους αναλυτές της και μόνο το τεράστιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Γερμανίας (σε άμυνα και υποδομές) θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, άρα τα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τόκους θα παραμείνουν αυξημένα. Σύμφωνα με το Bloomberg οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών καταγράφουν ισχυρή άνοδο. Ο δείκτης Stoxx 600 Banks έχει ενισχυθεί 27% από την αρχή του έτους. Είναι μακράν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις από κάθε άλλον στην Ευρώπη. Για τον δείκτη, το πρώτο 3μηνο 2025 είναι το δέκατο συνεχόμενο ανοδικό 3μηνο, σε ένα σερί που είχε να καταγραφεί από την κρίση του 2008.

ΔΑΑ: Τροχοδρομεί εν όψει της γ.σ. της 14ης Απριλίου

Σε νέα υψηλά η μετοχή του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος», με αγοραστές έως τα 9,25 ευρώ. Στη μετοχή τοποθετούνται κυρίως μεσομακροπρόθεσμοι διαχειριστές, προσβλέποντας στη διανομή αυξημένου μερίσματος. Ως γνωστόν η διοίκηση του φορέα έχει προτείνει τη διανομή 0,78 ευρώ/μετοχή (κέρδη 236 εκατ. ευρώ) με δυνατότητα επανεπένδυσης για τους κύριους μετόχους. Η AviAlliance που ελέγχει το περίπου 50% του μ.κ, το Υπερταμείο που συμμετέχει με 25,5%, πιθανότατα και η πλευρά Κοπελούζου επιλέγουν το scrip dividend – δλδ να επανεπενδύσουν τα έσοδα από το μέρισμα σε ορίζοντα 4ετίας. Εύλογο το ενδιαφέρον για την γενική συνέλευση της 14ης Απριλίου, οπότε θα ανακοινωθούν στοιχεία (επιβατικής κίνησης) για το πρώτο 3μηνο 2025.

Interlife Ασφαλιστική: Σε discount έναντι της Εθνικής ΕΓΑ

Από τις μετοχές των “μικρομεσαίων” που εντόπισαν πρόσφατα οι συλλέκτες υποτιμημένων εταιρειών. Κοινή εκτίμηση στην αγορά πως η συμφωνία Πειραιώς με CVC Capital για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής λειτούργησε συγκριτικά για την εύλογη αποτίμηση της εταιρείας με έδρα στην Θεσσαλονίκη. Την ημέρα που γινόταν γνωστό το τίμημα των 600 εκατ. ευρώ (για το 100% της Εθνικής ΕΓΑ) η αποτίμηση της Interlife δεν ξεπερνούσε τα 85 εκατ. ευρώ. Συγκρίνοντας οικονομικά αποτελέσματα, καθαρά κέρδη Εθνικής ΕΓΑ και Interlife, ένα εύλογο “τίμημα” για την δεύτερη υπολογιζόταν σε πάνω από 120 -130 εκατ. ευρώ. Στα 96,1 εκατ. μετά και τη νέα άνοδο, με 6,37% στα 5,18 ευρώ, την Δευτέρα.

αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας